Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1106
View
10
Reply

cantik-indah berseri---itu lah islam...

[Copy link]

Author: Truth.8       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-8-2017 03:53 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Truth.8 at 31-8-2017 03:54 PM



di mana tempat ini? sungai   tong ...hmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 12:26 AM | Show all posts
ada 1000 orang maka akan ada 1000 ragam masing2
ada 1000 masjid atau gereja atau kuil atau watt
   maka akan ada 1000 pendekatan/jenis pentadbirannya

kamu nak terikut juga ke camni?
sedangkan HUKUM TUHAN SUDAH JELAS SEJELAS JELASNYA
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 12:08 PM | Show all posts
orangbesi replied at 7-9-2017 12:26 AM
ada 1000 orang maka akan ada 1000 ragam masing2
ada 1000 masjid atau gereja atau kuil atau watt
   ...
ada 1000 orang maka akan ada 1000 ragam masing2
ada 1000 masjid atau gereja atau kuil atau watt
   maka akan ada 1000 pendekatan/jenis pentadbirannya

kamu nak terikut juga ke camni?
sedangkan HUKUM TUHAN SUDAH JELAS SEJELAS JELASNYA

jadi 1000 orang menunjukan ragam kebodohan mereka , gitu?

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2017 03:03 PM | Show all posts
Truth.8 replied at 7-9-2017 12:08 PM
jadi 1000 orang menunjukan ragam kebodohan mereka , gitu?

HUKUM TUHAN
yang faham/tahu/pandai mendidik/ajar/kasitau pada yg jahil/bodoh/kurang faham

bacalah yg mana satu kitab pun - sebegini sahajalah hukumnya
mereka mahu ikut atau tidak - bukan HAK kita

berhemah berbaik berakhlak yg baik
kalaulah dulukala PARA UTUSAN berkeras. paksa
tentu ramai akan lari dari PERINGATAN DARI TUHAN


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-9-2017 04:01 PM | Show all posts
Edited by Truth.8 at 7-9-2017 04:58 PM
orangbesi replied at 7-9-2017 03:03 PM
HUKUM TUHAN
yang faham/tahu/pandai mendidik/ajar/kasitau pada yg jahil/bodoh/kurang faham
HUKUM TUHAN
yang faham/tahu/pandai mendidik/ajar/kasitau pada yg jahil/bodoh/kurang faham

bacalah yg mana satu kitab pun - sebegini sahajalah hukumnya
mereka mahu ikut atau tidak - bukan HAK kita

berhemah berbaik berakhlak yg baik
kalaulah dulukala PARA UTUSAN berkeras. paksa
tentu ramai akan lari dari PERINGATAN DARI TUHAN


so yg letak benda itu nak kasitau yg jahil dan bodoh?? gitu?


Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 12:38 PM | Show all posts
Truth.8 replied at 7-9-2017 04:01 PM
so yg letak benda itu nak kasitau yg jahil dan bodoh?? gitu?

kalaulah mereka bodoh
kamu pun terikut nak sama bodoh ke

takkan kamu pun nak HINA ORG LAIN, TIMBULKAN FITNAH, MENGUMPAT
ini semua LARANGAN TUHAN
yg kamu nak terikut juga kenapa?

kamu dah pergi dan dailog sama yg buat poster tu tak?
ini yg kamu kena buat dahulu, sebelum post kan sini
dan sekadar post poster saja - jangan tulis apa2 komen
baru nampak keperibadian kamu sebagai manusia yg beragama
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 12:38 PM | Show all posts
Truth.8 replied at 7-9-2017 04:01 PM
so yg letak benda itu nak kasitau yg jahil dan bodoh?? gitu?

kalaulah mereka bodoh
kamu pun terikut nak sama bodoh ke

takkan kamu pun nak HINA ORG LAIN, TIMBULKAN FITNAH, MENGUMPAT
ini semua LARANGAN TUHAN
yg kamu nak terikut juga kenapa?

kamu dah pergi dan dailog sama yg buat poster tu tak?
ini yg kamu kena buat dahulu, sebelum post kan sini
dan sekadar post poster saja - jangan tulis apa2 komen
baru nampak keperibadian kamu sebagai manusia yg beragama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2017 04:41 PM | Show all posts
Edited by Truth.8 at 8-9-2017 04:43 PM
orangbesi replied at 8-9-2017 12:38 PM
kalaulah mereka bodoh
kamu pun terikut nak sama bodoh ke
kalaulah mereka bodoh
kamu pun terikut nak sama bodoh ke

siapa yg bodoh? yg letak papan tanda itu??

takkan kamu pun nak HINA ORG LAIN, TIMBULKAN FITNAH, MENGUMPAT
ini semua LARANGAN TUHAN
yg kamu nak terikut juga kenapa?

apa yg fitnah?? di mana saya fitnah? adakah topic ini fitnah??



kamu dah pergi dan dailog sama yg buat poster tu tak?
ini yg kamu kena buat dahulu, sebelum post kan sini
dan sekadar post poster saja - jangan tulis apa2 komen
baru nampak keperibadian kamu sebagai manusia yg beragama


nak bincang pasal keperibadian saya sebagai manusia beragama? mari saya share pengalaman saya:

saya masuk wat buddhist temple di thailand...tempat ibadat utk buddhist...ada papan tanda cara berpakaian sopan...pelancong wanita kalau nak masuk kena tutup kaki peha yg exposed ...so wanita  tersebut kena sewa kain panjang dan kena tutup...

papan tanda  x macam papan tanda macam atas tadi - directly kutuk bukan islam..papan tanda memberi garis panduan secara    berhemah/atau bersopan supaya menutuk aurat kaki dan atas dengan pakaian..

sama macam di batu caves di perayaan thaipusam...wanita menujuk aurat (kaki) harus tutup dgn kain panjang....yg boleh di sewa... papan tanda di tulis secara berhemah /sopan  

so, haruskah papan tanda itu tulis bukan islam ...x boleh ke tulis papan tanda..berpakaian sopan  dgn gambar yang mana betul dan salah??





Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2017 04:59 PM | Show all posts
Truth.8 replied at 8-9-2017 04:41 PM
siapa yg bodoh? yg letak papan tanda itu??

yg nampak lagi bodoh kerana kita memperkatakan tentang kata2/perbuatan yg bodoh itu
adakah baiknya
kita bicara bagaimana nak sedarkan/ingatkan  manusia dari KEBODOHAN
baru ngammmm

apa yg fitnah?? di mana saya fitnah? adakah topic ini fitnah??



kamu faham istilah fitnah - dalam bahasa kat negara kita je - iiatu menuduh/dihadapkan
FITNAH - adalah berupa keburukan/ bala/bencana/neraka


sesuatu ayat/kata/post yg menimbulkan pertelingkahan/perdebatan/peperangan - adalah MENIMBULKAN FITNAH
ok


mereka yg beragama
pergi saja ke mana pun, hanya senyum saja
dan beri pengajaran dengan cara yg baik dan berhemah
dan tidak menyakiti perasaan orang lain dan tidak memburukkan perbuatan mereka yg tidak baik

KATA TUHAN: SEKIRANYA KAMU BERKERAS DENGAN MEREKA, PASTI MEREKA MENINGGALKAN KAMU
kamu cubalah ikut camni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2017 12:09 PM | Show all posts
orangbesi replied at 8-9-2017 04:59 PM
yg nampak lagi bodoh kerana kita memperkatakan tentang kata2/perbuatan yg bodoh itu
adakah baik ...
kamu faham istilah fitnah - dalam bahasa kat negara kita je - iiatu menuduh/dihadapkan
FITNAH - adalah berupa keburukan/ bala/bencana/neraka


adakah teguran saya ini mcm fitnah? jawab jgn x jawab

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2017 09:37 PM | Show all posts
Truth.8 replied at 13-9-2017 12:09 PM
adakah teguran saya ini mcm fitnah? jawab jgn x jawab

iya
kamu hanya lebih mengeruhkan keadaan

majoriti yg membaca thread kamu akan berkata
kamu jenis yg kurang pegangan agama dan berinteraksi secara negatif
atau kamu adalah mush yg nyata

kamu boleh post photo kamu camtu - tak ada masalah
ubah topik ktu yg seakan menghina/meremehkan orang lain
dan ayat kamu hanya sekadar bertanya kenapa boleh jadi sebegini kat masjid itu?

moga nanti ramai yg akan jawab dgn baik2
dan kamu pun dapat ramai kawan
dan kamu boleh berpesanan kepada mereka2 dgn kebenaran  


cantikkan HUKUM TUHAN
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047156s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list