Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
3545
View
30
Reply

[Pemandangan] Tulip : Antara Amsterdam, Istanbul atau Perth.

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-4-2017 09:26 PM | Show all posts |Read mode
Tulips : Pilihan antara Amsterdam, Istanbul atau Perth.

DSC08587.JPG


Bagi penggemar tulips, ada choice of locations untuk melihat bunga2 ni. Paling famous & jauh ialah di Keukenhof, Amsterdam. Dekat sket di Gulhane Park, Istanbul. Dan bagi yang budget constrain, di Perth, Australia pun ada juga. Tulips di Holland tu, asalnya dari Turkey dan orang Dutch telah commercialise kan ia menjadi suatu yearly event yang di nantikan.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:32 PM | Show all posts
Location Pertama : Keukenhof Garden, Amsterdam, Holland.

DSC08323.JPG
Entrance ke Keukenhof Garden.

Keukenhof di anggap antara taman bunga terbesar di dunia. Taman ini is 'purpose-built', dan dibuka hanya dua bulan dalam setahun pada musim spring lazimnya around late March hingga ke mid May. Pelbagai jenis tulips yang berwarna-warni yang dianggakan sebanyak 7 juta kuntum di tanam dalam keluasan 32 hektar. Kepada penggemar tulips dan avid photographers, tengok-tengok, round-round, ambil gambar sana-sini, tup-tup dah lebih 4 jam di situ.

Keukenhof adalah destinasi day-trip yang mudah dari Schiphol Airport, Amsterdam. Untuk ke situ, kita perlu ke Schiphol airport terdahulu untuk menaiki bas. Keluar dari arrival hall airport, belok kanan dan jalan hingga ke exit hujung terminal berdekatan Starbuck. Di luar terminal, ambil bas 'Arriva' no. 858 yang akan terus ke Keukenhof. Queue untuk bas mungkin panjang, tapi tidak perlu berebut kerana banyak bas yang di sediakan. Anyway, make sure dapatkan tempat duduk kerana perjalanan 22km mengambil masa 40 minit. Kita akan di turunkan betul2 depan pintu masuk Keukenhof nanti. Masa pulang, tunggu bas di area sini juga. Ticket bas round trip Schiphol-Keukenhof ialah 10euro manakala entrance ke Kuekenhof ialah 16euro.


Tourist Buddy.jpg
Credit:touristbuddy.com
Layout tempat ambil bas ke Keukenhof di Schiphol Airport.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:35 PM | Show all posts
Seterusnya adalah gambar2 bunga tulips, jadi tiada caption baginya.
DSC08340.JPG

DSC08354.JPG

DSC08355.JPG

DSC08356.JPG

DSC08371.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:37 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:38 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:40 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:41 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-4-2017 09:42 PM | Show all posts
DSC08598.JPG

DSC08603.JPG

DSC08604.JPG

DSC08617.JPG

/..... bersambung ke Gulhane Park, Istanbul.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya...bila nak gi sana nih...
I love tulips..
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2017 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by de_ikea at 22-4-2017 11:59 PM

Kuenkehof is amazing. Rindu bertandang lagik  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 08:08 PM | Show all posts
Location kedua : Gulhane Park, Istanbul, Turkey.

DSC09599.JPG
Banyak bench di dalam Gulhane Park.

Gulhane Park adalah sebuah taman yang besar terletak bersebelahan Istana Topkapi. Asalnya, ia adalah sebahagian dari kompleks Topkapi. Pada 1912 taman ini telah di buka untuk orang ramai sebagai taman awam. Penanaman tulips di Gulhane Park adalah secara kelompok2 kecil berbagai varieties, dengan itu kita tidak 'ter-overdose' tengok tulips2, tidak sebagaimana di Keukenhof. Tiada entrance fees dikenakan untuk masuk ke taman ini. Berhampiran Gulhane Park, terdapat attractions lain seperti Hagia Sophia, Masjid Sultanahmet (Masjid Biru), Basilica Cistern, Hippodrome dan Arasta Bazaar. Di Sultanahmet square yang bersempadan dengan Hagia Sophia & Masjid Biru, juga terdapat tulips2 yang indah di tanam di situ.

Untuk ke Gulhane Park, anda boleh menaiki tram dan turun di Gulhane stop. Bulan April adalah Tulips Festival di seluruh Istanbul. Adalah di anggarkan pada musim ini, terdapat 30 juta tulips di tanam di seluruh bandar Istanbul berbanding 7 juta di Keukenhof. Jika di Keukenhof tulips nya berasal dari Turkey, asal usul tulips di Turkey pula di katakan dari Iran.

Sultanahmet-map.jpg
Map major attractions kawasan Sultanahmet.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 08:16 PM | Show all posts
Gambar2 yulips di Gulhane pula. Sorry, no caption.

DSC09577.JPG

DSC09581.JPG

DSC09585.JPG

DSC09586.JPG

DSC09588.JPG

DSC09589.JPG

DSC09591.JPG

DSC09593.JPG

DSC09596.JPG

DSC09604.JPG

DSC09608.JPG

DSC09610.JPG

DSC09616.JPG

DSC09619.JPG

IMG_4195.JPG

IMG_4206.JPG

IMG_4250.JPG
Murid2 tadika pun suka gi Gulhane Park. Suka lagi tenggok guru2 pengiring.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2017 08:23 PM | Show all posts
DSC09782.JPG
Tulips di Sultanahmet Square/Park dgn Masjid Biru di background.

DSC09777.JPG
'Tulip Carpet' depan Hagia Sophia. Gambar dari Sultanahmet Square.


/..... bersambung ke Araluen Botanic Park, Perth.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2017 09:04 PM | Show all posts
subhanallah cantiknye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2017 03:54 PM | Show all posts
Location ketiga : Araluen Botanic Park, Perth, Australia.

DSC01734-min.JPG
Entrance to Araluen Botanic Park.

Araluen Botanic Park terletak di dalam Darling Ranges kira-kira 30 kilometer selatan Perth, Australia. Anda perlu drive ke situ kerana tiada pengangkutan awam yang ke sana. Botanical Park ini merangkumi kawasan kira-kira 59 hektar ... lagi luas dari Keukenhof. Bagaimanapun, Araluen Botanic Park hanya mempunyai 14 hektar taman yang telah di majukan dan selain nya masih belukar. Hanya sebahagian dari 14 hektar ini pula, di tanam dengan tulips pada musim spring. Ia dibuka setiap hari dan entrance fees yang di kenakan tertakluk kepada perubahan, iaitu mengikut musim.

Araluen Botanic Park menjadi hos 'Tulip Festival' tahunan pada musim spring lazimnya bulan September dan di anggar 125,000 bunga tulips akan di tanam. Kerana Australia di Southern Hemisphere, waktu spring nya berlainan dari Holland atau Turkey. Malangnya pada waktu kami mengunjungi pada awal October, bunga2 tulip baru saja ditebas. Hanya kelompok2 kecil yang belum layu masih dikekalkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2017 03:58 PM | Show all posts
Gambar2 tulips berikutnya di ambil pada awal bulan October di mana musim tulips sudah berlalu. Hanya beberapa kelompok tulips yang belum layu masih kekal dan gambar2 ini telah di 'crop' supaya tulips2 tu nampak padat. Bagaimanapun, boleh terlihat di sesetengah background, taman nya 'gondol'.

DSC01676-min.JPG

DSC01686-min.JPG

DSC01687-min.JPG

DSC01692-min.JPG

DSC01701-min.JPG

IMG_4088-min.JPG

DSC01707-min.JPG

DSC01704-min.JPG

DSC01706-min.JPG

IMG_4045-min.JPG

IMG_4060-min.JPG

IMG_4064-min.JPG

IMG_4070-min.JPG

IMG_4086-min.JPG

IMG_4087-min.JPG

IMG_4091-min.JPG

DSC01644-min.JPG

DSC01650-min.JPG

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-4-2017 04:04 PM | Show all posts
To be fair, saya copy & paste gambar2 tulips di Araluen dari blog2 lain untuk beri better perspective pada musim tulips ia dalam full bloom.

p1110098-min.jpg
credit:rosemarythomasblog

vipvipclubcom-min.jpg
credit:vipvipclub

waytoomuchcoffee-min.jpg
credit:waytoomuchcoffee

Sekian, end of tulips posting.

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 10:22 PM | Show all posts
selain Keukenhof, ada alternatif nak pergi tempat lain bagi peminat tulip. nampak macam tulip di Keunkenhof lebih fresh,  terjaga rapi, besar bunganya... atau mungkin sebenarnya sama saja di ketiga-tiga tempat tu(?).

terlampau banyak warna di setiap tempat. terlampau cantik, sampaikan dah rupa macam bunga plastik.

kat sini 10 stalks tulip, bouquet tu... RM140.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2017 12:03 PM | Show all posts
bianglala replied at 24-4-2017 10:22 PM
selain Keukenhof, ada alternatif nak pergi tempat lain bagi peminat tulip. nampak macam tulip di Keu ...

Keukenhof tak boleh challenge lah. Mereka commercial entity. Buka 2 bulan setahun aje. Benih2 tulips pun dari penanam2 tulips seluruh Holland. So, macam tempat show-piece lah di sini bagi penanam2 tulips tu. Lagi pun ada competition bagi benih terbaik. Taman memang yang paling bersih antara 3 ni.

Gulhane Park sebagai public park, pun bersih apatah lagi bila compare dengan sesetenggah taman di negara kita. Pada musim lain, Gulhane di taman dengan bunga2 mengikut musim pada masa itu.

Araluen Botanic Park pun tidy juga. Peminat tulips yang kurang budget, boleh kesini tenggok tulips. Tapi tulah, takde public transport. Macam Gulhane, musim lain bunga lain ditanam. Ada juga rose garden yang agak besar belah belakang. September is the month nak tenggok tulips.

Kesemua taman2 ini ada public toilet. Keukenhof & Araluen memang ada car park. Gulhane kena park jauh sket sebab jalan utama ke situ ada tram line. Private & public vehicle (termasuk bas & taxi) tak boleh guna jalan masuk tu.

Tulips2 ni bila tenggok 'live' takde lah macam plastic ..... hanya dalam gambar nampak begitu terutama yang under direct sunlight. Susah nak dapatkan dia punya white balance. Tulips2 di Keukenhof sebahagian darinya benihnya ialah 'export quality'. Memang tulips Keukenhof agak besar.

DSC08438.JPG
Besar tulips dari angsa?

DSC08454.JPG
Under direct sunlight, gambar tulips2 ni nampak macam plastic.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2017 02:27 PM | Show all posts
transporter replied at 25-4-2017 12:03 PM
Keukenhof tak boleh challenge lah. Mereka commercial entity. Buka 2 bulan setahun aje. Benih2 tuli ...

okay. keukenhof memang trademark tulip, sedangkan dua taman lagi tu, ada juga tanam bunga-bunga lain di musim lain.. maknanya ramai yang datang keukenhof untuk dapatkan benih tulip terbaik ..macam tourist di europe bolehlah bawak balik benih tulip.  

saya ada pernah terbaca tulip ni bukannya jenis bunga yang tahan lama.. cuma tak pasti pulak yang dikatakan "tak lama" tu berapa lama..

dan di India pun ada festival tulip..

ada tak spesies tulip yang special? misalannya di keukenhof je kita boleh tengok, takde kat tempat lain...

ada target nak ke taman lain pula? jepun (hokkaido) katanya banyak taman bunga cantik-cantik.

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2017 04:07 PM | Show all posts
cantiknya...
terima kasih TT share pic2 tulip kt sini
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2017 10:24 PM | Show all posts
bianglala replied at 27-4-2017 02:27 PM
okay. keukenhof memang trademark tulip, sedangkan dua taman lagi tu, ada juga tanam bunga-bunga la ...

Setiap tahun di Keukenhof menang ada species yang baru akan di lahirkan by virtue ia adalah commercial industry. Every grower tries to outbid each other. Benih tulips, di bandar Amsterdam pun ada jual yg biasa2 tu. Negara lain pun ada tulips, kita aje tak tau .... mcm Iran, Kashmir, China, Swiss, dll.

By the way, seluruh kawasan Keukenhof ada free wi-fi coverage. Jadi boleh besiaran langsug dari sana. Waktu di Holland 6 jam kebelakang berbanding Mesia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
subhanallah cantiknya !
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 11:31 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Tulips di Aussie pun bole dilihat di capital Canberra masa event Floriade di sekitar Lake Burley Griffin pada Spring bulan 9.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073241s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list