Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
8776
View
31
Reply

Kucing sepatutnya makan berapa kali sehari?

[Copy link]

Author: aramcna       Show all posts   Read mode

Post time 24-5-2017 12:26 PM | Show all posts
aramcna replied at 24-5-2017 09:27 AM
Wetfood 2 kali sehari? Aku biasa bagi wetfood atau ikan atau ayam  rebus 2 hari sekali. Yang 3 kal ...

Ok dah tu 2-3 kali sehari..
kucing aku yang makan 2-3 kali sehari pun dah gemok overweight
kucing aku ada dua ekor jugak.jantan dedua.kucing aku yang bulu oren je la memilih sikit..
nak kopok je pastu suka ikan bilis..wetfood tak sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 12:27 PM | Show all posts
harrypoter replied at 24-5-2017 10:33 AM
kang jenuh lak nk menyimpan..takkan simpan dlm peti ais

Aku letak lam peti ais..
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 12:54 PM | Show all posts
kentel replied at 24-5-2017 11:19 AM
sbenarnya kibbles tu tak mengenyangkan kucing2 pun....sbb tu kena ada mknn yg berat utk dorg..mcm ak ...

alololo...comel
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 12:59 PM | Show all posts

comel tu mmg comel...tapi nakal nya ya awloh...sakit kepala melayan...

IMG-20170514-WA0012[1].jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2017 01:11 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 24-5-2017 10:07 AM
ia bergantung pada jenis makanan yang awak bagi juga..
maybe makcik awak bagi makanan jenis premium ...

kucing kat rumah memang indoor, So  lepas je dalam rumah memandangkan aku hidup
Sorang-sorang. Nak kata aktif tak juga budak bulus dua ekor ni. Kerjanya makan dan tidur memandangkan usia pun dah tua
Almost 6 tahun, itu yang risau takut effect kesihatan. The rest kucing tak ada yang gemuk kecuali budak 2 ekor ni.

Terima kasih Pretty atas cadangan yang diberikan. Amat saya hargai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2017 01:17 PM | Show all posts
kentel replied at 24-5-2017 12:59 PM
comel tu mmg comel...tapi nakal nya ya awloh...sakit kepala melayan...

Comel..anak bulus ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 01:21 PM | Show all posts
harrypoter replied at 24-5-2017 10:39 AM
alang2 ada thread psl kucing, aku nak tanyala..kucing aku dua2 ekor jantan..
perluke aku mandulkan? ...

mandulkan je la.. nanti kesian kucing sekeliling membiak takde bapak..
lagi satu, untuk elakkan dia memancut untuk tanda kawasan..

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 02:20 PM | Show all posts

huhu...geram dgn dia..suka sgt buli dia
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2017 02:24 PM | Show all posts
aramcna replied at 24-5-2017 01:11 PM
kucing kat rumah memang indoor, So  lepas je dalam rumah memandangkan aku hidup
Sorang-sorang. Na ...

kalau lepas dlm umah tu aku tak tahan bulu besepah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2017 02:42 PM | Show all posts
harrypoter replied at 24-5-2017 02:24 PM
kalau lepas dlm umah tu aku tak tahan bulu besepah

Ha..memang bersepah, minimum 3 kali sehari sapu lantai
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2017 08:46 AM From the mobile phone | Show all posts
kucing sy xnak mkn ikan..nak mkn ayam sajork
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2017 04:35 PM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 9-8-2017 04:39 PM

Assalammu'alaikum.

I own multiple cats.  Indoor cats.  Vacuum manjang.  Mkn 2 kali sehari je.

OT ni.  Sesiapa nak ideas toilet kucing?

Ok, first kena bgtahu, kita org ni suka buat IKEA hack tapi tak pernah publish pun idea kat mana2 site.  

Before this, cats toilet kita org dibuat dari Sortera Waste Sorting Bins size 60 l.  Kita org tebuk lubang on the top and 'lock' the small part dgn screws.  Then we tebuk lubang mcm kat Modkat Litter Box tu.  A big one and many small ones.  They loved the bins.  Sempat la guna 2 tahun.  Lama2 dorang makin malas nak pjt tau.  Dah tu, mcm muat2 je nak masuk keluar the toilets.  Dorang dah besar n gemuk!

So kita org pun buat la toilet baru utk dorang lepas raya puasa hari tu.  Toilet terbaru dorang ni we hacked from Aneboda wardrobe.  We bought a new one.  Before assembling, we made a hole at one side utk cats keluar masuk.  Bg yg dah ada yg lama, baringkan n make a hole at the side.  Then we attached 4 pairs of Capita legs utk support bahagian bwh.  Utk bahagian dlm pulak, we alaskan dgn Oplev Door mats then we put in 5 Samla boxes (39x28x14 cm/11 l).  Pastu letak latches kat pintu bwh kiri n kanan.  Maklumle dorang ni suka main2.  Kang ditolaknya pintu tu dari dalam, jatuh pulak pintu tu atas kaki kita kan.  

Nanti I'll try to attach gmbr.  Ingat nak lawakan lagi so that it won't look like Aneboda at all.  Idea dah ada dlm kepala dah ni.  Barang pun dah beli.  Tinggal nak buat tu je la malas sikit.  
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072117s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list