Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1899
View
32
Reply

[Dunia] Pameran Bugis di Singapura sehingga Jun 24, 2018

[Copy link]

Author: iloveselangor    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-12-2017 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
SINGAPORE: They have a couple of malls, an infamous street, a movie, and even an MRT station named after them C but how much do you really know about the fierce and proud seafaring Bugis people?
The Malay Heritage Centre (MHC) is putting the spotlight on the Malay sub-ethnic group in Singapore in a new exhibition titled Sirri Na Pesse.
The show C which means Honour And Pride in Bahasa Bugis C runs from Oct 14 to Jun 24, 2018.

Done in collaboration with the Bugis community in Singapore, it features around 40 artefacts as well as interactive installations and an artwork that takes visitors on a journey, from the groups South Sulawesi roots to how they found their way to this part of Southeast Asia.
Its the fourth instalment of the centres exhibition series on Malay sub-ethnic groups called Se Nusantara (Of The Same Archipelago). Previous exhibitions have put the spotlight on the Bawanese, Minangkabau and Javanese communities.

The Bugis exhibition runs in parallel with MHCs annual Malay Culture Fest, which kicked off on Friday (Oct 13) and runs until Oct 28. The festival lineup comprises various Malay cultural programmes, including those that highlight Bugis history and culture.

These include the opening night performance Aga Kareba, which looks at the history of the Bugis, several guided trails, language workshops and demos on Bugis Silat and drums.

https://www.channelnewsasia.com/news/lifestyle/bugis-malay-heritage-centre-exhibition-9308398
malay-heritage-centre-bugis-exhibition--wedding-.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 11:03 AM | Show all posts
tak berminat
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Suku sakat Bugis......kaum Toraja yang suka berjimba bila ada kematian. Kaum ulu banat.....Bugis dan Toraja duduk di pulau Sulawesi yang terputus dari benua Asia. Kiranya dia orang ni orang Asli yang pure (tak campur keturunan lain)
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Etnik bugis di beri keutamaan sertai JMF
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 24-12-2017 02:24 PM
Suku sakat Bugis......kaum Toraja yang suka berjimba bila ada kematian. Kaum ulu banat.....Bugis dan ...

Kaum Tanah Taroja ni kan yang akan gali kubur balik dan do ritual untuk hidupkan balik mayat, then kuburkan balik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2017 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 24-12-2017 02:31 PM
batu kikir replied at 24-12-2017 02:24 PM
Suku sakat Bugis......kaum Toraja yang suka berjimba bila ada kematian. Kaum ulu banat.....Bugis dan ...


Dalam genetik Bugis ada Papuan, Bangla, South Asia jugak sebab diorg belayar dulu2...ni dari ancestryDNA vlog the lukmi

Tapi Toraja tak sure pulak tapi memang Toraja induk kepada Suku Bugis berdasarkan Sureq La Galigo yg ditulis dalam bahasa Taeq rumpun bahasaToraja.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2017 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 24-12-2017 02:27 PM
Kaum Tanah Taroja ni kan yang akan gali kubur balik dan do ritual untuk hidupkan balik mayat, then ...

Cara pengkebumian ni sama dengan di Kota Belud Sabah dan suku Bo di South China.

Dan Bugis ada 60% genetik East China.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 24-12-2017 02:27 PM
Kaum Tanah Taroja ni kan yang akan gali kubur balik dan do ritual untuk hidupkan balik mayat, then ...

Aha....itulah dia. Sepupu sepapat dengan Bugis. Sama2 asal Sulawesi..,,pulau yang isolated dari tanah besar Asia yang penuh tamaddun. Kira mereka ini ulu lah.....
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 24-12-2017 02:33 PM
Cara pengkebumian ni sama dengan di Kota Belud Sabah dan suku Bo di South China.

Dan Bugis ada  ...

Yeker...agak scary bila dia hidupkan mayat tu orang cakap jin yang tumpang tubuh tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 24-12-2017 02:33 PM
Aha....itulah dia. Sepupu sepapat dengan Bugis. Sama2 asal Sulawesi..,,pulau yang isolated dari ta ...

Yea and ada lagi ritual gantung mayat baby kat pokok untuk apa ntah tak sure. Kakak aku teringin nak pergi sana aku cakap kakak aku tu weirdo and memang dia pelik pun.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 24-12-2017 02:30 PM
Dalam genetik Bugis ada Papuan, Bangla, South Asia jugak sebab diorg belayar dulu2...ni dari anc ...

Harap iloveselangor bolih beri lebih pencerahan sebab ada orang sangat bangga dengan asal usul Bugis. Bila dijentik.... terus melenting. Tak bolih usik langsung padahal bukan hebat manapun .....tak macam kaum Cina, Yahudi, Parsi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2017 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 24-12-2017 02:42 PM
Harap iloveselangor bolih beri lebih pencerahan sebab ada orang sangat bangga dengan asal usul Bug ...


Genetik Bugis ni antara susah yang nak dirungkaikan kata sorang pakar genetik dalam Youtube....akak tunggu juga pakar genetik tu upload video pasal genetic Bugis tapi masih belum ada

Dia ada rungkaikan genetik Timorese, Florese, Sumbawa...dr kajian dia orang Melanesia sebenarnya tak bertutur dalam bahasa Austronesia....sebelum lelaki Austronesia dtg ke situ.

Bawah ni video the lukmi

[youtube]fY200v_lNtY[/youtube]
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 24-12-2017 02:33 PM
Cara pengkebumian ni sama dengan di Kota Belud Sabah dan suku Bo di South China.

Dan Bugis ada  ...

Kat Kota Belud mana hada buat camtu. Ummah Toraja belah pantai Timur jah yang biasa buat camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 24-12-2017 02:37 PM
Yeker...agak scary bila dia hidupkan mayat tu orang cakap jin yang tumpang tubuh tu.

Takde, orang Kota Belud tak buat gitu. Sana majoriti Bajau Samah (Muslim) dengan Dusun (Muslim/Kristian). Tak pernah ai dengar ritual reviving the dead amongst these two tribes.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
jauh bugis dtg sini ya....
nasib aku org melayu jati... takdak tanam mayat letak dlm keranda batu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-12-2017 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 24-12-2017 03:50 PM
Takde, orang Kota Belud tak buat gitu. Sana majoriti Bajau Samah (Muslim) dengan Dusun (Muslim/Kri ...

Kota Belud takda upacara tu tapi ada kubur dalam gua.
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bugis kat indon dijajah Jawak,
kat singaporn dijajah cina selet,
kat Melaya dijajah mamak,
Bangsa bapok bugis nih
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
I came from Bugis parentage tapi sepatah haram tak reti cakap bahasa bugis. Arwah tok nenek i pun tak pandai sgt cakap bugis. Burasak pun tak gigih buat masa hari raya. Baguslah ada exhibition macam ni at least new generation tahu pasal bangsa bugis.   
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 04:53 PM | Show all posts
chazey replied at 24-12-2017 03:50 PM
Takde, orang Kota Belud tak buat gitu. Sana majoriti Bajau Samah (Muslim) dengan Dusun (Muslim/Kri ...

orang cakap kaum paling cantik kaum sumandak hasil kacukan cina putih dan sabahan. betul ke sis? kalau kt semenanjung paling cantik sajat
Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2017 06:10 PM | Show all posts
siapa merasmikan? sultan johor ke?

bugis betul2 mendunia ya tahun 2017 ne..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
3.443755s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list