Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2399
View
25
Reply

dugaan baru nak bertunang

[Copy link]

Author: sheeraizzani       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-5-2017 07:27 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua.
Actually sy bukak thread ni utk luahkan apa yg jadi kat sy & harapkan pandangan kawan2 yg ada kat sini n semoga pandangan anda dpt buka minda sy bukan ikutkan kata hati semata.

Sy pernah terbaca thread sorg prempuan yg sudah bertunang tp tiba2 terjatuh cinta kt org lain & putus kan pertunangan mereka.

Kisah sy a bit different since i am still not engaged but we are planning into it. Tp itu pun sy dh start rasa dugaan nya bila sy rasa sy dah x cinta & sayang kt bakal tunang sy ni 😞

We are in relationship for 5 years but there are many times we are on off. biasa la kan. sampai 1 hari yg kita gaduh besar, sy terlampau sedih sampai nekad utk move on & anggap sy dgn dia dah mmg takda jodoh lagi. sebelum ni dlm masa 5 tahun tu sy sgt2 sayang kt dia sampaikan x dpt nk imagine kalau sy end up tak kawin dgn dia tp lepas je sy dh nekad utk move on tu, completely move on dah pun sy kenal dgn sorang lelaki, pastu sy redha mungkin dah smpai masa sy kena mulakan hidup yg baru dgn org baru. kami berkwn dan sy dah start ada perasaan kat dia, i called him S lah ya.

Dah nk hampir sebulan lebih mcmtu, bf sy (masa tu still ex) dtg balik, minta maaf and cakap utk get back tapi hati sy dah tawar & lg satu sy tgh berbunga2 dgn S. ofcourse la sy terus ckp taknak n sy bgtau sy dah ada org lain. Dia x percaya sbb takkan secepat tu sy blh move on (sebelum ni pernah break 7 bulan tp ktorg get back dgn aman sbb takda org ketiga) so he assume to get back like we used to be kan.. malangnya sy dah sayang kt org lain.

Tak lama lpastu S dah start busy dgn life dia, ktorg dah jarang contact, tapi yg selalu contact sy bf sy ni. sbb dia mmg try hard sgt nk get back. sy pun trfikir and kesian dkt dia sy terima dia balik. Sy pun lupakan S and bgtau dia sy dah ada bf skrg, lpastu dia pun okay la sbb dia tau dia x dpt nk contact sy selalu, dia xnak sy tunggu dia.

Masa tu la bf sy terus decide nak tunang & plan utk kawin. Dia dah beli cincin and jumpa mak sy,nak tunjuk dia mmg dah berubah & nak jaga sy & serius nak jadikan sy isteri. Tapi keadaan sy skrg ni, sy keliru. Sy tak rasa excited nak kawin, malah sy sedih sbb sy harapkan hubungan baru dgn org lain cuma mungkin sy terjumpa org yg salah. Sy tak boleh lupakan S and sy try contact S senyap2. Kami still text each other walaupun jarang tapi makin lama makin menebal pulak perasaan sy kat S. sampai sy hari2 tunggu text dari S, tak tunggu bf sy pun.

Satu hari tu, sy and S decide nak jumpa, tapi sy bgtau dia lepas jumpa ni kita dah tak pyh contact lagi sbb x sanggup nk tipu2 n curang dgn bf sy. S pun setuju. Mmg lepas dari jumpa tu kami dah x contact. S sgt baik suruh sy perlahan perlahan terima bf sy ni, and dia bgtau sy tak berbaloi sy nak tinggalkan bf sy yg sayang n nak kawin dgn sy utk org baru, utk dia. Sy rasa mungkin dia x sayang sy sbb tu dia mengalah, yela baru kenal kan. Tapi dia tetap nak jd kwn sy, dia kata sy ada je tak lari mana2 pun, kalau ada apa2 awak contact je sy.

Sy mmg sayang dkt S walaupun sy bertepuk sebelah tgn. Sy lansung takda perasaan kat bf sy. Setiap kali dia cerita pasal kawin, sy takda rasa apa2. Tp sy tak mampu nk bgtau dkt bf sy apa yg sy rasa skrg ni. sgt2 down. sy selalu berdoa supaya Allah jauhkan perasaan sy kat S sbb sy tau mmg kami x kan bersama cuma itu la sy sayang lg kt dia and still mengharapkan dia nampak yg sy betul2 sayang dia. tak blh move on la senang cite. sy kadang terfikir S taknak kt sy sbb dah tau sy dh  nak kawin ke and he decide to just back off..

harap kawan2 yg ada dkt sini atau yg ada pengalaman blh bantu leraikan kekusutan sy, apa yg patut sy buat.. tapi sy mmg dah x blh nak putus lg dgn bf sy sbb kakak sy kata once lelaki dah serius hantar cincin, kalau sy tolak mmg dia akan kecewa sgt2. sy taknak jd kejam mcmtu. masalahnya sy dah takda perasaan kt dia lagi, sy pun taknak kecewakan parents sy n parents dia sbb both dah tau kami akan tunang bulan 7 ni. 😔
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
solat hajat dan istikharah la nokk! mohon petunjuk dr Allah, insyaAllah ada la smthing utk ko.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Yup..trylah istikharah..semoga dapat jawapan yg terbaik..
Kes aku dulu..5 tahun bercinta..since sekolah lg.. tp on off..+ mungkin dia belum cukup matang lg utk ada commitment.
Sampailah 1 masa aku jumpa dgn asben, kami kawan dlm setahun lebih terus tunang n kawen. Dugaan tu dtg masa aku dh brtunang ngan asben bila ex bf start contact balik..merayu2 utk aku balik semula pd dia sampai aku keliru sgt2 sbb perasaan syg pd ex bf tu masih bersisa..lama dgn dia mustahil boleh senang2 lupakan smua kenangan..
Last contact dlm sebulan sblm aku nikah..aku bgtau aje yg aku mmg x boleh balik smula pd dia..nangis2 dia..n dia ckp kalau dah kawen nnti n aku x bahagia ngan asben, dia tetap nk aku balik pd dia semula..
Tahun lepas ada trjumpa fb ex bf.. Ok dia dah kawen pun.. tp gap aku kawen ngan dia kawen dlm 7 tahun mcm tu..
Utk tt..kawenlah ngan org yg serius nak ngan kita bukan cuma kita aje yg rasa serius tp dia x..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Takyah la kawen

Ko ni kejap suka orang ni kejap suka orang tu

Esok kawen gitu gak ati rapuh
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Levespa at 20-5-2017 03:58 AM

tak bestnya kawin dengan org kita tak suka.. baik terus terang..kalau dah kahwin lagi parah.. kesian kat u dan kat bakal suami jugak sebab nanti dapat isteri yg tak betul2 sayang dia..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sheeraizzani replied at 20-5-2017 07:27 AM
Assalamualaikum semua.
Actually sy bukak thread ni utk luahkan apa yg jadi kat sy & harapkan pandan ...

s tau ka u suka dia? kalau da tak syg bf tu terus terang la sebelum bertunang.. nanti da brtunang lg kesian kt dia.

i pon patutnya bertunang bulan ni tapi.. takda rasa syg kt dia.. i ckp je terus terang i xmau.. dia pon okay2 ja da tak contact sampai sekarang.. both family taw kitorang nk brtunang bulan ni.. tapi family i supportive.. i malu gak benda tak jadi tapi nak buat camna takkan nak tipu diri sendiri.

i pon ada perasaan kt org lain tapi org tu dah menjauhkan diri dari i lately ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
bakal tunang tt tu nampak mcm tak matang, kejap putus, kejap sambung. lagipun tt dah takde perasaan kat dia. S pulak mcm tak bersungguh dgn tt. nasihat saya, tinggalkan dua2, cari lain.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn  lah  kawen dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Cr tempoh bertenang..sbb cara tt tulis nmpk sgt tgh bercelaru..kejap bf kjp s..fenin ko ni dekk..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 07:47 PM | Show all posts
nampak mcm mr S tu tak serius dengan u. lupakan je la dia.

kalau u dah tak de perasaan pada bf u. baik jgn proceed dgn bertunang dulu. jangan kahwin sebab terpaksa.

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kau dgn S baru je nak kenal2..perasaan syg tu mgkn xwujud lg..kalau S betul ada hati dkt kau pun..dgn situasi yg dia tahu kau dh balik ngn bf kau..aku rasa S xkn confess.dia simpan je..dan harapkan yg terbaik utk hidup kau..apapun kau jgk yg nk buat kptsn..jd pkr betul2..xleh terima orang sbb kesian..baik istikharah..kalau bf tu bkn jodoh kau..msti xkn jd nikah jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2017 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinggalkn je dua2..si bf tu dah sah2 u xsayang.sbb u kata da tawar hati,tak happy..etc

Si S ni pulak,dia tahu perasaan u dgn bf macam mana tapi dia takde usaha pon nak ngorat u.siap terang terangan suh u balik ke bf.u dah kena friend zone my dear..

Teruskan jelah hidup..benda tak membahagiakn buat apa disimpan.nanti jumpa lelaki yg mampu buat u happy baru pikir psal kawen.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2017 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
zawara replied at 20-5-2017 01:09 PM
s tau ka u suka dia? kalau da tak syg bf tu terus terang la sebelum bertunang.. nanti da brtunang  ...

S tau i suka dia tapi dia kata tak boleh sbb u dah ada bf, tak sayang ke relationship korg dah lama, dia kata kalau i cancel tunang & pilih dia, takut i menyesal nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu da xde hati , xpyh la... kawen tu bukan mcm bercinta tau blh on off .. kawen tu Penuh tangung jawab n etc... klu Xde hati mmg susah la nk tempoh Alam pekahwinan tu.. baik x pyh rush n move on je...  mungkin ada yg Lebih baik menanti.

Kadang Lelaki ni ego bukan nak Sgt kt Kita tp sbbkn Kita dah suke syg org lain time tu la dorg nak get back.. sbb rase tercabar Kita da move on...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2017 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Dlm gap 1 bln je u dh blh berubah hati..switch mcm tu je ke hati n perasaan u...

I rse yg bermslh skrg adalah u...u xde pendirian...jgn libatkan rmi org klu hati u x firm...

Ptt klu u nk ada hub ngn laki lain pn..at least adalah tempoh bertenang...ni melayan sume org.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 01:00 PM | Show all posts
x payah laa tunang...kalo s nak komitmen dgn u, tu jodoh u...Kalo x, terus kn mcm besa..x pyah laa letak nasib u pd ssesuatu yg u sdiri x pasti....
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
byk masa btul ko dek bole berchenta dgn 2 lelaki sekaligus. antara boifren dgn si S, mana yg ko rasa lebih matang?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 22-5-2017 08:28 PM
byk masa btul ko dek bole berchenta dgn 2 lelaki sekaligus. antara boifren dgn si S, mana yg ko rasa ...

tak byk masa bercinta pun, byk masa serba salah and dilema sbb nya dah curang.

boyfriend lebih matang. sy dah fikir utk cari tempoh bertenang dulu mcm apa yg kawan2 lain suggest kan tuh. sy rasa itulah jalan terbaik.


terima kasih semua.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 11:21 AM | Show all posts
dont get married out of pity.

it doesn't work like that.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2017 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Xpayah btunang...
Esok2 kang kuar brita... crita 'Runaway Bride'
Ko tnya betul2 kt mamat S tu.. dia brtul2 ndak kt ko @ ko btepuk amai2 sorg2??? Bru ko wat kputusan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 02:23 PM | Show all posts
ko kahwin ah 2 sekali....pertama kawin ngan tunang ko dulu...tak ngam ...cerai kawin ngan yang baru lak....abissss ceritaaa
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2017 04:10 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 12:13 AM | Show all posts
kalau tanya pendapat aku-yg tak alim ni, ko kena kawen dgn orang yang ko gila bayang.

"Truly Madly Deeply
I want to stand with you on a mountain
I want to bathe with you in the sea
I want to lay like this forever until the sky falls down on me"

sebab, perkawenan memerlukan byk pengorbanan & 10 jam waktu bekerja dirumah.
(24jam minus 8jam di ofis -minus 6 jam waktu tido) 6 jam tu max la. maybe waktu tdo less than 6 hours.
so, 10 jam waktu bekerja dirumah ko nak berkhidmat dgn orang yg ko gila bayang ke atau dgn orang yang ko takut nak reject atas alasan malu kat parents?  pikir2 kan.
yela. dah kawen, misti nak beranak. pastu beranak lagi. beranak dan lagi. so, 10 jam la waktu bekerja dirumah.masa berlalu dgn pantas tau. sedar2 aje eh? dah tengah malam?

cara terbaik berterus terang dgn semua orang pasal perasaan ko. jangan pendam sorang2.

bak kata Hana (aku lah )
kalau nak kawen,haruslah muka ceria, seri bersinar2 bak tak sabar nak malam pertama.
Bukan nya  nak kawen, tapi muka sedih, gundah & malap mcm nak menyambut hari kematian diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 12:47 PM | Show all posts
Hana replied at 2-6-2017 12:13 AM
kalau tanya pendapat aku-yg tak alim ni, ko kena kawen dgn orang yang ko gila bayang.

"Truly Ma ...



aku setuju pndapat Hana ni. Kalau nak kawen, kawen la dgn org yg ko suke. Kalau ko kawen dgn org yg ko xbrp nk suke, takut nti perkahwinan ko akan jd mbosankan n x ceria. Kite kawen ni nk happy2, nak perasaan berdebar tu ade bile hadap muka laki.. ni kalau ko x rasa ape2, cmne hadap muka dia seumur hidup, cmne nk hadap mlm pertama dgn dia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2017 05:39 AM | Show all posts
xde hati jangan teruskan

nanti merana diri
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068044s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list