JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
54300
View
783
Reply

ALL ABOUT VIETNAM ~ PART 15

[Copy link]

Author: nashrudean       Show all posts   Read mode

Post time 24-1-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pinahaek replied at 23-1-2019 11:54 AM
saya pegi 23-26hb, berdua je dengan kawan nak shopping raya sekali, awak pergi bila?

Saya g tgh bulan 2 tu
Risau jugak kedai tutup ni
Hopefully dah buka la time tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 02:08 PM | Show all posts
jibbits replied at 24-1-2019 01:27 PM
Saya g tgh bulan 2 tu
Risau jugak kedai tutup ni
Hopefully dah buka la time tu

Sy baru balik. Ada tanya ari tu. Mrk kata CNY tutup 7-10 hari. Tak tau sebelum/selepas atau in-between.

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 02:23 PM | Show all posts
cekgihani replied at 20-1-2019 01:17 PM
Eceli i bukan kaki shoping pun. I bawak rm1500. Konon nk blnja 1000 je. Tiberr kt sana habis duit  ...

sutera vietnam mahal x u?

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 02:26 PM | Show all posts
pinahaek replied at 23-1-2019 12:03 PM
hai nak tanya lagi,
1. mana lagi untung shopping dlm dong atau rm?
2. kalau dekat sana jimat roam ...

My expereince.


1. mana lagi untung shopping dlm dong atau rm?

RM


2. kalau dekat sana jimat roaming atau beli simcard?

Sim card utk data aje, 5GB=100,000 dong (+/- rm18). Beli dari Vinaphone. Kedai yg piling kiri.


IMG_20190109_104132.jpg    IMG_20190109_104154-min.jpg

3. saya nak bawak iron, tapi polisi hotel kata xboleh, kalau nak bawak sorok2 je boleh tak
Hotel lazin ada iron. Jk bawa pun mana diorg tau. Voltage Vietnam & Mesia sama tapi 2 pin. Bawa adapter.



4. dekat airport nanti ada surau tak? or better solat dekat dalam flight je?
Flight time 2 jam aje. Sempat jamak di hotel.



5. dekat sana ada jual tudung bawal bidang 50 tak?
Sy guy. Sorry tak dapek nak nolong.


Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
makdik2301 replied at 24-1-2019 02:23 PM
sutera vietnam mahal x u?

Rm60 sepasang. Mintak kurang diorg bg rm55 je. Haritu sy bli 8 pasang dan telekung dia bg rm47. Kedai area malaysian street.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 04:10 PM | Show all posts
cekgihani replied at 24-1-2019 03:44 PM
Rm60 sepasang. Mintak kurang diorg bg rm55 je. Haritu sy bli 8 pasang dan telekung dia bg rm47. Ke ...

ok lah bwh 100..

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 10:07 AM | Show all posts

terima kasih banyak tolong jawab soalan2 saya...lagi satu nak tanya, dekat mana area KL/Selangor tukar duit yang murah dan berbaloi ye.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2019 10:48 AM | Show all posts
pinahaek replied at 25-1-2019 10:07 AM
terima kasih banyak tolong jawab soalan2 saya...lagi satu nak tanya, dekat mana area KL/Selangor t ...

Sy duk Subang Jaya. For convenience sy tukar di KL Remit Exchange diSummit (LG 05), USJ. Takad beza 1-2sen sy tak kisah, bkn tukar puloh ribu pun. Awak tukar rm300 ke VND memadai. Sana, mrk lg gemar RM kita, HCH lah - klau Hanoi sy tak tau.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
pinahaek replied at 25-1-2019 10:07 AM
terima kasih banyak tolong jawab soalan2 saya...lagi satu nak tanya, dekat mana area KL/Selangor t ...

Mana2 money exchanger boleh tapi jangan tukar banyak, dalam rm100-200 sudah memadai (untuk bayar transport dari airport ke hotel).
Kalau nak berbelanja dalam dong, tukar di kedai emas Ha Tam sebelum nak melintas ke Cho Ben Thant
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 04:36 PM | Show all posts
cekgihani replied at 12-12-2018 01:17 AM
Sy pegi hcm 1-4/12 haritu. Alhamdulillah cuaca ok. Xde hujan pun walopun tgk ramalan ada tulis hujan ...

Mcm mana cara nk buat kopi dia tu yer? Saya ada dpt free sepaket tourist guide bg.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2019 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
nurniqk replied at 31-1-2019 04:36 PM
Mcm mana cara nk buat kopi dia tu yer? Saya ada dpt free sepaket tourist guide bg.

Dia ada bg bekas utk tos kopi tu x? Bekas tu ada lubang kcik kt bawah. Masuk kopi dan masuk air panas. Nnti air campuan kopi tu akan menitik ke bawah. Mmg amik masa la skit.
Pastu bancuh ngn susu
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
I nk g vietnam nxt wwek. But not for shopping... Which area yg best?? Mlm ni i smbil2 cari info
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 08:45 AM | Show all posts
cekgihani replied at 31-1-2019 07:15 PM
Dia ada bg bekas utk tos kopi tu x? Bekas tu ada lubang kcik kt bawah. Masuk kopi dan masuk air pa ...

Takde pulak dia bagi bekas tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 12:10 PM | Show all posts
nurniqk replied at 4-2-2019 08:45 AM
Takde pulak dia bagi bekas tu

buat kopi macam biasa tu pun blh kalau tak guna bekas vietnam tu
pakai penapis kopi/teh


Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 1-2-2019 10:24 PM
I nk g vietnam nxt wwek. But not for shopping... Which area yg best?? Mlm ni i smbil2 cari info

Untuk sightseeing, tak ada tempat menarik di ho chi minh. Kalau pakej sg mekong ada dalam plan, bolehlah tengok pemandangan sawah padi(lebih kurang msia juga)
Tapi boleh je jalan2 kat Book Street(sangat2 best) & jalan depan Town Hall, situ malam2 sangat happening. Apartment Cafe pun kat situ(sorry, non halal..boleh ambik gambar je).
Ho chi minh pun banyak muzium yang boleh diteroka.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tifamie replied at 6-2-2019 09:02 AM
Untuk sightseeing, tak ada tempat menarik di ho chi minh. Kalau pakej sg mekong ada dalam plan, bo ...

Ok..Tq & Noted.. Decided ke hanoi dulu, mau stay atas cruise kt ha long bay, lps tu baru ke hcm.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 12:45 PM | Show all posts
farlis replied at 6-2-2019 03:28 PM
Ok..Tq & Noted.. Decided ke hanoi dulu, mau stay atas cruise kt ha long bay, lps tu baru ke hcm.



klu g hcm, mungkin boleh lajak ke mui ne (4jam by bus dr hcm)..tempat dia ala2 padang pasir..
ataupun ke da lat (6jam by bus dr hcm)..ala2 cameron..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 12:52 PM | Show all posts
farlis replied at 6-2-2019 03:28 PM
Ok..Tq & Noted.. Decided ke hanoi dulu, mau stay atas cruise kt ha long bay, lps tu baru ke hcm.

Betul tu kalau suka nature atau sightseeing elok ke Hanoi dulu selain ha long bay boleh juga gi ke area tanah tinggi sapa.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 08:16 PM | Show all posts
Best pergi Vietnam ni shopping dekat Malaysia street....tudung2 semua murah2 tp kena pandai pilih kain jenis macam mana...yg best telekung SITI KHADIJAh main nya selesa n ok 100 bleh dpat 4pasang

Rasa nak pergi lagi bawak duit seguni(dlm mimpi)
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya..ada sesiapa ada no contact cat hotel.
No yg ada dlm agoda to dah sms tak reply,emel pula mcm sangkut je. Kot ada yang baru2 ni sampai hcm dan stay di cat hotel boleh pm no phone tak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 08:46 PM | Show all posts
Ada sesiapa pernah travel dr ho chi minh - dalat-muine - ho chi minh.. Boleh kongsi itinerary utk yg bawa anak kecil tak..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2019 03:36 AM | Show all posts
nak tanya...ape nama kopi yg sedap kt vietnam? i pernah beli yg paket merah sebelum ni, tp mcm x sedap je. lupa nama.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:19 PM | Show all posts
shi_jewel replied at 10-2-2019 03:36 AM
nak tanya...ape nama kopi yg sedap kt vietnam? i pernah beli yg paket merah sebelum ni, tp mcm x sed ...

i beli coffee vietnam dkt the daun restoran. minum kopi kt situ punyala sedap, terus tanya owner restoran, melayu spore. dia ckp kopi apa dia guna. Dia pun jual kopi tu. i rembat la 2 peket.. lupa plak apa nama dia. nti i blk rumah i tgk balik
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2019 11:25 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 8-2-2019 12:52 PM
Betul tu kalau suka nature atau sightseeing elok ke Hanoi dulu selain ha long bay boleh juga gi ke ...

I dh travel ke hanoi & ho chi minh. Just lepak town dia ja.. Hanoi very nice town. I pegi ke train street, tunggu ketapi lalu celah bangunan smbil minum egg coffee, then mlm ronda old square town.  x smpt ke ha long bay sbb ktorang decide last min g siam reap, then siam rep baru ke hcm.. lepak siam rep one night, then g hcm. Hcm pun just lepak2 town, g tgk war remnant museum. .cuba tgk tpt shopping kt msian street.. xde yg menarik hati i..  smpt naik cruise pusing saigon river..


Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 01:39 PM | Show all posts
nurniqk replied at 4-2-2019 08:45 AM
Takde pulak dia bagi bekas tu

ada kedai dia bagi free je bekas tu.
ada kedai kena beli. kalo tak silap rm2 je.
nk tempek gmbar ai tak reti. tp kalo u gugel penapis kopi vietnam mmg ada kt tenet
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047662s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list