JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
6415
View
133
Reply

[Falsafah] ...jangan takut memberi...

[Copy link]

Author: ctjah       Show all posts   Read mode

Post time 27-10-2017 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
tq seribulan bg ai kredit.baik hati betui seri bulan.

Comments

no prob  Post time 27-10-2017 04:24 PM
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
I suke laa pd mod seribulan.. satu lagi masuk kat sini rasa happy dan leh kongsi rasa..

Comments

tqvm  Post time 27-10-2017 04:24 PM
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 04:25 PM | Show all posts
suka juga perbincangan semua...teruskan
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn takut utk berbagi kpd yg memerlukan. Mungkin mereka lapar, tiada duit utk membeli makanan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 02:06 PM | Show all posts
Hidupla untuk memberi sebanyak-banyaknya,  bukan hidup untuk menerima sebanyak-banyaknya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by misc at 29-10-2017 08:04 PM

Baguslah tread ni. boleh remind kita selalu utk bersedekah. i pun ada experience pasal sedekah. Alhamdulillah Allah byr cash cepat sgt. Rezeki tak terduga aku dpt jauh berlipat ganda dari nilai yg aku sedekah. Aku prefer sedekah kat org yg aku tak kenal. aku dah bertekad every friday aku bank in kat org tu via bank transfer. kat fb kan ramai je org share pasal org susah/ sakit/ anak yatim etc. so aku saved kan fb. bila jumaat aku transfer. insyaallah pada aku, aku ikhlas buat cara mcm tu. kalau scam ke tipu ke org yg mintak sedekah tu, tak kisahlah tu antara dia dgn Tuhan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 22-10-2017 08:38 PM
Cmn nak ikhlas yee.. ade sape leh jwb


benda ni subjective. why not try sedekah kecil-kecilan rm5 ke rm10 ke. means amount yg u rasa tak jejaskan kan poket u. kalau u boleh ikhlas setakat rm2 pun ok. insyaallah lama2 u seronok nak bersedekah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2017 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 23-10-2017 01:52 PM
alahai...dah jadik thread pp pulak noks..
nasib mod seribulan baik hati..


Samalah dgn apa yang I rasa... Kita cukupkan keperluan parent Kita. InsyaAllah , Allah cukupkan keperluan kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-10-2017 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
saya setuju dgn pendapat kat atas, tak susah nak sedekah skrg, zaman skrg byk kisah susah diviralkan, boleh save profil atau page yg boleh diberi bantuan, bila2 masa ada kemudahan boleh hulur sedekah tak ada siapa tahu , banyak mana sedekah pun tak de sapa tahu, moga Allah memandang kebaikan kita yang sedikit tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-10-2017 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dalam rezeki kita ada hak orang lain, jangan gusar bila rezeki berpindah, duit dalam poket pun boleh tercicir, rupanya memang hak orang lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-10-2017 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
jom hidup cara lebih simple, pakaian atau barangan yang masih baik, yang agak jarang digunakan, yang bukan keperluan wajib ada,
kita kumpulkan bagi pada orang lain, ramai orang diluar sana lebih memerlukan, lagi baik dari jadi tukun dalam almari atau setor.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2017 12:44 PM | Show all posts
izinkan berkongsi 1 cerita benar
masa nk kahwin dulu saya short wang hantaran RM5,000 lbh
satu hari saya dengar 1 ceramah yg sgt menusuk kalbu berkenaan sedekah
di akhirnya ustaz tu kata:
"jika tuan2 yakin janji Allah, saya cabar tuan2 semua masukkan duit dlm tabung masjid duit yg paling besar nilainya yg ada dlm wallet skrg"
buka wallet ada RM50 sekeping dan beberapa keping duit RM1
time tu hujung bulan blom gaji dan mmg itu je yg tinggal
mmg berbelah bagi sgt, kalo bg 50 kang nk makan ape, minyak moto sume bla bla bla
mmg sbnrnya duit singgit2 tu dh standby utk mana2 tabung
tersedar yg semua dlm kepala tu ialah hasutan syaitan
last skali sblm keluar masukkan jugak 50 tu dlm tabung
ondaway blk masih fikir xpeke, bole ke, xpeke, bole ke,  seriously mmg xpernah masukkan duit sebanyak tu dlm tabung masjid
aaarrggghhh last skali yakin dgn ustaz ckp doa kat Allah supaya tunjukkan jalan yg sepatutnya
tp dlm kepala masih fikir ape agaknya Allah nak tunjuk ye lepas ni

bulan depannya dpt panggilan dr bakal mak mertua
mcm biasala utk bertanya khabar, belah sini pulak sihat ke etc.
tiba2 keluar soalan dari dia, dah cukup ke nilai yg deal hari tu?
dgn terkulat2nya dlm keseganan dan kemaluan yg teramat sgt katala masih mengumpul ni
berapa yg xcukup? adala dlm 5000 lbh
ok canila....makcik ada sikit bla bla bla.............
yg cukup tu makcik sponsor nak x?
hati mmg kata nk tp berkias2 la dulu tanya "xknla sampai camtu skali cik btol ke ni xpeke ni....."
last skali mmg dptla sponsor tu

bila kenang balik dari mana agaknya kemudahan yg Allah bg ni
mula2 ingat sbb selalu bagi makan kucing kat kedai ke
pastu baru teringat mungkin pasal sedekah tabung masjid kot

cerita semata2 utk menaikkan semangat semua
Jom bersedekah, Allah takkan sia2kan pengorbanan tuan2 puan2 sekalian
tunggulah akan ada kemudahan yg Allah akan beri kemudian insyaAllah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-10-2017 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ctjah at 30-10-2017 03:11 PM
mdhelmi replied at 30-10-2017 12:44 PM
izinkan berkongsi 1 cerita benar
masa nk kahwin dulu saya short wang hantaran RM5,000 lbh
satu har ...


janji Allah itu pasti kan...kita permudahkan urusan org lain Allah permudahkan urusan kita...nampakkan relevannya jangan takut memberi.Orang alim jugak kata kalau rasa2 doa kita susah makbul bersedekahlah...sedekah tu penghapus dosa, sucikan hati, lembutkan ego, kikis sifat sombong, kurangkan rasa sayang pada dunia dan kebendaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2017 10:32 PM | Show all posts
pada pendapat saya lah sedekah tak semestinya wang ringgit, kalau x mampu nak hulur kita boleh sedekah kan senyuman

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 01:54 PM | Show all posts
saya ada 1 cerita, yang berlaku dekat saya baru-baru ini. Yang tak pernah saya ceritakan dekat sesiapa sebab takut dilabel bodoh haha

begini, saya di klia sedang menunggu GRAB untuk pulang ke rumah, dan di-approach oleh seorang lelaki. diberitahu bag yang berisi handphone dan wallet dia tertinggal didalam kereta kawannya, dan kawan nya sudah balik kerumah. dia tidak dapat ingat number telefon kawannya itu, dan mempunyai next flight ke manila in few hours. mmg dia nampak sangat tak keruan, and in need of money, to go back to his friends place.

sebab saya pon nak cepat,  saya pon berikan dia RM 100. Dia berjanji untuk bayar balik, dengan mengambil nombor telefon saya.

tapi niat saya pada waktu itu, tak apalah. mungkin betul dia dalam kesusahan, dan saya pon tak look forward untuk dia bayar kembali. cuma berdoa, jika di suatu masa akan datang, kalau saya yang dalam kesusahan, ada orang yang akan bantu saya sebegitu jugak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 02:37 PM | Show all posts
The more you Give
The more you Get

... and its true

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 02:45 PM | Show all posts
Buritan replied at 22-10-2017 08:38 PM
Cmn nak ikhlas yee.. ade sape leh jwb

i tolong jawap

1. kalau kau kerja dan ada gaji just think this way 'tiap bulan terima gaji so why bother (bagi saja lah)'
2. harta tak bawa mati. kau simpan banyak manapun and kau kedekut time hidup dah kau mati waris kau yang enjoy so berilah masa kau masih hidup ni atleast you know where it goes to
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 02:58 PM | Show all posts
Buritan replied at 23-10-2017 11:46 AM
Ok i got u point.. cmn lak dgn kes i.. adik beradik ada 4.. semua pgkt besar.. and then saya lak p ...

Just because your sibling lahanat takkan you nak jadi lahanat juga? why would you even want to be the same level as your sibling

Take care of your parent while they are still alive or else you will regret it if you dont.

When you IKHLAS hidup you akan tenang despite how rough.. cruel.. unfair life is!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 07:27 AM | Show all posts
Di dalam rezeki yang kita dapat ada hak orang lain di dalamnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
MainemHu replied at 31-10-2017 02:58 PM
Just because your sibling lahanat takkan you nak jadi lahanat juga?  why would you even want to  ...

Abis tuu cmn nak tegur adik beradik aku yg ego melangit tuu.. sampai duit bulanan aku masuk asb khas utk mak aku pun derang nak sapu.. aku terkejut tau sampai tahap itu perangai adik beradik aku..

Betul u ckp im not the same level with them.. tapi sampai bila aku jah yg kena buat..  aku sampai nak ikhlaskan diri aku ckp aku ni anak tunggal tak de adikberadik.. baru aku happy.. kalo tak mmg aku meradang..

Parent aku dah duduk 5 minggu dan sekor muka pun tak jenguk tanya kabar.. anak ape ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2017 04:25 PM | Show all posts
macam-macam yang boleh diberi.. macam rezeki yang datang dalam pelbagai bentuk, macam tu jugak pemberian.. tak dapat nak bagi duit, boleh bagi bantuan tenaga, doa, tip, nasihat, moral support...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2017 10:20 AM | Show all posts
percaya kepada KetentuanNya
a7d98941ed9ea35b788e7bc5c8a152ad.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2017 10:26 PM | Show all posts
Berilah dari harta mu walaupun sedikit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2017 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
sedekah merendahkan ego pemberi...menggembirakan hati penerima...melembutkan hati keduanya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2017 09:41 AM | Show all posts
sometimes I pun ada gak sikap takut utk memberi...but always remember this quote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061672s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list