JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
6171
View
16
Reply

Surat Enjin & Resit Hilang

[Copy link]

Author: ubat_batok       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-5-2017 04:52 PM | Show all posts |Read mode
Sorry kalau thread ni dah ada. Aku nak minta korg yg ada experience mcm aku ni.
ye, mungkin aku bodoh sikit psl kereta n benda2 berkaitan enjin ni.

aku pernah upgrade enjin (enjin dah jahanam). Lepastu tak endorse kereta pon dah terbengkalai.
la ni aku rasa mcm baik pulih balik utk guna. kereta aku tak buruk mana pon sebab dah lama habis bayar.
tiba2 aku teringat yg surat/dokumen pertukaran enjin/ resit semua tu takde. aku tak amik

rupanya kat bengkel tu. fine. aku pon pegi..since bengkel dekat dengan rumah.
org bengkel tu mengelak2 pula bila aku mintak semua dokumen aku. dia pon bukan tak kenal aku.
apa2 aku servis kereta kat dia dlu.

isunya..dah dua tahun ni..aku nak hidup. aku asal mintak dia mngelak2..cakap ada. ada..
sampai 4 minggu dah ni. aku mcm give up betul.kalau takde, terus terang lah kan.

apa pendapat korang gaissss..pls aku stress gila. bengkel ni tipu aku ke atau sebenarnya enjin aku tu
mmg takde surat dia sebenarnya..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 05:17 PM | Show all posts
berapa lama pun tak kisah asalkan ader surat takde tarikh luputpun..
kalau enjin tu dari japan pastikan ada
- surat pelepasan kastam
- resit bercop(beralamat) dari kedai halfcut
- resit masa tukar enjin (ni kalau takdepun takpe)

aku sendiri pernah tukar enjin halfcut, tak endorse selama 5 tahun...tapi semua dokumen ada so takde masalah utk endorsement  
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 05:18 PM | Show all posts
tapi kalau betul2 takde surat/dokumen masih boleh endorse, kena cari runner la...yg penting sediakan aja $$$
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 11:51 AM | Show all posts
zulka replied at 22-5-2017 05:17 PM
berapa lama pun tak kisah asalkan ader surat takde tarikh luputpun..
kalau enjin tu dari japan past ...

haa yg psl berapa lama tu takpe..ni dokumen (surat kastam) takde aku rasa.
puas aku minta ni. geram betul rasa hati..mentang2 aku ppuan.

andaikata la kan..hilang/takde.
cemana aku nak endorse..runner ade..dia mintak seribu. hahah isunya dia la runner juga. aku
agak dia sengaja nk sorok aku nya dokumen.hohohoho..sbb sebelum ni beria2 dia nak buat.
tp dr hari ke hari aku tunggu tunggu dan tunggu..x buat2.

tu yg aku kata aku nak buat sendiri..last2 sampai sudah..dia pon ilang2..
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2017 02:26 PM | Show all posts
try juga minta dokumen tu la, try push atau ugut dia sket kata nk report kat persatuan pengguna kalau takde, but then kalau betul2 takde gak, cari runner lain la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2017 03:52 PM | Show all posts
zulka replied at 23-5-2017 02:26 PM
try juga minta dokumen tu la, try push atau ugut dia sket kata nk report kat persatuan pengguna kala ...

itulah..ugut tu belum buat lg..now abg aku dah bising2..dia kata tu hak kita..dah byr..bak sini la borg / surat enjin n resit.
kot murah xpe..mahal kot (bg org mcm aku..tuko enjin ni mahal la). kot hilang bgtau la kan..

ehehehe..tulah ni aku tgh tunggu lg ni.. dia belum reply. ikutkan aku bg dia masa before puasa. Tq wei sebab reply.
or else kalau mmg takde tu..runner aje ke berjaya buat? if aku sendiri gigih nak buat? susah ke prosedurnya?

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 08:50 AM | Show all posts
ubat_batok replied at 23-5-2017 03:52 PM
itulah..ugut tu belum buat lg..now abg aku dah bising2..dia kata tu hak kita..dah byr..bak sini la ...

kalau ada dokumen, simple je...kos pun takdetapi kalau takde dokumen jgn buat hal...kang tak pasal2....
terus ke balai.. , nti kete pun sangkut kat balai



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2017 09:16 AM | Show all posts
zulka replied at 24-5-2017 08:50 AM
kalau ada dokumen, simple je...kos pun takdetapi kalau takde dokumen jgn buat hal...kang tak pasal ...

aku tulah fikir. gila wei boleh kena buang kerja tau..
aku sebab bersabar n penyabar aje ni ha. ikutkan aku kejarkan aje mamat tu dgn kastam.
tp mcm x baik kan rosakkan periuk nasi org.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 02:09 PM | Show all posts
zulka replied at 24-5-2017 08:50 AM
kalau ada dokumen, simple je...kos pun takdetapi kalau takde dokumen jgn buat hal...kang tak pasal ...

Kes Sama,
Dia dah mintak RM1100.00 settle semua.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2017 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area kl..urusan kastam pun boleh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 09:06 AM | Show all posts
Shafiq3121 replied at 2-12-2017 05:14 AM
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area ...

Hi, thanks sebab reply. Alhamdulillah settle dah..kereta pon dah selamat jual kat orang..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Shafiq3121 replied at 2-12-2017 05:14 AM
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area ...

shafiq,  boleh minta no?  atau whatsapp saya 01137846810
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 09:20 AM | Show all posts
majdi_nadwan replied at 14-12-2017 07:37 AM
shafiq,  boleh minta no?  atau whatsapp saya 01137846810

haha...ada masalah yg sama ke tuan?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Shafiq3121 replied at 2-12-2017 05:14 AM
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area ...

Shafiq boleh wasap saya untuk details runner puspakom & jpj. No sy 0162327075
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2018 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Shafiq3121 replied at 2-12-2017 05:14 AM
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area ...

Shafiq. Boleh wasap sy 01111005458
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 02:37 PM | Show all posts
Shafiq3121 replied at 2-12-2017 05:14 AM
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area ...

en syafiq boleh bagi no hp tak?ada urusan nak tanya mengenai jpj

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2019 02:39 PM | Show all posts
Shafiq3121 replied at 2-12-2017 05:14 AM
Dah settle ke masalah surat enjin tu..kalau tak boleh saya boleh buat..saya runner jpj puspakom area ...

en.shafiq boleh bagi no hp tak?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list