JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
6936
View
136
Reply

[Falsafah] ...jangan takut memberi...

[Copy link]

Author: ctjah    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-10-2017 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
PyoNaRi replied at 26-10-2017 05:38 AM
Bersedekahlah...kerana dalam rezeki kita ada rezeki orang lain.

Pengalaman sendiri.bila  ...

Saya mula bekerja saya start masukkan rm100 dlm asb my.mom.. sbb my mom nak sgt pi mekah.. dlm masa yg sama ade laa tercampur sikit jah duit adik beradik saya sbb derang hulur pd mak saya.. skrg mak saya dah tak brp elok.. jadi saya bgtau saya nak kuarkan duit asb mak tinggalkan dlm 10ribu je.. yg lain iaitu 15ribu saya nak amik utk buat upah haji umrah sampailaa duit tuu licin.. ape kate abg sulung i pensyarah usm.. konfirm ke tuu duit engko.. pdhl dah laa memberi pun sedikit shj.. saya dah tinggalkan 10 ribu pun tak cukup lg.. pdhl saya yakin duit saya mmg 20 ribu keatas tuu mmg dari tabungan saya.. mmg adik beradik aku tak malu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
safieyah1984 replied at 26-10-2017 03:05 PM
i sokong kata2 u tu, xsemestinya sedekah tu dari segi duit jek, mcm2 cara kita nak sedekah, kalo i ...

Kannn tak semestinya sedekah tu dari segi duit.banyak cara kita boleh bagi yg penting kita ikhlas.pastu kita tak ngungkit pemberian kita tu.

I setuju dgn u.dulu2 mmg berkira2 jugak nak bagi.aku pun takda,nak bagi kat org pulak.tapi sebenarnya.bila kita bagi,lagi lebih kita dapat kan.tak mewah takpa janji rezeki tak penah berkurang.

Yg pasal org bagi nak menunjuk tu.hmm tu antara dia dgn Allah.cuma betul la kan.ada ja komplen org bagi derma pun nak menunjuk,tapi yg kata tu tak penah bagi pun.lagi baiklah org yg bagi tapi menunjuk tu.sbb at least dia bagi jgk.maybe niat dia ikhlas,tp dia tunjuk tu bukan sbb riak,tp nak memotivasikan org lain utk bg derma n sedekah jgk.kalau betul dia riak,tu antara dia dgn Allah la kan.mudahan kita tak tegolong dlm kalangan yg berkira n kedekut.

Lagi satu...i ni pun satu hal jugak.kalau ada org yg berkira dgn i,i pun automatik akan jadi berkira balik dgn dia.kalau org tu mmg ok dgn i,berkali kali i ok dgn dia.kalau nak ikut tu tak betul jgk cara i.mcm nak balas dendam pulak.hmm maybe i kena slowly ubah cara i tu.biar org buat kita,kita jgn buat org
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 01:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PyoNaRi at 27-10-2017 01:59 AM
Buritan replied at 27-10-2017 12:07 AM
Dulu hubungan adik beradik i bagus.. tapi bila dah kawin mmg teruk.. i dulu mmg suke tolong orang. ...


Hurm...i pun risau jugak sis.hubungan i dgn siblings setakat ni ok alhamdulillah.sbb yg kawen baru sorang.i dgn adik ja single lagi.

Bagus tu sis.tolong kucing lagi besar ganjaran drp kita tolong adik beradik yg kdg2 ambik kesempatan drp kita.i dah baca story u sis.adik beradik i pun tak perfect sgt sis...yg mana boleh tolong i tolong.lagipun tak ramai 3 beradik ja
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 27-10-2017 12:14 AM
Saya mula bekerja saya start masukkan rm100 dlm asb my.mom.. sbb my mom nak sgt pi mekah.. dlm mas ...

Hmm yaka sis.sedihnya kalau macamtu i dah baca situasi sis dgn adik beradik.bertabah sis...pengorbanan yg sis buat,sungguhpun org tak nampak,org tak percaya,tapi Allah ada n nampak.Allah akan ganjarkan yg terbaik buat sis. pedulikan yg lain nak cakap apa.yg penting sis dah bagi yg terbaik utk mak.

Tapu betul la sis.bila dah bekerja besar,pegang jawatan tinggi,duit banyak,somehow terlupa diri tu asalnya dari mana.mula meninggin diri,lupa daratan.sbb situasi macamni mmg byk berlaku dpn mata.

Macam i sis.adik i mmg suka mintak duit.kiranya suka pau i.dulu mmg i tak suka.now i ok plus kesian dgn dia.dia bukannya org yg pandai mcm abg i,tp alhamdulilah habis jgk belajar.now.dok struggle cari kerja yg menjamin masa depan.tp i percaya,dia la yg akan banyak tolong i suatu hari nanti bila dah senang.mcm abg i pulak,dia kerja ok la.alhamdulillah,kalau balik kg ja,mmg dia akan berbelanja macam2.wife dia pun sama,tak berkira dgn kami.cuma tak la sempurna sangat sis adik beradik kami,ada jugak yg terkurang sana sini.harap semua ni kekal la sampai bila2.takut jugak sis,bila umur makin meningkat,masing2 berubah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 04:33 AM From the mobile phone | Show all posts
PyoNaRi replied at 27-10-2017 02:20 AM
Hmm yaka sis.sedihnya kalau macamtu  i dah baca situasi sis dgn adik beradik.bertabah sis...peng ...

Berhati hatilaa sis dgn adik sis.. kakak saya dgn saya dulu masa zaman u dia dah kawin.. masa tuu dia buat masters saya lak tengah buat ijazah.. somi dia lak cuma ada kotey je tapi nak kawin.. penyudahnya duit sewa rumah pun pau duit saya.. i tetap tolong wpun marah marah.. ye la aku pun sengkek.. pendek kata kakak i masa buat maaters mmg tak berduit.. dia nak mintak dgn parents malu sbb dah kawin..

Now dah berjaya ada title doc lagi.. dia buat i mcm.kucing kurap.. somi dia pun sama.. pdhl masa susah dulu.. nama sape yg dipetik bila tak berduit.. i mintak hutang duit sewa rumah sbyk rm500 pun tak mau bayar sejak dr tahun 2002.. skrg tahun 2017 dan hub pun dah putus..

So i bukan nak takutkan u.. takut u kecewa nanti itu shj.. sbb tuu skrg i cuma tolong mak pak hasben dgn anak.anak.shj.. dan i akan tolong kucing.. manusia i tak mau tolong



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 27-10-2017 04:33 AM
Berhati hatilaa sis dgn adik sis.. kakak saya dgn saya dulu masa zaman u dia dah kawin.. masa tuu  ...

Okay sis.i akan ingat pesan u.dengan adik beradik pun mmg kena berpada2.yala kita mudah kesian nak tolong org,tapi kadang2 org tak pandang pun kebaikan kita.kejahatan kita yg sikit mmg org nampak.

Macam sis cakap.lagi baik tolong parents,family sendiri and kucing.setakat ni i tolong ja yg mana mampu.tapi andaikata suatu hari nanti,org mmg gunakan i even adik beradik i sendiri,setakat tu ja la sis.

Macamtu la sis.org kalau nak berhutang,time nak mintak manis mulut,time nak membayar,kita yg mintak ni pulak mcm dok menagih duit sendiri.hmm

Bersabar ya sis.mudahan Allah kurniakan yg terbaik utk sis da keluarga.moga Allah pandang mulia pengorbanan sis yg org lain tak nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa nak berkongsi kisah yg baru ja berlaku tadi...

I keluar ke pasar pagi td.lepastu singgah pekan.adala makcik ni,i nampak dia macam usha i.i naik kereta,dia kalut mai.i dah risau takot dia nak mintak sedekah.bukan tak suka,tapi kadang2 ada yg suka mintak paksa2.okay,i pun bukak tingkap.rupanya makcik tu bukan nak mintak sedekah.makcik tu tanya ada keja kosong tak adik,ada keja utk makcik kemas rumah dak.i mmg ckp takda,sbb i bukannya org kaya rumah besar2 nak org tolong kemaskan.pastu makcik tu tanya lg,kot la ada kawan2 yg nak org tolong kemas rumah.i pun puas pikir sbb mmg takda.makcik tu cakap suami dia sakit.pastu i kesian i hulur sikit.pastu makcik tu tanya lagi,ada tak baju2 yg adik nak bg kat org.tinggg...!!! Terus i tanya makcik tu dok mana.sbb i mmg ada la baju yg dah tak pakai nak bg kat org.pastu ada jgk baju kurung arwah mak i.tp makcik tu kata,baju kurung banyak dah dik.org uum bagi.makcik ni nak tshirt,maybe utk pakai harian.sbb dia kata rumah dia banjir haritu.rumah makcik tu dekat area uum,kira jauh jugak dia mai sampai kat tempat i.i mmg nak bg baju tshirt adik i banyak,dia tak pakai dah.tp anak2 makcik tu kecik lg dia kata.nanti la i usha tgk baju apa yg ada boleh bg.

Lepastu dia.mmg tanya lg.takda kerja ka dik.kerja apa pun takpa.i mmg taktau keja apa.dia kata,tanya kedai makan pun takda.org dah cukup.dia kata dia nak kerja sbb nak bayar duit van anak dia rm30.maybe rm30 sebulan.pastu i kata,makcik cuba tanya lg.pastu dia.kata,takpa dik.makcik pi dulu.terima kasih.pastu dia patah balik,dia tanya...adik tau dak harga susu dutch lady berapa.makcik taktau,sebelum ni majikan yg beli.pastu i cakap,i taktau sbb takpenah beli.pastu makcik tu ckp,takpa dik.terima.kasih.

Okay.sedih tgk muka makcik tu.nak kata dia tipu atau tak,wallahualam.i try utk bersangka baik.plus,sampai ke sudah dia mmg tak mintak pun duit.dia cuma ckp nak kerja ja.i mintak no tepon,kot la nanti i ke tempat dia,boleh bagi baju ka apa.tp dia takda phone.mudahan Allah mudahkan jalan makcik tu.sampai sudah dia tak mintak duit.i bagi mana ada ja.sbb baru lepas shopping kat pasar

Lepas tu i drive balik.drive sampai balik rumah,rasa semak perut semcm.taktau nak describe.samada pikirkan keadaan makcik tu...pastu setan dok hasut,makcik ni betui ka tipu.huhuhu jahatnya setan.terus i pikir.takpa la,niat lillahitaala.kalau niat makcik tu betul,alhamdulillah.kalau yg selainnya,tu antara dia dgn Allah.mudahan Allah mudahkan semuanya.tp jauh dr sudut hati i,rasa makcik ni mmg betul kot dia nak cari kerja,bukannya nak mintak sedekah.nak compare dgn yg mintak derma atas nama tahfiz la,rumah anak yatim la,yg tu lagi was2.apapun moga Allah redha.wallahualam


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
PyoNaRi replied at 27-10-2017 12:00 PM
Okay sis.i akan ingat pesan u.dengan adik beradik pun mmg kena berpada2.yala kita mudah kesian nak ...

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
PyoNaRi replied at 27-10-2017 12:25 PM
I rasa nak berkongsi kisah yg baru ja berlaku tadi...

I keluar ke pasar pagi td.lepastu singgah p ...

I suke gaya penulisan u.. menyejukkan hati yg panas.. merendahkan diri pd yg Esa.. moga sis pun dirahmati Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 27-10-2017 12:47 PM
I suke gaya penulisan u.. menyejukkan hati yg panas.. merendahkan diri pd yg Esa.. moga sis pun di ...

Terima kasih sis.tinggi sangat pujian sis tu kat saya.saya ni biasa2 ja sis.kadang mai mood gila2,kadang mood ok.mudahan Allah pun merahmati sis dan keluarga.saya percaya sis pun baik,dgn apa yg sis dah korbankan.ganjaran yg baik menanti utk sis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
tq seribulan bg ai kredit.baik hati betui seri bulan.

Comments

no prob  Post time 27-10-2017 04:24 PM
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
I suke laa pd mod seribulan.. satu lagi masuk kat sini rasa happy dan leh kongsi rasa..

Comments

tqvm  Post time 27-10-2017 04:24 PM
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 04:25 PM | Show all posts
suka juga perbincangan semua...teruskan
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn takut utk berbagi kpd yg memerlukan. Mungkin mereka lapar, tiada duit utk membeli makanan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 02:06 PM | Show all posts
Hidupla untuk memberi sebanyak-banyaknya,  bukan hidup untuk menerima sebanyak-banyaknya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by misc at 29-10-2017 08:04 PM

Baguslah tread ni. boleh remind kita selalu utk bersedekah. i pun ada experience pasal sedekah. Alhamdulillah Allah byr cash cepat sgt. Rezeki tak terduga aku dpt jauh berlipat ganda dari nilai yg aku sedekah. Aku prefer sedekah kat org yg aku tak kenal. aku dah bertekad every friday aku bank in kat org tu via bank transfer. kat fb kan ramai je org share pasal org susah/ sakit/ anak yatim etc. so aku saved kan fb. bila jumaat aku transfer. insyaallah pada aku, aku ikhlas buat cara mcm tu. kalau scam ke tipu ke org yg mintak sedekah tu, tak kisahlah tu antara dia dgn Tuhan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 22-10-2017 08:38 PM
Cmn nak ikhlas yee.. ade sape leh jwb


benda ni subjective. why not try sedekah kecil-kecilan rm5 ke rm10 ke. means amount yg u rasa tak jejaskan kan poket u. kalau u boleh ikhlas setakat rm2 pun ok. insyaallah lama2 u seronok nak bersedekah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 23-10-2017 01:52 PM
alahai...dah jadik thread pp pulak noks..
nasib mod seribulan baik hati..


Samalah dgn apa yang I rasa... Kita cukupkan keperluan parent Kita. InsyaAllah , Allah cukupkan keperluan kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-10-2017 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
saya setuju dgn pendapat kat atas, tak susah nak sedekah skrg, zaman skrg byk kisah susah diviralkan, boleh save profil atau page yg boleh diberi bantuan, bila2 masa ada kemudahan boleh hulur sedekah tak ada siapa tahu , banyak mana sedekah pun tak de sapa tahu, moga Allah memandang kebaikan kita yang sedikit tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-10-2017 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dalam rezeki kita ada hak orang lain, jangan gusar bila rezeki berpindah, duit dalam poket pun boleh tercicir, rupanya memang hak orang lain
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054145s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list