Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
3057
View
20
Reply

Nak tanya pasal loan kereta

[Copy link]

Author: monxys       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-6-2017 11:54 AM | Show all posts |Read mode
Edited by monxys at 13-6-2017 11:57 AM

Assalamualaikum,selamat tengah hari,

nak tanya la,kawan ada nk buat loan kereta proton,dah seminggu lebih submit doc semua.. itu hari org bank call utk intvw the dia cakap dalam sistem lepas cuma nak tunggu kelulusan je..hari ni follow up katanya masih dlm proses.. cuma nk tanya pendapat/pengalaman korang semua agak2 bole lulus ke x ye?.. sebab yg call tu ckp, nak approve tu mcm 50/50  alasan sebab kawan xbayar d/payment,takot xmampu bulan2.. kawan 1st time apply utk loan kereta,basic dlm 2700 (belum masuk elaun),apply kat b.rakyat , 0 d/payment,kwn kerja swasta sajork,komitmen kawan cuma personal loan dlm rm200,lain2 xada.. kawan nak angkat ertiga sebab family tgh berkembang,lain2 kereta jgn tanya,kawan dah tgk yg tu je mampu

tengkiuu
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2017 12:42 PM | Show all posts
maaf kalau rasa nak kebulur kemudian hari sila beli ertiga..

dengar nasihat org pernah makan asam garam kehidupan.. niat nak selesakan family bagus tp perancangan perlaksanaan FAIL.. which is di masa depan kemudian hari RM 2700 tu akan sontot
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2017 01:51 PM | Show all posts
insyaallah lepas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 13-6-2017 12:42 PM
maaf kalau rasa nak kebulur kemudian hari sila beli ertiga..

dengar nasihat org pernah makan asa ...


Maaf la encik kalau xduduk dalam kasut saya senang la encik ckp, ayah saya xboleh duduk so kena baring je dalam kereta,dh try kereta kecik tp xlepas nak masuk sebab dia pun lumpuh jd apa2 semua kena angkat..skang pakai kancil xmuat,lps tu dh brp bnyk habis nak baiki asyik rosak aje.
skali nk pegi hosp utk rutin check up atau dialisis kena sewa/pinjam kereta org yg besar sikit..memandangkan saya xpernah beli kereta,itu yg consider beli 1 yg saiz besar.. saya ada jgk pndptn sampingan..in sha Allah niat utk family,semoga Allah permudahkan niat saya dan semoga rezeki encik melimpah..
   
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 11:55 AM | Show all posts
monxys replied at 14-6-2017 11:50 AM
Maaf la encik kalau xduduk dalam kasut saya senang la encik ckp, ayah saya xboleh duduk so kena  ...

minta maaf encik tak cerita habis keperluan encik berkenaan ayah encik?
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 12:03 PM | Show all posts
basic rm2700? beli ertiga?
lepas je bro..
lebih dri mmpu sgt tu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 12:15 PM | Show all posts
sekarang bank nak process mmg slow sikit amek masa around 2 weeks. inshaallah lepas tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 02:20 PM | Show all posts
semoga dipermudahkan urusan
dengan niat nak tolong mak ayah
insyaAllah segela urusan berjalan lancar
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 02:44 PM | Show all posts
ertiga basic tu kalau tak silap aku harga dia dlm 53K je
kalau fullloan, lebih kurang dlm 800 je sebulan utk 7 tahun
lebih daripada mampu la setakat gaji tt
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 02:45 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 13-6-2017 12:42 PM
maaf kalau rasa nak kebulur kemudian hari sila beli ertiga..

dengar nasihat org pernah makan asa ...

org tu minta nasihat elok2 ko reply dgn bahasa longkang
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 14-6-2017 02:45 PM
org tu minta nasihat elok2 ko reply dgn bahasa longkang

Minta maaf pada zulka dan tt.. minta maaf sorry
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 03:05 PM | Show all posts
U bahasakan diri kawan ke

I ingat u tanya on behalf of kawan u... anyway, i rase lepas je loan kereta u tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 04:08 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 14-6-2017 03:05 PM
U bahasakan diri kawan ke  

I ingat u tanya on behalf of kawan u... anyway, i rase lepas je loa ...

alamak..org johor terbiasa cakap kawan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 04:09 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-6-2017 02:57 PM
Minta maaf pada zulka dan tt.. minta maaf sorry

xapa.. no problem
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 04:11 PM | Show all posts
zulka replied at 14-6-2017 02:44 PM
ertiga basic tu kalau tak silap aku harga dia dlm 53K je
kalau fullloan, lebih kurang dlm 800 je se ...

ya,saya ambik auto basic lebih kurang rm707
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 04:13 PM | Show all posts
Rayna90 replied at 14-6-2017 12:15 PM
sekarang bank nak process mmg slow sikit amek masa around 2 weeks. inshaallah lepas tu.

oo..mcm g2.. saya xpernah buat loan kereta lagi jadi xberapa tahu duration masa yg terbaru..sebab google2 pengalaman org yang dah lama,diorg cakap around 2 3 days dah tahu lulus ke x.. baideway thank you.. semoga dipermudahkan  semua urusan harian encik/cik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-6-2017 04:14 PM | Show all posts
saviour_09 replied at 14-6-2017 02:20 PM
semoga dipermudahkan urusan
dengan niat nak tolong mak ayah
insyaAllah segela urusan berjalan lan ...

Amiinn.. terima kasih..semoga urusan  harian encik/cik dipermudahkan juga
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2017 04:29 PM | Show all posts
tt kena call2 gak kat bank tu tanya status loan
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2017 01:28 PM | Show all posts
untuk family car yang budget, pilihan tak banyak - ertiga & alza je. cuma alza, third row agak sempit. insyaAllah boleh lepas loan, cuma mungkin lambat sikit - procedures sekarang agak ketat.
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2017 08:26 PM | Show all posts
kebanyakan bank mmg mcm cinahbeng skit bro.

nasihat sy jgn apply 1 bank sahaja. apply bnyk2 bank sbb hasilnya pasti berbeza.

sy cukup berpengalaman dgn loan kete kat bank2 ni sbb pnh beberapa kali apply loan kereta, ada yg dalulus sy reject sbb2 tertentu.

pnh sy apply dkt cimb dia nak guarantor, tp apply maybank ok je x nak guarantor bagai.

pastu rhb nak bank statement 3 bulan plk, kepala abah dia nak bank statement 3 bulan. mn bleh generate dr cimbclicks. so rhb pun sy reject.

and ada maybank bg rate 3.4% utk kereta proton. sy rs mahal. tp sbb nak pakai kete jgk sign je lah.

btw 3.4% rate tu da sama rate mcm sy beli kete 2nd hand, tp loan yg sy apply ni kete baru.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095024s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list