Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
3263
View
80
Reply

Nak berhijrah ke KL cari kerja tapi....... Tolong!

[Copy link]

Author: adu11    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-5-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam...

Nama aku Adu, lelaki, umur 25 tahun.. Aku nak tanya korang kat sini, ada tak sesape yang pernah berhijrah ke KL sehelai sepinggang (tp ada la bw duit sikit2). Pastu xde kenalan lgsung kt KL. Tujuan korang ke KL adalah untuk cari rezeki.

Aku sekarang ni tgh berfikir2 untuk berhijrah ke KL. Ye lah aku ni duk kampung, kat sini x byk kerja. Kalo kt KL tu aku x kisah kerja apa pon. Asalkan dpt duit dan halal. Lgpun sampai bila aku nk duduk bawah ketiak parents aku kan. Rasa mcm looser asyik kena hina duk kampung.

Cuma masalahnya sekarang aku xde kenal sesape kat KL tu. Sedara mara, kawan2 pon xde yg duk KL. So skrg ni aku tgh fikir pasal tempat tinggal. Aku ada juga try wat research kt mudah.my, fb, etc pasal bilik sewa. Ada yg kena dgn bajet aku bawah RM250 kebawah sebulan. Bilik kecik pon aku x kisah. Cuma skrg ni aku x tau nk pilih bilik sewa area mana.. Ye la mcm aku ckp td, aku nk pindah KL cari rezeki tp tak tau nk tuju ke mana. Korang ada cadangan tak? Pasal kerja aku x kisah kerja apa pon. Aku ni lepasan SPM je. Pengalaman pun x banyak.

So mohon kalau sesiapa yg ada pengalaman sebegini, atau ada cadangan boleh kongsi2. Aku skrg ni buntu sangat. Aku mmg kalau boleh nak sangat cari kerja kat KL tu nak keluar dr kepompong zon selesa skrg ni.. Lgpun aku pikir aku ni muda lg, tenaga masih kuat, lelaki pulak tu so no hal kalo nk hidup kt KL tu.. Utk masa depan aku jugak. Tolong ye minta pendapat korang..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo x de kenderaan sendiri, cari la rumah sewa yg dekat dgn pengankutan awam. Senang sikit
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba cari keje retail dlu..plus minus bole dpt 2k sebulan. Why not stay outside kl. Tinggi kot kos stay kl
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya awak dik..akak doakan semoga dipermudahkan segalanya. Teringat kt adik akak kt kmpung pun mcm awak tkde sjil pape..dlu pnh la dtg kl g jb sume kje tapi salu kne tipu tk dibayar gaji..dia plk jenis tak reti mintak wlpon hak sndri..sudahnya akak suh duk kmpung je jg mak ayah..tp sian kdg2 tgok dia bosan g mncing msuk utan sume

Tapi mmg nk g kl ke..kje bnyak cuma kena rajin cari takleh malu..tp klo kl ni kebanyakan sewa mhl..tp klo tkde trnsport duk kl boleh guna train..kt negeri lain ssh skit..klo laki at least kne ada motor sbb kdg2 mintak kje htr2 surat pon kna ada motor sndri..

Tapi akak syorkan awak cuba g shah alam sana..sec7 dkt ngn uitm..situ boleh sewa bilik dlm 200 boleh dpt kot sbb situ area student..klo share bilik mgkin dpt lg murah..situ banyak gak kedai2 makan bawah umah tu boleh try mntk kje stu pembantu kedai..student uitm tu pn byk wat part time situ so jimat g kje area2 umah je boleh jln kaki..mkn pn jimat tokey tanggung..kje je pape dulu asalkn halal..awak try tgok kt mudah psl bilik2 tu dh ada tmpat tuju tmpat tinggal sume br pegi..pastu br uruskn cr kje tu pelan2..jngn pegi klo tkde tmpt tuju nanti senang kena tipu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2017 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
bawalputih replied at 10-5-2017 07:31 PM
Kalo x de kenderaan sendiri, cari la rumah sewa yg dekat dgn pengankutan awam. Senang sikit

Tu la. Mmg pikir mcm tu sbb xde transport sendiri.  
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 07:54 PM | Show all posts
ada je kemudahan dbkl sediakan, tp awk xde slip gaji xboleh masuk tempat tesebut.. ada slip gaji pm akak. sewa serendah RM 120 , RM 170.. style hostel..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2017 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 10-5-2017 07:41 PM
Cuba cari keje retail dlu..plus minus bole dpt 2k sebulan. Why not stay outside kl. Tinggi kot kos s ...

Thanks bg cadangan.. Yelah mmg kalau boleh tak cr area betul2 tgh KL. Kalau sempadan or pinggir bandar pon ok jugak. Asalkan ada public transport.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adu11 at 10-5-2017 08:02 PM
beautifulliar replied at 10-5-2017 07:44 PM
Kesiannya awak dik..akak doakan semoga dipermudahkan segalanya. Teringat kt adik akak kt kmpung pun  ...


Terima kasih sbb faham saya..

Saya ni tak kisah kalau nk duduk kampung buat kerja2 kampung mcm sebelum2 ni tp ada la org2 yg mmg suruh saya keluar dr kampung tu. Diorang agaknya x suka saya duk rumah parents kot.. Yelah dh kalau tiap kali jumpa asyik tanya "ko bila nk keluar dr kampung ni?".. Lama2 kita faham la..

Sy mmg xde transport. Ada pon motor cabuk kt kampung nk gerak g KL pon x lepas agaknya . Haha..  Area Shah Alam tu bagus juga. Ada fikir juga nk cr area2 yg ada universiti, kolej sbb kat situ mesti byk bilik sewa murah2 n kedai2 makan. Tq bg cadangan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2017 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-5-2017 07:54 PM
ada je kemudahan dbkl sediakan, tp awk xde slip gaji xboleh masuk tempat tesebut.. ada slip gaji pm  ...

Mmg xde slip gaji.  Kerja pon kerja2 kampung je..
DBKL tu mcm style utk homeless tu eh?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:04 PM | Show all posts
awak asal dari negeri mana?
negeri awak mesti ada yang tahap bandar kan..
why dont cuba cari kerja di bandar berdekatan dulu..
macam kerja restoran ke.. kilang ke..
kumpul duit sikit-sikit at least kena ada dalam seribu kalau nak mula hidup kat kl..
untuk sewa bilik dan sara hidup sementara dapat kerja kat kl ni..
sewa bilik nak kena ada deposit sebulan kurang-kurang..
so saya cadangkan cuba cari kerja di bandar berdekatan..
walau gaji kecil, tapi makan pengangkutan dan rumah tak jadi beban..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-5-2017 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adu11 at 10-5-2017 08:12 PM
prettyuglybabe replied at 10-5-2017 08:04 PM
awak asal dari negeri mana?
negeri awak mesti ada yang tahap bandar kan..
why dont cuba cari kerja ...


Saya mmg dh ada kumpul duit sikit2 untuk pergi ke KL. Sy rasa kalau utk deposit n sewa 2-3 bulan tu cukup la. Kalo bab makan sy x kisah apa adanya je. Sy mmg dh biasa ikat perut.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Keja ape tu dik non. G area byk kilang la bilik sewa byk tp takot terserumah ng bangla takot xthn
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:14 PM | Show all posts
adu11 replied at 10-5-2017 08:09 PM
Saya mmg dh ada kumpul duit sikit2 untuk pergi ke KL. Sy rasa kalau utk deposit n sewa 2-3 bulan t ...

why dont awak search dulu kerja kat internet..
macam kat jobstreet ke, mudah ke..
kat sana ada juga open kerja mcm despatch etc satu malaysia..
bila dorang panggil interview, datang pastu balik semula ke kampung..
bila dah dapat kerja, baru datang bawa kain baju..
at least awak tak lost kalau datang buta-buta gitu..
lagi pun awak kata awak tak kenal sesiapa kat sini..
awak asal dari mana?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
adu11 replied at 10-5-2017 08:01 PM
Terima kasih sbb faham saya..

Saya ni tak kisah kalau nk duduk kampung buat kerja2 kampung mc ...

Tkyah layan mulut orang sampai bila pn takleh ttup..biar je lama2 dh penat deme benti la tu..pekakkan telinga selagi boleh.bab mngata time kita susah tu normal..nanti tak mustahil org yang sama dtg tunjuk muka berbaik2 bila kita dh senang..

Awak cuba search kt mudah psl bilik sewa tu..klo btol nk duk kl kos sara hidup ni tggi skit plus awak pun taktau jln nk g kje pyah gak..sbb tu akak syorkn g shah alam sana..at least kje tkde interview cerewet2..kje je kedai2 mkn tu dlu..byk gk kdai2 cc or kedai alat tulis so tak memerlukan kemahiran sgt jnji boleh buat kerja..

Cr tempat tinggal tu dlu..klo ade kje takde tmpat tinggal pn ssh gak..area uitm shah alam sana bilik murah la kot sbb area student..mcm shop lot tp kt atas tu sume rumah2..kje je biasa2 dlu kt situ pun ada giant boleh kje stu gk jln kaki je.sec7 kt uitm tu tmpat paling stategik bg akak.tak perlu kwn pn awak boleh hidup kt situ

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Cari kerja kilang. Ada ex budak opis aku google je cari kje kosong kilang then pergi sana. The end.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
beautifulliar replied at 10-5-2017 07:44 PM
Kesiannya awak dik..akak doakan semoga dipermudahkan segalanya. Teringat kt adik akak kt kmpung pun  ...

Sec7 x dpt sis sewa bilik 200. Unless bilik share lah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
adu11 replied at 10-5-2017 07:24 PM
Salam...

Nama aku Adu, lelaki, umur 25 tahun.. Aku nak tanya korang kat sini, ada tak sesape yang ...

ada duit lebih sikit x skg ni? kalau ada lebih g amik lesen lori dulu..kalau bole amik lesen full..nnt dh dpt lesen dtg port klang minta keje driver lori kontena

income mmg masyuk..kalau rajin 7-8k bole dpt sebulan

iols bckp dr pengalaman..ayah iols driver lori..dia pn lepasan spm jugak..amik lesen lori dtg ke kl/selangor dpt keje driver lori start dr bwh n now ayah iols ada company lori sendiri

good luck ok..iols suka ank muda ada wawasan mcmni
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:47 PM | Show all posts
beautifulliar replied at 10-5-2017 08:27 PM
Tkyah layan mulut orang sampai bila pn takleh ttup..biar je lama2 dh penat deme benti la tu..pekak ...

area student la mahal noks..
cuba check satu rumah student sewa berapa compare dengan family..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
xpun dik cuba la amik lesen bas x sure bawa bus ni sama ngn lesen full ke x..sbb rapid kl pn cari driver bus..gaji utk driver bus byk jugak dik..cuba la dulu n try search cane utk apply n dpt kan lesen tu dulu
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 10-5-2017 08:40 PM
Sec7 x dpt sis sewa bilik 200. Unless bilik share lah..

Mksud i 200 seorang mungkin dpat..utk share bilik la tu..sbb kdg2 ada owner kira bape kepala duk dlm tu ada owner kira satu umah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sblm tu tanya diri sendiri.fikir masak2.dah ready ke nak duk kl ni?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
zaman dulu best dik.zaman bas bas taifong dulu.bole lepak setinggan berak dlm tin milo.sekarang mne2 pun mahal kl ni
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 10-5-2017 08:47 PM
area student la mahal noks..
cuba check satu rumah student sewa berapa compare dengan family..

Tapi klo area sec7 flat dpn icity tu rasenya boleh dpt sewa bwh 1k..ada gk yg 700-800 so student biase duk share2 kt situ..klo mhl sket pun mgkin dlm 1200-1500 area shop lot kedai2 kt giant btol2 kt uitm tu tp stil ok klo share sorang mgkin tak lebih dr bajet tt.dlu i pnh sewa situ jdkan opis dpt 1500.klo utk student duk rasanya lg murah.

klo ada rezeki kje kedai2 biase tu pn kdg2 owner bagi hostel mcm jakel tu..cuma mkn pnt skit la kne kuar duit or tong2 masak..i sedih plk bila bace tt ckp dh biasa ikat perut..tu yg i nampk klo kje kt area sec7 tu byk kedai mkn at least mkn boleh kt kedai tu owner biasa tanggung..cuma tak boleh bawak ke rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 10-5-2017 08:49 PM
xpun dik cuba la amik lesen bas x sure bawa bus ni sama ngn lesen full ke x..sbb rapid kl pn cari dr ...

Nk tgelak tak abis2 ngan lesen tau ida ni..rasenya adik ni ade bajet tapi takde la smpai ckup utk lesen bus n lori tu..lesen tu mahal tau lesen gdl pn mahal gak..lagi nk buat E full mencecet la..cr la kje 3 4 bln smpan duit dlu pelan nti ada rezeki lebih br apply lesen E full tu..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RatuDunia94 at 10-5-2017 09:35 PM

Kalau adik ada rupa why not try g casting mana2 production house.. Atau try ujibakat AF ke Mentor Millenia ke.. Bakat tu boleh dibentuk kemudian..
Zaman skrg jd artis boleh jd kaya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060279s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list