Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2265
View
10
Reply

Setuju Tak Jika Malaysia Beli Jet Tempur Rafale?

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-7-2017 03:55 PM | Show all posts |Read mode




Rafale, pesawat tempur pelbagai peranan kombat kebanggaan Perancis, adalah simbolik kepada kekuatan ketenteraan dan keunggulan dalam teknologi pertahanan negara berkenaan.   

Dihasilkan oleh Dassault Aviation, yang ditubuhkan pada 1949, keupayaan pesawat tempur yang sofistikated ini telah terbukti semasa penempatan tentera negara itu di Afghanistan, Libya dan Mali.   



Rafale kini antara pesawat pejuang yang terlibat dalam pembidaan program penggantian pesawat MiG-29N yang hampir tamat perkhidmatannya dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).   

Pada 1995, TUDM telah membeli sejumlah 18 unit MiG-29N, namun sebuah daripada pesawat pejuang buatan Rusia itu terhempas di Kuantan pada 1998. - Kredit Sinar Harian





Namun adakah berbaloi untuk melabur bagi pesawat jenis ini?
Single Polls , Show Result after voted, Total 61 Users voted
 
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahal nak mampos
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak dua menjak ni, babi2 di mindef suka sangat deal ngan perancis.macam ada yang tak kena.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2017 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli la...nk beli apa pun beli..
Suka hati...
Malaysia kan kaya..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli jah,janji bukan yang terpakai.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 06:48 PM | Show all posts
kalau akak ada duit akak beli b2 bomber je. membazir beli rafale.

kalau ada b2 bomber, cina pun takut dengan malaysia



alang2 nak beli kereta beli ferrari terus

alang2 nak beli jet beli b2 stealth bomber terus
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2017 03:01 PM | Show all posts
Bagus untuk pertahanan negara
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 01:46 AM | Show all posts
Edited by CiliPadiSedap at 10-9-2017 02:03 AM

maaf tak setuju pembelian rafale sebab maintanance cost  .
kadang2 akak terfikir kenapa russian tak sibuk buat stealth fighter jet rather than america?

this is what we call flanking attack.:
>amerika sangat advance dalam teknologi, tapi russian jet fighter win dalam  dodge fighting
> russian over counter stealth fighter american dengan s400  SAM , s500 SAM ( surface air missile system  yang mana boleh attack f35, bomber b2, dan jet2 lain.

setiap teknologi russian reka akan ada overcounter flanking attack terhadap teknologi amerika.

as malaysia our neighbour region is singapore, thailand, indonesia, brunei..
we must accomplish our own region  muka bumi dan kelebihan jet fighter musuh..


contoh asset ATM beli pendekar  PT-91 :
advantages :
>sesuai muka bumi  malaysia laluan hutan dan ladang sawit which is 70% bentuk muka bumi malaysia
>harga murah berbanding leapord tank
>maintanance murah
> leapord tank masuk malaysia kena bawa bulldozer dan logistic untuk clear jalan, guerilla attack boleh musnahkan tank2 yang ada

disadvantges :
> automatic reload , kalau dalam situasi perang automatic reload normally akan jem ( hope ATM fikir masalah ini dan counter )
> leapord tank manual reload ada 4 crew berbanding pendekar 3 crew

flanking attack :
> muka bumi malaysia banyak hutan ( tapi jilaka siapa curi balak, dah tak de shelter untuk menyorok jika berlaku perang)
> guerilla warfare sesuai untuk serang  tank
> dia orang mesti ada thermal detector so dalam movie nak elak haba kena sapu badan kt lumpur..kalau tak de lumpur sapu je qu lumpur qu lumpur baru lah lumpur..
> kita letak IED  kat laluan2 tank musuh macam kt syria afghanistan dan lain2 lagi ( pakai rice cooker, washer machine, oven pizza)
> kalau musuh guna jammer handphone, kita manual activate ied  .. bab manual ni kita serah changa, famri7, sebab dia ni power bab main meriam buluh sampai rumah jiran terbakar..
> than we win flanking attack

kalau kita rasa kita hebat musuh lagi hebat jadi knowledge is powerful.. negara yang daulat cintakan ilmu bukan cintakan maharaja lawak, cinta akademi fantasia..

respect malaysia army.. tabik spring




Kesimpulan :

mahal tak semestinya bagus, canggih tak semestinya bagus. apa yang penting asset sesuai untuk muka bumi dan flanking attack..

kalau russia lawan advance technology dengan america jet fighter sure kalah, america budget defence 500 billion us dollar, russian budget defence less than 100 billion us dollar. china budget defence 151 billion us dollar... even j20 china jet fighter not stealth fighter at all..  

so nak menang perang kena guna teknik flanking attack daripada direct attack..   small  defence budget but real victory war..  think tanker yang bagus akan study kekuatan musuh dan kelemahan sendiri untuk overcome in real war..






Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 01:03 AM | Show all posts

ًD“jʽvic097 ѩݱ~OȐ} ~ ~gه~
/l163cm.Fcup.50kg.26q
Yһ࣬۴ΔһbֿɔϹ°УԼ֏
]kMԼ_ʼLԇԼѨÿһbĦꎵٵĕr͕һ
ԼСѨTǻԼܿҪοĿ̓Еأ
ֻ׌Լӿ˺ݺېۣѽB@߅šҸCfһ]
܉MĿ˽oFھͿԼsࡣλҪһأһλ˼s
߀ܰrࡣ

PSwСtӺM
һÛ]^˰ɣһܰW Ҫsهvic097t⣡
39ebfd9abd3013701fd4c3e7cd962bc2661456f_.jpg 6cc2850a68536aa66d1d46cb003e4d5535aa853_.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 01:04 AM | Show all posts






هvic097ȼĕr yԵȴįªĕr yܣr Ʒֆ?
߀ֻ„㲻֪ζijL?-иI|šüбM oՓʲN gӭLg!
Ҫ҆??Ҫ҆??Sr...eCall
=============================================
C_R_ˢ_ATM_Ic_^

W·˚NO.1ȫ-[-Lr-p_

\.피.ڃr..϶100%
================================================
͵؅^>>̨>>̨>>û>>Ͷ>>>>ɽ>>HTMT.С.
“jLinevic097
rͨvivi6623362
skypemother2488
xWվhttp://www.vivi668.com/forum.php

IIڡͳײ~II

IMM7kһһI2Mһ˼I21ă
IвMM5kһһI2Mһޣ
IϲMM5kһһI2Mһޣ

I߀I31I11ăݻร

INĵͲ跻ؐؐ“jʽLinevic097 /þWվhttp://www.vivi668.com/forum.php/skypemother2488 ֱۿ1000Ŷ
I͵һθؐؐsÿIȡ1000Ԫ۬F Ց{C1000 Iһ IͶ Iһ
IF̖ؐؐRϫ@Ã݃rһzmһp܇YޣsЄӆ Nݵ ĄӾͿЄӆ

IIҰ ʎ Q | ͡II
II ߙn ɐ 弃͡II

I¿ؐؐ͡LINEsÿpF1500
Iաһ܇RMȤ_ýzmԣɫx
I͡ɞVip֮ἴɫ@pF2000ۃr

ITơɹһI3Ǽs3PFVipT

IáI3|-I2|-I||-I22-I|2
IBBсMǎһMܰrȫ
IVipؙࡿò誚ࣨPSģ/ˇ//AV.....

Iӹ¡U//69/// /ˮϵ...
ؐؐ피Ͳ跻̖ܼs \_j
?Linevic097
?Skypemother2488
?ryuyu7268
СѨ̽ȫ׷ o^ȫ[؝M
Ic ˢ D~ R _ ȫɿ
ֵهһ͛]й̶c-^Ԓɴx
f Ҋ M F ɴ򘌓Q
RϼĎ̖500~1000ۿŶ~~
ԸŮɡ܇չ鶹Ůޡ
I~ŮWϵ ʹ~I
I~ώ sIģ􌣙С~I
I~ҕӍ ͵ًDOLŮ~  I
I~ƴС AVŮ  nս~I
I~ʩ WáլŮ~I
I~Ƶt ǡҹ~I
I~Gؕ ˿@սpɐ~I
I~W鶹 |􌣙С~I
I~ᭇп@ Óסײ~I
I~弃 ʹ~ I

Ճݣϴ+ڽ+Ħ++ې
գA+++o״+T+

ӣI21 5000+ԭζѝ+οӰƬ+ȤƷ

УIһһ IͶ I ^^

ռsáϡ

sòͬõѡ
һFۿ1000+܇Y+ͽzmɫԼx

+?2000-3000
Svip+Fۿ2000-4000+r2+

+ɼs(ǰf)
M3+µ׳骄10k

MһΣ+˽ܐېӰƬx
ӹrgһcȤһc
̨M700022 4500-600031M
9000I11

񡾝M6000I31 M7000 21
9000I112+2

ûM5000I21 M6000I11M
8000I22

ۡM5000I21 M6000I11M
8000I22

ûM5000I21 M6000I11M
8000I22
1Mۿ500
2ۿ2000
3Ѱrһ
5ϴMһ! ~~
?cWַ?
ռsþWַhttp://www.vivi668.com/forum.php
ռsþWַhttp://dfda5645.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://mmer5201314.hatenablog.com/
ռsþWַhttp://mmer5201314.hatenablog.com/
ռsþWַhttp://safafewa1223.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://sakfdsalkfge12.blogspot.kr/2015/12/160.html
ռsþWַhttp://dsagewr56.blogspot.kr/2015/12/1.html
ռsþWַhttp://dsapofwenr123.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://dsnifejmf1556456.blogspot.tw/
ռsþWַhttp://che12nxi.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://hoony152.blogspot.kr/



Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 01:05 AM | Show all posts






هvic097ȼĕr yԵȴįªĕr yܣr Ʒֆ?
߀ֻ„㲻֪ζijL?-иI|šüбM oՓʲN gӭLg!
Ҫ҆??Ҫ҆??Sr...eCall
=============================================
C_R_ˢ_ATM_Ic_^

W·˚NO.1ȫ-[-Lr-p_

\.피.ڃr..϶100%
================================================
͵؅^>>̨>>̨>>û>>Ͷ>>>>ɽ>>HTMT.С.
“jLinevic097
rͨvivi6623362
skypemother2488
xWվhttp://www.vivi668.com/forum.php

IIڡͳײ~II

IMM7kһһI2Mһ˼I21ă
IвMM5kһһI2Mһޣ
IϲMM5kһһI2Mһޣ

I߀I31I11ăݻร

INĵͲ跻ؐؐ“jʽLinevic097 /þWվhttp://www.vivi668.com/forum.php/skypemother2488 ֱۿ1000Ŷ
I͵һθؐؐsÿIȡ1000Ԫ۬F Ց{C1000 Iһ IͶ Iһ
IF̖ؐؐRϫ@Ã݃rһzmһp܇YޣsЄӆ Nݵ ĄӾͿЄӆ

IIҰ ʎ Q | ͡II
II ߙn ɐ 弃͡II

I¿ؐؐ͡LINEsÿpF1500
Iաһ܇RMȤ_ýzmԣɫx
I͡ɞVip֮ἴɫ@pF2000ۃr

ITơɹһI3Ǽs3PFVipT

IáI3|-I2|-I||-I22-I|2
IBBсMǎһMܰrȫ
IVipؙࡿò誚ࣨPSģ/ˇ//AV.....

Iӹ¡U//69/// /ˮϵ...
ؐؐ피Ͳ跻̖ܼs \_j
?Linevic097
?Skypemother2488
?ryuyu7268
СѨ̽ȫ׷ o^ȫ[؝M
Ic ˢ D~ R _ ȫɿ
ֵهһ͛]й̶c-^Ԓɴx
f Ҋ M F ɴ򘌓Q
RϼĎ̖500~1000ۿŶ~~
ԸŮɡ܇չ鶹Ůޡ
I~ŮWϵ ʹ~I
I~ώ sIģ􌣙С~I
I~ҕӍ ͵ًDOLŮ~  I
I~ƴС AVŮ  nս~I
I~ʩ WáլŮ~I
I~Ƶt ǡҹ~I
I~Gؕ ˿@սpɐ~I
I~W鶹 |􌣙С~I
I~ᭇп@ Óסײ~I
I~弃 ʹ~ I

Ճݣϴ+ڽ+Ħ++ې
գA+++o״+T+

ӣI21 5000+ԭζѝ+οӰƬ+ȤƷ

УIһһ IͶ I ^^

ռsáϡ

sòͬõѡ
һFۿ1000+܇Y+ͽzmɫԼx

+?2000-3000
Svip+Fۿ2000-4000+r2+

+ɼs(ǰf)
M3+µ׳骄10k

MһΣ+˽ܐېӰƬx
ӹrgһcȤһc
̨M700022 4500-600031M
9000I11

񡾝M6000I31 M7000 21
9000I112+2

ûM5000I21 M6000I11M
8000I22

ۡM5000I21 M6000I11M
8000I22

ûM5000I21 M6000I11M
8000I22
1Mۿ500
2ۿ2000
3Ѱrһ
5ϴMһ! ~~
?cWַ?
ռsþWַhttp://www.vivi668.com/forum.php
ռsþWַhttp://dfda5645.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://mmer5201314.hatenablog.com/
ռsþWַhttp://mmer5201314.hatenablog.com/
ռsþWַhttp://safafewa1223.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://sakfdsalkfge12.blogspot.kr/2015/12/160.html
ռsþWַhttp://dsagewr56.blogspot.kr/2015/12/1.html
ռsþWַhttp://dsapofwenr123.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://dsnifejmf1556456.blogspot.tw/
ռsþWַhttp://che12nxi.blogspot.kr/
ռsþWַhttp://hoony152.blogspot.kr/





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050929s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list