Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1859
View
48
Reply

Korang Penah dengar GIS (geographical Information system?

[Copy link]

Author: jointhecurse       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-5-2017 09:52 AM | Show all posts |Read mode
Curious korang penah dengar GIS x?

Sistem maklumat geografi (GIS) adalah alatteknologi untuk memahami geografi dan membuat keputusan bijak. GIS menguruskanspatial data bagi membolehkan seseorang membaca peta boleh memilih data yangdiperlukan untuk projek atau tugas yang khusus.
Satu program GIS yang baik mampu memprosesdata spatial daripada pelbagai sumber dan di gunakan di dalam sesuatu projek .Banyak negara mempunyai data spatial yang banyak bagi di gunakan untukanalisis, dan kerajaan menyediakan dataset GIS untuk kegunaan umum. Teknologi GIS yang semakin pesat membangun dan tidak hanya tertumpu dalambidang penyelidikan akademik sahaja, malah di guna pakai dalam bidang  pelancongan, ekonomi, perniagaan serta telahditerima sebagai satu disiplin yang melengkapkan sistem maklumat yang sediaada. Kebolehan,kepakaran dan kelebihanGIS telah di terokai dan di gunapakai secara meluas dalam pelbagai bidangseperti bidang perhutanan, antropologi, epidermiologi, pertanian dan bidangsosial. Ini kerana kebolehan GIS menyediakan pelbagai fungsi terutamamengintegrasikan data ruang dan data attribute bagi menjelaskan sesuatufenomena ruangan secara lebih jelas.


Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 10:36 AM | Show all posts
penah la... buat zoning gunatanah... tapi sampai la ni aku tak reti guna GIS... hanya yang bertabah saja boleh mahir GIS dengan cepat... setakat nak belek - belek map boleh la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2017 10:55 AM | Show all posts
kikuri replied at 18-5-2017 10:36 AM
penah la... buat zoning gunatanah... tapi sampai la ni aku tak reti guna GIS... hanya yang bertabah  ...

mesti keja pjabat tanah yer.. hehe.. gna software apa?

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 11:07 AM | Show all posts
jointhecurse replied at 18-5-2017 10:55 AM
mesti keja pjabat tanah yer.. hehe.. gna software apa?

taklah.... consultant swasta je... untuk bidang kitaorang selalunya akan guna mapinfo, ade juga yang guna arcGis... tapi mostly akan guna mapinfo... dari zaman belajar sampai dah keje pon tak reti sangat guna mapinfo... lagi lagi untuk edit map.... huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 12:05 PM | Show all posts
keja dulu ada guna mapinfo..integrate patutnya engr guna utk view aje..aku belajar sendiri smpi boleh edit map tu. pastu bila nk buat drwg import aje drpd mapinfo ke acad
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2017 02:35 PM | Show all posts
mapinfo guna.. ArcGis pom guna...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2017 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kikuri replied at 18-5-2017 11:07 AM
taklah.... consultant swasta je... untuk bidang kitaorang selalunya akan guna mapinfo, ade juga ya ...

Hoho.. map info.. i pn penin klo guna map info.. Arcgis ok.. tp lesen mahal n berat plok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2017 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
kikuri replied at 18-5-2017 11:07 AM
taklah.... consultant swasta je... untuk bidang kitaorang selalunya akan guna mapinfo, ade juga ya ...

U bidang apa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2017 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 18-5-2017 12:05 PM
keja dulu ada guna mapinfo..integrate patutnya engr guna utk view aje..aku belajar sendiri smpi bole ...

Mmg buat utuk view map ja eh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2017 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
delsmomm replied at 18-5-2017 02:35 PM
mapinfo guna.. ArcGis pom guna...

Utk keja ke u.. bahagian apa?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 10:08 AM | Show all posts

town planning
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2017 10:24 AM | Show all posts
Edited by JeNaB_PopPop at 19-5-2017 10:25 AM

aku belajar bidang ni la kat u. majoring in remote sensing. keja dlm setahun je bidang ni. erdas, mapinfo, arcgis, geospatial,esri nth ape2 software lg aku guna dulu, pernah keje sbgai GIS engineering ngan GIS consultant
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2017 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
kikuri replied at 19-5-2017 10:08 AM
town planning

Owh ptt la.. ehhe mmg da gna gis kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2017 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
JeNaB_PopPop replied at 19-5-2017 10:24 AM
aku belajar bidang ni la kat u. majoring in remote sensing. keja dlm setahun je bidang ni. erdas, ma ...

U mana u? Mmg terer la
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 08:32 AM | Show all posts

utm skudai..... bidang ni tak meluas sgt kat malaysia....senior and super2 senior ok la senang dpt kerja lg2 gov sector, tapi bila smpai batch aku dah tepu sgt sbb penggunaan bnd2 ni tak meluas sgt kat malaysia, so start batch atas aku ngan batch aku kebawah mmg kerja merapu2 dah. klu kerja bidang ni pun gaji tak banyak
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 08:32 AM From the mobile phone | Show all posts
jointhecurse replied at 18-5-2017 10:35 AM
Utk keja ke u.. bahagian apa?

utk keroje...

bhgn land devt..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 11:43 AM | Show all posts
pernah...belajar tue...
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 01:53 PM | Show all posts
x pernah dengar laaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 07:36 AM | Show all posts
Edited by jointhecurse at 23-5-2017 07:39 AM
JeNaB_PopPop replied at 22-5-2017 08:32 AM
utm skudai..... bidang ni tak meluas sgt kat malaysia....senior and super2 senior ok la senang dpt ...

grad bila wei? ak utm skudai gak..hhahah.. tp ak tgk ramai jgk mber2 ak yg grad GIS dapat keja related to GIS wpn aplikasi dia xsemeriah x semeluas kat lua..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 07:37 AM | Show all posts
delsmomm replied at 22-5-2017 08:32 AM
utk keroje...

bhgn land devt..

owh mmg related to tanah je la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 07:37 AM | Show all posts
bieya1 replied at 22-5-2017 11:43 AM
pernah...belajar tue...

belajar kat mana?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 07:38 AM | Show all posts
nisako replied at 22-5-2017 01:53 PM
x pernah dengar laaaaaaaaaaaaaa

mungkin kja hg xberkaitan gan tanah sgt
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 08:39 AM | Show all posts
ofis lama aku ada guna GIS ni. tp aku tak tahu benda ni sgt. ex bos aku yg guna
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 09:55 AM | Show all posts
makton replied at 23-5-2017 08:39 AM
ofis lama aku ada guna GIS ni. tp aku tak tahu benda ni sgt. ex bos aku yg guna

bos hg gn utk applikasi ap?
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 10:00 AM | Show all posts
jointhecurse replied at 23-5-2017 09:55 AM
bos hg gn utk applikasi ap?

tak tahu laa.. tapi tau yg dia guna gis..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051348s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list