JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
15073
View
547
Reply

jom kongsi gambar tanaman sekeliling rumah

[Copy link]

Author: annabellaruz2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-5-2018 10:57 AM | Show all posts
pmknfhontour replied at 7-5-2018 11:52 AM
assalamualaikum & hai semua

kalau-kalau ada yang tahu kat mana boleh dapatkan Benih Kopi

waalaikummusalam.....

tak tahu la kat mana boleh dapatkan benih kopi..
cuba pergi ke MARDI.. mungkin dorg ada benih kopi.

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalam semua pencinta tumbuhan

Ada peminat japanese rose x kt sini? Ada sesiapa pernah beli keratan JR online?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2018 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
IMG_20180503_151956_AO_HDR.jpg
Bunga bauhinia yg baru je start brbunga setelah bertahun tanam..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2018 09:06 AM | Show all posts
JerryJemima replied at 8-5-2018 12:50 AM
Assalam semua pencinta tumbuhan

Ada peminat japanese rose x kt sini? Ada sesiapa pernah ...

wasalam...
aku dulu banyak jenis RJ dalam koleksi..
tp lama2 dah malas nak jaga..
sekarang tinggal la dalam 6-7 jenis jer dalam pasu..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2018 09:07 AM | Show all posts
JerryJemima replied at 8-5-2018 01:04 AM
Bunga bauhinia yg baru je start brbunga setelah bertahun tanam..

cantik nya warna bunga dia...
skrg busy jaga orang tua tak sihat, lagi pun serangan monyet buat aku patah semangat nak tanam pokok2 keliling rumah..huhuhu

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2018 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 8-5-2018 09:06 AM
wasalam...
aku dulu banyak jenis RJ dalam koleksi..
tp lama2 dah malas nak jaga..

Hi anna!
Pokok ni lama2 akn pupus kan. Kena selalu patahkan, semai dlm pasu2 lain

Tengok di grup FB mcm2 kaler depa jual.teringin lak rasa nk beli eheh


Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2018 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 8-5-2018 09:07 AM
cantik nya warna bunga dia...
skrg busy jaga orang tua tak sihat, lagi pun serangan monyet buat a ...

Yeke. Takpe utamakan org tua lebih penting.gardening bila2 masa boleh buat
Sini syukur laa xde monyet. Cuma byk belalang je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2018 10:05 AM | Show all posts
JerryJemima replied at 8-5-2018 10:48 AM
Hi anna!
Pokok ni lama2 akn pupus kan. Kena selalu patahkan, semai dlm pasu2 lain

at least 3 bulan sekali kena petik dan semai pokok baru..
pasal pokok ni berbunga sekali jer..
bila bunga dah gugur, patahkan jer..biar yg baru pula tumbuh..
masa aku rajin dulu, 3 bulan sekali aku bersihkan tapak..
cabut pokok mana yg dah kering dan x berbunga pastu semai pokok baru..
yg buat sejuk mata memandang tu sbb bunga dia asal kul 10 jer cantik jer kembang..
aku nyer dulu siap order dari Sabah
punya la gila RJ masa tu...
skrg tapak tu aku dah tanam pokok mulberi so RJ aku semai dalam pasu jer..



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2018 10:07 AM | Show all posts
JerryJemima replied at 8-5-2018 10:52 AM
Yeke. Takpe utamakan org tua lebih penting.gardening bila2 masa boleh buat
Sini syukur laa xde mo ...

belalang tu rosakkan pokok keladi aku juga...
kumbang lady bird yg warna kuning tu rosakkan pokok terung..
buah terung monyet petik walaupun hijau lagi
bukannya dia makan, tp dia gigit sikit pastu baling masuk parit..
terung tu kan pahit klu muda lagi.
sakit betul hati kita..
5 pokok terung berbuah, aku baru dapat merasa 5 biji jer..
yg berpuluh biji tu monyet kacau.

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2018 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 8-5-2018 10:05 AM
at least 3 bulan sekali kena petik dan semai pokok baru..
pasal pokok ni berbunga sekali jer..
b ...

Itu la psl. Berbaloi beli RJ ni. Mudah hidup & thn lasak. Hr tu ada jenguk grup fb pencinta RJ. Mcm terliur nk beli eheh

Hr tu pernah sembang dgn peminat RJ time melawat mardi CH. Dia kata dia beli online je semua pokok2 rj. Katanya dari Thailand. Mak sy pon mmg feveret bunga nih
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2018 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by JerryJemima at 10-5-2018 08:28 PM
annabellaruz2 replied at 8-5-2018 10:07 AM
belalang tu rosakkan pokok keladi aku juga...
kumbang lady bird yg warna kuning tu rosakkan pokok ...


Sy tanam terung/bendi/tomato semua x menjadi. Dlm buah bendi tu mcm ada serangga hitam so buah dia rosak dr kecik. Tomato lak lgsg x brbunga.
Tu yg lemahhh nk tanam sayur2 ni

Monyet2 tu kelaparan kot anna. Sumber makanan dia dlm hutan dh xde. Itu yg main sauk je terung muda. Apa kata anna try bungkus terung tu. Ikat kuat2 sikit bg monyet susah nk koyak. Mana tau dia givap nanti heheh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2018 05:27 PM | Show all posts
JerryJemima replied at 10-5-2018 08:24 PM
Sy tanam terung/bendi/tomato semua x menjadi. Dlm buah bendi tu mcm ada serangga hitam so buah d ...

dah bungkus pelbagai cara...
alih2 tinggal sarung bungkus jer..isinya dah diambik monyet..

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-5-2018 05:27 PM
dah bungkus pelbagai cara...
alih2 tinggal sarung bungkus jer..isinya dah diambik monyet..

Aduii. Monyet mmg cerdik lah. Tu cara dia nk survive. Anggap la anna brsedekah kt mereka eheh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2018 10:55 AM | Show all posts
JerryJemima replied at 15-5-2018 12:10 AM
Aduii. Monyet mmg cerdik lah. Tu cara dia nk survive. Anggap la anna brsedekah kt mereka eheh

sedekah, sedekah gak..
tp dia bantai habis licin tak tinggalkan sebiji pun utk aku merasa
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2018 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 15-5-2018 10:55 AM
sedekah, sedekah gak..
tp dia bantai habis licin tak tinggalkan sebiji pun utk aku merasa

Huhu kejam punya monyet
Brtabahla anna.ini la yg perlu dihadapi oleh para gardener
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Menanam ni Kena rjin siram pokok n slalu buang rmput...klu x rmput ngan tnman sm pnjang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-11-2018 09:21 AM | Show all posts
KuewTeuwKungFu replied at 24-11-2018 10:13 PM
Menanam ni Kena rjin siram pokok n slalu buang rmput...klu x rmput ngan tnman sm pnjang :l ...

tp mcm aku seminggu sekali jer jenguk kebun sbb kebun di utara, aku di selatan..huhuh

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 06:38 AM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 14-7-2017 05:29 PM
Ni anak2 mulberi yang baruberusia 3 minggu...dah start berbuah.

Sya pun teringin nak tanam pokok ni....rupanya boleh tanam dlm pasu yea
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-11-2018 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Redvelvet3 replied at 29-11-2018 07:38 AM
Sya pun teringin nak tanam pokok ni....rupanya boleh tanam dlm pasu yea

Boleh tp kena rajin cantas sbb pokoknya besar. Takut pasu tak dpt tampung.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
annabellaruz2 replied at 29-11-2018 03:13 PM
Boleh tp kena rajin cantas sbb pokoknya besar. Takut pasu tak dpt tampung.

Terima utk info....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2018 03:10 PM | Show all posts

Sama-sama



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-12-2018 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Bunga Orkid Harimau 3 keturunan keluarga dah kuar bunga..teruja betul...yg ni kat umah makcik..umah mak aku tak kuar bunga lagi..

20181201_123229.jpg
20181201_123211.jpg
20181201_123157.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok Pandan IMG_20180725_081031.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2018 05:05 PM | Show all posts

pokok pandan wangi yg aku tanam bercambah2 kat tepi parit depan rumah.
senang nak ambk sbb depan balkoni jer.

mak aku selamba jer suh bangla  pi tebang alasannya takut ular.
haishhh...sakit plak hati aku.
skrg ni pokok pandan aku tanam kat belakang ruah, adik aku plak yg jd mangsa kena ambik kan dia pandan.
dulu elok2 aku bubuh kat depan, dia pi bunuh.
huhuhu



Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 11:05 AM | Show all posts
seronok tgk tanaman menghijau...terapi stress
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051899s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list