JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
66949
View
2217
Reply

ALL ABOUT SOUTH KOREA PART 20

  [Copy link]

Author: KimchiMen       Show all posts   Read mode

Post time 8-2-2019 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sinchann replied at 7-2-2019 02:54 PM
Korangs... Kalu pocket wifi yg mana ok eh? Nampak mcm ade dua tiga.. Roaming man, travelrecommend &  ...

Dah pernah pakai tiga2, pada i paling best travelrecomend sbb betul2 compact, saiz mcm compact powder je, dekat seoul coverage pon ok sgt2, plus company xcerewet, cumanya ada depo rm200, tapi lepas pulang tu cepat je dpt refund balik. Roamingman dgn samurai bagi i besar n makan ruang.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
uda replied at 8-2-2019 10:19 PM
For me, ok harga tersebut sebab tak payah turun naik tangga heret beg. Hotel dalam 50-80 meter drp ...

I pon suka naik airport limo bus je. Kalau duduk area myeogdong mmg mudah, tarik beg sikit dh sampai hotel. Tak payah nak tukar2 train naik tangga semua. Duduk je dalam bas bley tido. Cuma kalau time jem tu hazab jgk la
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 09:42 AM | Show all posts
shuk_one replied at 8-2-2019 07:19 PM
tq u..
itulah dok plan nak buat camtu, dok pikir naik train ke teksi, i baca diorang kata airport ...

Tak kesah ler hujan sesikit romatik apa ambik gambar sambil pegang payung
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2019 02:28 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 9-2-2019 09:42 AM
Tak kesah ler hujan sesikit romatik apa ambik gambar sambil pegang payung

baru berangan nak lari2 tepi pantai..

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 12:25 PM | Show all posts
sukekucing83 replied at 8-2-2019 11:54 AM
salam and hai otai korea

nak mintak pendapat, sy x penah jejak korea. tp lebih minat nak gi jeju  ...

halloooo!! kami baru balik dari Jeju last weekend. November haritu kami pergi Seoul. Glad we split the trip so dapat enjoy both places to the max!


Jeju dan Seoul ada kegembiraan yg berbeza...but, if you love nature, pergi Jeju. Jeju is a paradise for nature lovers. interesting larva rock formations into gorgeous cliffs, pristine beaches with white sand and emerald cristal water, plus their breathtaking waterfalls, too many beautiful waterfalls sampai kami tak larat nak tgk semua haha!


jeju hotel murah tp selesa, seafoods abundant dan paling best boleh sewa kereta dan ronda satu island. kami duduk dkt 3 spot berbeza (Seongsan, Seogwippo dan Jeju City), ronda seluruh island lebih kurang 3X Langkawi size nyer. berbanding di Seoul yg lebe convenient dan cost saving turun naik public transport, dkt Jeju tidak perlu sepenat Seoul sbb ada kereta sendiri. nak ronda mana, nak berhenti mana apa sume no problem, ikut sahaja ke mana tayar membawa.


saja nak share experience kitorang, masa nak balik dari Seogwippo ke Jeju City, husband cakap jom kita lalu coastal road tanak lalu highway sbb saja nak tgk beaches and wind turbine serata alam tu. so, kami pon oklah, ikut laluan tepi pantai. tiba2 anak menjerit dr dalam kereta, dolphine!! dolphine!!! apa lagis, kami pon berhenti la kereta tepi pantai sambil menikmati pemandangan freee dolphine yg berenang2 dan berlompat2an dkt dgn pantai. satu grup ada 5-6 ekor, dan depa ada beberapa grup yg lain di sekeliling. wah, gembira tak terkata kami!!!!!


Dkt batu2 tepi pantai tu pulak, ahjumma tgh duduk berpiknik dan membawang, sambil Ahjussi tangkap ikan. husband ckp sebab tu byk dolphine dan byk org memancing juga, sbb byk ikan dkt kawasan tu. Such a beauiful sights, dan selang beberapa tapak dari kitorang, another ahjussi siang ikan yg beso beso betis bunting padi tu di celah celah batu pantai. mmg priceless experience tu! sbb dkt australia punyerla kami kena naik ferry bagai to spot for dolphine, dkt Jeju, dolphine berenang2 ketepian depan mata aje, alahai best best....


dont let us start on how beautiful mount hallasan and we climbed there despite dah 20 tahun tak hiking....it was sooooooo much fun!!!




Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sinchann at 12-2-2019 07:57 PM

Ada je yg maki aku je ni..hahaha tapi nak minx jasa baik korangs list kan kedai2 / street food yg halal n sedap semula boleh x? ( jgn la soh aku refer page belakang belakng yg terkebelakang tu..)

Area Myeongdong/ Namdaemun/ Insadong/Itaewon/Hongdae/Ewha Uni

(** Yg aku yakin sedap kat kedai ikan bakar dongdaemun tu)

Tq tq.. Nak turun Seoul tgh bulan depan. Huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tina^^ replied at 12-2-2019 12:25 PM
halloooo!! kami baru balik dari Jeju last weekend. November haritu kami pergi Seoul. Glad we split ...

Wahhh thank you so much for sharing your beautiful experience. Tak sabar nak ke Jeju boleh tahu driving kat sana ok ke, challenging ke tak? And boleh review kereta sewa eg price, company, etc
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
lurve82 replied at 21-11-2018 01:36 PM
ni iti i...kalau ada komen blh la bgtau...

U sempat ke cover semua tempat ni hari tu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 08:27 AM | Show all posts
moonbug replied at 15-2-2019 02:57 PM
U sempat ke cover semua tempat ni hari tu?

tak...i xpegi pun pulau udo..sbb husband xnak...dan i xpegi masuk pun bhgn eorimok trail tu..just kat luar je...mlm sblm tu snow turun lebat..xblh masuk...main snow kat luar je dgn dkt 1100 highland...yg lain2 tu i sempat cover...

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 11:46 AM | Show all posts
moonbug replied at 15-2-2019 02:39 PM
Wahhh thank you so much for sharing your beautiful experience. Tak sabar nak ke Jeju  boleh tahu ...

bila pergi ke Jeju?

kami amek MPV for 6 pax.....rental fee ard 1k+.....kami pusing seminggu jeju, bila return kereta kena isi full tank cost us dlm 70k won. not bad kami rasa sbb meronda utk seminggu dr siang sampai ke malam.

driving sana left hand drive, memula a bit challenging coz asek rasa nak menghimpit ke kanan aje. tp masuk 2nd day onwards dah jadi pro...bila balik kl pulak yg nak menghimpit ke kiri. worry not, tak lama pon nak adjust balik LHD to RHD


Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 05:49 PM | Show all posts
Sy cadang nak pergi ke Gwang-yang Maehwa & Gurye Sansuyu Festival dari Seoul dlm 18/3/2019.

Nak tanya kalau ambil KR Pass sempat tak buat day trip pergi ke dua2 festival ni?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
lurve82 replied at 18-2-2019 08:27 AM
tak...i xpegi pun pulau udo..sbb husband xnak...dan i xpegi masuk pun bhgn eorimok trail tu..just  ...

Hopefully I pun sempat cover tempat-tempat tu. Mintak-mintak tak hujanlah
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
tina^^ replied at 18-2-2019 11:46 AM
bila pergi ke Jeju?

kami amek MPV for 6 pax.....rental fee ard 1k+.....kami pusing seminggu jej ...

End of March i ke Seoul dulu then ke Jeju. Kat Jeju 5D 4N. Harapnya sempat cover as much as possible. Preparation dah 65% done, tinggal yang minor je nak study route etc.

Dah yakin sikit pasal drive kat sana tu bila baca experience korang semua Insyaallah manageable, yang penting bawak se-slow yang mungkin kalau tak yakin, kurang sikit possibility nak terbabas ke apa kan
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
tina^^ replied at 12-2-2019 12:25 PM
halloooo!! kami baru balik dari Jeju last weekend. November haritu kami pergi Seoul. Glad we split ...

U ingat tak lebih kurang the spot kat coastal highway where you saw the dolphins tu? Teringin juga walaupun dah jumpa dolphin kat Aussie tapi nak tengok K-Pop dolphins
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 11:50 AM | Show all posts
shabb75 replied at 18-2-2019 05:49 PM
Sy cadang nak pergi ke Gwang-yang Maehwa & Gurye Sansuyu Festival dari Seoul dlm 18/3/2019.

Nak t ...

Boleh jer cover dua2 tempat ni dlm sehari.  Tapi kalau nak lebih relax dah tak perlu rushing kejar transpport tukar transport dan lebih jimat masa elok joint one day trip je.  Lebih selesa kurang penat compare guna kr pass.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2019 05:13 PM | Show all posts
ruffeza87 replied at 8-2-2019 10:54 PM
I pon suka naik airport limo bus je. Kalau duduk area myeogdong mmg mudah, tarik beg sikit dh samp ...

salam hi, apa ya guesthouse/hotel yg dekat ngan airport bus stop tu... saya di jangka smp mlm kat sana nanti, so sangat la risau klu terpilih gh/hotel yg jauh2
tq

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 11:09 AM | Show all posts
puteri07 replied at 19-2-2019 05:13 PM
salam hi, apa ya guesthouse/hotel yg dekat ngan airport bus stop tu... saya di jangka smp mlm kat  ...

Kalau hotel :
1. Hotel Skypark III, Myeondong
2. hotel 9 tree
3. King sejong hotel - jauh sikit
4. Prince hotel - kena lintas jalan
5. ada 1 guesthouse tapi tak ingat namanya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 11:10 AM | Show all posts
Ni untuk bus no 6015,last stop ie myeondong
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2019 04:39 PM | Show all posts
uda replied at 20-2-2019 11:09 AM
Kalau hotel :
1. Hotel Skypark III, Myeondong
2. hotel 9 tree

ok tq uda, mmg plan nk amik bus 6015 tu...
nanti saya tgk hotel yg you bagi tu... tq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045976s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list