Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4362
View
309
Reply

[Tempatan] Malaysia Bantu Perkukuh Ekonomi AS - Najib

[Copy link]

Author: pendeta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-9-2017 10:52 PM | Show all posts
Akhbar berpengaruh Amerika Syarikat, The Washington Post, berkata tindakan Datuk Seri Najib Razak dan rombongannya untuk menginap di sebuah hotel milik Presiden Donald Trump di ibu negara itu menimbulkan tanda tanya mengenai konflik kepentingan di White House.

Pada Isnin waktu makan tengah hari, beberapa anggota rombongan Najib kelihatan di ruang istirehat untuk tetamu hotel, menurut laporan itu merujuk Trump International Hotel, beberapa jam selepas Najib mengadakan pertemuan dengan Trump.

Petang itu, mereka keluar masuk hotel itu, kadang kala dengan beg beli-belah, lapor akhbar itu.

Ia di sebalik spekulasi penginapan Najib bukan dibayar oleh kerajaan AS seperti mana yang dilakukan untuk rombongan ketua kerajaan dari luar negara yang datang bertemu presiden.

Semalam, Najib mengadakan pertemuan dengan Trump, yang antara lain menyaksikan Malaysia bersetuju membeli puluhan pesawat Boeing pada harga lebih AS$10 bilion.

Najib ditemani Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Duta Besar Malaysia Tan Sri Zulhasnan Rafique, Ketua Setiausaha Tan Sri Ali Hamsa dan ketua pengarah Majlis Keselamatan Negara Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin.

The Washington Post berkata ia hampir pasti dapat mengesahkan Najib menginap di hotel dengan 263 bilik itu, iaitu antara yang termahal di Washington.

Tinjauan akhbar itu mendapati pelbagai aktiviti melibatkan rombongan Najib di beberapa ruang mesyuarat di hotel tersebut termasuk untuk sarapan pagi di bilik mesyuarat Lincoln Library.

Majlis sebegini mendatangkan pendapatan beratus ribu dolar kepada Trump Organization, berdasarkan jumlah perbelanjaan dibuat oleh rombongan lain yang pernah menginap di sini, kata akhbar itu.

Laporan itu di sebalik kritikan terhadap Trump yang enggan mendedahkan kepentingannya dalam hotel berkenaan, yang kini diuruskan anak lelaki beliau.

Pengkritik berkata ia membuka ruang kepada wakil kerajaan luar dan pihak berkepentingan untuk menyumbang kepada presiden, yang boleh mempengaruhi dasar Trump mengenai sesebuah negara.

Semalam, Naib Presiden PKR Rafizi Ramli turut mengatakan Najib menginap di sebuah hotel milik Trump, sementara segala kos rombongan tidak ditanggung pentadbiran AS.

Ini mengesahkan bahawa lawatan beliau bukanlah satu lawatan rasmi Ketua Kerajaan dan saya merasakan segala perbelanjaan sebenarnya ditanggung oleh rakyat Malaysia, kata Rafizi.

Sumber :Free Malaysia Today

Pastinya, kami tidak menempah penginapan hotel mereka.

Saya tidak boleh bercakap mengenai keputusan peribadi mereka (Najib) di mana mereka menginap di sini (Washington) DC, kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih, Sarah Huckabee Sanders C Malaysiakini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 10:55 PM | Show all posts
Perlukahhh  merendahkannn negara sampaiii mcm tu sekaliii dgn bagi statement desperado thp tertinggiiii berbauur motifff tertentuuu? Nampak low classs najib oiiii! Boleh jahh jalinkan hubungan diplomasi dagangan bagaiiii tanpa perluuu nmpk bodohh n low classs!
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 10:58 PM | Show all posts
Di samping beberapa kejanggalan lain dalam lawatan Najib Razak ke Amerika Syarikat kali ini, yang paling ketara tentunya ialah ketidaksediaan atau lebih tepat, ketakutan beliau mengadakan sidang media selepas pertemuannya dengan Donald Trump.

Semalam, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menyatakan rasa hairannya tentang beberapa perkara mengenai lawatan Najib, antaranya:-

- tiada sambutan rasmi diberikan, baik ketika pesawat yang membawa Najib mendarat mahu pun ketika beliau tiba di White House.

- tidak menginap di Blair House, rumah penginapan untuk tetamu negara, sebaliknya menyewa bilik di sebuah hotel kepunyaan Trump di Washington sedangkan kedatangan Najib diberitakan adalah atas jemputan Presiden Amerika itu.

Sehubungan itu, Rafizi menyimpulkan lawatan Najib tidak lebih sebagai kunjungan peribadi yang mungkin diatur oleh golongan pelobi berbayar semata-mata untuk melonjakkan kembali namanya yang terperosok dengan teruk berikutan saman sivil dan siasatan jenayah oleh DOJ berkaitan dana 1MDB yang diselewengkan.

Tetapi, kejanggalan paling nyata ialah pastinya kerana tiada sidang media selepas pertemuan Najib dengan Trump.

Jika Najib merasakan kunjungannya bertemu Trump yang antara tujuan utamanya ialah untuk menutup mulut-mulut pengkritik berkaitan 1MDB atau yang mengaitkan dirinya dengan syarikat pelaburan itu,  mengadakan sidang akhbar dan bertemu dengan media-media Amerika seharusnya menjadi peluang keemasan yang tidak patut dilepaskan.

Kecualilah jika Najib memang ada rasa bersalah dalam dirinya, peluang berdepan, memberi penjelasan dan bersoal-jawab dengan media-media Amerika seperti WSJ, Washington Post, New York Times, Bloomberg dan sebagainya berhubung apa juga persoalan tentang 1MDB, adalah lonjakan yang sebenar dapat memutihkan kembali hitam kelabu namanya selama ini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:00 PM | Show all posts
NAT_11 replied at 13-9-2017 10:52 PM
Akhbar berpengaruh Amerika Syarikat, The Washington Post, berkata tindakan Datuk Seri Najib Razak da ...

Aku baca gak psl ni.....mestii ramaiii gilerrr delegasiiii yg dia bawakk, tak terkejuttt klu hampirrrr or cecahhh seratusss org. Bayangkannn betapa pembazirannya org2 yg tak perlu pun diangkotttt, kira ni lahhh peluangg dorg makan anginn buta! Suka2 jah belanja duit negara!
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:02 PM | Show all posts
Pic kak mah dgn akak Mel pun takde, agaknya akak melania pun tak sudi lol
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:04 PM | Show all posts
Akak Mel pun malas nak layannn agaknya klu bukan urusannn resmiii....tp resmiiii ke tuuu semacammm jahh kena check in hotelll sendiriii kohkohhh
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:06 PM | Show all posts
OrenTheReturn replied at 13-9-2017 11:00 PM
Aku baca gak psl ni.....mestii ramaiii gilerrr delegasiiii yg dia bawakk, tak terkejuttt klu hampi ...

Lawatan Najib berjumpa Trump jadi kebanggaan geng umno.
Konon dijemput but funny, di jemput tapi tak duduk di Blair House,
rumah penginapan tetamu negara US. Instead duduk di Hotel Trump,
hotel termahal di US. Habislah duit rakyat Malaysia dibelanjakan
untuk berhibur-hibur. Belum masuk entah berapa juta USD dilabor
untuk melobi supaya dapat jumpa Trump SEPULUH MINIT!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:13 PM | Show all posts


The white supremacy. Kesian bijan   


Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:17 PM | Show all posts
NAT_11 replied at 13-9-2017 11:06 PM
Lawatan Najib berjumpa Trump jadi kebanggaan geng umno.
Konon dijemput but funny, di jemput tapi  ...

Nmpk desperate sgttt dia ni nak bercomolottt dgn trump, apa motifff bangsattttt ni pilihhh hotelll si trump utk rombongan che kiah yg dia bwk dr msia kat sana? Nmpk tak elokk sgttt cara najib ni utk imej negara kita, betulll2 memalukann lah bangsattt tu! Wonder berapa ramaiii dia angkottt kaliii ni, dia pnh dtg scandinavia sempena climate change conference ke apa nama ntah, ramaiii lah pemimpinnn2 donia dtg, yg najib ni angkottt sampaiii 60 org...punyalqhhh membazirrr cara dorg berbelanja duit negara.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:18 PM | Show all posts
MatDeghem replied at 13-9-2017 11:13 PM
The white supremacy. Kesian bijan

Dia mendpttt takk shake hand si trump yg goncanggg2 tgn tu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:21 PM | Show all posts
Chief Th_ef Meets Trump For 5 Minutes 58 seconds, Bayar Ufti RM60 Billion Then Goes To Tandas For 10 Minutes.
The meeting lasted 5 minutes and 58 seconds.

In 5 minutes 58 seconds he pledged RM60 Billion worth of Malaysian investments in the US !!  

This is what the moron said :

Number one, we want to help you in terms of strengthening the U.S. economy.  I come with three specific proposals.  Number one, we intend to increase the number of Boeing planes to be purchased by MAS.  We are committed to 25 planes of the 737 MAX 10, plus eight 787 Dreamliners.  And there is a strong probability -- not possibility C probability that we will add 25 more 737 MAX 10 in the near future.  So within five years, the deal will be worth beyond $10 billion.  Thats one.  We will also try to persuade AirAsia to purchase GE engines.
PRESIDENT TRUMP:  Great.

Notice that he said "Number one"  twice.

"Number one, we want to help you in terms of strengthening the U.S. economy"

Banyak cantik. At home there is no money to pay the civil servants without GST. Without GST the gomen is bankrupt. Moron said so himself. There is no money for PTPTN, no money for hospitals, no  money for so many things. Gomen debt is at a maximum.      Yet moron tells the world's No 1 superpower and the largest economy in the world    :   "we want to help you in terms of strengthening the US economy"

increase number of Boeing planes to be purchased by MAS.  
25 of the 737 MAX 10, plus eight 787 Dreamliners.  
25 more 737 MAX 10 in the near future.  
in five years, deal worth beyond US$10 billion.  Thats one.  
try to persuade AirAsia to purchase GE engines

EPF have invested US$7 billion
intend to invest three to four additional billion dollars

Khazanah have invested about US$400 million

It adds up to more than RM60 Billion.   That was the cost of meeting Donald Trump for 5 minutes and 58 seconds.  After the meeting he went to the tandas for 10 minutes.

Meaning it was a really short meeting. 5 minutes and 58 seconds.  RM60 billion.

Conclusion :  I dont think all that money saved his hide.
Posted by Syed Akbar Ali at 1:27:00 PM
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:25 PM | Show all posts
MatDeghem replied at 13-9-2017 11:13 PM
The white supremacy. Kesian bijan

Dgn putin jah dia tak tunjuk supremacy dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Mohon habang @dodolgemok beri sepatah dua kata.
Screenshot_2017-09-13-23-23-30-967_com.android.chrome.png
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:29 PM | Show all posts
Edited by NAT_11 at 13-9-2017 11:30 PM
According to a report in the Washington Post, Najibs visit brought at least 24 hours of activity and sales to the glamorous 263-room hotel on Pennsylvania Avenue that Trump owns through a trust. The report said it was one of the most expensive hotels in Washington.
The report said signs of the Malaysian delegations presence were obvious at the property. At lunchtime Monday, more than a dozen members of Najibs entourage relaxed in a lounge area reserved for hotel guests. That evening, they came and went from the hotel, sometimes returning to the valet stand with shopping bags.
The Washington Post report added: Events of this scale would probably mean hundreds of thousands of dollars in revenue for the Trump organisation, based on confirmed spending totals of other groups that have set up camp there.
Meanwhile, PKR vice-president Rafizi Ramli described Najibs trip to the US as not an official visit, and, therefore, Malaysians would likely have to foot the bill.
Rafizi said, in a statement released yesterday, that he had received prior information that the US government was not paying for the accommodation.
Heads of state and international leaders who are on an official visit to the White House are usually put up at Blair House in Washington, which is the official residence for state guests.
Therefore, this confirms that Najibs visit to the US is not an official visit and I believe that all the expenses for this trip is borne by Malaysian taxpayers, Rafizi said, adding that he was informed that Najibs family members, aside from his wife Rosmah Mansor, were also part of the delegation.
Wednesday, September 13, 2017 3:49:00 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Pi bayo ufti sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:55 PM | Show all posts
NAT_11 replied at 13-9-2017 11:29 PM
The report said signs of the Malaysian delegations presence were obvious at the property. At lun ...

Katanya

http://www.motherjones.com/polit ... eral-investigation/
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
dcruins replied at 13-9-2017 01:09 PM
"Membangun prasarana"????....kiterrr nak invest projek infra apa kat Amerika ni???tak kan laaa negar ...

Ni kan tofan tgh membadai amerika ni, baper byk jon rosak,bangunan rosak seme...itu le kot maksud redevelopment amrika tu..
Kejadah la woii..ko melabur sana berbiliun, baper pulangan nanti?pehtu amrika melabur baper plak?ni pi sana mcm org kaya, nak beli jah citer..
Duit epf pun rakyat jelata hanya boleh kliar umur 60...bistu kalo tak panjang umur?or kuranf kemampuan keje dah lps umur 55thn tu?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:54 AM | Show all posts
Pergi untuk bayar ufti dan merafak sembah. Kalau takut sangat sampai macam itu, lebih baiklah pergi saja ke china memohon belas kasihan. Sebab esok2 terjadinya perang benua asia, china juga yg mampu bantu, bukannya US.

anyways, kerananya malaysia hanyalah jadi pencacai untuk kuasa2 besar. While other small countries just duduk diam2 memerhati, this bozo stands out the most; peacocking himself. Great job for a 'survivor'. Should one day, meteorites hit the earth, two species would only survive; cockroach & him.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 01:38 AM | Show all posts

Padanlah dgn muka korang dapat PM samdol! Tanpa ada meeting dgn jemaah lain terus order kapalterbang. MAS maju jaya sangat ke bisnessnya ? Penerbangan ke LA pun tak ada so apa kes nak tempah Boeing?


Aku harap sangat Najib ni satu hari nanti didakwa dan segala reta dia dgn Zahid dirampas!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 02:59 AM | Show all posts
pergi sembah ratu kat ankel trump rupanya dgn duit taxpayers... nangisss...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:01 AM | Show all posts
Mana satu yang betul ni?

Si Pijie cakap Najib jumpa Trump 30 minit,
Si NAT11 cakap 10 minit,
Si Syed pula kata 5 minit 58 saat (Ini paling win. Siap ada saat lagi. Dia ada di sana siap set timer lagi kot. Siap boleh tau lagi si Trump pegi toilet 10 minit)

Dari mana la dorang dapat fakta tu?
Kalau golongan kaki kelentong & kaki hasut macam ni memang fakta selalu bercanggah sebab main petik saja masa tu dari mana2.

Boleh percaya ka kata2 dorang ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
So apa yang US bagi kat Malaysia?  Ingat nak bagi beli jet fighter ker, missile baru ker, bagi investment baru ker? Nil, zero, nada.
Sungguh memalukan!
Rupa nya tak di jemput pun !
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 07:06 AM | Show all posts
honeybee1802 replied at 13-9-2017 11:57 PM
Ni kan tofan tgh membadai amerika ni, baper byk jon rosak,bangunan rosak seme...itu le kot maksud  ...

Tu laaaa cara EPF kekalkan liquidity & menjana keuntungan selama ni, melabur di negara yg currency dia dominant, asset pun sentiasa stable. Sama jerrr macam bank2,insurance company etc buat....
hedging sambil menjana keuntungan untuk pelaburan dia....

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 07:22 AM | Show all posts
EPF juga jadi stabilizer saham2 milik GLC di KLSE......
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 08:13 AM | Show all posts
cuba klau lim guan eng kata penang akan bantu perkukuh ekonomi negara amerika
esok komtar diserang lalat umno lagi @dcruins
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049857s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list