Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
51595
View
2235
Reply

[Tempatan] 20 Maut Sekolah Tahfiz Terbakar Di Keramat

  [Copy link]

Author: pendeta    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-9-2017 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Mina86 replied at 14-9-2017 05:42 PM
Member iol yg keje sykt pemadam api bgtau salah tau letak pemadam api kat dapur.. Kena letak kat r ...

Aah betul tu..
Lagi 1 nak pesan kunci kereta..jangan biasa gantungkan dekat tempat kunci ke apa.. letak je tepi katil kita..atau letak falam hbag siap2..in case emergency senang nak capai..
Lagi 1 me praktik ada kayu ke apa dekat dgn katil tapi make sure anak tak boleh capai.. yg besar tu me dah ajar nak call sape n buat apa in case emergency..

Tapi semua ni hanyalah persediaan n usaha ..lain2 tawakkal jelah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
lonely_surina replied at 14-9-2017 06:10 PM
kan kak..
hanya Allah swt saja yg mengetahui..

Betul tu..

Sedihla tgk gambar mangsa..

Ada yg kat tingkap nak larikan diri..
Yg berhimpit2 ya Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:22 PM | Show all posts
tong gas ni sebenarnya bukan selamat pun..pernah dapat tong gas yang muncung dia rosak tu..gas keluar dan dapat cium bau gas tu.. so sepanjang masa perjalanan dari rumah nak tukar tong gas kepada yang baru naik kereta aku dok bukak tingkap takut gas tu memenuhi ruang kereta dan sebabkan aku lemas ataupun kereta aku meletup..ada ke pihak bertanggungjawab yang kena check tong gas di pasaran ni selamat?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Electromagnet replied at 14-9-2017 10:01 AM
Baca kat group wasap ,pintu di lock mangga dari luar.ni gmbr budak2 tu sambut berday sehari sebelum  ...

Locked dari luar?  Semoga bukan perbuatan khianat lah. I jadi tekanan sekarang sb sedih baca berita ni. Harap tiada berita yg buat iols tambah sedih.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
arasham replied at 14-9-2017 06:20 PM
Baca juga ttg tong gas tu, tapi katanya sebelum tu mereka ada buat majliskan? Mkn2 maybe letak je  ...

Macam pelik pulak tiba2 naik tong gas kat tingkat 3 tu kan?

Sbb katanya dapur kat bawah..

Ya Allah ngerinya baca.. me td dapat gambar mangsa2 tu..sedih sagtla tengok ya Allah.. tak terbayanglah.. tengok pulak video dorang menjerit2 Allahurabbi
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:26 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 06:20 PM
Aah betul tu..
Lagi 1 nak pesan kunci kereta..jangan biasa gantungkan dekat tempat kunci ke apa.. ...

Masa aku siap buat rumah 2014 sampai hari ni aku masih berfikir-fikir macam mana nak pasang grill kat semua tingkap/..benda-benda keselamatan seperti ni sebenarnya penting takut org pecah masuk ke apa tapi kita kena consult dgn good contractor utk dapatkan nasihat. Percayalah banyak rumah di Malaysia yg pasang grill ni dimatikan/pakukan terus supaya nak memudahkan kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada live temubual dgn ustaz yg terselamat. Beliau pn hairan mcmana blh ada tong gas berwarna kuning di tingkat atas sedangkan mereka hanya memiliki tong gas berwarna hijau dan kesemuanya diletakkan ditingkat bawah. Selepas kejadian pn keempat2 tong gas berwarna hijau masih ditempat yg sama. Cuma hairan mana datangnya 2 tong gas berwarna kuning dihadapan pintu bilik.

Pelajar yg terselamat pn ada beberapa org bgtau ada bau n dgr bunyi gas yg sangat kuat di pintu masa kejadian tu. Something fishy there. Spt ada unsur khianat. Papepun kami berharap sgt pihak berwajib dpt menemui jawapan kpd semua persoalan ini. Semoga roh arwah yg terkorban dicucuri rahmat.

Baca kat fb,netizen duk tgh hangat ckp pasal ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:27 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 06:22 PM
Betul tu..

Sedihla tgk gambar mangsa..

mmg sedih kak..
mak ayah depa mesti sedih yg amat..
mungkin ada sbb mereka antar anak belaja di tahfiz spt ini..


Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:28 PM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 14-9-2017 06:19 PM
kita yg masak kat dapur terpegang air panaspun melolong inikan anak-anak kecil tu..
Tolong  ...

btul tu kaka bling.

i sedih bila tgk gambar2 tmpt kejadian. sbbkan pihak management gagal ambil langkah2 keselamatan, anak2 tu jadi mangsa. i harap pihak berkuasa dpt buat siasatan terperinci utk cari punca kebakaran. bkn setakat accept & redha je ape yg jadi.




Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:28 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 06:25 PM
Macam pelik pulak tiba2 naik tong gas kat tingkat 3 tu kan?

Sbb katanya dapur kat bawah..

I pulak tadi tgk berita tv, masa tu tu ggu my sis tgh operation. Adalah yg tunjuk gambar mayat bertindih2 tu. Tak sanggup tgk. Depressed...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:28 PM | Show all posts
To me tak kisah lah engkau nak hantar anak2 kau as young as 4/5 yrs old to pusat tahfiz .. These parents have their own reasons for doing so...nak pahala lah, nak keberkatan hidup anak2 lah,  as a day care centre pun ye,  lepas tanggungjwb kejap jaga anak2 pun mungkin ye etc etc...... 1001 reasons.

BUT same time be responsible lah juga .....check & make sure too ...Selamat ke anak2 aku di situ ?? Happy ke anak2 aku kecil2 dh hantar berdikari ??  Korikulum di pusat tu ok ke ??  Keselamatan tempat ok ke ???  To me parents is part to be blame too...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:30 PM | Show all posts
simatakucing replied at 14-9-2017 06:26 PM
Ada live temubual dgn ustaz yg terselamat. Beliau pn hairan mcmana blh ada tong gas berwarna kuning  ...

Allah, kalau betullah ada org yg sengaja nak membunuh, tak tahulah apa nak kata lagi. Ada CCTV tak kat bangunan tu?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
wikedsaikel replied at 14-9-2017 06:22 PM
Locked dari luar?  Semoga bukan perbuatan khianat lah. I jadi tekanan sekarang sb sedih baca berit ...

hangpa semua tak tgk ka video Ketua Polis KL yg berserban tu kata pintu tu tak dikunci pun. tak caya tgk di minit 3:00 di youtube , taip ' Sidang Media: Kebakaran pusat tahfiz........'
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_blingblings replied at 14-9-2017 06:30 PM
Allah, kalau betullah ada org yg sengaja nak membunuh, tak tahulah apa nak kata lagi. Ada CCTV tak ...

Tulatu,tekejut baca,cctv tu xtaula pulak
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sitisitu25 at 14-9-2017 06:36 PM
torsotiger replied at 14-9-2017 06:04 PM
so engkau dpt pg obersea jugak ke in the end?

Anyway bagus la kecik2 dah berdikari


xdpt pegi obersea hahaha dpt la jgk msuk local uni..kwn2 satu sekolah ada yg dpt pegi obersea ramai..mostly yg 10As lah..dpt tajaan petronas n banks..zmn aku da susah nk pi oberseas..zmn abg n pakcik aku dulu xdpt 10As pon dpt tajaan jpa n mara pegi US n UK sana..abg aku bkn straight As pon..tp sb zmn dia xramai yg pandai..so 5As pon da fly..aku dpt 5As gak..dpt msuk uitm jah!
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:39 PM | Show all posts
kakiselit replied at 14-9-2017 06:32 PM
hangpa semua tak tgk ka video Ketua Polis KL yg berserban tu kata pintu tu tak dikunci pun. tak ca ...

kebakaran tu bermula dipintu yg satu tu, mmg tak ada cara lain dia org boleh selamat melainkan pecahkan cermin tingkap. Tapi grill tu pulak yg terkunci tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:40 PM | Show all posts
Semoga arwah2 menjadi ahli2 syurga tanpa dihisab.  
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:41 PM | Show all posts
Edited by cmf_blingblings at 14-9-2017 06:59 PM
Genkidesuka replied at 14-9-2017 06:40 PM
Semoga arwah2 menjadi ahli2 syurga tanpa dihisab.
Muhammad Harris Ikhwan, Hafiz Iskandar dan Syafiq Haikal


tiga beradik ni, Ya Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:46 PM | Show all posts

aloh anak sapa laa comel2 neh..
dugaan sungguh untuk si mak n ayah hilang tiga org sekaligus..

kesian tgk muka budak2 gini..


Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 14-9-2017 06:48 PM

bunyi mcm senang benar mak bapak  sekarang nak dapat shorga.dah ada jalan pintas.hutang dosa dgn Allah  dan sesama manusia semua pun langsai bila hantar anak ke tahfis.senang senang tumpang je ibadah anak anak.sebaik nya betulkan dulu amalan ibadah perilaku mak bapa dulu sebelum nak tumpang pahala anak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:51 PM | Show all posts

Ank saudara mas anizan? Ada kaitan dgn ali bapoo?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kakiselit replied at 14-9-2017 06:32 PM
hangpa semua tak tgk ka video Ketua Polis KL yg berserban tu kata pintu tu tak dikunci pun. tak ca ...

Tak tgk. Ni gua baru dapat kuatkan hati baca berita mereka. Pg td dapat gmbq hat x sgup tgk tu. Terus iols diam tak sentuh lgsung pasai ni. Apa satu benda tu iols x kuat nk tgk
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
atira replied at 14-9-2017 04:10 PM
cecehan panjang lebar

DrMAZA.com46 mins

Any setuju apa yg maza ckp bab ni. Belajar agama utk dunia akhirat....bkn salah 1 aje. Pernah anak sedara aku yg blaja tahfiz blh ckp bkn penting pun pt3 bagai ni. Aku sound la. Walaupun belum tentu jamin masa dpn tp at least klu ada ilmu ada certificate guna klu perlu nanti. Bkn blh tadah tangan kat langit je zaman ni.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 07:02 PM | Show all posts
arasham replied at 14-9-2017 06:51 PM
Ank saudara mas anizan? Ada kaitan dgn ali bapoo?

Baru nampak kat IG, entah berapa kali pengsan ibubapa tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
FeRRaLie replied at 14-9-2017 04:32 PM
I setuju dgn dr maza.

Lagi satu, dlm quran dah kata, ambillah kebahagian dunia dan akhirat. Dunia ...

Benda2 aku teringat kakak aku ada ckp masa daftar anak dia kat tahfiz. Tp ni yg mcm Al amin tu la...x ingat apa nama. Ustaz tu ckp give a try within 2 months klu blh teruskan klu x biarla dgn  rela anak2 tu. Semua org nak anak2 yg soleh boleh bimbing masuk syurga...pada aku klu yg kecik2 sekolah rendah x dok hostel ok...kecik2 sgt klu aku x sanggup...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053364s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list