Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
3250
View
80
Reply

Nak berhijrah ke KL cari kerja tapi....... Tolong!

[Copy link]

Author: adu11    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-5-2017 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
U asal mane? Niat u dah betul nak keluar berhijrah untuk cari rezeki tapiiii jangan buat keputusan ikut perasaan sangat. Jgn sebab mulut mulut orang, u terus buat keputusan mendadak.

Sekarang ni, u search dulu online especially kilang or despatch tu semua. Memang selalu akan ade kosong. Apply and tunggu diorang panggil. Sementara nak tunggu diorang panggil tu, u cari keje lain jugak. Peluang keje memang banyak dekat kl. Insyaallah, kalau niat u baik, Allah akan permudahkan.

Good luck
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2017 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedih pulak pos... kalau nak masyuk kerja  operator kilang.. selalu melayu dpt up jadi line leader..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Adik, kalo betul bak g keje kat kl. Rasanya sebelum cari keje opis ke, adik keje la kat restoran fast food dulu. Mcm kfc ke, mc d ke, ataupun 7 eleven. Keje camtu mudah sikit dapat kan? Nt kat sana try la tanya kt org tmpat keje tu pasal bilik sewa. Lpas keje beberapa bulan, usahakan unt beli motor. Senang dah pastu nk cari keje lain.

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:04 AM | Show all posts
Edited by chinta89 at 11-5-2017 11:02 AM

kenapa ala2 drama, asal budak kg nk g kije opkos pilih KL?? i rse u better cari job di negeri sdiri je lah.. kije kedai makan ke, basuh kereta ke, kije kilang ke, 7e ke, pasaraya ke ... kenapa perlu jauh2 kalau skdr sanggup kije biasa2 if d negeri sdiri pun ade peluang kije cm tu??
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 09:26 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 10-5-2017 08:04 PM
awak asal dari negeri mana?
negeri awak mesti ada yang tahap bandar kan..
why dont cuba cari kerja ...

Baru nak cadangkan benda yang sama...

Klu awak takde kawan sangat bahaya dan posibiliti utk di tipu tu tinggi..

Why not cuba dulu dalam negeri awak contoh kat melaka pun banyak tempat nak keje rumah sewa still murah dan transport kebanyakkan kilang ada sediakan bas.

Bila awak dah stabil sekiranya nak berhijrah ke kl barulah cuba... yang pasti sila berhati2 bila nak cari kawan di tempat yang kita tak pernah ada kawan atau kenalan.. nak2 kawan yang dalam socmed...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 10:12 AM | Show all posts
chinta89 replied at 11-5-2017 09:04 AM
kenapa ala2 drama, asal budakkg nk g kie opkos pilih KL?? i rse u bettar cari job di negeri sdiri je ...

kalau ikut drama- keje KL- dua taun kemudian- balik drive kete besar , dressing smart2 lihatlah org kampung, aku dah berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 11:09 AM | Show all posts
tiramisuu replied at 11-5-2017 10:12 AM
kalau ikut drama- keje KL- dua taun kemudian- balik drive kete besar , dressing smart2 lihatlah  ...

itulah yg iols fikir kan bila tt ckp berkobar2 sgt nk g KL.

why KL?? nk merasa duk bndr besar? xnk dh duk d bndr negeri sendiri? why not cuba duk d bndr sdiri? KL bukan kecil2 anak. tt muda lagi, so ni lbh kpd hati tbakar sb mulut2 org kampung, plus nk merasa hidup di bndr KL je ni. kalau btl2 nk kije, start dari negeri sendiri. kije fast food kat town sdiri lagi baik dari tetiba terjun g KL lps tu merempat duk tdo stesen bas, mandi kat masjid jamek, merayau2 sana sini mtx kije, dh dpt kije xde tempattgal so tdo kaki lima?

ni ibarat melayu berkobar2 nk g Australia kije pemetik buah. pdhal kije kat sana ibarat bangla dtg kije kat ladang cameron highlands je??

iols bukan nk meruntuhkan semangat tt, but u must think it clearly. kalau u gagal di KL, u nk balik ke kampung with nothing ke??  tak ke malu berganda nt, dh g kl kije cuci kereta or basuh pinggan lps tu x tahan gaji sikit kije teruk, u decide balik kg tanpa apa2 perubahan diri?


Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 11:09 AM | Show all posts
Duduk KL ni kos sara hidup tinggi dan kemungkinan untuk ditipu juga tinggi.

Cuba area Bangi, ada banyak kilang, especially kilang elektronik, gaji lebih tinggi.  
Tesco, Mydin, Econsave ada kalau tak nak kerja kilang.

Semoga tabah menempuh ujian hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 12:05 PM | Show all posts
TT asal dari mana? akak rasa tak payahlah nak g KL tu, lainlah kalau TT dapat offer keja gaji 5k ke atas then oklah kalau nak hijrah keje kat KL. Apa pun akak doakan semoga TT berjaya dapat keje, carilah keje yang dekat2 tempat TT je dulu
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 12:09 PM | Show all posts
chinta89 replied at 11-5-2017 11:09 AM
itulah yg iols fikir kan bila tt ckp berkobar2 sgt nk g KL.

why KL?? nk merasa duk bndr besar? ...

Exactly, kalau keje biasa2, nmpk gaji besar drpd dkt area luar bandar pun, kos hidup tinggi so hujung2 jd miskin bandar gak.
Better keje dkt dgn rumah parents, senang nak balik jenguk.
Tbh mulut org takyah layanla, bukan diorg hulur duit pun. As long as TT buat keje menolong kt rumah tu cukup bagus.
Bukan senang nak jadi anak yg berbakti kat mak pak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 12:19 PM | Show all posts
Star_el replied at 11-5-2017 12:09 PM
Exactly, kalau keje biasa2, nmpk gaji besar drpd dkt area luar bandar pun, kos hidup tinggi so huj ...

btl tu, yg bgaji tgi tu pun ramai yg ikat perut dik tt. lagi awak yg baru nk starting kije cuci kereta, basuh pinggan, kije kat fastfood? sb ni KL, cabaran byk. usah terpesona ngn drama tv.. yg tu tunjuk ending dia semua jd kaya raya..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 12:37 PM | Show all posts
awak lelaki, nak takut apa? elokla tu pi KL..takat bandar2 lain dalam Malaysia tak thrill, dia kena Kl jugak... baru la keluar dari comfort zone awak..

just gamble je boleh tak...naik bas, turun kat KL tu, ikut la kaki bawak pi mana..serius...berlambak kerja kosong..berlambak tempat berteduh...kerja dulu, pastu cari kerja lain plak... tido la kat mana2 sampai jumpa bilik sewa...ni asyik nak harap pertolongan orang jee..takde orang yg kenal, takleh hidup...apeedaaa

aku perempuan boleh je pi bangkok pi london sorang2 takde kenal sape pun.. wpun bukan utk cari kerja, just pi buat kerja but the point is, KL je kot, nak takut apa takde org yg kenal..pegi la dulu..

aku umur 9 tahun dan naik bas mini sorang2 kat KL tu tauu?


ko lelaki kotttttt...jadilah lelaki yang berani...redah jeeeeee

adoiii aku baca post ko gaya mcm baca post anak dara plak...betulla apa yg orang ckp suh ko keluar dari kampung tu..lelaki, umur 25, kalau dok terperuk kat kampung padahal dunia ni punya luas, memang something wrong..orang tgk pun rimas..lain la kau dah merantau merata pelusuk dunia then tua2 balik kampung settle down...kampung ni tempat orang2 tua dok rileks je...

amik la semangat2 pengembara islam dahulu kala, depa spm pun takde, duit pun takde, tapi depa mengembara tengok dunia..bila mengembara dan berhijrah ni macam2 kita belajar tentang kehidupan, barula matang...pastu menyumbang kepada kemajuan dunia...dok bawah ketiak mak pak kat kampung, pastu kawin dok bawah ketiak bini.urghhhhh

kalau pikir kos kehidupan kat kl tinggi, pikir itu pikir ini...sampai bila la dok macam tu je...dok pikir pikir pikir apa pun takdeeee


JUST GOOOOOO & DO IT!

aku tamatkan komen aku dengan quote dari Neale Donald Walsch 'Life begins at the end of your comfort zone.'

sorry if i sound harsh...just imagine hang kat gaung tinggi nak buat bungee jumping...tapi dah berjam2 dok tang tu je tak terjun-terjun...ni haaa aku mai tolong push hang dari belakang...

aku perempuan ok..aku tak tipu pasal pi bangkok pi london sorang2..plis jangan bagi malu kaum lelaki...peace!





Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus komen di atas ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah dik. Lepas skola terus datang n duk kl sampai anak dah berderet
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 01:49 PM | Show all posts
Nah dik boleh cuba tgk

Job vacancy/ kerja kosong segera
=====••=•••=====•••=•=====•••
.
Pekerjaan :
Dishwasher/ Tukang basuh pinggan
(Tetap/part timer)
.
Tempt: Uncle Ali The Fishmonger Bukit Jelutong , Shah Alam ( new restaurant)
.
Salary/gaji : Boleh dirunding.
.
Call/ msg :019-2717699 / 017-9227878

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 01:51 PM | Show all posts
cm kt tempat aku keje skg open iv utk operator kilang/technician. duk hostel mmg company sediakan. cuma nk tak nak je ko keje kilang. kalau ikut pengalaman, local susah nk stay sbb kna compete dgn bangla. mana setaraf katanya..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 01:53 PM | Show all posts
Fimie replied at 11-5-2017 12:37 PM
awak lelaki, nak takut apa? elokla tu pi KL..takat bandar2 lain dalam Malaysia tak thrill, dia kena  ...

Bahaya tau datang kl zaman skrg. Byk penipu. Gejala2 x sihat. Kalau rupa hensem nanti  terjebak ngan gay, la money boy la. Anak ikan datin la. Nak datang kl jugak boleh. Pandai2 la bawak diri dik. Jangan mudah percaya sangat kat orang n berhati2. Good luck dik
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 02:09 PM | Show all posts
iwan007 replied at 11-5-2017 01:53 PM
Bahaya tau datang kl zaman skrg. Byk penipu. Gejala2 x sihat. Kalau rupa hensem nanti  terjebak n ...

yup, of course la sebelum pi KL tu kena ada persediaan jugak kan...ilmu serba skit..ada planning la jugak... orang tak betul je pi tanpa perancangan...

sedangkan nak terjun bungee jumping pun bukan terus pi terjun je..banyak persediaan kena dibuat...

apa yang penting, rancang sebaik mungkin, pastu terus sahut cabaran..buat..

hilangkan rasa takut..kalau ikutkan, semua ceruk dalam dunia ni bahaya..duduk kampung pun bahaya tetibe boleh kena patuk ular kena belit ular sawa...

bumi Allah luas..akal Allah bagi..KL tu if tengok secara big picture, tersangatlah aman dan sejahtera..lubuk rezeki utk yg berani mencuba...biarlah sekadar ada SPM tapi ilmu survival biar penuh di dada..baru pergi mengembara dan berhijrah...takdela kena tipu takdela berjumpa orang jahat..banyak je tempat ramai org baik2...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 02:48 PM | Show all posts
mohon survey bilik sewa dan kerja dulu sebelum dtg KL..goodluck ye dik..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
All the best dik.
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:19 PM | Show all posts
kampung kau kt mana yg kau kata x da kerja tu

apa kata sebelum p KL, apply jobs dulu kt jobstreet ke apa ka


best ke KL, menjamin masa depan ke.. konfem ke bahagia dok sana?

kalu dh mcm ...

erhijrah ke KL sehelai sepinggang (tp ada la bw duit sikit2). Pastu xde kenalan lgsung kt KL. Tujuan korang ke KL adalah untuk cari rezeki.


baik dok kg je tanam cabai.. ada gak hasil

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:20 PM | Show all posts
iwan007 replied at 11-5-2017 01:53 PM
Bahaya tau datang kl zaman skrg. Byk penipu. Gejala2 x sihat. Kalau rupa hensem nanti  terjebak n ...

bagus nasihat ni.. mmg betul


Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:45 PM | Show all posts
Fimie replied at 11-5-2017 02:09 PM
yup, of course la sebelum pi KL tu kena ada persediaan jugak kan...ilmu serba skit..ada planning l ...

Kl ni mmg la banyak peluang2 pekerjaan. Mmg x dinafikan. Tapi harus kena igt yer living kos kat kl pun tinggi. Nak sewa bilik la. Makan la. Transport la.
Iols ni dah 7 tahun kat kl. kadang2 rasa nak balik cari keja kat kampung jer.  Balik kampung belajar2 buat bisnes kecik2 ke. I benci kl hari2 pi keje hadap jem.. argghhhhhh.  Walaupon i sekadar merempit boleh cilok2 celah kete. Tapi high risk. I dah trauma jatuh motor tapi terpaksa
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:48 PM | Show all posts
manehnya replied at 11-5-2017 03:19 PM
kampung kau kt mana yg kau kata x da kerja tu

apa kata sebelum p KL, apply jobs dulu kt jobstreet ...

Betul tu. pertanian adalah perniagaan. Tanah iols kat kampung pun dah naik hutan semak samun.  Maybe iols patut belajar berkebun ke. Dulu2 berkebun kot farmville ngan hay day jer kini tiba utk praktis
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2017 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada satu rumah kebajikan org tua2 ni nk pkai org dik..mkn n tmpt tinggal ditanggung..area s.alam..gaji 1k+..kerja jga org tua2 n ikut aktiviti yg disediakan..klau nk pm i..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046019s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list