Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12556
View
257
Reply

ALL ABOUT VIETNAM ~ PART 15

[Copy link]

Author: nashrudean       Show all posts   Read mode

Post time 1-6-2017 12:03 PM | Show all posts
cicicumel replied at 1-6-2017 11:58 AM
i x rekemen u naik motor..sana motor adala raja jln raya...mcm semut.bahaya klu kita x biasa.

betul...ada byk kes matsaleh eksiden kat sana, yg mati pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 12:09 PM | Show all posts
Umiryzaki replied at 1-6-2017 11:01 AM
Assalam semua,

Saya nak g vietnam 6/6 sehingga 9/6

Bleh tgk reply merah

1. Mineral water nk beli kat mana murah? brp harga standard mineral water kt vietnam - sepanjang kat sana saya x beli mineral water pun, amik yg dari hotel je FOC
2. internet simcard better beli kat mana? - saya pegi setakat 2 mlm guna wifi hotel je
3. Bus dr airport ke hotel, naik bas no  1, 109,152 ( ramai yg rekemen bus no 1) - saya naik bas no 152 singgit je = 5000 dong, tapi kalau mlm naik airport coach dia kena 20,000dong = RM4
kalau nk confirmkan dgn bus tu cakap 'BEN TANH' ke? or naik je terus
4. Kalau naik teksi cari teksi VINASUN - vinasun pakai meter tapi sama menipu gak. kalau meter 130,000 dia minta 150,000 nak byr parking katanya
5. Passport jangan bagi hotel simpan, sorok je dlm bilik,  jln2 bawak copy je. Betulkan? - saya penah kesana 2x. sekali simpan sendiri, sekali hotel simpan
6. Kedai makan cari kedai makan AMIN, kedai makan Basiroh - byk je kedai. saya try aysah dan 1 lagi x ingat nama. tapi semua kedai mmg x kena dgn tekak. setakat isi perut blehla, jgn lupa makan sgt mahal kat sana. nasi goreng bodoh biasanya dlm RM10, yg ok sket RM15-20
7.better beli barang2 kat Pasar Malam lebih murah - x juga, depend dgn skill menawar. kdg kat psr mlm lg mahal dr kedai. mcm saya terus elakkan beli di ben thanh
8. Kene cuba Kopi Vietnam, harga RM3 - betul, milo pun ada bleh try
9.Apa app UBER kat vietnam ye - x sure, yg sana nampak uber guna motor

Ada sapa2 pernah sewa motor kat Ho Chi Minh, ok ke? - elakkan la sewa motor nanti ape2 jd susah kat sana
Stadium tempat anak saya game tu lebih kurang 6-7km dr hotel, mungkin saya kene berulang alik dr stadium ke hotel sebb ada anak kecil, so plan nak sewa motor je, ke camne?


Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 02:52 PM | Show all posts
hanydean replied at 1-6-2017 12:09 PM
Bleh tgk reply merah

1. Mineral water nk beli kat mana murah? brp harga standard mi ...


Alhamdulillah, banyak sangat bantu saya. Tq ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2017 03:23 PM | Show all posts
Umiryzaki replied at 1-6-2017 11:01 AM
Assalam semua,

Saya nak g vietnam 6/6 sehingga 9/6

wassallam.

air mineral atau drinking water boleh beli dari kedai macam 7E dkt sana.
yang 5 liter murah...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 09:24 AM | Show all posts
hanydean replied at 1-6-2017 12:09 PM
Bleh tgk reply merah

1. Mineral water nk beli kat mana murah? brp harga standard mi ...



Morning,
Esok nk fly dah, so any advise tak transportation kat sana dr hotel > stadium> hotel,
rasanya kalau hotel ke stadium tu boleh minta tolong dr hotel utk col kan teksi tapi risau pulak bila nak balik ke hotel balik,
or ada tak sapa2 ada contact no driver sana yang boleh dipercayai, risau jugak sebb bawa anak kecik.

p/s sorry banyak tanya maklumlah 1st time nak g

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2017 03:18 PM | Show all posts
Umiryzaki replied at 5-6-2017 09:24 AM
Morning,
Esok nk fly dah, so any advise tak transportation kat sana dr hotel > stadium> hotel ...

transport better minta hotel arrangekan je
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi uolls bersiaran dr Blessing 1 Malay Street

Kedai makan xde problem banyak je yg buka waktu buka puasa. 1st day mkn kedai Amin nasi goreng ayam. Semlm makan Kedai Usman nasi putih paprik. Harga makanan mmg mahal

Transport ke stadium guna Grab, pergi 93k balik 61k, tanya taxi 150k save half. 1st time guna app grab kat sini tekan je yg color merah tu je walaupun x brp paham tapi betul le kot sebb sampai je grab dpn hotel
Sempat shopping pasar mlm je semlm, hari ni baru nk jln2 area ben tanh sebb program dah abis. Esok ptg dah nak balik
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa kat airport tu ada try Grab direct ke hotel, charge baru 87k tapi x book pun sebb dah jumpa bas 5k
Rasanya utk elakkan ditipu oleh taxi better naik grab cuma kene makesure location yg nak g tu betullah. Driver pun x banyak cakap, tunjuk hp dia location grab yg kita booking tu n kata 'OK'. Semlm dah try 2x . Makesure no plat kete betul ye sebelum naik grab hii..hii..



Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Pagi tadi g market Ben Than, mmg 'scary'. Pekedai2 mcm desperate sgt, tarik2 tgn bila kita buat dunno marah2. Brp kali nampak yg dtg perempuan2 je, bdk2 atau yg tua2 sgt bila diaorg offer kita x nk beli dia blok n paksa beli, n saya cuma jumpa sorang 2 je Malaysia kt situ. Pusing2 kejap terus kluar je
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ruffeza87 replied at 29-5-2017 01:42 PM
memang gitu uols time bulan pose...last year pegi bulan pose mmg sunyi sepi plus susah plak tu nak ...

Mmg sunyi sepi
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy paln nk g ho chi min thn depan....bln 2 @3...so mmg kena bertapa kt sini dulu la nampaknya ..cedok ilmu sebanyak mungkin....
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 01:14 PM | Show all posts
hanydean replied at 1-6-2017 12:09 PM
Bleh tgk reply merah

1. Mineral water nk beli kat mana murah? brp harga standard mi ...

thanks.. membantu sangat info2 ni sebab 1st time nak pegi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 01:31 PM | Show all posts
nak Tanya Vietnam air kat KLIA1 ke KLIA2?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 05:36 PM | Show all posts
SleepingChica replied at 9-6-2017 01:31 PM
nak Tanya Vietnam air kat KLIA1 ke KLIA2?

Sebab dia premium airlines jadi semestinya kat KLIA (1)
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2017 09:34 PM | Show all posts
salam semua....

ada sesiapa x yg pergi bulan puasa nie...

boleh x tlg tgk kan harga tudung The Alhambra Duck yang ada jahitan eyelash tu berape ringgit ye....

tq...tq
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2017 07:47 AM | Show all posts
sara_thrash replied at 22-5-2017 08:45 AM
bila tau duck masuk vietnam rasa mcm nak repeat vietnam lagi sekali.. pergi bulan 2 aritu takde lagi ...

You..check pm.. i dah reply
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 10:08 AM | Show all posts
Salam Ramadan untuk semua....
Dah lebih 2 tahun tak masuk forum ni dan tgh plan nak pergi Saigon bulan 8 depan (jugak lebih 2 tahun lepas last sekali pergi).
Nak tanya kat mana ada org jual kasut Skechers kat Saigon?
Soalan kedua ada sapa2 pernah pergi tempat yg ditunjuk dlm https://factoryoutlet.asia ??

Terima Kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 10:45 AM | Show all posts
Rushrush replied at 14-6-2017 10:08 AM
Salam Ramadan untuk semua....
Dah lebih 2 tahun tak masuk forum ni dan tgh plan nak pergi Saigon bu ...

Kat pasar malam ada kat lorong jual kasut sebelah bent thent tu pun ada.  Apa yang boleh dicakap nampak sama tapi quality tak sama dengan ori.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 01:43 PM | Show all posts
hanydean replied at 1-6-2017 12:09 PM
Bleh tgk reply merah

1. Mineral water nk beli kat mana murah? brp harga standard mi ...

i jwp no 9..

ade uber masa last time visit weols naik uber.
tapi bukan pakai fon sendirik.. kebetulan student uni yg ikut kitorang (viatnamese) yg book uber tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2017 12:13 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 9-6-2017 05:36 PM
Sebab dia premium airlines jadi semestinya kat KLIA (1)

OK...thanks for the info
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2017 04:20 PM | Show all posts
hai uolss nak tya la..dr epot nak ke psr ben than jauh x??
iols akn transit 11 jam nnt kat vietnam..igt plan nak
g  jln2 tempat yg dekat dgn epot je..ada cadangan x?
kot x sempat..lepak je la 11 jam tu kat epot


Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2017 04:35 PM | Show all posts
makdik2301 replied at 15-6-2017 04:20 PM
hai uolss nak tya la..dr epot nak ke psr ben than jauh x??
iols akn transit 11 jam nnt kat vietnam. ...



kalau guna waze katanya dlm 7km je tapi dekat 30- 40 min jugaklah nak sampai situ @ epot > Ben Than
guna grab or uber car better, dia hntr n pick up pun depan pintu masuk ben than je, cheaper compare to taxi
perjalanan pergi balik 1 jam 30 minit, lepak dlm ben than 3 jam, jalan2 Malay street 2 jam
cukuppp
tapi kalau nk g Ben Than makesure time landing 11 jam tu sebelum 6pm, kalau x penat je le kedai dah tutup
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2017 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Artemesiaa replied at 14-6-2017 10:45 AM
Kat pasar malam ada kat lorong jual kasut sebelah bent thent tu pun ada.  Apa yang boleh dicakap n ...

Terima kasih Art... klu fake baik toksah beli. Pakai Skecher untuk comfort kan, bukan utk nak tunjuk kat org!
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 12:22 PM | Show all posts
Rushrush replied at 18-6-2017 08:41 AM
Terima kasih Art... klu fake baik toksah beli. Pakai Skecher untuk comfort kan, bukan utk nak tunj ...

Sama2, betul tu beli untuk keselesaan sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2017 12:39 PM | Show all posts
makdik2301 replied at 15-6-2017 04:20 PM
hai uolss nak tya la..dr epot nak ke psr ben than jauh x??
iols akn transit 11 jam nnt kat vietnam. ...

Selain gi situ boleh gak gi mall depan airport tu, tapi kena make sure check dulu samada boleh keluar masa tunggu connecting flight atau tak.  Sebab selalunya kalau connecting flight kita akan diarah kan guna different lane berbanding dengan penumpang2 lain.  Lane tu akan terus gi ke area departure hall untuk connecting to next flight.  Any luggage dia orang akan direct transfer to the connecting flight so tak perlu nak double check kat kastam dan imigresen dah.  Kalau itu kesnya memang tak boleh nak keluar dari area airport.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048309s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list