Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2460
View
67
Reply

Pemandangan Yang Melucukan, Jom Tengok Kambing Panjat Pokok Di Maghribi

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2017 06:17 PM | Show all posts |Read mode
Apa reaksi anda agaknya bila ternampak kambing berada di atas pokok yang tinggi? Bukan seekor, tapi haiwan ini memanjat pokok secara berkumpulan.


Perkara yang agak janggal bila berlaku di Malaysia kerana selama ini kita melihat kambing hanya meragut rumput di atas padang.


Namun ia adalah satu pemandangan yang sangat biasa dilihat di sebuah kawasan gurun dekat Essaouira, barat Maghribi.

Foto: www.amusingplanet.com/


Jika datang ke sini, pengembara dapat melihat dengan mata sendiri kebolehan haiwan ini memanjat pokok Argan bagi mendapatkan buahnya yang manis.


Keistimewaan kambing asli yang berasal dari desa kecil bernama Tamri ini adalah mereka sangat mahir dalam menyeimbangkan diri.


Disebabkan buah argan adalah satu-satunya pilihan makanan yang ada untuk kambing di sana, maka haiwan ini sudah terlatih dari kecil untuk berusaha memanjat pokok bagi mendapatkan buahnya.



Foto: www.amusingplanet.com



Disebabkan keunikan yang tiada langsung di tempat lain di dunia, ia berjaya menarik jutaan pelancong untuk ke sini.


Kebanyakan mereka sangat teruja dan akan berteriak, "Kambing atas pokok, kambing atas pokok!"



Foto: www.amusingplanet.com



Bagi anda yang mahu merasakan sendiri pengalaman ini boleh datang mengembara ke Maghribi dan laluilah perjalanan dari Imsoune ke Tamraght.


Selain itu, kambing di atas pokok juga boleh dilihat di sepanjang perjalanan dari Marrakesh dan Essaouira.


Ayuh, rancang perjalanan anda. Bila lagi mahu melihat kambing memanjat pokok kalau bukan sekarang! -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 06:19 PM | Show all posts
kenapa panjat pokok tuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Panas sangat pasir tu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 06:49 PM | Show all posts
minyak argan ni banyak khasiat antaranya macam minyak kelapa darsita
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Buah argan ni elok utk kegunaan diri kita bila kambing tu mkn buah argan maka daging dia pun sedap bila kita mkn x caya p try kat casablanca nuu
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 08:12 PM | Show all posts
Don't care just nk tau, sedap tak drpd kambing biasa (kambing tak panjat)?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 08:36 PM | Show all posts
cantik gambar 1st tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 09:18 PM | Show all posts
xjatuh ka dh pnjat ramai2 tuuu???
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 09:51 PM | Show all posts
akak nk tgk kambing ni makan durian dan panjat pokok durian.. yang tu baru akak pelik
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2017 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Comelnyer
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 12:18 AM | Show all posts
first time tgk kmbing pjat pokok..
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 12:38 AM | Show all posts
pandai pilih dahan ye
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 01:09 AM | Show all posts
aleesyasofia replied at 5-5-2017 12:18 AM
first time tgk kmbing pjat pokok..

kalau tengok netgeo, ada kambing boleh panjat gunung lagi.Lagi teror.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 01:09 AM | Show all posts
aleesyasofia replied at 5-5-2017 12:18 AM
first time tgk kmbing pjat pokok..

kalau tengok netgeo, ada kambing boleh panjat gunung lagi.Lagi teror.
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 08:22 AM | Show all posts
ni lagi terer..


Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedap buah tu ye
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Alaaaa comelnyeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 10:43 AM | Show all posts
sbb kan khasiat buah argan ni sgup kamben memanjat.. xgayat ke kat atas tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 11:30 AM | Show all posts
Hebat kambing ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 12:10 PM | Show all posts
camne die panjat
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 12:25 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 12:36 PM | Show all posts
Gambar pertama tu macam family tree pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
nia999 replied at 5-5-2017 11:25 AM

Haahaahhhh...
Ni biar emotikon berbicara ke camne ni.  

Aloolooloo...
Comel kambing kambing tu bijak....
Daging & susunye penuh 1001 khasiat...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 04:24 PM | Show all posts
mcm mne die panjat ek ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2017 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
fuyooo pelikkkk canee boleh sampai atas pokok tuu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076810s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list