Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5864
View
13
Reply

berapa cost utk potong coil spring..

[Copy link]

Author: Travelo       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-8-2017 07:15 PM | Show all posts |Read mode
hye semua,nk tanye,siapa tau berapa anggaran cost utk cut coil spring utk jadikan kereta lower dan dimana nk modify tu..selain daripada itu,adakah ia ada risiko apa2?tq
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku terbaca mcm "Berapa kos nak potong  coli spring"
Nmpk sgt aku dah mengantuk ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut mech yg handle keta2 saya, dia tak galakkan potong spring, bahaya kata dia, better cari spring aftermarket yg lowered. Kalau ada bajet pergi kat customised tuner, minta diorang yg setupkan semua.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 14-8-2017 07:36 PM
Aku terbaca mcm "Berapa kos nak potong  coli spring"
Nmpk sgt aku dah mengantuk ni

Hehehe, perv
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
bro sometimes ada juga ada owner kereta macam bro yang mengambil jalan mudah dengan memotong spring standard untuk dijadikan spring sport bagi mendapatkan lowered disebabkan kos yang cepat dan murah.so hasilnya akan memberi effect yang teruk kepada absorber bro.aku rasa bro pon tau material spring tu iron easy to forge.piston rod akan snapped terlalu kuat bila kereta melalui jalan yang berlubang(tidak rata) atau pemanduan yang kasar.hydraulic oil dan seal yang menahan kepada kebocoran juga bole rosak.

bab risiko ni aku sembang dulu tentang kebaikan lowered suspension ni sbb diorg nak implement kestabilan bila conering supaya kereta tak membuai/membuang so dari situ kestabilan kereta lebih kukuh.the lower the centre of gravity is the more stable the object.kan.kalau buruk pon lebih kurang sama dgn standard bro.allignment selalu lari

untuk coilovers mcm bro aku nasihatkan bro tukar skaligus
absorber dan spring sport yang telah diorg invented mengikut specs kereta atau kenderaan seperti berat dan ketinggian kenderaan.bila spring kereta sudah ditukar kepada sport atau yang rendah, so absorber standard dah tidak relevan lagi.apa yang paling sesuai kat sini adalah spring sport sesuai dipasang bersama absorber sport dan spring standard sesuai untuk absorber standard.enggang sama enggang,pipit sama pipit bro.

kos installation tgk jenis kereta kau la bro.aku estimate dlm RM400 satu set tak include labour charge.bab potong spring.aku tak tau....eh tak payah potong arr.bahaya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2017 10:22 PM | Show all posts
bro pakai kereta apa?
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2017 11:38 AM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 14-8-2017 07:36 PM
Aku terbaca mcm "Berapa kos nak potong  coli spring"
Nmpk sgt aku dah mengantuk ni


ni lawak!!!
gelak sakan aku!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2017 04:09 PM | Show all posts
batu_bergolek replied at 14-8-2017 07:46 PM
Kalau ikut mech yg handle keta2 saya, dia tak galakkan potong spring, bahaya kata dia, better cari s ...

tq for the info,very informative..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2017 04:14 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 14-8-2017 09:09 PM
bro sometimes ada juga ada owner kereta macam bro yang mengambil jalan mudah dengan memotong spring  ...

boleh recommend kan kepada saya di mana nak install tu..kedai aksesori kereta?saya berada di area klang valley.

anyway,tq for the info,very informative..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2017 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Travelo replied at 19-8-2017 04:09 PM
tq for the info,very informative..

Your welcome,

Cuma nak tambah, benda ni bila dah buat kena ada kesabaran, kdg2 first time buat setup dia still tak kena, jadi kena 2-3 kali jugak berulang ke wshop yg buat tu.  

Cuba2 try survey harga, kalau yg famous F tuned.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 09:16 AM | Show all posts
bab potong spring ni terpulang pada mcamna cara potong
kalau ko potong membabi buta ikut suka hati memang tak digalakkan...
tapi ada masa kita perlu potong spring utk mendapatkan kestabilan kereta..
contohnya....spring original waja ko masuk kat kete wira...memang boleh masuk tapi nanti ketinggian dia boleh masuk kepala gajah diantara fender dgn tayar.....so nak dptkan setup yg cun, spring perlu di potong sedikit.....cara potong kena betul, pastikan hujung spring tu masuk betul2 kat tapak atas/bawah.....bukan tergantung....
1 lagi...selalu org kata "tak payah potong spring, pakai spring sport la"....... kena ingat bukan semua spring sport tu sedap ye, kalau ko beli kat brothers tu tak kirala apa jenamapun memang kompom2 tak sedap....ada yg terlalu keras, ada yg terlalu lembut........
kadang2 potong spring original tu lagi sedap daripada spring sport.....
btw....bukan mudah nk dptkan citarasa yg betul2 sesuai dgn kehendak kita.....try n error, try n error
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2017 10:58 AM | Show all posts
batu_bergolek replied at 19-8-2017 06:18 PM
Your welcome,

Cuma nak tambah, benda ni bila dah buat kena ada kesabaran, kdg2 first time buat  ...

saya ada tanya workshop,mereka kata jika beli yg adjustment absorber,kita tak perlu ke workshop jika rasa tak selesa,sbb boleh adjust sendiri dirumah,cuma adjustable absorber ni harga diatas seribu ringgit. walaumacamanapun,t/kasih atas komen
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2017 11:00 AM | Show all posts
zulka replied at 21-8-2017 09:16 AM
bab potong spring ni terpulang pada mcamna cara potong
kalau ko potong membabi buta ikut suka hati  ...

saya disarankan utk tidak memotong spring..saya ingat by next month nak pasang adjustable absorber terus,lagipun ia siap sekali dengan spring..anyway,t/kasih diatas pandangan @zulka
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 09:19 AM | Show all posts
Travelo replied at 4-9-2017 11:00 AM
saya disarankan utk tidak memotong spring..saya ingat by next month nak pasang adjustable absorber ...

ye baik2, lepas ni jgn merungut keras pula ye... mcm koboi naik kuda
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101487s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list