Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2462
View
144
Reply

Social Media Addiction Problem

[Copy link]

Author: harkktuih       Show all posts   Read mode

Post time 16-5-2017 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 08:17 PM
Marilah sama2 cuba berubah

Semmgnya ingin berubah tp blm berjaya lg  
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba join cam kem ke, or kursus ke yg diorang nanti mintak u tinggalkan phone.
Usually kalau dah seminggu biasakan akan lebihmudah kot.
Takpon buang internet package lam phone
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Pasal social media ni..satu je..its all about self control. Kalau ikutkan most of my friends pun ada gak hantu ig and wechat.. Whatssap jgn ceritalah..berdenting2 masuk notifications. Try to do other things mcm house chores ke, kemas almari baju ke, benda yg kita selalu buat masa zaman tak ada smartphone. Btw I pun sometimes makan pun tgk hp..baca forum..lol. I buat camtu sebab I always mkn seorang..so nak hilangkan bosan mmg hadap hp la jawabnya. But just try not too attach to ur phone, sikit2 try take control of ur life. I know it is hard, but u can do it!
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 12:08 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 16-5-2017 05:42 PM
I see. Thank you for the answer. Cuba you limit yourself dalam menggunakan social media. You buat  ...

Baca ni, rasa macam baca SOP. Very systematic gitu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 02:59 AM | Show all posts
insulin replied at 16-5-2017 11:14 AM
Saya suka komen ini. Thanks ye. Nak apply juga nasihat ni dalam kehidupan saya since saya pun buja ...

Hehehe no worries. You're welcome.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 03:08 AM | Show all posts
Ipo replied at 16-5-2017 04:08 PM
Baca ni, rasa macam baca SOP. Very systematic gitu

Hahaha. I dah terbiasa train body untuk ikut sistem. Bila dah ada sistem jadual ni senang so that I tahu I utilise masa tu betul-betul untuk satu hari. Nak pergi toilet pun ikut masa dalam sistem yang I tetapkan.

Lama-lama bila dah ada sistem jadual, kehidupan akan lebih teratur. Bagi I, TT needs a good system to overcome his social media addiction so that kehidupan dia lebih teratur dan tersusun.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 08:11 AM | Show all posts
WhiskeyScotch replied at 16-5-2017 05:42 PM
I see. Thank you for the answer. Cuba you limit yourself dalam menggunakan social media. You buat  ...

Thx wiski.. My daily routine mcm 6am bgun, 6.30 dah drive gi kje..arond 730 smp opis balik 5.30. balik smp rmh dlm 715pm cmtu..then dinner, tgk tv, around 10 -1030 I dah masuk tido. system tu dah ada, cuma nya I terlalu bergantung pada phone. every 10 mins mesti macam ada urge nk kena bukak wechat, ig although xde noti ape pun..just browsing je. then bila ada something terlintas kat kepala, ters update ape2..gitu la..

right now tgh usha gym kot..nak fokus kat something else..nk cuba disiplinkan diri plak..hopefully berjaya la..

thanks again for your advice.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 08:12 AM | Show all posts
lesprincesse replied at 16-5-2017 11:13 PM
Cuba join cam kem ke, or kursus ke yg diorang nanti mintak u tinggalkan phone.
Usually kalau dah se ...

unsucscribe data plan mmg xlah..bos bg keje skang pun pakai wassap je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 08:13 AM | Show all posts
nurbaya replied at 16-5-2017 11:19 PM
Pasal social media ni..satu je..its all about self control. Kalau ikutkan most of my friends pun ada ...

most likely sbb I sunyi sendiri kot..kwn tak ramai semua, plus xde bff segala bagai, most of the time sendiri..so I channel kan kesunyian tu pada socmed, tgk drama2 manusia..

so next step I kena disiplinkan diri, plus ada self control..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Sya pun macam ini life skrang lonely..kawan kureng dulu ada ler tp kwn2 lain dah kawen n beranak pinak kawan yg bujang pula ada kerja jauh susah nak jumpa,sya asyik terperap dirumah jer hujung minggu malas nak kluar setakat tengok wyg n shopping dah jd pekara biasa.dulu media sosial jadi peneman tapi dah kurangkan sjak dua tahun ini..forum pula selalu silent reader bertahun2 jer skrg dah pandai jd pengomen sbg forumer hehe mana ada topik isu yg menarik saja.nak buat outdoor pula baru nak join kaki gym and martial art..rasa enjoy pula tengok group gini...berusaha nk berubah juga..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 08:59 AM | Show all posts
Farnor replied at 17-5-2017 08:50 AM
Sya pun macam ini life skrang lonely..kawan kureng dulu ada ler tp kwn2 lain dah kawen n beranak pin ...

thanks for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 09:24 AM | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 07:17 PM
Iols mmg jnis jarang beraktiviti..kbykn masa kat rmh..sukan? Lg lah hazab..mmg x minat

Tryla mana tau leh jadi minat kan..dulu iols macam TT jugak memang tak minat sukan. Kawan2 ajak banyak je alasan. Lama2 leh terjoin pulak pastu leh terjebak smpi jd wakil negeri. Punyala iols tak minat sukan dulu kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 09:26 AM | Show all posts
Gadis_sarawak replied at 17-5-2017 09:24 AM
Tryla mana tau leh jadi minat kan..dulu iols macam TT jugak memang tak minat sukan. Kawan2 ajak ba ...

aktiviti riadah kuar peluh pun sesekali jerr..tu pun naik broga dlm setahun sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 09:38 AM | Show all posts
bukan wechat ni budak-budak 20an je ke selalu guna? kau guna wechat buat apa TT? shake shake look around ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 09:55 AM | Show all posts
akik replied at 17-5-2017 09:38 AM
bukan wechat ni budak-budak 20an je ke selalu guna? kau guna wechat buat apa TT? shake shake look ar ...

wechat ni aku guna utk contact social friend jer..idak ler nk shake shake segala..whatsapp more kepada family n kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 11:10 AM | Show all posts
harkktuih replied at 17-5-2017 08:11 AM
Thx wiski.. My daily routine mcm 6am bgun, 6.30 dah drive gi kje..arond 730 smp opis balik 5.30. b ...

erkk..tt punya daily routine lbih kurang aku je cuma aku tido atas kul 12

awlnya tt tido..

aku pun sama xblh berenggang dgn hp..
hp bwak tido..xde bf xpe aslkan ada hp..

tapi tu lah kdg2 je update fb pun..sllu tu sja2 je jengah fb , forum..
IG xde , weechat pun sbb kje je..

ada gak aku cuba off data..tpi kjap la tu pun sbb tgk cerita korea..
klu line tenet ada masalh..mmg kepanasan cacing aku...

buat aktiviti luar aku lemau sikit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 11:32 AM | Show all posts
awanjingga replied at 17-5-2017 11:10 AM
erkk..tt punya daily routine lbih kurang aku je cuma aku tido atas kul 12

awlnya tt tido..

mmg tido awl..nk kena cukup at least 7 jam..kalu x ckup nnt noya hari esoknya..

sama la time tido hp dok kat sebelah kepala..bateri sentiasa make sure nk kena full..kalau batery low boleh jadi x tentu arah hidup risau..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 12:49 PM | Show all posts
harkktuih replied at 17-5-2017 09:55 AM
wechat ni aku guna utk contact social friend jer..idak ler nk shake shake segala..whatsapp more ke ...

oh maaflah terburuk sangka kat TT. tapi aku rasa takdelah teruk sangat addiction kau. aku lagi la hari2 kena check twitter, facebook, whatsapp, forum cari, tinder, telegram, instagram setiap pagi, tengahari dan malam. anyway semoga TT berjaya menghilangkan kebergantungan kepada phone.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 12:57 PM | Show all posts
akik replied at 17-5-2017 12:49 PM
oh maaflah terburuk sangka kat TT. tapi aku rasa takdelah teruk sangat addiction kau. aku lagi la  ...

its okay..utk look around aku ada apps lain..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 12:58 PM | Show all posts
harkktuih replied at 17-5-2017 12:57 PM
its okay..utk look around aku ada apps lain..

amboi kemain grindr eh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 01:05 PM | Show all posts
akik replied at 17-5-2017 12:58 PM
amboi kemain  grindr eh?

hahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 16-5-2017 04:57 PM
amende hobi la aku nk wat..

Main game la. Pc games ke. Ps4 ke. Layan movie ke. Hehehe.

Xpun. Pegang2 phone tu. Cer google resepi resepi mudah ntuk org bujang try. Sejuk hati bakal mak mentue hiks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 01:48 PM | Show all posts
za8da replied at 17-5-2017 01:46 PM
Main game la. Pc games ke. Ps4 ke. Layan movie ke. Hehehe.

Xpun. Pegang2 phone tu. Cer google  ...

game yg ada dlm phone cuma angry birds je..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 02:17 PM | Show all posts
masuk je gym tu, xperlu nk PT... so geisss....
jgn malu bertnye kt gym tu... amek skit2... tnye org ni tnye org tu... xde la bzir duit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2017 02:27 PM | Show all posts
-electrifying- replied at 17-5-2017 02:17 PM
masuk je gym tu, xperlu nk PT... so geisss....
jgn malu bertnye kt gym tu... amek skit2... tnye org ...

sbb aku ni payah benau nk bertanya org yg x kenal..last time masuk pun sekadar guna threadmill pehtu aku stop..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074756s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list