Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2914
View
144
Reply

Social Media Addiction Problem

[Copy link]

Author: harkktuih    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-5-2017 05:16 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 16-5-2017 05:12 PM
tak payah ajak your friends
join outdoor yg organized by trip memane
you datang sorang2 je

iols ni jenis susah nk mesra ngan org yg x kenal..tu sbb la xde join mana2 group ni..nnt iols krik krik jerr..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 05:17 PM | Show all posts
cHimo replied at 16-5-2017 05:13 PM
Dulu sy pun ada masalah camni.. Wechat je la.. Fb dan insta sy x sentuh x minat.. Last2 akaun wechat ...

skang ni wechat je la yg mmg selalu update..tmpt luah perasaan..mmg ada rasa nk delete tp syg sbb membe yg rapat mostly kat wechat tu je haa..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:17 PM | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 05:16 PM
iols ni jenis susah nk mesra ngan org yg x kenal..tu sbb la xde join mana2 group ni..nnt iols krik ...

kalau you join group macam ni
nak tak nak you akan bergaul dan berborak jugak dgn dorang
sebab akan ada aktiviti dalam group
dan setiap orang nak tak nak memang kena involve
so memang tak lah ter krik krik
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:18 PM | Show all posts
Sekejap, I nak tanya satu soalan? Bila you rasa ketagih menggunakan social media, apa kesan buruk yang berlaku pada diri you yang you notice?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 05:18 PM | Show all posts
sabar_sabariah replied at 16-5-2017 05:17 PM
kalau you join group macam ni
nak tak nak you akan bergaul dan berborak jugak dgn dorang
sebab a ...

nnt iols cuba carikk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 05:20 PM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 16-5-2017 05:18 PM
Sekejap, I nak tanya satu soalan? Bila you rasa ketagih menggunakan social media, apa kesan buruk ya ...

mcm hari ni i tak update apa2 kat wechat atau iG, rasa mcm tak tenang, gelisah, kejap2 pegang phone bukak moment pastu mcm nk menaip..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:22 PM | Show all posts
Edited by sabar_sabariah at 16-5-2017 05:24 PM

ada satu travel agent yg saya tau yg offer outdoor activitykalau u nak, saya boleh pm
ada jugak lah forumer cari yg nak join
especially pas raya ni

saya rasa satu sebab you tak bleh berenggang dgn socmed
sebab takde kawan utk meluahkan perasaan kan..

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:23 PM | Show all posts
Aku rasa tt kesunyian ni..sbb tu takleh berenggang dengan fon..Try la buat aktiviti2 dengan kawan2 bersukan ke kan..

Kalau kat rumah tu try la buat something. Macam aku sekarang ni tgh addict dengan lego dari yang sekecik2 smpai ke besar lego aku buat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 05:23 PM | Show all posts
activity cmne eh? jgn la lasak sgt, iols camping seumur hidup pun x penah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 05:25 PM | Show all posts
Gadis_sarawak replied at 16-5-2017 05:23 PM
Aku rasa tt kesunyian ni..sbb tu takleh berenggang dengan fon..Try la buat aktiviti2 dengan kawan2 b ...

mungkin la kot sbb kesunyian..tp bab beraktiviti ngan kawan tu cam payah sbb most membe pun jenis burung hantu kuar mlm jer..iols kul 10 mata dah x bole nk angkat
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:32 PM | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 05:25 PM
mungkin la kot sbb kesunyian..tp bab beraktiviti ngan kawan tu cam payah sbb most membe pun jenis  ...

Kalau sunyi kena cari teman la tt..Kot yang teman tu nanti leh ajak TT beraktiviti. Tak pun try futsal..best hokeh. Walaupun aku perempuan aku suka futsal.Tapi jarang dengar lelaki tak aktif..biase lelaki ni ade je aktiviti dia..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh pergi kaunseling kalau bab bab addiction ni..dekat tepi Stadium Kajang ada iklan billboard pasal addiction..ada nama pusat rawatan ketagihan yg boleh dituju  tapi lupa la nama pusat rawatan tu..siapa ada lalu dan perasan dgn iklan billboard tu? Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:41 PM | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 05:23 PM
activity cmne eh? jgn la lasak sgt, iols camping seumur hidup pun x penah..

tak lasak pe la
contoh pergi hiking
hiking ni yg biasa2 je bukan yg ekstreme macam panjat gunung kinabalu tu
pergi caving gua tempurung
pastu pergi join boathouse

saya pun rajin jugak join
dan ramai je saya tengok lelaki dan pompuan yang datang solo
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:42 PM | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 09:20 AM
mcm hari ni i tak update apa2 kat wechat atau iG, rasa mcm tak tenang, gelisah, kejap2 pegang phon ...

I see. Thank you for the answer. Cuba you limit yourself dalam menggunakan social media. You buat routine dan jadual so that hidup you lebih fokus dan teratur. You pun mentioned you 24/7 dengan social media so dari situ I tengok kehidupan you tidak punya sistem yang teratur.
So, make a system supaya kehidupan you lebih teratur.

Dalam tempoh 24 jam sehari, you buat jadual kehidupan you. Contoh dalam sehari you hanya limitkan penggunaan social media kepada 2 jam maximum sehari. So you ada baki 22 jam. I believe 8 jam lagi you habiskan dengan bekerja if you're working 9-5. So you've another 14 hours. Dari 14 jam tersebut yo ambil masa 6 jam untuk tidur malam. Ada lagi 8 jam. Yang 8 jam ni you sibukkan diri you dengan apa-apa aktiviti yang you minat.  I believe you're an indoor guy so you can spend time watching TV, reading, writing, cooking, kemas rumah, hanging out with friends and etc.

Apa pun you buat sistem jadual. Dari sistem jadual ni you akan nampak lebih jelas apa yang you boleh buat dalam tempoh 24 jam sehari. Yang paling penting limitkan masa you guna social media. Saranan I dua jam maximum dalam sehari. Lepas dah guna social media dalam tempoh dua jam maximum sehari you wajib off segala notification so that you can focus untuk buat benda lain. Lama-lama bila you dah biasa dengan sistem ni then masalah ketagihan you dengan social media dapat dikurangkan sikit demi sikit.

Start slow but consistent and discipline!

Cadangan I dekat atas ni hanya guidelines sahaja. You can amend it mengikut kesesuaian diri you.

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:49 PM | Show all posts
Jogging, gym, badan penat tak lalu dah nak tengok HP. Andddd food hunting, layan movie, semua tu buat sorang2 pun takde hal
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 06:02 PM | Show all posts
TT tak boring ke tgk social media hari2 ? Sy kadang2 rasa bosan kot tgk insta n fb. Wechat sy ade tapi tak main. Just guna utk simpan gambor alkisan malas nak transfer dari 1 phone ke phone lain haha. Maybe awk kena cari aktiviti lain utk distract yourself. Tgk movie, reading ke, brisk walking kat taman petang2 ke.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tukar ke old school hp.. Stop internet.. Guna internet opis je
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 16-5-2017 05:42 PM
I see. Thank you for the answer. Cuba you limit yourself dalam menggunakan social media. You buat  ...

Saya suka komen ini. Thanks ye. Nak apply juga nasihat ni dalam kehidupan saya since saya pun bujang yang tinggal seorang diri...  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Gadis_sarawak replied at 16-5-2017 05:32 PM
Kalau sunyi kena cari teman la tt..Kot yang teman tu nanti leh ajak TT beraktiviti. Tak pun try fu ...

Iols mmg jnis jarang beraktiviti..kbykn masa kat rmh..sukan? Lg lah hazab..mmg x minat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah replied at 16-5-2017 05:41 PM
tak lasak pe la
contoh pergi hiking
hiking ni yg biasa2 je bukan yg ekstreme macam panjat gunung ...

Ok gak aktiviti gitu..boleh cuba..thnks bg idea
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 04:03 PM
okeh gini. iols ada tabiat buruk iaitu 24/7 bergantung pada phone. phone ni kira asek melekat kat ta ...

ai pon suka pegang fon tapi main game jela.. ai bkn kaki upload pape kt social media..

bak ig u..  
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 07:18 PM
Ok gak aktiviti gitu..boleh cuba..thnks bg idea

Sy tgh hadapi masalah yg sama dgn tt, iaitu suka hadap hp most of the time, sejak setahun yg lepas. Cuba nak get rid of this habit tp smpi skrg tdk berjaya  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
zawara replied at 16-5-2017 08:01 PM
ai pon suka pegang fon tapi main game jela.. ai bkn kaki upload pape kt social media..

bak ig  ...

Ig iols merapu jah lebih.  follower ciput je pun
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-5-2017 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Longhairlady replied at 16-5-2017 08:02 PM
Sy tgh hadapi masalah yg sama dgn tt, iaitu suka hadap hp most of the time, sejak setahun yg lepas ...

Marilah sama2 cuba berubah
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 08:17 PM
Marilah sama2 cuba berubah

Semmgnya ingin berubah tp blm berjaya lg  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046536s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list