Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
3748
View
68
Reply

hadis - penilaian semula..

[Copy link]

Author: zek007       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-10-2017 07:38 PM | Show all posts |Read mode
sebuah buku kalau hanya tersisa kurang 1% dari isi ceritanya,
apakah kita akan dapat faham jalan ceritanya?
apatah lagi untuk diamalkan dan dilaksanakan?
hehe..

HadithBukhariStat.png HadithStat.png


Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 02:46 AM | Show all posts
maaf hadis bukan buku cerita
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 06:48 AM | Show all posts
saudara,

yg pakar hadis seperti anas bin malik, saidatuna A' isyah RA ,  dan pada era Bukhari  etc  pun tidak pula ' terkejut' akan wujudnya hadis palsu malah depa mengambil tugasan ikhlas , jariah ilmu dan kudrat mereka memurnikan ( refined) hadis hadis tersebut , tak pulak mereka menyatakan  tak perlu ikut hadis/ sunnah, kan?

sebab?

depa berilmu dan depa dah kuasai selok belok pengelasan dan penilaian hadis.

so, i think org yg pakar yg dedulu pun  menguruskan hal ini dengan tenang, professional je.

dan pada zaman umar abdul aziz dan ke atas pun dah ada buku tentang hadis palsu pun.

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Source?
Ada link atau reference?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
sos mana sos...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 01:08 PM | Show all posts

maaf hadis mmg bukan buku citer, tapi kisah perjuangan para rasul tu lah yg mempunyai jalan cerita...

so tak perlu lah beriman kepada hadis...kerana hadis tidak menceritakan perjalanan perjuangan rasul...dari permulaan hingga berjaya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 01:10 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 18-10-2017 06:48 AM
saudara,

yg pakar hadis seperti anas bin malik, saidatuna A' isyah RA ,  dan pada era Bukhari  et ...

siapa yg ditugaskan untuk menilai / mengkelas hadis tu?

nabi ke? atau sendiri yg bagi authorization tu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 01:30 PM | Show all posts
zek007 replied at 18-10-2017 01:08 PM
maaf hadis mmg bukan buku citer, tapi kisah perjuangan para rasul tu lah yg mempunyai jalan cerita ...

mmg tak wajib beriman pd hadis.. klu alquran tuh wajib utk beriman pdnya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 07:08 PM | Show all posts
Lollipop111 replied at 18-10-2017 01:30 PM
mmg tak wajib beriman pd hadis.. klu alquran tuh wajib utk beriman pdnya.

yer akibat mencampurkan al quran dan hadist...kemabukanlah sampai hari ini..

org mabuk tak boleh solat..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
zek007 replied at 18-10-2017 01:08 PM
maaf hadis mmg bukan buku citer, tapi kisah perjuangan para rasul tu lah yg mempunyai jalan cerita ...

Definisi hadis pun dah salah lepas tu nak berhujah dengan numeric value.

Faham dulu makna hadis dan peranan alquran baru berhujah . Kenapa hadis di ikuti sedangkan alquran dah ada. Fahamkan dengan berguru bukan buat tamsilan dengan numeric value dan kesimpulan sendiri.

Dalam alquran ada suruh dirikan solat tp macam mana solat tu didirikan? Takkan nak solat sebagaimana anti hadis solat dgn niat sahaja. Kalau begitu makan akan kenyang dgn niat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 07:24 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-10-2017 07:11 PM
Definisi hadis pun dah salah lepas tu nak berhujah dengan numeric value.

Faham dulu makna hadis ...

bersangka sangka org lain solat pakai niat..bukanlah statement org yg bijak pon..

nak bahas, sila bijak sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 07:24 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-10-2017 07:11 PM
Definisi hadis pun dah salah lepas tu nak berhujah dengan numeric value.

Faham dulu makna hadis ...

bersangka sangka org lain solat pakai niat..bukanlah statement org yg bijak pon..

nak bahas, sila bijak sikit
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 07:35 PM | Show all posts
zek007 replied at 18-10-2017 07:24 PM
bersangka sangka org lain solat pakai niat..bukanlah statement org yg bijak pon..

nak bahas, si ...

pengikut anti hadis kan solat pakai niat je kenapa nak terasa? benda itu benar belaka kalau begitu jelaskan dalam alquran tata tertib solat?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 07:40 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-10-2017 07:35 PM
pengikut anti hadis kan solat pakai niat je kenapa nak terasa? benda itu benar belaka kalau ...

itulah kau suka bersangka sangka...bersangka sangka tak lain adalah berdusta..

so nak citer pasal solat sila buka posting baru..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 07:41 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-10-2017 07:11 PM
Definisi hadis pun dah salah lepas tu nak berhujah dengan numeric value.

Faham dulu makna hadis ...

kalu kau faham fungsi quran xdelah kau beriman dgn hadis..
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 07:50 PM | Show all posts
zek007 replied at 18-10-2017 07:40 PM
itulah kau suka bersangka sangka...bersangka sangka tak lain adalah berdusta..

so nak citer pas ...

fakta yang tt mampu kemuka kan hanya numeric value sahaja sedangkan :
> peranan alquran tidak mampu dihuraikan
> definisi hadis , peranan hadis tak mampu dihuraikan
> isu solat mampu  memberi gambaran peranan hadis dan peranan alquran

dalam kehidupan ni walaupun 0.0001% itu kebenaran kita pegang hanya pada 0.0001%.  tujuan ulamak buat penapisan hadis bertujuan untuk elak pekara yang tidak benar batil daripada di jadikan panduan umat islam.

Hadis berasal dari perkataan al-Hadits bermaksud 'baru' atau 'kata-kata'. Dari segi istilah, bermaksud, sesuatu yang disandarkan kepada Rasulullah s.a.w sama ada berbentuk perkataan, perbuatan atau sifat.

bila sesuatu pekara tidak diterangkan dalam alquran secara jelas, kita refer pada hadis. contoh isu solat. dalam alquran tidak jelaskan perbuatan solat dengan jelas. dalam hadis di terangkan cara bersolat. kalau kita refer pada alquran sahaja tanpa refer kepada pesuruh Allah iaitu role model kepada kitab alquran kita takkan tahu cara solat.  rasulullah s.a.w. itu role model alquran. jadi nak faham solat kena lihat cara rasulullah s.a.w. bersolat.

kita ni ilmu sejemput , nak berlagak pandai dengan numeric value





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 08:04 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-10-2017 07:50 PM
fakta yang tt mampu kemuka kan hanya numeric value sahaja sedangkan :
> peranan alquran tidak mam ...

fakta yang tt mampu kemuka kan hanya numeric value sahaja sedangkan :
> peranan alquran tidak mampu dihuraikan

kau tahu ke peranan al quran tu hape? sampai memerlukan hadis untuk penjelasan?

dalam kehidupan ni walaupun 0.0001% itu kebenaran kita pegang hanya pada 0.0001%.  tujuan ulamak buat penapisan hadis bertujuan untuk elak pekara yang tidak benar batil daripada di jadikan panduan umat islam.

atas autority siapa? ulil amri ke? cuba bagi taw siapa?

Hadis berasal dari perkataan al-Hadits bermaksud 'baru' atau 'kata-kata'. Dari segi istilah, bermaksud, sesuatu yang disandarkan kepada Rasulullah s.a.w sama ada berbentuk perkataan, perbuatan atau sifat.

sandarkan ek? orang yahudi dulu dah buat la...

Maka kecelakaan yang besarlah bagi orang-orang yang menulis Al Kitab dengan tangan mereka sendiri, lalu dikatakannya: "Ini dari Allah", (dengan maksud) untuk memperoleh keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka kecelakaan besarlah bagi mereka, akibat dari apa yang ditulis oleh tangan mereka sendiri, dan kecelakaan besarlah bagi mereka, akibat dari apa yang mereka kerjakan.  

(سورة البقرة, Al-Baqara, Chapter #2, Verse #79)

bila sesuatu pekara tidak diterangkan dalam alquran secara jelas, kita refer pada hadis. contoh isu solat. dalam alquran tidak jelaskan perbuatan solat dengan jelas. dalam hadis di terangkan cara bersolat. kalau kita refer pada alquran sahaja tanpa refer kepada pesuruh Allah iaitu role model kepada kitab alquran kita takkan tahu cara solat.  rasulullah s.a.w. itu role model alquran. jadi nak faham solat kena lihat cara rasulullah s.a.w. bersolat.

al quran tak jelas? nampak sangat kau ni tak faham fungsi quran ni..konon je mcm tahu..

kau nampak nabi solat ke?

Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 09:12 PM | Show all posts
zek007 replied at 18-10-2017 08:04 PM
kau tahu ke peranan al quran tu hape? sampai memerlukan hadis untuk penjelasan?

cuba jawab kau solat tak? kau solat pakai niat ye? macam mana kau solat? daripada tadi tak menjawab soalan macam mana kau dirikan solat. nampak sangat kau anti hadis

kan agama islam tersebar dengan dakwah rasul, sahabat, ulamak, ustaz. jadi golongan ulamak, ustaz meneruskan legasi mengajar cara mendirikan solat. rasul ajar para sahabat. para sahabat ada sebahagian ulamak, pedagang, perantau, pendakwah, peniaga, duta jajahan islam.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2017 09:36 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-10-2017 09:12 PM
cuba jawab kau solat tak? kau solat pakai niat ye? macam mana kau solat? daripada tadi tak menjawa ...

22310608_10210229944732830_30150608788527483_n.jpg

cuba kau terangkan sikit, yang mana satu yang benar ikut rasul?
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 09:55 PM | Show all posts
zek007 replied at 18-10-2017 08:04 PM
kau tahu ke peranan al quran tu hape? sampai memerlukan hadis untuk penjelasan?

eh, kalau anda ada buku summarized version bukhari , sahih bukhari pun akan ade bab huraian maksud ikut chapters dalam quran

al quran tu kalamullah dan ada ayat mutasyabihat dan muhkamat
dan ada ayat kena ada rincian so

mana boleh  nak tafsir quran literal saja...

dalam quran tak ada rincian solat , so tak betullah nak kata u boleh tahu kifiat solat dengan hanya berpandukan quran.

rincian hadith tu penting.

sebab tu .....kalau kita percaya kalamullah diwahyukan melalui jibrail kepada rasulullah saw dan ini no probpem apa pasal susah nak terim hadis sahih yg membicangkan fiqh.

???


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
3.931629s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list