Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
23877
View
62
Reply

Apa akan jadi kalau kita letak jawatan dalam masa 24jam

[Copy link]

Author: biskutmayat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 25-5-2017 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
biskutmayat replied at 23-5-2017 03:08 PM
Betul tapi kadang tak tahan. Walaupun dah 3tahun kat sini khens
Bertahan sebab bonus je. Tp ma ...

Dah dpt kerja tmpat lain ker?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2017 11:10 AM | Show all posts
takutlipas replied at 25-5-2017 11:11 AM
Ok la kalau hubby bg lampu hijau
Cam ai cakap nak resign hubby cakap nanti boring kat umah...ai f ...

Kan? Sian gak kat opismate iols klu iols chow cemtu je

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2017 11:10 AM | Show all posts
vanillaninja replied at 25-5-2017 12:02 PM
Penalty amount tu depends on the terms dalam employment contract uols. Kalau policy company nak resi ...

Wokeh uols. Thanxs!

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2017 11:11 AM | Show all posts
mas_10 replied at 25-5-2017 03:25 PM
Bagi la notice sebulan , buat cara elok. Jiwa pun tenang..

Betul la tu. At least takdelah dapat bad reputation khens

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2017 11:12 AM | Show all posts
nur3lin replied at 25-5-2017 04:35 PM
Dkt company aku keje, ramai je dapat benti notice 24jam tanpa kena bayar apa2.. yang penting kena sl ...

Really? Dorang bagi alasan apa uols dpt benti 24jam cemtu?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-5-2017 11:12 AM | Show all posts
degurlz replied at 25-5-2017 10:59 PM
Dah dpt kerja tmpat lain ker?

Belum lagi uolss

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2017 01:10 PM | Show all posts

mcm tu jgn berhenti lagi..sbb skrg susah nk dapat kerja..better cari kerja dulu dh confirm baru bg notis..
Just my 2 cents
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2017 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
biskutmayat replied at 29-5-2017 11:12 AM
Belum lagi uolss

Jgn dulu berhenti.

Cari kerja dulu.

Just in case nak berhenti jugak...
kira perbelanjaan harian. Hadkan perbelanjaan yg tak penting.
simpan duit utk savings in case belum ada job
Bayar semua hutang..kad kredit. Hutang2 kecik. Sekurang nya if jobless pun otak tak serabut utk bayar hutang kecik.

Ni kalau tak ada tanggungan sprti anak, ibu bapa.

Tpi sebaik2 nya...dapatkan kerja , baru resign.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2017 03:00 PM | Show all posts
degurlz replied at 29-5-2017 01:10 PM
mcm tu jgn berhenti lagi..sbb skrg susah nk dapat kerja..better cari kerja dulu dh confirm baru bg ...

Betul tu uols. Lagi ni nak Raya kan. Hmm bertabah je lah buat masa ni

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2017 03:01 PM | Show all posts
saphirra282 replied at 2-6-2017 07:29 PM
Jgn dulu berhenti.

Cari kerja dulu.

Baiklah uols. Thank you diatas penerangan

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2017 01:54 AM | Show all posts

Hmmm...

[AceHand SPECTaceLAR]

Kompeni boleh samang... Lelebih lagi kalau hada hitam puteh...


Jizzz... Klong! Klong!
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2017 09:52 AM | Show all posts
biskutmayat replied at 29-5-2017 11:12 AM
Really? Dorang bagi alasan apa uols dpt benti 24jam cemtu?

1. Staff 1 -Alasan peribadi (mak suruh benti keje duduk dengan mak dkt kg)
2. Staff 2 - Alasan peribadi (anak takde yang nak jaga sbb pengasuh lama xnak jaga)
3. Staff 3 -Benti keje sbb tak suka dgn bos. Bos release je 24jam
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2018 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut procedure and employment contract diknon. If dah 3 tahun considering you permanent, mesti tender with notice. Regular standard one or two months. Kalau tender 24hrs, kena bayar balik la gaji sebulan atau dua tu. Apa2 hal pun check ur offer letter and verify dgn HR.

By the way, if you just blah je, bad reputation kalau new company check referrals or check with previous company.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2018 02:18 PM | Show all posts
Actually kena refer back to employment contract. Sometimes under probation, company allow 24 hour notice. If after probation, usually kena pay salary in lieu. Unless u are being bought out by another company.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2018 03:54 PM | Show all posts
dah berenti ke belum...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2018 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
kadang memang la senang cakap kalau x de masalah kat ofis lama. tapi tula 2bulan tu rase cam 2 tahun je.huhu. rase nape la aku x resign lagi awal kan. tapi sabar jer la.
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Takut susah nak cari kerja
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2019 01:42 AM From the mobile phone | Show all posts
saya ada pertanyaan.... saya berhenti di tmpat kerja lama saya notis 24jam... atas tekanan ug diberikan company serta kiraan gaji public holiday ay tidak betul.... dan sekarang company minta saya jelaskan bayaran balik pada company sebab saya melanggar contract yang perlu bagi notis sebulan lebih awal.. perlukah saya membayar balik pada company atau tidak perlu, dan sekiranya saya tidak membayar balik pada company tersebut apa company bole ambil tindakan pada saya serta effect pada saya.. apa perlu saya lakukan en...
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2019 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 23-5-2017 12:25 PM
kalau hantar notis dan bayar penalti ikut kontrak kerja, takde masalah..
company pun takde hak nak  ...

Probation period saya lebih kurang 3bln(bermula 11/3/19)tapi masih tak dpt confirmation letter hingga kini. Thats mean saya masih dlm probation period?dan saya ada hantar notis sebulan (22/8-22/9)..notis utk probation period 14hari..jdi kiranya boleh ke saya tamat lebih awal dari notis sebulan yg diberi sebelum ni?
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
fiffyshafika replied at 3-8-2019 10:25 PM
Probation period saya lebih kurang 3bln(bermula 11/3/19)tapi masih tak dpt confirmation letter hin ...

dah check dengan company pasal confirmation letter?
kalau betul belum confirm, u ikut contract yang u sign dulu..
kalau ada dalam contract, boleh je u nak ikut 14 hari..
tapi sebab u dah bagi notis 30 hari, check dengan HR dulu boleh ke tak nak tukar ke 14 hari notis..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083821s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list