Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
661
View
27
Reply

Bosan Dengan Karipap Biasa, Cuba Tembosa Yang Padat Dengan Inti Ikan Segar

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-9-2017 12:08 PM | Show all posts |Read mode
Kalau sebut Tembosa rasanya ramai juga yang jarang dengar kan?


Sebenarnya Tembosa atau nama lainnya karipap inti ikan ini katanya popular di negeri sebelah Pantai Timur.


Rangup, lembut, menyelerakan! Lebih-lebih lagi kalau cicah dengan sos keropok lekor! Mesti berebut punyalah makan panas-panas! Jom cuba buat sendiri.


Bahan-bahan untuk pastri:
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan majerin
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
1 sudu kecil garam masukkan ke dalam air


Cara membuat kulit karipap:
Panaskan minyak dan marjerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dengan api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup


Foto: FB MAHN


Bahan-bahan inti:
6 ekor ikan selayang
2 cawan santan
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa


Cara-Cara:
Ikan direbus dan ambil isinya.
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.


Foto: FB MAHN


Masukkan bahan kisar ke dalam kuali.
Kacau hingga hampir kering.


Foto: FB MAHN


Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering bolehlah diangkat.


Foto: FB MAHN


Selepas itu bolehlah mula masukkan inti ke dalam pastri seperti membuat karipap biasa dan gorengkannya.


Siap dan sedia untuk dihidangkan. Penggemar karipap wajib cuba resipi ini okay? -CARI

Kredit Resipi: Dapur Digital
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 12:55 PM | Show all posts
mak aku panggil ni temosa. sama ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak mudah isi ngan tuna dalam tin tu. Sedap. Aunty aku buat hari tu sedap sangat
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 01:22 PM | Show all posts
sedapnya....
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 02:04 PM | Show all posts
sedap..sedap....
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 02:56 PM | Show all posts
memang sedap... mil aku orang terengganu..biasa buat karipap jenis ni...sedappp...tapi malang nya,,try jual ni kat perak...tak berapa laku...tak biasa makan karipap jenis ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
pertama kali aku mkn masa p ksus kuantan 2bln lepas, perghhh sedap gila..

dekat kedai poksu moksu..

ayarkkk terliur ahhhh....
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 04:16 PM | Show all posts
sedap!! tp meols taley terima karipap bihun yach!
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 08:33 PM | Show all posts
First time tengok karipap jenis ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 08:33 PM | Show all posts
debab76 replied at 13-9-2017 08:16 AM
sedap!! tp meols taley terima karipap bihun yach!

Dia letak bihun ke dalam tu?
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 08:58 PM | Show all posts
Dulu gi pantai timur. Tak jumpa plak dipap ni. Nmpk sedap.

Ai mls buat kuih
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 09:00 PM | Show all posts
debab76 replied at 13-9-2017 04:16 PM
sedap!! tp meols taley terima karipap bihun yach!

Kat jpn femes roti ni . Roti yakisoba.

149 yakisoba pan.jpg

Taruk noodle . Agak2 tekak uols vley trima tak
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 09:13 PM | Show all posts
sedap pulak kalau makan petang2 dgn kopi o...
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 09:31 PM | Show all posts
pinkypetal replied at 13-9-2017 08:33 PM
Dia letak bihun ke dalam tu?

haah. meols pon tak sure dr negeri mana asal resepi ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 09:31 PM | Show all posts
borrow replied at 13-9-2017 09:00 PM
Kat jpn femes roti ni . Roti yakisoba.

meols takley terima carbs + carbs. atleast wajib carbs + protein yach
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 09:37 AM | Show all posts
sedap ke . blh la try nti
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 10:50 AM | Show all posts
debab76 replied at 13-9-2017 04:16 PM
sedap!! tp meols taley terima karipap bihun yach!

I pernah jumpa karipap inti bihun ni kat Johor. Not bad la. Kenyang wehhh
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 12:22 PM | Show all posts
karipap ikan memang sedap..masa mula2 pindah terengganu memang tekak takleh terima, lama-lama bila dah jumpa yang sedap, sekarang ni dah tak suka karipap inti kentang/ubi tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2017 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu letak serbuk kari mgkin lebih sedap kot....
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2017 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
debab76 replied at 13-9-2017 09:31 PM
haah. meols pon tak sure dr negeri mana asal resepi ni

I pernah mkn karipap inti mihun. Jarang org jual ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2017 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tringat karipap inti ikan mak kawan olss buat..mmg sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2017 06:48 PM | Show all posts
memang sedap weh
sejak zaman sekolah aku suka makan ni (inti ikan)
bentuknya macam sardin roll
yang asalnya bentuk macam sardin roll tapi inti ikan macam resipi atas tu



roll.JPG

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 06:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah makan masa duduk kat kuantan. Tak pernah jumpa lagi kat tempat lain. Mmg ketagih makan. Rindu nye kat kuantan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 04:33 PM | Show all posts
letak telur rebus dalam inti tu..memang sedapppp
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2017 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
kertas_putih replied at 18-9-2017 03:33 PM
letak telur rebus dalam inti tu..memang sedapppp

Huuuwwaaaaaaa..

Nak lari pi ikea cari kipap toloorrr...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063530s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list