JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
6938
View
136
Reply

[Falsafah] ...jangan takut memberi...

[Copy link]

Author: ctjah    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 23-10-2017 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
i slalu percaya yg apa yg tuhan beri pd kita pasti ada juga kepunyaan org. didalam rezeki kita pasti ada rezeki org lain juga..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 09:21 AM | Show all posts
Buritan replied at 22-10-2017 08:38 PM
Cmn nak ikhlas yee.. ade sape leh jwb

ikhlas ke tak yang penting beri..
ada yang cakap tak guna sedekah kalau tak ikhlas, tapi elok lagi orang tak ikhlas sedekah daripada yang ikhlas tapi tak sedekah2..
tak gitu?
owh tips meols kalau nak bagi pinjam duit kat orang, bagi yang memang lebihan duit..dan tak letak harapan duit tu akan dapat balik..
so lepas bagi tu takdela nak folo up bila nak bayar..bila nak bayar..
tapi bagi tak banyak la..ikut berapa duit lebih konsepnya..
bukan nak tipula..kalau bagi duit kat parents, kat orang yang memerlukan, even kita tak mewah tapi insya Allah cukup segala..takla sesak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 09:59 AM | Show all posts
what u give, u get more

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Harta kita yang sebenarnya di Akhirat..adalah apa yang kita beri pada org lain..
14733513_743019602503042_5636381575059865600_n.jpg
e3359a3bdb9c7778a70ed371d9316179--monday-quotes-true-quotes.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:05 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 23-10-2017 09:21 AM
ikhlas ke tak yang penting beri..
ada yang cakap tak guna sedekah kalau tak ikhlas, tapi elok lag ...

Ok i got u point.. cmn lak dgn kes i.. adik beradik ada 4.. semua pgkt besar.. and then saya lak pencen awai.. mak ayah dah tua.. mula mula i ikhlas tolong my mother and father tapi satu tahap adik beradik i mmg terus lps tgn.. now i pun nak lps tgn.. sbb i dah fedup dgn my sibling.. abg i pensyarah usm. Kakak i pensyarah komunikasi upm. Adik i engineerr.. semua mmg perangai cam lahanat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 23-10-2017 09:21 AM
ikhlas ke tak yang penting beri..
ada yang cakap tak guna sedekah kalau tak ikhlas, tapi elok lag ...

And one more question.. nak buat cmn dgn my sister yg terlalu angkuh.. u know dia balik pagi raya shj petang dah cau.. only sekali dlm setahun.. and then i akan ikhlas if i sorang shj anak mak ayah i.. yg 3 lagi dah mampus.. tapi skrg dorang ade..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 01:52 PM | Show all posts
Buritan replied at 23-10-2017 11:52 AM
And one more question.. nak buat cmn dgn my sister yg terlalu angkuh.. u know dia balik pagi raya  ...

alahai...dah jadik thread pp pulak noks..
nasib mod seribulan baik hati..

iols pun takdela baik hati sangat, sebab kita still human kan..
adik2 laki tu iols sound bila dorang culas bab elaun mak bapak ni..
tapi setakat boleh sound jela, senyap2 parents menghulur lagi ada..
disebabkan iols jenis malas nak sakit kepala, so setiap bulan iols balik kampung & penuhkan barang dapur worth 1 month, pastu iols tinggal dalam rm200 untuk beli barang basah macam ikan ayam tu..
setiap bulan iols buat gitu..
meols tak topup dah, in case ada yg balik pastu mengepow sampai tak cukup sebulan barang tu..
so, kekadang weols laki bini bercerita jugak kat belakang pasal memasing yg lepas tangan tu..
tapi sekadar boleh cerita jela..kekadang weols cuba untuk faham masalah dorang, maybe sebab tu maybe sebab ni...
cuma kalau uols malas nak sakit kepala, tak payah fikir banyak..
buat je bahagian uols..abaikan je dorang tu..
tak guna pun nak sakit hati sedangkan dorang tu takde hati perut pun dengan parents sendiri..
& menda ni bukan kita boleh ubah orang..memang nature dorang gitu..selfish..

Comments

perbincangan...boleh je  Post time 23-10-2017 02:02 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 22-10-2017 08:38 PM
Cmn nak ikhlas yee.. ade sape leh jwb

nak ikhlas kn diri mmg kadang susah kn..tp cuba belajar positifkan diri n percaya tiap kebaikan yg kte beri tuhan akan balas balik n hari ni kita beri bantuan ats kesusahan org, 1 hari nanti if kite dilanda susah, akan ade someone yg bantu kte pula.. roda hidup kn berputar ada hari kte kt ats ade hari kte dibawah.. what ever u give u will get back.. so be good in every way..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sedekahlah sebagai tanda syukur, sedekahlah untuk mendapat keredhaan Allah, keikhlasan itu biar Allah yang menilainya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum.  
Besarnya pahala sedekah, hinggakan org mati nak hidup semula utk bersedekah.  Amalan lain depa tkmo buat, depa nk bersedekah. Sumber:  Al Quran surah Al Munafikqun Ayat 10.
Sedekah juga boleh melindungi seseorg dari azab kubur dan api neraka.  Sumber:  Hadis Nabi Muhammad s.a.w.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 23-10-2017 01:52 PM
alahai...dah jadik thread pp pulak noks..
nasib mod seribulan baik hati..


Rasanya ramai anak yg spesis cenggini.. sorilaa sis nyusahkan u nak menjawab.. rata rata my click pun ckp benda yg sama..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Seribulan nii bestlaa.. bagi kredit berlambakk lambak..

Comments

No prob  Post time 26-10-2017 07:17 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 05:22 PM | Show all posts
Buritan replied at 23-10-2017 04:49 PM
Rasanya ramai anak yg spesis cenggini.. sorilaa sis nyusahkan u nak menjawab.. rata rata my click  ...

no hal jek sis..meols pun cakap based on pengalaman jek..
amalkan ignorance is bliss..
ignore sebanyak yang boleh, kekadang naik hantu jugak bila kita tengah stress or penat..
tapi keep on giving, sebab yela kan bape tahun jek lagi ada masa dorang ngan kita..
kalau umur boleh cecah 100 syukur sangat2 tapi average orang malaysia ni nak capai 70 pun payah..
owh...mod seri bulan banyak bagi tacang sebab meols discuss ngan uols ni..
semoga murah rezeki sheolss...aminnn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Bersedekahlah...kerana dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.

Pengalaman sendiri.bila ada duit lebih,rasa sayang ja nak berbelanja.lastly habis macamtu saja duit.tapi bilamana belanja orang itu ini,rasa macam duit tu tak berkurang.nak nak kalau belanja makan.

Macam adik i.dia suka mintak duit.duit nak makan,duit belanja,duit minum pun pau kita.dulu memang i macam taksuka jugak la dia asyik mintak duit ja.lama2 i rasa seronok pulak bagi duit kat dia.kadang dia tak mintak,i tanya dia nak duit tak.alhamdulillah setakat ni cukup serba serbi.

Tak semua la i akan bagi dr segi kewangan.i suka masak/buat kek/kuih.kadang2 i teringin nak makan,i buat.tp tak makan banyak pun.i bagi kat kawan2 i yg mana ada.rasa puas bagi orang makan apa yg kita masak.

Nak memberi/sedekah ni tak semestinya dr segi wang ringgit.bagi ja apapun,barangan,baju,tudung,belanja makan,minum etc.banyak lagi la.yang penting buat tu jangan la semata nak menunjuk kat orang.jangan pandang pada nilai pemberian,tapi lihatlah pada keredhaan drp Allah.mudahan Allah memberkati usaha kecil kita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 09:04 AM | Show all posts
rezeki itu sesungguhnya milik Allah,
jangan takut untuk memberi.
semakin banyak kita memberi,
dan semakin banyak Allah memberi kepada kita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 02:54 PM | Show all posts
Buritan replied at 23-10-2017 11:46 AM
Ok i got u point.. cmn lak dgn kes i.. adik beradik ada 4.. semua pgkt besar.. and then saya lak p ...

babe bagi i kalo adik beradik u xnak bagi kat parent biarlah dia babe, janji u teruskan bagi kat parent u, banyak pahalanya demi Allah, insyaallah Allah akan murahkan rezeki u, mcm i ni selalu putus duit bila hujung bulan, tapi alhamdulillah cukup makan pakai sume sbb mungkin hikmah bagi kat parent.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 03:05 PM | Show all posts
PyoNaRi replied at 26-10-2017 05:38 AM
Bersedekahlah...kerana dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.

Pengalaman sendiri.bila  ...

i sokong kata2 u tu, xsemestinya sedekah tu dari segi duit jek, mcm2 cara kita nak sedekah, kalo i lah kan sedekah i simpan dlm hati niatkan untuk pahala selepas i mati sahaja, alhamdulillah hati rasa tenang sangat

xdinafikan mmg kalo nk bg sedekah ni mesti berkira2 cukup ke duit aku sampai hujung bulan? i selalu gamble jek, alhamdulillah cukup makan pakai cuma mewah tu xdelah asalkan anak2 xlapar, dh alhamdulillah, sedekah ni buatkan kita tidak sombong dng apa yg kita ada, kalo ada yg riak dalam bersedekah tu iolss x berani nak cakap apa sbb itu antara mereka dng Allah, cuma iolss sokong apa yg forumer ckp asalkan dia memberi dh dh cukup dari yg kecam tapi x bagi apa2

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 03:07 PM | Show all posts
alhamdulillah bagus betul thread ni, lepas iolss baca komen kat sini terus rasa berkobar2 nak bg sedekah, alhamdulillah semoga TT dan forumer lain murah rezeki dan diberkati Allah, harap dipanjangkan thread ni supaya org lain yg berkemampuan dapat berbahagi rezeki Allah pada yang kurang mampu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
PyoNaRi replied at 26-10-2017 05:38 AM
Bersedekahlah...kerana dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.

Pengalaman sendiri.bila  ...

Dulu hubungan adik beradik i bagus.. tapi bila dah kawin mmg teruk.. i dulu mmg suke tolong orang.. skrg i suke tolong binatang iaitu kucing.. rasa mcm tak berbaloi tolong adik beradik ni sis.. adik sis baik.. adik beradik saya tak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061183s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list