Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2292
View
22
Reply

Adakah pahala lebih banyak dgn merdekakan hamba abdi?

[Copy link]

Author: RahmanHatim02       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-8-2017 07:13 PM | Show all posts |Read mode
But anyhow, it's true that Quran later on encouraged Muslims to free slaves. But I stand firm in saying, Islam never prohibited slavery.

Some people argued on my previous post that Quran commanded the freeing of slaves, so that in itself is a command against slavery. WRONG!! This Hadith proves me right:

Narrated Kurib:

the freed slave of Ibn 'Abbas, that Maimuna bint Al-Harith told him that she manumitted a slave-girl without taking the permission of the Prophet. On the day when it was her turn to be with the Prophet, she said, "Do you know, O Allah's Apostle, that I have manumitted my slave-girl?" He said, "Have you really?" She replied in the affirmative. He said, "You would have got more reward if you had given her (i.e. the slave-girl) to one of your maternal uncles."

Sahih Bukhari Book 47 Hadith 765

Giving a slave girl to a man is better than freeing the slave girl.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 07:13 PM | Show all posts
apasal asyik sorok thread aku? kata agama yg benar.....   
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:10 PM | Show all posts
Edited by mnm77 at 14-8-2017 09:13 PM
RahmanHatim02 replied at 14-8-2017 07:13 PM
apasal asyik sorok thread aku? kata agama yg benar.....

Ohh engkau lah dok buka banyak bebenang dan ada antaranya yang menghina Islam.... ????

Islam memang agama yang benar, bebenang yang bermasalah mungkin disimpan dalam stor masalah, bila ada aduan, atau memang melanggar peraturan forum. Kalau ada moderator atau super moderator yang jalankan tugas mencuci bebenang bermasalah, itu adalah kerana mereka menjalankan tugas, bukannya pasal isu agama benar atau tak benar

Tengok bebenang ni pun dah nampak ciri memperlekeh Islam, ambil hadith (out of context) dan buat kefahaman sendiri....belum bincang lagi dah dah letak 'stand' kau pasal isu 'slavery in Islam'

Engkau ni Islam atau bukan Islam?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:15 PM | Show all posts
mnm77 replied at 14-8-2017 01:10 PM
Ohh engkau lah dok buka banyak bebenang dan ada antaranya yang menghina Islam.... ????

Islam me ...

mengelupur laa.......

btw, al quran tu ada lebih 20 versi.... al quran tau  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:15 PM | Show all posts
tolol mana yg sorok thread tu?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:16 PM | Show all posts
japp.... camne ko kata hina islam?  
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:18 PM | Show all posts
RahmanHatim02 replied at 14-8-2017 09:15 PM
mengelupur laa.......

btw, al quran tu ada lebih 20 versi.... al quran tau


Dah jawab pasal versi tu masih tak faham?

By the way, aku tak humban pon thread kau tu.... menggelupur hapa nya


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:19 PM | Show all posts
mnm77 replied at 14-8-2017 01:18 PM
Dah jawab pasal versi tu masih tak faham?

By the way, aku tak humban pon thread kau tu.... m ...

aku tak mengelupur.... yg humban tu laa yg mengelupur   


ko tau beza antara alquran, tafsir & terjemahan tak?  
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:21 PM | Show all posts
RahmanHatim02 replied at 14-8-2017 09:16 PM
japp.... camne ko kata hina islam?

Sebab kau bukan nak tahu yang sebenar, kau nak cari point yang memperlekehkan Islam, kononnya teruskan slavery itu lebih baik.

But anyhow, it's true that Quran later on encouraged Muslims to free slaves. But I stand firm in saying, Islam never prohibited slavery.

Some people argued on my previous post that Quran commanded the freeing of slaves, so that in itself is a command against slavery. WRONG!! This Hadith proves me right:

Narrated Kurib:

the freed slave of Ibn 'Abbas, that Maimuna bint Al-Harith told him that she manumitted a slave-girl without taking the permission of the Prophet. On the day when it was her turn to be with the Prophet, she said, "Do you know, O Allah's Apostle, that I have manumitted my slave-girl?" He said, "Have you really?" She replied in the affirmative. He said, "You would have got more reward if you had given her (i.e. the slave-girl) to one of your maternal uncles."

Sahih Bukhari Book 47 Hadith 765

Giving a slave girl to a man is better than freeing the slave girl.

Sedangkan kalau betul Islam galakkan slavery, (ikut kefahaman kau yang kau bawa kononnya dari hadith tu - faham out of context), dah tentu orang Islam pakat ada hamba lah... akan banyak lah hamba masih ada zaman sekarang....tapi sebaliknya berlaku...

Faham tak?



Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:23 PM | Show all posts
Edited by mnm77 at 14-8-2017 09:25 PM
RahmanHatim02 replied at 14-8-2017 09:19 PM
aku tak mengelupur.... yg humban tu laa yg mengelupur   

Hang pun menggulupur lah bila ada moderator humban thread hang?

ko tau beza antara alquran, tafsir & terjemahan tak?

Aku dah jawab ada dua tiga kali dah pasal Al-Quran, tafsir dan terjemahan... mungkin hang tak sempat baca, nick hang yang buat masalah tu dah kena ban, pastu hang buat nick baru dok ulang soalan yang sama!




Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:25 PM | Show all posts
mak ahchong hijau.. maaf akak tak pandai berdebat agama.  akak ada black belt taekwando n  ju jitsu.. dengan sebelah kaki dan tangan akak mampu tumbangkan ahchong atheis..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:27 PM | Show all posts
mnm77 replied at 14-8-2017 01:23 PM
Hang pun menggulupur lah bila ada moderator humban thread hang?

awat sorok thread aku tu kalau tak mengelupur?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:28 PM | Show all posts
Aku dah jawab ada dua tiga kali dah pasal Al-Quran, tafsir dan terjemahan... mungkin hang tak sempat baca, nick hang yang buat masalah tu dah kena ban, pastu hang buat nick baru dok ulang soalan yang sama!

kalau dah jawab, apasal sorok thread?   
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-8-2017 09:28 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-8-2017 01:25 PM
mak ahchong hijau.. maaf akak tak pandai berdebat agama.  akak ada black belt taekwando n  ju jitsu. ...

macit tau tak, al quran tu ada lebih 20 versi?   
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:29 PM | Show all posts
RahmanHatim02 replied at 14-8-2017 09:27 PM
awat sorok thread aku tu kalau tak mengelupur?

Kalau aku ada sorok thread hang, sebabnya langgar peraturan forum. Ada sebab disertakan bersama...

Yang mana satu yang hang tak puas hati ni?

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:30 PM | Show all posts
Tak sempat aku nak bagi peluang kat mamat ni, dah kena banhammer... dia ada buat masalah kat tempat lain sama lah tu, meroyan sampai sini
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 01:28 AM | Show all posts
RahmanHatim02 replied at 14-8-2017 09:28 PM
macit tau tak, al quran tu ada lebih 20 versi?

ada pi lah 1000 versi pun
yg mana yg MAU BERIMAN dan GUNA AKAL
dapat bezakan antara HAK dan BATHIL
pasti TAHU KEBENARANNYA


jadi apa yg nak dikalutkan ni beb!!!
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 01:37 AM | Show all posts
Narrated Kurib:

the freed slave of Ibn 'Abbas, that Maimuna bint Al-Harith told him that she manumitted a slave-girl without taking the permission of the Prophet. On the day when it was her turn to be with the Prophet, she said, "Do you know, O Allah's Apostle, that I have manumitted my slave-girl?" He said, "Have you really?" She replied in the affirmative. He said, "You would have got more reward if you had given her (i.e. the slave-girl) to one of your maternal uncles."





oooo pasal kisah dimerdekakan hamba ya
pasal kisah selanjutnya kita tak tahu - kisahnya kat situ sahaja
dan HADITH ni hanya ditujukan pada Mainuna dan sesiapa yg berada pada situasi beliau sahaja
iaitu
beliau rela melepaskan hambanya untuk paman saudaranya/ atau mereka yg dekat
dan pamannya nanti akan memerdekankan juga hamba itu
dan berkahwin dengannya dan dapat zuriat
......kan dah bertambah tambah pahala bila jadi camni kannnn




Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 01:37 AM | Show all posts
Narrated Kurib:

the freed slave of Ibn 'Abbas, that Maimuna bint Al-Harith told him that she manumitted a slave-girl without taking the permission of the Prophet. On the day when it was her turn to be with the Prophet, she said, "Do you know, O Allah's Apostle, that I have manumitted my slave-girl?" He said, "Have you really?" She replied in the affirmative. He said, "You would have got more reward if you had given her (i.e. the slave-girl) to one of your maternal uncles."





oooo pasal kisah dimerdekakan hamba ya
pasal kisah selanjutnya kita tak tahu - kisahnya kat situ sahaja
dan HADITH ni hanya ditujukan pada Mainuna dan sesiapa yg berada pada situasi beliau sahaja
iaitu
beliau rela melepaskan hambanya untuk paman saudaranya/ atau mereka yg dekat
dan pamannya nanti akan memerdekankan juga hamba itu
dan berkahwin dengannya dan dapat zuriat
......kan dah bertambah tambah pahala bila jadi camni kannnn




Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 01:37 AM | Show all posts
Narrated Kurib:

the freed slave of Ibn 'Abbas, that Maimuna bint Al-Harith told him that she manumitted a slave-girl without taking the permission of the Prophet. On the day when it was her turn to be with the Prophet, she said, "Do you know, O Allah's Apostle, that I have manumitted my slave-girl?" He said, "Have you really?" She replied in the affirmative. He said, "You would have got more reward if you had given her (i.e. the slave-girl) to one of your maternal uncles."





oooo pasal kisah dimerdekakan hamba ya
pasal kisah selanjutnya kita tak tahu - kisahnya kat situ sahaja
dan HADITH ni hanya ditujukan pada Mainuna dan sesiapa yg berada pada situasi beliau sahaja
iaitu
beliau rela melepaskan hambanya untuk paman saudaranya/ atau mereka yg dekat
dan pamannya nanti akan memerdekankan juga hamba itu
dan berkahwin dengannya dan dapat zuriat
......kan dah bertambah tambah pahala bila jadi camni kannnn




Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.126874s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list