Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1628
View
42
Reply

9 Jalan Paling Bahaya Di Dunia, Anda Berani Laluinya?

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-5-2017 06:01 PM | Show all posts |Read mode
Mereka yang menaiki roller coaster sekurang-kurangnya sekali tahulah bagaimana rasanya kena 'serangan jantung', bukan?


Bagaimanapun, keselamatan permainan seumpamanya adalah lebih terjamin keselamatannya jika nak dibandingkan dengan jalan raya yang dibina di pinggir jurang yang curam, di padang pasir yang sunyi atau di atas air.


Memetik portal Bright Side, berikut adalah beberapa jalan raya yang paling bahaya dan mengerikan di dunia.


Jom menjelajah sebentar sambil membayangkan anda sedang memandu di atas semua jalan ini!




1. Terowong Guoliang, China





Terowong sepanjang 1.2 kilometer (km) ini dibina melalui banjaran gunung menuju ke Kampung Guoliang. Pada 1970-an, penduduk kampung membina terowong ini berserta 'tingkapnya' dengan hanya menggunakan peralatan tangan.


Lebar terowong hanyalah sekitar 4 meter atau 13 kaki, jadi pemandu perlu berhati-hati melalui terowong ini.




2. Pasar Stesen Kereta Api Maeklong, Thailand






Sekali tengok, Pasar Maeklong ni macam pasar biasa lain di Thailand saja. Tapi, tunggulah sehingga kereta api memberi isyarat kepada peniaga supaya bersiap untuk menyimpan barangan dan gerai jualan.


Kereta api berkenaan bergerak pada kelajuan 15 km/j.




3. Landasan Kereta Api di Ecuador






Landasan yang diberi julukan "Nose of the Devil" ini dibina di atas lereng berbatu pada ketinggian 800 meter (2,624 kaki) dari aras laut.


Sebelum ini, pelancong dibenarkan untuk menaiki kereta api ini, namun baru-baru ini ia telah dilarang sama sekali untuk berbuat demikian.




4. Jambatan Landasan Kereta Api Pamban, India





Jambatan Pamban yang menghubungkan tanah besar India dengan pulau Pamban itu sebenarnya pernah musnah akibat angin kencang. Kini, kereta api akan menerima amaran bahaya sekiranya kelajuan angin mencecah 55 km/j.




5. Lebuh Raya Karakoram, Pakistan - China






Lebuhraya antarabangsa yang menghubungkan Punjab, Pakistan dan Kashgar, China itu merupakan jalan raya berturap tertinggi di dunia dengan ketinggian lebih 4,600 meter dari aras laut.




6. Passage du Gois, Perancis






Jalan menghubungkan Pulau Noirmoutier dan tanah besar Perancis ini akan 'hilang' dari pandangan kerana ditenggelami air sedalam 4 meter ketika air pasang. Dan pemandu hanya boleh melalui jalan itu dua kali sehari sahaja.




7. Lebuh Raya Leh-Manali, India






Jalan sempit ini bagaimanapun tidak menghalang pemandu tempatan daripada memecut kenderaan mereka pada kelajuan tinggi.




8. Jalan Raya Tianmen, China






Jalan sepanjang 11 km ini memiliki 99 selekoh menuju ke puncak Gunung Tianmen di mana terletaknya kuil Buddha.




9. Lebuh Raya Eyre, Australia


Foto: Bright Side




Cantik dan memukau pemandangannya namun, lebuh raya ini sangat berbahaya. Malah, kadar kemalangan di lebuh raya ini adalah sangat tinggi.


Ini adalah kerana landskapnya yang sangat membosankan sehingga menyebabkan pemandunya boleh terlelap.




Macam mana? Rasa tak 'thrill' macam naik roller coaster? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 06:12 PM | Show all posts
xpyh la sesuah nak lalu sini. menempah jalan ke neraka je rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kenapa macam tkde tempat lain je nak berjual beli di pasar keretapi maklong tu
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg mencabar fizikal n mental...
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Xke penat asik kne alih barang?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg d thai tu mmg mencabar..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Ngeri tgk jln raya di tebing gunung tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
yg kat china tu yg ngeri
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 02:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Punya la besar Thailand, takde tmpt lain ke nak buat pasar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 03:15 AM | Show all posts
tak boleh hadam betullah aku yg part pasar tu
dah satu hal plak nak keluar masuk barang berniaga bila train nak lalu..adoii aiii
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Byr 2.6bil pn xnk lalu jln2 ni.gile ah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada some of jalan ni yg ada dlm movie tp iols dh tak ingt cerita apa. Lebuh raya eyre tu pon slalu dlm movie omputeh, yang china byk selekoh tu mcm dlm cerita initial d lakonan jay chow
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 09:45 AM | Show all posts
memang tak akan lalu jalan yg dlm pic 1, 7 & 8. scary sangattttt
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 09:56 AM | Show all posts
Tak boleh hadam betol pasar dekat laluan keretapi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 10:10 AM | Show all posts
pegi bukit tinggi, padang... bila turun nk ke danau meninjau... jln dia pon boleh tahan... selekoh dia muat2 saiz coster jer...tu pon pemandu yg berpengalaman bw jln tu jer yg brani lalu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 10:25 AM | Show all posts
sebenarnya tengok dlm gambar memang ngeri, bila duduk kat situ takdela ngeri sgt pun....sama la mcm jln naik ke genting highland, kalau dlm gambar nmpk ngeri
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 10:26 AM | Show all posts
jlnraya kat tmpt kita ni lagi ngeri dan mengerikan
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 10:39 AM | Show all posts
dh knp buat jalan gitu..buat jalan yg selamat xleh ke deyy
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 11:00 AM | Show all posts
Taknak lah bayangkan lalu situ, seram i, kalau nak suruh bayangkan jugak nombor 9 je i berani
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 11:13 AM | Show all posts
jalanraya kat malaysia pun lagi ngeri..ramai pemandu gila bwk kete mengelupor persis babi nak beranak
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 12:38 PM | Show all posts
Rasanya yang No 5 dan No 7 tu paling bahaya selalu berlaku kemalangan hingga kehilangan nyawa di jalan tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 01:19 PM | Show all posts
Gambar no.3 tu reminded me of citer  SRK yg ada  lagu Chaiya Chaiya tu, yg menari2 atas kereta api tu.

Anyway, aku ok je dgn adventure tp 3,4,5 tu mcm tak selamat je
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
No 8 tu mcm litar sepang plak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 02:17 PM | Show all posts
awat la depa nk niaga gk tang jln krtapi tu..aduhh..jnuh brangkut
jln2 lain tu sram..jln kt malaysia ni pn sama..wlpn xthrill tp pmndu yg thrill
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 02:26 PM | Show all posts
Lebuh Raya Eyre, Australia... bestnya lenjan motor
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059791s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list