Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1637
View
9
Reply

Carbon Charger Air Intake

[Copy link]

Author: taji2906       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-8-2017 10:48 AM | Show all posts |Read mode
Edited by taji2906 at 24-8-2017 10:51 AM


Nak tanya sapa pernah pakai benda ni..
plan nak pasang kat myvi auto standard jek..
nk pendapat, pasang benda ni atau drop in air filter k&n? mana lebih elok?
nak pasang sebab keter memang dah tak power, pick up takdak.. top pun ala2 jek..
19025119_741962882643436_2152334146281612162_o.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 02:40 PM | Show all posts
ni yg kipas pasang depan penapis udara itu kah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 02:56 PM | Show all posts
palmolive replied at 24-8-2017 02:40 PM
ni yg kipas pasang depan penapis udara itu kah?

yg ni ganti kotak air filter.. termasuk hose angin masuk kat filter tu..
aku pun tak pandai sgt sebenarnya.. tu nk tny..

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 03:03 PM | Show all posts
taji2906 replied at 24-8-2017 02:56 PM
yg ni ganti kotak air filter.. termasuk hose angin masuk kat filter tu..
aku pun tak pandai sgt  ...

ooo.ingtkan yg kipas tu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 04:25 PM | Show all posts
kalau enjin standard pakai drop in je...
kalau ko nk juga pakai open pod....ko kena hantar setting balik air flow, fuel flow...pastu tuning kena buat balik......kalau tak nti minyak je lebih performance takde.....selalu budak2 main sarung aje, kalau tanya apa function taktau....
biasanya enjin2 turbo je pakai open pod ni, nk bagi air flow masuk lebih...utk kurangkan panas   
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2017 04:26 PM | Show all posts
lagi 1....kalau local/fake punya...toksah pakai la....material dia tak sama dgn original punya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2017 04:33 PM | Show all posts
zulka replied at 24-8-2017 04:25 PM
kalau enjin standard pakai drop in je...
kalau ko nk juga pakai open pod....ko kena hantar setting  ...

kalau enjin standard masuk open pod ni kena setting mcm2 balik la rupanya.. sebab biasa la seller kata plug n play je... brang pun ori bkn local.kata la kalau masuk just plug n play, apa keburukannya utk enjin standard?

kalau masuk drop in k&n ada ke perubahan power keter tu bro? setengah kata takde rasa apa pun?
aku pun bukan la nk bwk keter laju2 g racing.. cuma nk power keter tu balik.. pick up mmg hampeh myvi aku ni..




Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak pakai open pod seperti carbon charger filter tu boleh. Tapi untuk harness kapasiti filter tersebut, kene tambah lagi satu hos/pipe dari bumper depan atau mana2 bahagian yg ada aliran udara pastu disambungkan pada air filter tersebut.

Dengan cara mcmni, saudara dapat maxx kan 'cold air flow'. Sebab udara sejuk/cold air lebih padat dari udara hangat.  Dense cold air --> more mass air-->more air flow --> more fuel to burn-->more combustion-->more horse power created.

Tapi kalo saudara cuma nak pasang cenggitu je tanpa letak hose td..pakai drop-in aje la..untuk dapatkan dense dan air mass tu sukar skit, tapi enjin saudara dapat air-flow sb restriction pada air filter box telah dikurangkan..tapi kalao nak jugak pakai air filter open pod ni, heat radiation dari enjin saudara akan mengurangkan ketumpatan udara yang masuk ke dalam kebuk pembakaran/combustion chamber.

Untuk fuel setting bagi perodua myvi. Tak berapa pasti. Tapi sesetengah ECU ada self learning.  
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 09:20 AM | Show all posts
taji2906 replied at 24-8-2017 04:33 PM
kalau enjin standard masuk open pod ni kena setting mcm2 balik la rupanya.. sebab biasa la seller  ...

mcm aku ckp la, nk pakai boleh tapi keberkesanan performance tak dijamin takut minyak je lebih...
air flo memang bagus, sebab boleh open....nk try boleh je
dropin ni bagus sikit daripada filter standard, cuma low profile sket...tapi apa yg bagusnya tak perlu tukar selalu mcm standard, boleh pakai dlm jangkamasa yg lama.....bersihkan je, pastu pakai balik
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2017 09:22 AM | Show all posts
izwan_izi replied at 25-8-2017 08:50 AM
Nak pakai open pod seperti carbon charger filter tu boleh. Tapi untuk harness kapasiti filter terseb ...

betul.......good infocuma aku lebih suka guna bahasa yg mudah dan senang difahami....



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list