Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2991
View
62
Reply

Dari mata kanak-kanak

[Copy link]

Author: greantea       Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2017 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu blom lg yg dok tergelak2 mcm nmpk something
Urrghhhh!!! Kita ni sabo je la kannn

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila di ingat balik dulu kecik2 pun selalu nampak hahahaha. Tapi ingat kejap je. Esok buat tak tahu dah. Tahu main je. Umur 12 tahun tertutup hijab. Last hantu yg aku nampak aku panggil hantu telekung. Lepastu takde dahhh.. rewind balik bila dah besar ni, tak takut pulak masa kecik2 dulu. Huhuhuu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2017 10:35 PM | Show all posts
i ada 2 pengalaman yang i nampak mase kecik and 1 yang i dengar bunyi je. Pengalaman yang nampak tu memang i vividly igt sampai sekarang. 1st pengalaman tu, i rasa umur i dlm 5 6 tahun kot.berlaku kat kampung arwah atuk i, mase raya klu x silap. So, rumah atuk i ni bersebelahan dengan rumah paklong i. I dari rumah paklong i, nak balik ke rumah atuk i, untuk smpai ke rumah ke rumah atuk, kene cross laman sikit la. Dekat je pon. Depan rumah2 tu hutan, mase tu hutan tebal lagi. Mase i cross laman tu, i ternampak macam lembaga besar sgt, body die macam eksoskeletal, macam megatron cerita transfomers yg 1st tu. Sama tinggi ngn pokok, hitam and mata merah. I pon pecut lari la. Tapi xde plak cerita kat sesape time tu.

Pengalaman ke2, kat rumah family i sendiri, ni xsure la jin ke apa, mase tu umo macam agk besar dah, 9 tahun camtu, i tertido kat ruang tv, across living hall, tetibe i tersedar, pastu i nampak macam orang, 5 atau 7, exact number xigt tapi nombor ganjil la, duduk dkt sofa2 rumah i, berpakaian mcm pak arab tu, serban merah, jubah pastu kot jubah yg colour emas tu, yang pembesar saudi selalu pakai tu. Lepas tertgk diorang tu, i xigt i buat ap, maybe tido blik. And i x cerita kt sesape pon until recently to my mom. Masa i nampak diorang tu, seigt i, i xtakut pon.

Pengalaman terdengar yang sgt vivid, kat rumah makcik i, i tersedar dlm pukul 2 3 pagi cmtu, kitorg tido reramai dlm masterbedroom makcik i. Mase i tersedar tu, i terdengar langsuir or pontianak ngilai. Sejibik macam dlm tv tu. Bunyi kuat. Yang ni i memang takut. I terperasan makcik i pon tersedar jugak. Pastu i tarik selimut tido.


Tu je la pengalaman i mase kekanak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Kisah pertama waktu i 10 tahun..
I ni dulu masa kecik kira berani jugak. Tp skrg dh besar penakut pulak.. Ingat lg dulu kecik2 selamba je jalan kaki sorang2 balik mengaji.. X la jauh sgt dr tempat ngaji ke rumah i, ada selang 4 buah rumah tp kena lalu jalan yg tepinya semak2 sikit.. Selalunya i balik dgn jiran i. Tp kadang jiran i malas nak ngaji tu yg kena jalan sorang2. Pernah sekali i ternampak mcm sekumpulan askar tgh berkawat kt tengah2 jalan menghala ke kawasan kebun.. Masa tu i buat dek je la pikir mgkin ada askar buat latihan ke apa..
Sampai rumah i bgtau mak i, mak i ckp tu bukan askar, tp hantu sbb mana ada askar berkawat malam2 kt kawasan kampung.. lepas dr tu mak i dh x kasi i pergi ngaji sorang2.. Abg i akan hantar n jemput..

Kisah kedua. Waktu umur i 8 tahun.. Masa tidur waktu malam i dikejutkan dgn suara mcm godzila kot mengaum tepi rumah nenek i.. Masa tu i tido sekali dgn my parents n i perasan my parents pon terjaga sekali.. Esoknya i tanya my parents bunyi apa yg kuat sgt mlm td, dorang kata xde dgr apa2 cuma i mimpi je.. Tp seingat i mmg i terjaga sekali dgn my parents.. Mgkin my parents sembunyikan sesuatu.. Entah la.. Lgpon sekali tu je pon dgr bunyi tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-7-2017 02:08 PM | Show all posts
tq so much Babeysha  

tgh recall balik peneguran-peneguran y anak i buat

Comments

sesamer cik TT... by the way.. meow hang sangat kiut...bercelak eyeliner gitu.... XD  Post time 13-7-2017 02:33 PM
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2017 05:01 PM | Show all posts
Thanks jugak @BabeYSHa, 1st time dapat points bebyk cmni.

Comments

sesamer... rajin2 la share citer lam bod MPS ya.. :D   Post time 18-7-2017 08:44 AM
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 05:26 AM | Show all posts
dekat thread cikX pernah cerita pasal adik cikX tergelak gelak dalam kereta pastu dok "kakak, kakak." boleh lah berkunjung kalau nak baca. nak naip balik cam jenuh lak pepagi ni.

lagi satu kes, dia pernah lalu depan pintu bilik cikX, waktu siang. pintu bilik memang bukak, cumanya gelaplah sebab tak on lampu. dia terstop sebab nampak ada perempuan baju putih rambut panjang dalam bilik cikX. cikX da pernah jumpa perempuan tu dalam mimpi, rasanya bunian je kot. wallahualam.

harap harap adik cikX hijabnya tak terbukak cam cikX. penat ohh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 11:56 AM | Show all posts
mujur la anak iols tak pena pulak tunjuk apa2..cuma masa umo 3 th dulu dia pena la p borak sorg2 kat tingkap tgh mlm2, tepat pukul 12 pulak tu ...lepas tu tak pena pulak tgk dia ckp sorg2 smpi skang ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 12:32 PM | Show all posts
anak sedara i pun ade kena jugak
rumah adik sedara i ni dekat dengan sungai taw
seberang sungai jalan ke depan ade bukit skt
sungai die kecik je
sebelumni adik sedara duduk betul2 tepi sungai
ms duduk kt situ anak die selalu demam2, asek cekin kt hospital je die anak demam x kebah
lpstu die da pindah duduk bawah bukit seberang dr sungai tu
dulu2 mak die kira pamili die la ms die kecik mmg duduk situ
seingat aku makcik2 kami yg duduk situ penah cete, belakang rmh tu ade perigi
memang ade sesuatu kt perigi tu, tp da kene timbus la periginya pun
so now lps adik sedara pindah, anak die stil demam2 lagi
cuma yg terbaru dpt dr rmh baru tu
skrg anak die pandai jalan terbongkok2
anak die wat gaya acah2 jalan bongkok, tangan siap letak kt belakang pinggang tu
anak die kecik lg dlm 2-3 thn cmtu la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2017 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak buah aku pun boleh nmpk2 gak. Umur 4 tahun.
Ni kak ipar aku cite. Masa tu kat rumah ada kak ipar aku dgn anak buah aku je. Masa tu kak ipar aku kat atas berdiri kat tangga tingkat atas. Anak buah tgh tgk tv kat bawah. Kak ipar aku panggil suruh naik atas. Lepas tu anak buah aku naik tangga tiba2 dia jalan pelan2 tarik tgn kak ipar suruh turun bawah. Dh sampai bwh kak ipar tnye la kenapa? Lepas tu anak buah ckp "momy kat atas ade org habuk2 (baju kotor) lompat2". Korg rasaaaa??? Terus meremang kak ipar aku tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2017 04:26 PM | Show all posts
how about childhood  hallucination ,,it might be for certain cases above ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2017 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik masa kecik2 aku takde nmpak apa2
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak cekgu rasanya tak penah nampak skrg umur 6 thn. Bulan 12 aritu cekgu pindah rumah baru
Alhamdulillah anak cekgu ok dia tak takot. Boleh je mlm2 naik atas main. Pastu pernah kul 1 pg dia turun bwh sorg2 ambil beg pencil color dia. Tapi baru2 ni balik raya dia sepupu dia dok bukak cerita hantu pulakkk. Geramm sgt  ::: terus anak cekgu jd penakot yg amat.
Smpai nk ikut je ke mana pon. Kalo dulu boleh je sorg2 sbb pujuk dia Allah jaga dia. Skrg tak jln dah ayat tu sbb dia dh pnh tgk muka hntu dlm crita hntu tu mmg dia takot.
Sedihhh sgt sbb dulu dia berani. Skrg dia tnya ibu kt malysia ada hntu tak? Mungkin dia nk bina balik keberanian dia tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
edoraixora replied at 12-7-2017 05:02 PM
haha kelakor pulak panggil kak limah

aku dedulu nyakat anak buah aku macam tu lah

Hahaha... ngikut aliran semasa ye yong kome nyakat        
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by coyote_ugly0911 at 17-7-2017 03:57 PM

Hmmm.. nk share cite jugk bole..

Masa ank sulong iolls umo setahun, my husben sgt bz ngn bizness heolls, sllu sgt balik lewat mlm.. satu mlm tu, masa my husben balik around 12.30am, ank i melalak2 mcm kne pukui.. i smpi dh x tau nk buat apa.. tba2 plk my husben mcm ilang akal, dia amik ank dr tgn i, dia cmpk ke katil ( cmpk tu x kuat, cuma nye i jek yg tkejut takut patah leher ke hape kn) pastu i tolak laa dia, i ckp nape buat ank mcm tu, kot bby sakit ke.. x pnah2, my husben nk angkt tgn kt i, laju2 i jerit allahuakbar kuat2. Br dia mcm tsedar.. dh reda skit, i suh dia azan kn bilik.. pastu call my mom tgh2 mlm buta ckp that we need help, there's something really bad happening at our house.. oo lupa nk bgtau, my husben ni muallaf, so dia mmg x caye hantu..
Esok nye my mom smpi.. mlm nyee tu my husben kne outstation.. mlm tu jugk laa org dtg nk berubat.. my ank sulong mmg dh lembek lunyai akibat melalak spnjg mlm, mata dok tbeliak jek, dpt laa tdo skjp2 sbb asik tkejut2 jek..
Kul12 mlm, pakcik nk berubat tu smpi.. dia suh bukak sume pintu.. as usual laa, nk ade sirih, air, limau n etc.. tgh dok sembg2 tetba pakcik nih mengerang mngaum n dok dlm posisi merangkak.. dia dh jadik RIMAU!! umah i 2 tingkt, ade 20ank tngga.. dlm skelip mata, 4 kali lompat mcm rimau, dia dh kt ats..
Pastu mcm tau2 jek ank i kt bilik mana, trus dia masuk n sondol2 playpen tmpt ank i tgh tdo.. ank i bgn bdiri usap2 pale dia, pakcik tu mngeram sbijik mcm rimau kt zoo.. pacik tu buat2 bunyik pastu ank i tdo lena balik.. lama gak pacik tu dok kliling2 plypen ank i.. i tgk jek laa..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Smbungn..

Bile ank i dh lena, pacik rimau tu dok kliling umah dr ats smpi ke bwh smpi ke dapo.. pastu dia nk kluar umah.. ade laa assistant dia dok ngikut.. skali i lupa plk nk bukak kunci pintu dapo.. ngamok plk pacik rimau nih.. langgar2 bdn ke pintu.. dh laaa i takut.. mcmane nk lalu tepi klu dia dok situ kn.. pastu dpt laa dia kluar umah melalui pintu dapor.. pacik rimau tu mcm lompat2 riang skeliling laman umah i.. smbil2 tu bile smpi ke penjuru pagar, pacik tepuk bumi, tcabut rumput i yg tebal tu.. 4 penjuru dia buat.. pastu dgn bdn penuh tanah, dia masuk umah balik n trus pengsan tertdo.. lama jugk laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by coyote_ugly0911 at 17-7-2017 02:21 PM

Smbungn..

Bile pacik dh sedar, dh pulih umah n pulih smngt ank i.. dia ckp ade org dengki ngn biznes my husben, tanam benda x elok kt umah i.. pastu ank i yg sllu nanges tu sbb ade org anta *spy* nk tgk family kitorg ni n anta laporan laaa kt bos dia kononnyee.. br laa tau nape ank i mmg x leh berenggang lgsung, asik jek ktakutan melalak mcm hape jek.. rupe nyeee bby i dok nmpk benda tu slm umah.. alhamdulillah skrg dh ok..

Tp nyee ank no 4 i plk yg dok ulang2 ckp *mommy, bby scared!*



Soriiii laa klu cite i x best.. tumpg cerita yee TT..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 03:13 PM | Show all posts
kami baru pindah rumah, rumah lama kat Kelana Jaya. Rumah kecik tapi mama suka. comel ja dapur dan bilik bilik, walaupun barang mama banyak tapi entah kenapa mama suka rumah ni. Rumah lama rasanya dah 30thn lebey.

Hari pertama semua ok....masuk minggu ke 4 lagu tu....anak sulung bagitau, semalam mama masuk bilik dia, duduk kat meja study, tapi rambut mama panjang sampai lantai, duduk kat meja dan buka teksbook dia. Dia takut....sebab muka mama garang sangat dan jari mama tajam tajam!!!

aduhaiii.....terhenti jantung mama bila dengar.  Bilik along dan angah kami letakkan double deck bed, so sejak peristiwa tu, si abang tidoq dgn angah berhimpit atas katil atas,  let alone the katil bawah. Banyak kali mama cakap dan pujuk my boys tak dak apa rumah ni, rumah ni ok...but my boys still tak berganjak..occasionally mama ada jugak terdengaq gate besi yang kami pasang untuk halang baby merayau ke dapur tu berbunyi...penah terbukak dgn sendiri, tapi mama malas nak fikir. Penat. The reason pindah pun sebab rumah lama tu berpenghuni...tak kan nak fikir benda yang sama juga bila masuk rumah ni.

dan  kami tak stop mengaji dan azan sejak pindah ke sini...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2017 03:46 PM | Show all posts
coyote_ugly0911 replied at 17-7-2017 02:09 PM
Hmmm.. nk share cite jugk bole..

Masa ank sulong iolls umo setahun, my husben sgt bz ngn bizness ...

scary giler kot
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
greantea replied at 17-7-2017 03:46 PM
scary giler kot

Heheh! Part mana yg scary nyee?? Iolls x pndai nk bcerita.. teruja sgt baca cite TT, trus rase mcm nk share cite.. sorii sgt tumpg thread TT..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2017 04:49 PM | Show all posts
coyote_ugly0911 replied at 17-7-2017 04:02 PM
Heheh! Part mana yg scary nyee?? Iolls x pndai nk bcerita.. teruja sgt baca cite TT, trus rase mcm ...

menakutkan sbb sampai nak mencederakan. nasib baik xde ape2
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 04:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by coyote_ugly0911 at 17-7-2017 05:01 PM
greantea replied at 17-7-2017 04:49 PM
menakutkan sbb sampai nak mencederakan. nasib baik xde ape2


Tu laa.. alhamdulillah takde pape.. husben i mmg tak prasan pun apa yg dia buat masa tu.. klu ikutkn byk jek lg kes2 sblom pacik *rimau* tlg ubatkn.. tp dr kaca mata i laa, bkn dr ank2.. most of d time i yg akn sense dulu..

Masa i ngndung kt ank sulung, i susah nk tdo..sbb nye everytime i tutup mata, akn ade sorg nenek kebayan bwk kapak and nk belah perot i.. i can only sleep 3-4hrs max, kdg2 sejam dua jek.. kdg2 x tdo lgsung.. g berubat br tau ada org tak suke i kawen ngn my husben, tak suke i lahirkn zuriat utk my husben n nak bg i mati n so on.. bile ank sulung i lahir, stiap mlm time tdo, pasti ade bygn hitam terbg masuk bwh plypen ank i.. n ofkoz lpas tu melalak2 smpi ke pagi.. n mommy x dpt tdo lg..  :zz
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak tt kira jenis yg berani gak la.. kalo dah bsr boleh diajarkan azan or surah simple..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat anak asuhan mak een. Ada sekali tu een mandikan dia.. dia punye la tergelak sakan sambil pandang2 penjuru bilik air tu.. kebiasaan dia tergelak sakan camtu kalau ada orang main aum cak ngan dia. Pelik jugak.

Lepas tu, een cakap kuat2.. izz (nama baby tu) tak nak kawan dengan dia... nanti nenek ( my mom) marah.. barulah dia stop gelak2 macam tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2017 10:32 AM | Show all posts
diamondhoney replied at 15-7-2017 04:26 PM
how about childhood  hallucination ,,it might be for certain cases above ..

you mean teman halusinasi?
budak kecik ada yang matanya terbuka
boleh tengok benda ghaib yang orang dewasa tak boleh tengok dengan mata kasar

but dalm kes halusinasi, terms perubatan moden
normally, baby yang ada colic , dikaitkan dengan  nervous system dan digestion system yang masih lemah  (some theories by medical practitioner) tapi exact cause still unknown, a bit mystery).
baby menangis sampai umur 3-6 months, then stop,
tanya doktor pun, dorang pun tak boleh buat apa untuk ease colic,
nak tak nak, kena tunggu sampai umur 3-6 months,  benda ini akan stop sendiri.

but kalau lebih 6 months, masih ada colic,
baby tu akan dikaitkan dengan hijab terbuka (tak semua baby), yang ni menurut ilmu perubatan tadisional pulak ya
Budak akan mudah nampak benda ghaib macam hantu lah
but at certain age..gradually benda ni akan berakhir..

sebabnya, my niece pun boleh nampak benda ghaib sampailah umurnya masuk 4 tahun and masa baby, dia ada colic..
jaga baby yang ada colic ni..memerlukan tahap kesabaran yang amat2 tinggi..boleh meroyan...kalau tak sabar.


my niece ni, pergi mana2..dia akan tunjuk dan cakap, kat situ ada kawan, warna hijau bentuk lonjong la, bulat la, mata sepet la, mata besar la,mata merah la,
tunjuk kat pokok, ada kakak rambut panjang, mata merah
kat tong sampah, cakap ada kakak tengah selongkar sampah la
pernah dia tunjuk kat tempat stesen minyak, ada kakak rambut panjang duduk kat tepi pam angin tayar tu, rambut panjang meleret sapu jalan tar
bila kita orang pandang (time tu dalam kereta), tak ada sapa pun

kalau tengok movie english, normally dikaitkan dengan six senth..hallucination


Apa pun,  ada pro and con dalam hal ni.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053363s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list