Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
14245
View
862
Reply

[Tempatan] Update [Kecuaian Atau Takdir??] Mereka mati syahid C Pengetua tahfiz

[Copy link]

Author: kentel       Show all posts   Read mode

Post time 14-9-2017 05:06 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 05:04 PM
Terpulangla..
Bukn paksaan..
Klu u tak larat bc mcm mn u tahu my point are weak?

which prt baca byk kali that u dont understand?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:06 PM | Show all posts
ell768 replied at 14-9-2017 04:38 PM
mcm anto anak kt taska..kt nak taska ada lesen..ada insuren..ada safety ikut sop..mcm gitu laa kalau ...

Sepatutnya mcm tulah. Dlm agama kita pun menjaga keselamatan, harta benda semua tu disyariatkan. Tawakkal selepas berusaha. Sebgai ibu/ bapa jgnlah ambil mudah. Siasat/ selidik. Kita ni bila berkaitan agama kita kadangkala agak ambil ringan, dgn alasan kita buat baik Allah swt akan jaga...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:08 PM | Show all posts
kakiselit replied at 14-9-2017 05:04 PM
Y do i have to agree with u?  Y.  

do i ask u to agree with me?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:09 PM | Show all posts
gibrana replied at 14-9-2017 04:55 PM
sy pun musykil apa guna duduk asrama kalau 5.30 pun belum bersedia nak solat subuh.lebih kurang 15 ...

video mana kata 5.30 baru bangun? Cer tepek tgk.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:11 PM | Show all posts
Edited by kakiselit at 14-9-2017 05:15 PM
MyNameIsIris replied at 14-9-2017 05:08 PM
do i ask u to agree with me?

that's supposed to be my answer to your fren, Noraidil
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 14-9-2017 05:03 PM
*sila baca dengan nada lembut

macam ni lah mommy

Again i ulang.. pon dgn nada lembut..bukn paksaan..

Nilai keselamatan setiap orang xsama.. kita beruntung ada ibu bapa yg cakna..

Bukan semua ibu bapa  n manusia ada safety value yg sama..so benda ni patutnya da standart..mcm mn nak standart kena ada ilmu.. mcm td me bg cth pasal baby seat.. ada org xkisah je nk riba anak  sbb pd dia buat per buang2 duit beli car seat..tp tidak pd org lain.. sbb kita sedar benda tu penting.

Why kita tak boleh bantu pergi semak klu betul kita prihatin nasib budak2 tu..klu kena cara me xrasa sekolh tu akn tolak..kita boleh anggap yg cikgu2nya pon xtahu kan? Kita pergi ckp nk bantu baiki atau sumbang apa yg patut takkan sekolah tu nak tolak..

Me hadap benda ni hari2 ms kt sekolh dulu..walau samaw2 cikgu masih juga value tu xsama.. ada yg xkisah je nak biar budak tp ada cikgu yg nampk tegur hal2 yg xbetul.. sbb apa value pertimbangan manusia xsama..

Benda ni semua education..kita kena educate dorg yg berkaitan.. jangan niagakan semua benda dalm dunia ni.. bila srmua benda nk dibisneskn ginila jd..tmbh pulak klu masyarakt xprihatin..ada undang2 pon lobos...kesian budak2 jd mangsa..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:12 PM | Show all posts
arasham replied at 14-9-2017 05:06 PM
Sepatutnya mcm tulah. Dlm agama kita pun menjaga keselamatan, harta benda semua tu disyariatkan. T ...

yess..tawakal lepas kita dah berusaha..thats the right words..tapi kalau kes mcm ni..berusaha tang mana gamaknya kalau aspek2 keselamatan x diambil kira oleh ibubapa sendiri???sedihkan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 03:07 PM
Ramainya yang sibuk menghina dan menghukum je dalam ni.
Me xnak komenla bab ustaz2 dorg..hingga dah ...

Your argument is weak. To blame the public for not "checking the safety of the tahfiz".

Firstly, the owner and those who CHOSE to establish and build a school MUST be responsible for the safety of the premise. If you say "Why don't people check for them?", honestly, really? What is that? People have given aid and assistance in so many forms to tahfiz establishments so that they can run the school and buy the things THEY (the management) need to provide to the students (including items like fire extinguishers etc). If they ever wanted to have people donate safety items and equipments, trust me, they would have gotten 100 fire extinguishers and probably 5 fire staircases built for them.

If you're running a school, you CANNOT lean onto outsiders to SEE what you LACK, you must come forth and TELL people specifics so people can assist accordingly. In the end, it's YOUR school that you have built and parents put their trust in YOU to make sure the safety is in check.

You take in 50 students, you get paid, you get aid and donations but yet not 1 fire extingusher AND you even ALTERED the initial plan for two exits to only 1 exit. So help me God, who can help you?

People are more than willing to help, but dont expect a knock on the door when you keep your lights closed.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:15 PM | Show all posts
Edited by Maideen. at 14-9-2017 05:17 PM

Selain mati syahid, Allah juga lebih menyayangi mereka.
Wallahualam.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:16 PM | Show all posts
kakiselit replied at 14-9-2017 05:09 PM
video mana kata 5.30 baru bangun? Cer tepek tgk.

why should i ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:18 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
generalsoap replied at 14-9-2017 05:14 PM
Your argument is weak. To blame the public for not "checking the safety of the tahfiz".

Firstl ...

Terpulg klu u rs weak..manusia takkan pernah nk ngaku silap sendiri.. tap sedap dan syok salhkn org lain..

U baca tak part yang dorg dah hantar permohonan untuk kelulusan bangunan..klu nak kt dorg ni xpeduli whatsoever..

Me xckp jgn blame sekolh tu tp nak blame 100% so unfair.. ada nmpk usaha dorg untuk pastikn keselmatan budak2 tu sampi 2 or 3 staff dorg terkorban.. usaha pastikan bangunan dorang selamat ikut piawaian..

So jgn BULAT2 salhkn pihak sekolah klu kita pon tak de sumbang mcm mn pon..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:19 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 05:11 PM
Again i ulang.. pon dgn nada lembut..bukn paksaan..

Nilai keselamatan setiap orang xsama.. kita ...

actually banyak je awareness isu keselamatan kat merata tempat
kan setiap company ada buat fire drill segala
masa fire drill tu pihak bomba explain dah ulang2 kat kita
setahun 2x k
terpulang pada orang awam nak dengar ke, nak borak ke atau ade aku kesah?

kalau nak cakap pasal education etc
itu terpulang kepada setiap orang nak belajar atau membiarkan diri dalam keadaan takde ilmu
sebab tu lah pepatah mengatakan
MEMBACA JAMBATAN ILMU
so baca... kan sekarnag ilmu dihujung jari

for me, i suppose to concern more about my girl's kindie
rather than kepochi anak orang punya sekolah

my 2cents



Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas ni SEMUA tahfiz yg takda kelulusan wajib ditutup.  Kenapa kementerian takut sangat benda ni dipolitikkan? Takut tak dapat sokongan rakyat?? Nak tunggu berapa banyak anak2 yg tak bersalah meninggal sebelum tindakan tegas  dibuat??
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:21 PM | Show all posts

Dah tu mana fakta yg hang cakap mereka bangun pukul 5.30 pagi? Main agak2 eh?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu nak saman, saman semua yg terlibat pihak sekolah, pihak yg meluluskan bangunan,  ke menteri an pendidikan n so on...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:22 PM | Show all posts
bit replied at 14-9-2017 02:52 PM
Disbbkan syahid maka boleh la dia lepas tangan??

dah berjaya mencapai goal kehidupan mereka kaedahnya.
entah nya siap sujud sukor lagi
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:23 PM | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 14-9-2017 05:26 PM

If sedang menunggu kelulusan bangunan..patutnya tidak boleh digunakan lagi..

entah mematuhi piawaian entah tidak...entah2 tidak diperaku terus atau perlu dipinda...

Bila dh lulus..baru boleh pakai..
If klaim insuran..mmg x lepas la...
Konsultan/kontraktor mana yg ajar/buat keja ni



Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ibu bapa pun saman jugak sbb cuai . X selidik sekola dulu ke? Main hantar je anak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
The pengetua is insensitive to comment on where the children will end up di akhirat. That is the least important issue, and that isn't for him to say. The issue is you are representing the school, as a pengetua, you should comment about the school and their weaknesses and what they are going to do next to make sure this doesnt occure again, not where the children are after they die. Don't hide behind your serban.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
generalsoap replied at 14-9-2017 05:14 PM
Your argument is weak. To blame the public for not "checking the safety of the tahfiz".

Firstl ...

Simple logic right, just like your workplace.

Kalau kau rasa opis x selamat bagitau, dan boss opis ada tanggunjawab besar pastikan semua lengkap, panggil auditor datang check, buat internal audit, panggil org buat latihan, suruh pekerja pergi latihan.  Bukan suruh public dtg opis ko inspect lepas tolong derma.

The same concept can be applied anywhere. Who ever is in charge should be responsible. You are the head.

Ni bila ada nama agama je, terus semua konsep redha tabah biarka aje, diorang masuk syurga katanya.

Berita ni yg bukan Islam pun hairan, takkan nak jawab x per diorang masuk syurga....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 14-9-2017 05:19 PM
actually banyak je awareness isu keselamatan kat merata tempat
kan setiap company ada buat fire d ...

Me pon setuju dengan u.
Me pon fikir hal sekolh ank me jer..
Sbb tu malu jugak nk kutuk lebih2 kita xtahu situasi mak bapk dorg..
I just share my view sbb bc ada kutukan yg pd me agak kurg timbang rasala... org dahla ditimpa musibah nk share pendapt xsalh tp hinaan cacian kutukan dan tuduhan tak berssas tu klu boleh jgnla..

Silap2 ada mak bpak yg hantar tu rumah sendiri pon pki dinding buluh je sebab tu rasa tahfiz tu dah cukup selamat  dah..

Mana kita tahu kan? Internet pon dorg xpnh guna internet pon xtahu apa. Mn kita tahu keadaan life org walu life kita ok2 je..alhamdulillah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:24 PM | Show all posts
pelicano replied at 14-9-2017 05:20 PM
Lepas ni SEMUA tahfiz yg takda kelulusan wajib ditutup.  Kenapa kementerian takut sangat benda ni di ...



premis maksiat haram tak berlesen tak pun disuruh tutup, madrasah tahfiz institusi pengajian utk mendidik insan kamil senang2 nak suruh tutup. Pirah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:26 PM | Show all posts
Vokuro replied at 14-9-2017 05:22 PM
dah berjaya mencapai goal kehidupan mereka kaedahnya.
entah nya siap sujud sukor lagi

tag line ` Ingin di sayang alloh' tapi kejenya menfitnah, bole gitew?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:26 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 05:04 PM
Nampak tak reaksi bila diri sendiri dipersalhkn?

Ada je 5.30 org terjaga tdur? Takkn klu i terj ...

reaksi aku senyum sinis lg ada




dah lah mommy..kalo rasa tanggungjawab tu kena sama dipikul oleh public terpulang la..setuju public ada tanggungjawabnya, tp nak salahkan public sama spt owner tu dah tak betul



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046363s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list