Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2985
View
39
Reply

Buluh Tumpat

[Copy link]

Author: nazrullah       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-6-2017 11:42 AM | Show all posts |Read mode
Edited by nazrullah at 22-6-2017 10:42 AM

Assalam,
topik ni sebenarnya aku tak arif sangat,hanya mahu bertanya pendapat dan ilmu pengetahuan dr forumer sekalian kalau boleh kongsi....
sebelum ni..ayah aku ada tunjuk kat aku buluh tumpat ni....kawan dia ada kasi..tapi tak panjang la ( gambar aku tak ambil,tapi lebih kurang sama dengan gambar dr google kat bawah tu )
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2017 11:43 AM | Show all posts
btw ayah aku suka simpan benda2 antik dan rare jugak...hanya pengumpul bukan nak buat apa2 petua atau amalan....

ayah aku cerita,buluh tumpat ni kalau betul boleh buat pemakai dia tak nampak dari orang ( kalau dalam darurat kot? )...dan dia bgtau jugak kalau nak test buluh tumpat tu ori/menjadi try test letak kat sarang tempat ayam bertelur...tengok ibu ayam tu ada jumpa ke tak sarangnya hahah..... menda2 macam ni aku tak percaya sangat kehkehekeh,hnya boleh buat sebagai pengetahuan jer la....

khasiat lain buluh tumpat aku tak pasti,tapi ramai orang jual menda alah ni...buat cincin,tangkal dan sebagainya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-6-2017 11:49 AM | Show all posts
contoh gambo kat google

index.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2017 01:57 AM From the mobile phone | Show all posts
usah kutip barang bukan milik awak.bahya
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2017 01:57 AM From the mobile phone | Show all posts
usah kutip barang bukan milik awak.bahya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2017 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Burong_Hantuk replied at 25-6-2017 12:57 AM
usah kutip barang bukan milik awak.bahya

maksudnya??
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2017 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Umah atok den dikelilingi muluh betong.
Meme tak nampak rumah
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2017 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Umah atok den dikelilingi muluh betong.
Meme tak nampak rumah
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2017 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mjla replied at 28-6-2017 04:09 PM
Umah atok den dikelilingi muluh betong.
Meme tak nampak rumah

Anak cucu buluh betong la ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2017 09:48 AM | Show all posts
Try la letak kat sarang ayam btelur...nak tau jugak betol ke sarang jd invisible
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2017 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Xde pape kepentingan pun. Yg aku tau, aku kena tibai ngn buluh ni masa kecik. Utk mengelakkan dr kena pukul dgn buluh ni lah aku campak buluh ni kat sungai.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 04:29 PM | Show all posts
mek biasa jumpe buluh lemang jeh, tu pun dh kne kerat...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 05:00 PM | Show all posts
tak pena tau pun pasal buluh tumpat ni..rupa mcm tebu ja tgk..kena iols yg lapaq air tebu la ni?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2017 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
nazrullah replied at 25-6-2017 11:48 PM
maksudnya??

tips utk u...abaikan forummer ni...kalau dia cuba  provoke u..dia menang forummer terbenci di forum cari ni...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian debgan forumer terbenci itu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Di kampung aku, ada sejenis  buluh yang pada zaman dahulu kala pandai memerangkap orang jahat yang cuba lari selepas buat jenayah
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada masa2 tertentu juga buluh tersebut akan mengeluarkan bunyi seakan-akan bunyi gong sebagai amaran bahawa kampung kami dalam bahaya...kan dulu kala perang head hunter selalu berlaku...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:21 AM | Show all posts
unoryah replied at 4-7-2017 09:01 AM
Pada masa2 tertentu juga buluh tersebut akan mengeluarkan bunyi seakan-akan bunyi gong sebagai amara ...

wahhh ade lagi ke buluh tu?

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 11:08 AM | Show all posts

Macam tebu rupa buluh tumpat ni
Memang kecik gini ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2017 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
jiwakacau06 replied at 3-7-2017 08:58 PM
tips utk u...abaikan forummer ni...kalau dia cuba  provoke u..dia menang forummer terbenci di foru ...

sapa??aku ke??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2017 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
unoryah replied at 4-7-2017 07:57 AM
Kesian debgan forumer terbenci itu..

sapa aku ke?haha
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
nazrullah replied at 4-7-2017 11:52 AM
sapa??aku ke??

xla...si burung hantuk tu la...
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 01:16 PM | Show all posts

bukanlah haha
ngko forumer yg disayangi
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 01:17 PM | Show all posts
antara replied at 4-7-2017 09:21 AM
wahhh ade lagi ke buluh tu?

head hunter dah tak ada
buluh tu pun dah lesap


dah pernah minta bapa
tunjukkan tempat buluh tu tumbuh
dah tak ada
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 02:03 PM | Show all posts
Assallammualaikum warahmatullahi wabaraktuh
kalau sesiapa yg biasa singgah RNR kuala kangsar, kat situ ada gerai orang asli.
Kat gerai org asli, macam macam benda hutan yg depa jual, antara yg biasa Uncle nampak..
Buluh tumpat, raja kayu, tongkat ali, kulat susu harimau ...macam macam lah!

Macam buluh tumpat yg kat tempat lain rare ni..kat sini..sebatang dalm RM 12 je  


Uncle ada le beli sebatang..lama dah,..15 tahun dulu!..saiz besar sikit drp batang pancing ...panjang macam tongkat.
saja Uncle beli...
Org Asli tu kata..jangan buat rotan anak..bisa!
(boleh bawak maut katanya)

so..uncle simpan je tepi meja study uncle dalam bilik tidur..

keistemewaan dia yg Uncle nampak...munkin sebab dia tumpat (padat..tak kosong)...dia tahan sungguh! dah lebih 15 tahun..tak jejas apa..
satu lagi..Uncle guna utk ketuk ular le..ada le 2 ekor..sekor anak tedung yg jadi mangsa...( sebab dia masuk rumah jiran Uncle..ular biasa..so uncle ketok sja .. )

tak ada yg mistik..just nak bagitau..sesapa nak beli..p cari kat RNR Kuala Kangsar
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053114s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list