Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
924
View
15
Reply

Leceh Buat Oreo Mille Crepe Cake, Tapi Hasilnya Pasti Memuaskan!

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-7-2017 06:28 PM | Show all posts |Read mode
Crepe atau lempeng boleh didapati dalam pelbagai bentuk, gaya, dan perasa. Semuanya bergantung pada kreativiti dan kerajinan masing-masing.


Agak leceh sebenarnya penyediaan Mille Crepe Cake ini dan memerlukan kesabaran yang tinggi ketika membuatnya. Mana taknya, mille crepes tu sendiri bermaksud a thousand crpes dalam bahasa Perancis. Memang jenuh la nak 'melempeng' atas kuali.









Apapun, kek ini dijamin sedap! Baik yang tua ataupun muda, semuanya pasti menikmati kek mille crepe ini.


Untuk itu, apa kata kita uji kesabaran anda dengan membuat Oreo Mille Crepe Cake ini!Dah bersedia? Jom tengok resipinya!




Bahan Crepes:
6 biji telur
1 cawan tepung
1 cawan susu segar
1/2 cawan krim
1 sdt esen vanilla
4 sdb mentega cair




Cara membuatnya:


1. Campur dan kacau sebati semua bahan, kemudian tapiskan




2. Sejukkan adunan dalam peti sejuk semalaman atau sekurang-kuranya 1/3 jam
3. Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan satu senduk adunan dan lenggang seperti membuat kuih dadar/tayap




4. Sejukkan lempeng tadi








Bahan krim:


1 1/2 cawan susu segar
3 biji telur
1/2 cawan sirap mapel
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan krim putar (whipping cream)
1/2 sdb gula aising




Cara membuat krim:


1. Masukkan susu, telur, tepung jagung dan sirap mapel, masak atas api kecil sehingga pekat. Kemudian angkat dan sejukkan
2. Putarkan krim dan masukkan gula aising.
3. Masukkan krim ke dalam adunan kastad dan kaup-kaupkan sehingga rata








Nota: Kalau malas, boleh putar 1 1/4 cawan whipping cream sahaja. Dah siap krimnya! (ikut cita rasa, tambah krim kalau nak lebih krim)




Cara membuat kek:


1. Serbuk oreo - boleh dibeli yang siap atau beli biskut oreo dan kisar





2. Letak lapisan pertama, sapu krim dan tabur serbuk oreo (serbuk oreo boleh disatukan dengan krim untuk memudahkan)






3. Ulangi proses sehingga habis semua crepes. Biasanya boleh dapat dalam 20 hingga 25 lapisan. Mengikut 'kejadian' lempeng anda. Lagi banyak lempeng yang tak menjadi, lagi sikit crepes anda.




Foto: PatysKitchen





Tunggu apa lagi? Dijamin anda akan puas hati! Kalau beli di luar agak mahal harganya. Kalau buat sendiri, kuantiti dan kualitinya lebih terjamin. Jom cabar diri anda dengan membuat Oreo Mille Crepe Cake ini!




Kredit resipi: PatysKitchen
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 07:20 PM | Show all posts
tepung apa sis guna? nampak sedappp... nak buat la jg nnt...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 07:24 PM | Show all posts
bahan krim pula dlm bentuk butter ke?
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah.. Sedapnya..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak cuba nak cuba.... tapi teringat pulak kat cik kilo....
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 09:01 PM | Show all posts
Tak muak ke?
Banyak krimm
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2017 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak senang nak buat tapi confirm menguji kesabaran iols.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
i lebih suka pakai non-dairy cream, tak lah muak sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 09:42 AM | Show all posts
hari tu first time try mille crepe cake ni. sedap rupanya! harus try buat sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Haruslah aku beli je seketoi.. Dh lah byk krim. Kalu buat aku sorang je mkn gemuk tambun lah oii...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2017 01:49 PM | Show all posts
mcm susah je.............
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2017 09:03 AM | Show all posts
sedapp..krim tak muak.. meolss dh raseeee
tp tak pernah buat lagi
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2017 01:30 PM | Show all posts
takdela sedap mana... lebih ke terasa cream dia je...pernah la beli 2 kali kat foodcourt KLCC
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 09:59 AM | Show all posts
nk try tp cm ssh je huhu
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Nampak mcm senang jer tapi confirm lama nak melapis satu2
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Uuuuuu...

Dapnyyeeeeeeeeee....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055297s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list