Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5430
View
16
Reply

Jangan Tertipu Dengan Kecomelan No.10! Ia Sangat Digeruni Kerana...

[Copy link]

Author: Cari-Has       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-12-2017 02:07 PM | Show all posts |Read mode
Sebenarnya, wujudkah makhluk asing seperti yang sering dipaparkan dalam filem-filem barat? Jika dilihat, siri animasi juga terdapat haiwan-haiwan yang pelik-pelik. Dari mana mereka dapat idea itu semua ya? Ada juga kemungkinan idea tersebut diambil daripada kebanyakan haiwan yang jarang diketahui kewujudannya.


Seperti dipetik dari Amazingnara ini, berikut merupakan antara haiwan yang jarang diketahui dan dikenali. Selain rupanya yang pelik, ia juga amat ditakuti dan digeruni orang ramai. Anda pasti ingin tahu haiwan apa yang mengerikan sangat itu, kan?


Di dunia ini, terdapat banyak haiwan yang boleh membuatkan kita berasa sangat takut bahkan geli-geleman dengan kewujudannya. Tapi ketahuilah, bahawa setiap haiwan yang wujud mempunyai pelbagai bentuk yang tidak disangka-sangka dan semestinya dengan sebab tertentu.




1) Gumprecht's Pit Viper Green


Foto: emDocs





Spesies ular berwarna hijau ini ditemui buat pertama kali pada 2001 di kawasan Asia Tenggara berhampiran Sungai Mekong. Ia mampu membunuh hanya beberapa saat sahaja selepas terkena patukannya. Sungguh mengerikan!




2) Snakefish


Foto: Auraliw vresst



Haiwan dipanggil Channidae ini juga ditemui sekitar tahun 2002. Ia memilik nafsu makan yang sangat rakus! Bayangkan ia akan memakan semua ikan lain di kolam atau di mana-mana sahaja. Yang peliknya, ia dapat bergerak di tanah dan boleh meninggalkan habitatnya selama 3 hari untuk mencari lokasi sumber makanannya yang baru.


Bukan sahaja dalam air, haiwan sepanjang satu meter dan seberat 6 kilogram (kg) ini mampu memakan semua binatang kecil di darat dan dikatakan pernah menyerang orang yang berada di kawasannya bertelur.


Disebabkan kemampuannya untuk melompat keluar dari air dan dapat mengembara mencari tempat kubangan baru serta menghapuskan ekosistem lain, maka snakefish dihapuskan di 13 negara termasuk Amerika Syarikat dan Australia.




3) Isopod Gergasi


Foto : Ohmediaonline



Bathynomus giganteus yang mirip isopod gergasi ini menghabiskan masanya dengan mengorek dasar laut dalam. Cuba bayangkan,
sedalam 6000 kaki yang mana tidak ada satu pun cahaya di situ. Dalam ruang gelap itu, ia dapat bertahan dengan hanya memakan bangkai haiwan laut atau ikan mati yang sudah busuk. Fuhhh!! Menakutkan bukan?





4) Aye-aye

Foto: Science Minus Details





Jaga-jaga! Aye-aye dikatakan haiwan aneh di dunia. Kenapa? Ia dikaitkan dengan petanda kemalangan. Orang Malagasi sering membunuh aye-aye kerana menurut kepercayaan mereka, haiwan ini akan membawa kematian jika ia muncul di kawasan setempat tertentu.






5) Tikus berhidung bintang

Foto: BioWeb Home/Mail Online





Pelik bukan hidung tikus ini? Beberapa penelitian mendapati tikus ini boleh mengesan medan elektrik hingga fungsi hidungnya
persis antena. Ajaibnya, hidung bintang pada tikus ini merupakan organ untuk sentuhan luar biasa dan disamakan dengan
lebih 25,000 rangsangan sistem saraf sensori yang dipanggil organ Eimer.



6) Chlamydosaurus Kingii (Frilled Lizard)


Foto : En.wikipedia







Cicak Australia berwarna coklat kekuningan ini mempunyai sayap yang besar sepanjang 90 cm di sisi leher dan juga tengkoraknya. Haiwan eksotik ini akan mengembangkan sayap itu apabila ketakutan atau sedang marah.






7) Cicak Raksasa Berekor Daun

Foto: The Travelling Taxonomist





Ia hidup di hutan hujan tropika dan boleh membesar hingga panjangnya mencecah 330 mm. Jika diganggu, ia akan mengibaskan ekor dan kepalanya serta membuka mulut berteriak memanggil ibunya.






8) Kachinensis Kerivoula

Foto : Telegraph.co






Spesies ini merupakan sejenis kelawar yang paling mengganggu ditemukan di Asia Greater Mekong.






9) Tikus Gurun

Foto: Life Death Prizes




Tikus tak berbulu ini merupakan haiwan penggali di Afrika Timur.








10) Puss Caterpillar


Foto : Cholifaturosy



Ulat bulu ini dikatakan spesies paling beracun di Amerika Syarikat. Jangan terpedaya dengan rupanya yang comel! Jika terkena racunnya, ia boleh menyebabkan sakit kepala, mual dan muntah-muntah. Ulat bulu ini ditemui di negara-negara selatan di sebahagian besar Texas dan Maryland Fan Missouri.


Macam mana? Walaupun luaran sesetengah haiwan itu kelihatan cantik dan menarik, tetapi ternyata di sebaliknya tersembunyi bahaya yang tidak kita ketahui. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 11:34 AM | Show all posts
ngeri tgk ikan tu yg boleh makan semua ikan
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 11:36 AM | Show all posts
No 8 tu macam baru balik dari saloon ja
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 04:24 PM | Show all posts
Dah berapa kali ulang tayang
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2017 09:12 AM | Show all posts
no 7 tu muka ganas dah tapi jerit panggil mak. cute betul.
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2017 02:10 PM | Show all posts
Meremang bulu roma tengok
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2017 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
No2 tu ikan haruan kan?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:57 AM | Show all posts
puss caterpillar mcm anak anjing
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 10:29 AM | Show all posts
ralph lauren, stephen curry shoes, the north face outlet, nike.dk, memphis grizzlies jersey, valentino outlet, soccer shoes outlet, new balance, supra footwear, oakley sunglasses, converse outlet, air max, longchamp outlet, fred perry polos, skechers outlet , hollister clothing, hollisterco, rolex, burberry outlet online, vans schuhe, philadelphia 76ers jerseys, coach factory outlet, north face jackets, christian louboutin shoes, cheap true religion, fred perry outlet, burberry outlet, baseball bats, pandora charms, saints jerseys, birkenstock outlet, omega watches, washington wizards jersey, chicago bulls jersey, oakley sunglasses, ferragamo shoes, coach outlet online, ray ban wayfarer, michael kors canada, marc by marc jacobs, titans jerseys, chiefs jerseys, jimmy choo outlet, hermes bags, oakley sungalsses outlet, michael kors outlet online, hollister online, omega watches, ray bans outlet, tommy hilfiger outlet stores, asics gel, giants jerseys, coach outlet online, air jordan, new york knicks, adidas, portland trail blazers jersey, hogan, ray ban sunglasses outlet, birkenstock deutschland, michael kors, celine bags, burberry outlet online, air max, giuseppe shoes, purses and handbags, baseball jerseys, oakley sunglasses, supra footwear, cheap oakley sunglasses, soccer shoes, michael kors outlet online, the north face, ralph lauren polo, nike air max 90, nike roshe, ralph lauren outlet, michael kors canada, ed hardy clothing, chargers jerseys, baseball jerseys, chrome hearts, coach outlet, rolex watches for sale, jerseys from china, nike air force, michael kors purses, prada outlet, michael kors outlet, coach store, adidas.se, huarache, air jordan shoes, barbour outlet, ray ban sonnenbrillen, air jordan retro, hollister clothing store, new balance, cleveland cavaliers, nike outlet, reebok, michael kors v?skor, mcm handbags, michael kors bags, bcbg max, coach factory shop, packers jerseys, oklahoma city thunder jersey, oakley vault, louboutin shoes, babyliss pro, adidas superstar, longchamp, adidas online, michael kors outlet online sale, jerseys from china, cc beanies, milwaukee bucks jersey, coach outlet, coach black friday, beats by dr dre, swarovski jewelry, ferragamo shoes uk, rolex watch, 49ers jerseys, true religion jeans outlet, cheap michael kors, fitflop outlet, oakley sunglasses cheap, beats headphones, nike roshe, cheap oakley, nike shoes, tory burch outlet, burberry handbags, juicy couture handbags, nike air max thea, burberry sale, coach outlet online, baseball jerseys, veneta, softball bats, ralph lauren outlet, oakley, boston celtics jersey, skechers, nike schuhe, michael kors, ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses, mizuno wave, oakley frogskins, polo outlet store, prada, buccaneers jerseys, burberry sale, chi flat iron, chi hair, rolex watches, iphone 5s cases, ray ban, rams jerseys, cheap michael kors, skechers, true religion jeans, nfl jerseys, ecco outlet, pandora schmuck, michael kors outlet, michael kors outlet online sale, ralph lauren outlet, christian louboutin shoes, minnesota timberwolves jersey, oakley, hogan outlet, burberry sale, nike store, true religion outlet, detroit pistons, timberland outlet, puma online, burberry outlet store, michael kors, air huarache, michael kors taschen, burberry, pandora, panthers jerseys, michael kors outlet online, mcm backpack outlet, michael jordan, azcardinals jerseys, swarovski, oakley vault, nike free run, north face, kate spade outlet online, cheap nba jerseys, air max, hilfiger online shop, tory burch, oakley, nike air max, nike air max, nike huarache, oakley sunglasses outlet, prada outlet, oakley outlet, plein shoes, coach outlet store online, moncler mens jackets, fidget spinner outlet, timberland boots, cheap nfl jerseys, patriots jerseys, indoor soccer shoes, louboutin, mcm backpack, san antonio spurs jerseys, long champ, barbour jackets outlet, giuseppe zanotti sneakers, bottega veneta, coach factory outlet, texans jerseys, ray-ban sunglasses, barbour jackets, woolrich outlet, roshe run, new balance outlet, zapatillas nike, coach factory, cheap ray ban, heat jerseys, nike shoes, ralph lauren outlet online, roshe run, ralph lauren polos, prada sunglasses, replica watches, vikings jerseys, air max, oakley sunglasses outlet, ferragamo shoes, ferragamo, orlando magic jersey, coach outlet online, air yeezy shoes, new balance, versace outlet online, ray ban outlet, ralph lauren, long champ, birkenstock shoes,
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg cicak tu..anak mak betul..{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 05:49 PM From the mobile phone | Show all posts
siti_kus replied at 20-12-2017 09:12 AM
no 7 tu muka ganas dah tapi jerit panggil mak. cute betul.

Itulah pasal.. kita pngil anak mak!
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 12:52 PM | Show all posts
no 10 tu memang menggelikan
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2019 11:29 AM | Show all posts
kuzaime replied at 23-2-2018 03:04 PM
Yg cicak tu..anak mak betul..{:smile

cicak pakai gaun.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2019 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
haniryan replied at 25-12-2017 12:42 AM
No2 tu ikan haruan kan?

Tak. Haruan snakehead fish. Ni snake fish.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 11:30 AM | Show all posts
ular tue mengerunkan..dalam brp saat jer tue kan
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Creepy semuanya. Huhuhu. No. 2 tu mata dah besar macam tu. Harap2 la tak bertembung dengan any one of these 'freaky' creatures
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
No 7 paling gerun. Boleh terkucil nih kalau jumpa..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097616s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list