Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
12710
View
23
Reply

Cara claim insuran motorsikal.

[Copy link]

Author: netto_    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-8-2017 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi uols,

Aku accident motor dgn motor bln lps. Akibat accident ni aku patah kaki kanan dgn 2 jari kaki. Report polis da buat lps seminggu sbb aku admit hospital. Polis bg saman sbb aku yg slh dlm accident tu. Skrg aku nk tau cane care aku nk claim insuran motor ni? Kt gugel aku tgk byk cite psl insuran kete je. Kalau ade sape2 yg penah ade pengalaman claim insuran moto ni lg bagus. Aku dgr2 kene guna lawyer dan lawyer tu akan ambil 20%. Utk info semua, aku xinform pon lg insuran moto aku tu aku accident sbb xtau cane nk inform. So sape2 leh tlg aku bg info aku ucapkan time kasih ok.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2017 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku nak tunggu comment yg lain.  
Kalu kereta boleh call insurance. Kalu tak pasti insurance mana (biasanya kereta baru guna tak sampai setahun) boleh call agent.  
Cuba tt call agent tt.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2017 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
dusunmind replied at 13-8-2017 11:35 AM
Aku nak tunggu comment yg lain.  
Kalu kereta boleh call insurance. Kalu tak pasti insurance mana ( ...

Cane plak nk call insuran agent. Aku renew roadtax motor aku ni dkt post office. Yg aku tau insuran aku 1st party je. Ok2 tunggu yg lelain reply dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2017 12:13 PM | Show all posts
dik masuk hospital ke tak? kalau boleh masuk hospital dulu, nanti ada ulat bg bisnes kad.. xpun terus pg pejabat lawyer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2017 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 13-8-2017 12:13 PM
dik masuk hospital ke tak? kalau boleh masuk hospital dulu, nanti ada ulat bg bisnes kad.. xpun teru ...

Kak cili padi aku admit spital ari tu 9hari. Operate msk besi kt kaki dgn jari kaki. Skg da kuar spital dan tgh mc skrg. Mase kt spital tu xde plak ulat2 dtg kt aku tanye2 ke ape.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2017 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk pegi opis lawyer aku pon xde contact. Kalau sape2 ade contact lawyer insuran tlg la bg aku. Senang aku contact terus lawyer tanye
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2017 01:27 PM | Show all posts
netto_ replied at 13-8-2017 12:30 PM
Kak cili padi aku admit spital ari tu 9hari. Operate msk besi kt kaki dgn jari kaki. Skg da kuar s ...

teruknya ulat2 kt situ. dh kaya kut? atau spad duduk dalam hospital nak tangkap ulat insurans.
nampak gaya kena pg sendiri lawyer ofis. mohon selesaikan cepat dik. kalau dh pakai besi kurang2 belas ribu dik.. dpt duit tlg jgn joli. ekonomi nazak dik.. ambang ke neraka jahanam. duit ada tu simpan je..






Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2017 01:48 PM | Show all posts
netto_ replied at 13-8-2017 11:54 AM
Cane plak nk call insuran agent. Aku renew roadtax motor aku ni dkt post office. Yg aku tau insura ...

tgk dkt polisi nama company insurans apa..call maklum dkt company insurans tu..biasanya ada no tel hq..dkt covernote tu..
kalau insurans no1..1st party kerosakn motor blh klim kt insurans.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2017 04:57 PM | Show all posts
netto_ replied at 13-8-2017 11:54 AM
Cane plak nk call insuran agent. Aku renew roadtax motor aku ni dkt post office. Yg aku tau insura ...

ini masalahnya bila beli insuran dengan post office berbanding dengan beli dengan agen insuran...
post office jual insuran dari banyak insuran...
kalau beli dari ajen insuran, boleh lah mintak tolong ajen untuk membuat lapuran dan juga membuat tuntutan dari syarikat insuran...

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 08:40 AM | Show all posts
mattzzx replied at 24-9-2017 04:57 PM
ini masalahnya bila beli insuran dengan post office berbanding dengan beli dengan agen insuran...
...

sama je, beli kt pej pos pun akan dpt apa cover note....kat cover note tertera sumer detail psl insuran, company insuran apa...
tt ni mesti jenis tak amik tau ni....janji renew insuran dah....
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 03:59 PM | Show all posts
zulka replied at 25-9-2017 08:40 AM
sama je, beli kt pej pos pun akan dpt apa cover note....kat cover note tertera sumer detail psl in ...

itu  yang masalahnyaa...
tapi bila beli dengan agen insuran, senang untuk kita terus berjumpa dengan ajen tersebut untuk mendapat khidmat nasihat dan mungkin juga dapat mempercepatkan proses tuntutan berbanding dengan pejabat pos...

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2017 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
mattzzx replied at 25-9-2017 03:59 PM
itu  yang masalahnyaa...
tapi bila beli dengan agen insuran, senang untuk kita terus berjumpa den ...

Yep betul,

Saya takda motor, tapi utk ins kereta pun still pakai agent ins, walaupun boleh buat sendiri online/pos dan murah sikit,

Bila time ada mslh, saya just whatsapp je agent saya, dia tolong settlekan. Cthnya, cermin keta saya crack kena batu, saya just call je agent saya, dia yg tolong hantarke tukar / claimkan dll. Taklah buang masa saya kena gi kedai cermin, submit claim n etc.

Tapi syarat agent yg handle ins awak tu jenis bagus lah. Hehehe. Ada juga yg jenis tak peduli.

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2017 11:35 AM | Show all posts
batu_bergolek replied at 29-9-2017 07:04 PM
Yep betul,

Saya takda motor, tapi utk ins kereta pun still pakai agent ins, walaupun boleh buat ...

betul tu.... itu lah kelebihan membeli insuran dengan agen berbanding dengan pos opis...
cari lah agen yang betul2 dapat melakukan kerja dengan sebaiknyaa...agen yang berwibawa

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2017 08:48 AM | Show all posts
batu_bergolek replied at 29-9-2017 07:04 PM
Yep betul,

Saya takda motor, tapi utk ins kereta pun still pakai agent ins, walaupun boleh buat ...

wah bagus betul agen ins ko tu, bleh la rekmen kat sini ins apa tu.....
selama aku berurusniaga psl insuran tak pernah aku jumpa agen tolong submit claim kemalangan.....
semua kena urus sndiri je.....byk betul komisen ko bagi
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 06:05 PM | Show all posts
jangan deal ngan ulat2
buat perabih duit je ngan mereka2 tu
kekadang polis ade gak lawyer2 diorg
bley tanya2 gak..paling sng call insuran terus
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-10-2017 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 11-10-2017 06:05 PM
jangan deal ngan ulat2
buat perabih duit je ngan mereka2 tu
kekadang polis ade gak lawyer2 diorg

Aku da hired lawyer da utk claim insuran motor aku tu. So skg motor aku tgh tersadai, xbaiki pape lg. Nk kene tunggu smpai dpt duit claim la kan? Ke cane? Xpenah umor aku claim insuran ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:43 PM | Show all posts
netto_ replied at 11-10-2017 06:18 PM
Aku da hired lawyer da utk claim insuran motor aku tu. So skg motor aku tgh tersadai, xbaiki pape  ...

salam. mintak maaf masuk thread lama tapi boleh tuan share sikit proses2 tuan claim insurance motor dulu?

kalau dah settle la claim tu kot2 dari 2017 motor masih tersadai lagi haha..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
perantaulaman replied at 11-1-2019 05:43 PM
salam. mintak maaf masuk thread lama tapi boleh tuan share sikit proses2 tuan claim insurance moto ...

Motor masih dlm workshop lg lmbt sgt insuran ni. Kes lawyer da naik court hari tu tp kalah la. So xdpt byk pon. Plus kene bg kt lawyer utk payment diorg 20%. Kalau xslh byk la dpt. Tp dlm kes aku dlm report mmg polis da tulis aku salah. So sedih sgt amount dpt ok.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:55 PM | Show all posts
netto_ replied at 11-1-2019 08:29 PM
Motor masih dlm workshop lg lmbt sgt insuran ni. Kes lawyer da naik court hari tu tp kalah la. So  ...

mak aiih. dari tahun 2017 tak settle lagi la ni? aduhai lama sangat dah tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-1-2019 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
perantaulaman replied at 14-1-2019 03:55 PM
mak aiih. dari tahun 2017 tak settle lagi la ni? aduhai lama sangat dah tu..

Tu lah. Smpai skg motor kt bengkel lg. Still sangkut insuran. Insuran aku liberty. Liberty ni bg quotation rendah sgt. Tu bengkel xleh nk proceed. Aku pon meluat da ni
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102502s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list