Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
9113
View
195
Reply

ALL ABOUT VIETNAM ~ PART 15

[Copy link]

Author: nashrudean    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 2-8-2017 10:23 AM | Show all posts
meh..meh.. sapa2x yg  ada stock bokitta tu pm cycle.. nak beli untuk pakai sendiri...pernah beli kat rohani masa trip tahun lepas.. nak tambah koleksi lagi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 12:09 PM | Show all posts
dlm ni  ada sesapa yg pernah pergi Da nang tak?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 12:40 PM | Show all posts
shuk_one replied at 2-8-2017 12:09 PM
dlm ni  ada sesapa yg pernah pergi Da nang tak?

sama la tgh cari info Da Nang
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 12:52 PM | Show all posts
pavlova replied at 2-8-2017 12:40 PM
sama la tgh cari info Da Nang

itu lah, dah ter-book tiket ke Danang baru nak gather info, jenuh jugak mencari...


Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 03:00 PM | Show all posts
speedial replied at 1-8-2017 04:35 PM
agreed dengan you....tapi dulu kan tak byk direct flight to hcm ni...skang ni dah byk destinasi AA ...

x salah pon org yg pegi jenjalan tu..
yg salahnya yang nak membeli or kirim brg dgn yg menjual..
x kan lah org tu beli cotton rm25 nak bg rm25 jugak.. tambah2 ko kirim 3-4 pasang.

fikirlah kalo kawan tu naik AA dia luggage kene byr, x masuk episod cari design yg ko kirim/usung kain ko lagik
kalo dia naik flight premium (betol ke ek) free lugage 30kg x pe la.. tapi kene fikir jugak brg kite tu amik space beg dia kan..

gitu luahan hati. sbb tu lah iols kalo pegi mls nak bitau kwn. or kalau pegi ckp siap2 amik caj lugagen upah usung brg tu. kalo nak kurangkan yg tu boleh tlg beli n tlg kurier terus dari sana
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 08:29 AM | Show all posts

Aiyo lepaih balik vietnam lupa pulak nak masuk sini, ibarat kacang lupakan kulit keh keh keh.
Dah sebulan berlalu. Suprisingly hari kedua sampai vietnam (ramainya orang malaysia) We expect tak ada lar kan sebab raya.. Mana tau trend sekarang dah berubah, Ben Than market bukak, we stay kat Than Thu hotel, and kedai alamak lupa makan "++++ malaysia" apa tah bukak..  So memang ok sesangat lar..

bayangkan hari pertama sampai hujan, (raya 2) tapi we all letak bag relax jalan kat benthan my mom nyer duit habis licin (tu baru 1st day) padahal i dah cakap kita survey dulu, tapi sebab mamat tu pandai melayan cakap baik2 dengan orang tua and pandai cakap melayu pulak tu..

hari ke dua (raya ketiga) we all go jenjalan, mekong river, etc etc etc lepas tu singgah gudang again pi shopping jugak- tudung ariani baru RM15 selai i and adik borong 30++ helai (until today pakai tak habis2 lagi husband i cakap slagi tak habis jangan harap nak beli lain2), my mom beli telekong kadhijah.. (camni ke eja?) siap dapat paper bag sebijik sebijan!  (mekong river i hired driver kat sana Local people kalo nak contact PM me ok?)

malam tu continue shopping kat pasar malam, tapi tak beli banyak pun sebab takut nak cakap muka garang! i takut i bergado ngan diaorang.

hari ke tiga (raya keempat) kitaorang ambil grab car and jenjalan ho chi minh by our own, HRC (tempat wajib kan) lepak kat starbuck sebelah hard rock jer, tengok church yang build by french ppl, orang cakap kat paris dgn ho chimin lebih kurang lagi pun barang2 yang dipakai utk bina tu semua dari paris. Pi post office pos poskad untu diri sendir as souvenier (murah and cantik2) ,
tapi ada kejadian, masa nak balik naik taxi warna putih/hijau tu we all hampir kena tipu/rompak. Mula dia nak Dong 400K sampai hotel dari muzium lepas tu dia berhenti kat tempat sunyi dia cakap dnt understand english dia nak Dong 1Million.  Then kita orang argue Lepas tu ayah i duduk sebelah driver dia keluarkan dompet dia seluk bag tu i dah menjerit kuat2 husband i kat belakang (seat 7 seater tu) so kitaorang cepat2 turun.. then dia pun blah so kitaorang pun pelan2 la balik.. hotel nasib my mom kuat.. and dkeat juga lar nk smpai hotel jalan se slow yang boleh dalam 30 min ke hotel . Alhamdulillah tak ada apa2.

malam tu pi makan kat Serai (mahal ok, be prepare) then dengar ada satu couple ni sembang dgn meja sebelah depa kena rompak la pulak! Uncle and auntie singaporen (dah tua jugak lar) kesian sangat.. modus operandi depa mula2 dtg minta sedekah lepas tu tak bagi keluarkan PISAU. so be carefull guys.! Pls be alert.

So itulah sedikit pengalaman di ho chi minh. kesimpulannya compare bandung and ho chi min kalau nak shopping untuk shopping (muslimah, tudung, kain ela better Ho chi minh , tapi kalau nak cari baju ofis , baju jenjalan i prefer bangkok or  bandung. Orang kat VN memang kasar2. But jangan dengar cakap orang pi experience sendiri. Ini pengalaman kami.

If ask me to go back VN.. hmmmmm lama lagi lah kut. (pi VN ni sebab nak bawa my mom) mak mak korang sure suka.. sebab my mom nak repeat ni dengan geng geng dia pulak..

Ok lah ni while tengah type kat kiosk KLIA on the way to Bangkok while charghing my phone.. Byeee
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 10:02 AM | Show all posts
Mylady123 replied at 3-8-2017 08:29 AM
Aiyo lepaih balik vietnam lupa pulak nak masuk sini, ibarat kacang lupakan kulit keh keh keh.
Dah ...

Aiyoo
iols baru nak plan gi sensorang ujung tahun ni or awal tahun depan..

scary pulok dgr kes rompak merompak neh

aritu pegi x dan nak round tgk ariani/Duck fake ni
just beli neelopak yg shawl tu dgn telekung jek tuk family..
tapi serik dah amik order tuk kenkawan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2017 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorry ..nk tya.Lace kat sana quality ok ke x ye compare dgn bandung?boleh advise kedai mana yg ok?igt nk carik lace utk baju kenduri next year
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 10:33 AM | Show all posts
Edited by watachiwa at 11-9-2017 10:35 AM
pink_butterfly replied at 5-9-2017 07:06 PM
Sorry ..nk tya.Lace kat sana quality ok ke x ye compare dgn bandung?boleh advise kedai mana yg ok?ig ...

bandung macam french lace n prada lace.. ni pengalaman wata lah beli belah thn 2013 kot.. lace dia santek..

kalo di vietnam ni lace dia mcm gred bawah sikit la kalo prada tuh..
french lace selawa yg bandung x de jumpe lg.
dia mostly lace yg glitter tuh..kalo perasan baju neelofa masa dia mng award usahawan ape ntah baju kaler coklat tanah tu..
prada dia mcm nipis sikit. tapi still oke jek buat baju kurung, dress. (gigih gak la aku buat 2-3 pasang)

prada aritu wata gi beli di pasar borong bin thay(china town) dpt semeter rm15 ke rm20..lupe dah..kain lebar 60''

kalo area pasar ben thant wata beli lace kedai Lin..boleh tgk FB dia Pe Lin.. ade no wassap skali..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2017 10:38 AM | Show all posts
sape pernah beli tshirt pompuan (muslimah) kat HCM?
biase korang gi beli kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 05:36 PM | Show all posts
Assalamualaikum....

sy budak baru... nak kata baru sgt tu idok lah jugak... huhuhuh... dulu penah ikut thread ni.... tp account lama dah lupa sbb lama dah x menjenguk... lost minat nak ke vietnam.... tp ni kena jenguk & tnya sini jugak sbb sini aje yg plg byk info & plg membantu...

sy dah abis study part 14&part 15.... cuma belum jumpa jawapan... ada sekali aje mention... ni hal nak buat balzer @ suit tu... nak buat kat mana ye? thread dulu ada baca kat kedai jahit sederet dgn kedai emas Ha Tam tu....

ke ada lg cadangan lain? sy nak g sana 21-23 okt ni... ada yg sama kat sana ke? hotel pun belum book lg ni... pergi bertiga... sy sorg je pernah pergi lg dua x pernah... neves la jugak bw org jln2 ni... please ye sesapa ada jawapan nak buat kat mana blazer yg cantik tu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:46 PM | Show all posts
AmySukri replied at 13-9-2017 05:36 PM
Assalamualaikum....

sy budak baru... nak kata baru sgt tu idok lah jugak... huhuhuh... dulu pena ...

aritu pegi adik wata tempah kedai yang bertentang dgn kedai emas Ha Tam tu..satu set rm500. zaman tu tahun 2014 kot

last 5 month wata tempah baju dengan Tailor Sang..kedai dia sederet dgn Ha Tam tu di lorong mesia. dia ade jahit blazer gak. tapi x tau brape.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:04 PM | Show all posts
watachiwa replied at 14-9-2017 12:46 PM
aritu pegi adik wata tempah kedai yang bertentang dgn kedai emas Ha Tam tu..satu set rm500. zaman  ...

tq so much wata.... at least ada lah jugak hala tuju and guidel line kedai & price nya.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
AmySukri replied at 13-9-2017 05:36 PM
Assalamualaikum....

sy budak baru... nak kata baru sgt tu idok lah jugak... huhuhuh... dulu pena ...

Kami pergi bulan lima aritu. Tempah suit sepasang rm450. Kedai kat bawah hotel apa ntah kat jalan malaysia tu. Ok cantik dan kemas. Tp ai rasa design uptodate kat bandung lagi
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 08:43 AM | Show all posts
kuihbakar replied at 14-9-2017 08:14 PM
Kami pergi bulan lima aritu. Tempah suit sepasang rm450. Kedai kat bawah hotel apa ntah kat jalan  ...

alamak....  hotel apa ye? design kita x bole tunjuk design yg kita nak kah? kena ikut yg sedia ada ja? & kalau kat bandung tu berapa rm nya full suit ye? tima kasih ye kuih bakar sudi kongsi info....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
AmySukri replied at 15-9-2017 08:43 AM
alamak....  hotel apa ye? design kita x bole tunjuk design yg kita nak kah? kena ikut yg sedia ada ...

Itula tak ingat hotel apa. Kedai tu kecil jalan bawah hotel dan ada jual tudung2 nelofa. Tapi hb aku cakap mcm cantik design kat bandung lagi. Lebih uptodate. Laki aku tak bawa contoh pun.. Tapi kat vietnam pun cantik kemas jahitannya
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
AmySukri replied at 15-9-2017 08:43 AM
alamak....  hotel apa ye? design kita x bole tunjuk design yg kita nak kah? kena ikut yg sedia ada ...

Kat bandung pun harga area gitu kat pasar baru.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 10:43 AM | Show all posts
kuihbakar replied at 15-9-2017 01:00 PM
Itula tak ingat hotel apa. Kedai tu kecil jalan bawah hotel dan ada jual tudung2 nelofa. Tapi hb a ...

aha... gitu kekdah nya... mmg kena berjalan - jalan mencari lah jugak ye... owh... bandung lg up to date.... tp xdak rasa nak jejak ke bandung lg buat masa la... anyway... tq ye kuihbakar

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
AmySukri replied at 18-9-2017 10:43 AM
aha... gitu kekdah nya... mmg kena berjalan - jalan mencari lah jugak ye... owh... bandung lg up t ...

Sama2... Eh ai tak menjawab soalan u yg bawa contoh tu kan. Kalau bawa contoh suit sendiri tu mcm tak pasti la pula... Kat sana dia bagi kita beberapa contoh dan dia akn consult kita sesuai suit yg mcmn
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 04:19 PM | Show all posts
kuihbakar replied at 18-9-2017 10:51 AM
Sama2... Eh ai tak menjawab soalan u yg bawa contoh tu kan. Kalau bawa contoh suit sendiri tu mcm  ...

ingat nak bw cth sendiri aje... sbb tujuan buat ni sbnrnya geram sbb aritu nak cari skirt yg padan warna dgn my blazer x jumpa... terus decide nak g sini nak buat suit... hahahaha.... anyway... xdak kah sesapa yg p sama date dgn i... 21-23 okt ni.....

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
hello semua.  kita g hcm esok.  nak tnya. sapa pandai naik bas dr ben thanh ke kedai linda? tq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056106s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list