JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7113
View
144
Reply

[Falsafah] ...jangan takut memberi...

[Copy link]

Author: ctjah    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-11-2017 11:04 PM | Show all posts
Ikhlaslah dalam segala pemberian kita ibarat tangan kanan memberi, tangan kiri tak tahu

Tujuh pihak yang diberi naungan oleh Allah, dimana pada hari itu tidak ada naungan kecuali naungan-Nya. Dari tujuh pihak tersebut, Rasulullah menyebutkan bahawa siapa saja yang bersedekah secara sembunyi-sembunyi -ibarat tangan kiri tak mengetahui apa yang dilakukan tangan kanan- maka ia termasuk salah satu di dalamnya. Begitulah yang diriwayatkan oleh Imam Muslim.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 03:53 PM | Show all posts
Chinese saying goes:

If you want happiness for an hour, take a nap. If you want happiness for a day, go fishing. If you want happiness for a year, inherit a fortune. If you want happiness for a lifetime, help somebody."

The gift of time is often more valuable to the receiver and more satisfying for the giver than the gift of money.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2017 09:28 AM | Show all posts
Setuju. Berilah apa yang mampu dan ikhlaskan hati.

Pemberian bukan setakat barangan sahaja, kalau tolong orang pun kira pemberian. Mungkin kita kurang berkemampuan dari segi wang, tapi boleh beri bantuan, contohnya tolong jiran sebelah yang tak ada kat rumah angkatkan pakaian di ampaian semasa hujan lebat.

One more, bila dah memberi jangan lah ungkit atau harapkan balasan. Ikhlaskan hati. Lepaskan. InsyaAllah ada reward untuk kita. Mungkin bukan orang tu yang balas, tapi Allah balas dalam cara yang lain, yang Dia lebih tahu, dalam kita kesusahan tiba2 ada je orang yang kita tak kenal pun nak tolong.

Have a nice day

#selfreminder

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2017 04:48 PM | Show all posts
Memberi dengan hati yang ikhlas..terutama kepada ibu bapa..Insya Allah besar ganjaran.

Kagum dengan suami..tak pernah cakap 'tidak' untuk setiap permintaan ibu bapa. Walau tengah susah..didahulukan ibu bapa.  Tak kisah la dari segi kewangan ataupn kudrat tenaga.
Pegi mana orang minta derma tak pernah die tolak.
Alhamdulillah..rezeki suami selalu melimpah ruah. Berkat doa.
Suami jugak ajar untuk selalu berfikiran positif

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2017 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2017 03:02 PM | Show all posts
Speaking of "memberi" (read: sedekah) i have my own story. Sound cliche, but its true.

Pernah memberi semua duit yg ada msa tu (rm10-20) kt sorg org tua sbb lapar & nak mkn... a few minutes later, my friend text me, yg dia just bank in to me hutang2 lama..

So, jgn takut nak mberi.. Percaya dengan rezeki Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2017 12:04 PM | Show all posts


Islam mengajar kita bahawa yang memberi lebih baik dari yang menerima. Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah.  Rasulullah SAW dalam hadisnya ada menyatakan: Tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah. Tangan yang di atas adalah pemberi dan tangan yang di bawah adalah penerima. (Riwayat Muslim)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2017 04:08 PM | Show all posts
GIVE TO INSPIRE OTHERS TO GIVE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2017 01:51 PM | Show all posts
payah nk didik hati jadi ikhlas dalam setiap perbuatan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2017 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tekan kn dalam diri untuk sentiasa ikhlas dalam apa2 jua pmberian. Hatta sekecil mana pun perkara atau wang yg hukurkan. Iklas kn lah segalanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2017 05:23 PM | Show all posts
Tangan yang memberi lebih baik daripada yang menerima, dalam rezeki kita ada rezeki orang lain. Ikhlaskan hati.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Screenshot_2017-12-30-11-29-30.png
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Screenshot_2017-12-30-11-25-50.png
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Screenshot_2017-12-30-11-24-45.png
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KyraKnightley at 30-12-2017 11:39 AM

True much
Screenshot_2017-12-30-11-24-14.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Sukanya, ramai generous sini.

Dulu Bill Gates ada ckp dlm interview yg walaupun he dah derma billions, his deed ni x menganggu hidup dia. Dia memberi bukan luar kemampuan tapi ada org lain yg memberi segalanya walau jumlah tu jauh lagi kecil dari what he gave.

If you have 1 mil, you give rm50. That doesn't make you a saint. We have this perception that kita hanya mampu betul betul nemberi after kita kaya. So sampai masa tu, kita kurang membantu atas alasan kita pun memerlu.

But what makes us good human beings is when we have rm80 but we give rm50 because we put the other person needs above us. And that is true sacrifice. The heart of generosity. To really share what you have.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul sgt2... Bykkan amalan dan sedekah..Hrp2 kite sume trus istiqomah ke arah yg lebih baik..insha Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Perumpamaan menggunakan analogi MEMANJAT POKOK
_20180118_212019.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2018 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
I share from friends..
Bersedekah bukan dengan duit je.. semoga melalui bersedekah, Allah murahkan lagi rezeki, permudahkan segala urusan..

Biarpun sedikit tp ikhlas. Ajar anak - anak jugak  

1. Setiap minggu (setiap hari jumaat) dia akan transfer / bank in duit ke isteri dia sebagai hadiah. Buatlah belanja atau nak simpan. Apa-apalah.

Masa kerja gaji RM1,600 dulu. Dia hanya boleh beri RM70 sahaja seminggu.

2. Dia juga buat benda yang sama untuk emak ayah dia dengan jumlah duit yang sama (waktu itu).

Dia pegang pada pesanan gurunya, hadiah kepada yang tersayang dan terdekat ini akan memurahkan rezekinya sendiri.

3. Sentiasa beli lebih untuk agihkan kepada orang lain. Asal dia beli nasi untuk sarapan di pejabat, dia akan beli 2-3 lebih. Letak di pantry dan tulis siapa cepat dia dapat. Kadang-kadang beli kuih.

4. Masuk surau, masjid, mesti solat dua rakaat. Mesti. Jika nak ke tandas sekalipun, ambil wuduk, dan pergi solat sekejap. Biasanya itu adalah jemputan Tuhan. Waima masa nak ke tandas, kebetulan terjumpa surau / masjid.

Dan kemudian, letaklah duit di tabung.

5. Setiap bulan, beliau beli 2 naskhah buku dan poskan ke sekolah-sekolah yang beliau cari alamat di sosial media. Belasah sahaja hantar atas nama perpustakaan.

6. Setiap kali keluar makan dengan keluarga dan kawan-kawan, dia kata dia akan berusaha pergi bayar. Melainkan masa itu memang tak berduit.

7. Tak boleh berkira. Awal bisnes, jika job yang dapat itu semurah RM50, ambil. Pelajaran lagi besar nilainya dari duit. Dulu, RM50, sekarang dah naik berpuluh kali ganda.

8.  Baik sangka dengan Tuhan. Sekiranya ada sahaja ujian yang melibatkan habisnya wang. Ingat balik, adakah bulan / minggu / hari tersebut ada yang termiss beri hadiah atau sedekah.

9. Meminta-minta dengan Tuhan. Ini wajib. Mintalah setiap hari. Tak boleh jemu, tak boleh biar, tak boleh malas. Minta minta minta.

Asal namanya kebaikan, buat. Walau hanya ada RM10 dalan poket, entah-entah RM5 adalah untuk beli kuih / makanan kepada kawan di pejabat. Mana kita tahu dia tak makan kerana tak ada duit, dan datang kerja setiap hari hanya minum air kosong. "

Semoga melalui bersedekah juga, kita diberi kecukupan walaupun gaji tak banyak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2018 10:05 AM | Show all posts
tidak akan miskin bila kita bersedekah
itu janji Allah pada kita
malah bila bersedekah akan membuatkan kita nk bersedekah lagi
bila berkesempatan
amalan bersedekah patut dipupuk pada anak2 agar mereka mengamalkan
amalan mulia ini sampai bila2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054364s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list