JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2491
View
27
Reply

Murahnya Ole-Ole Di Turki. Rasa Nak Borong Semua! 8 Barang Wajib Beli

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-1-2018 12:26 PM | Show all posts |Read mode



Istanbul memang jadi tumpuan ramai pelancong Malaysia yang tak putus-putus ke sana bagi melihat seni binaan Islam dan pemandangan yang maha indah.

Lagilah sejak meletup filem Manisnya Cinta di Cappadocia, ramai yang berangan untuk menaiki belon panas dalam suasana romantik.

Tapi bagaimana pula dengan ole-ole yang harus di bawa pulang? Netizen, Ibrahim Ismail berkongsi tip membeli dengan tumpuan lebih kepada Spice Bazaar.

1)    Tukaran mata wang
Bagi memudahkan shopping, anggap saja 1 TL (Turkish Lira) bersamaan RM 1. Yang sebenarnya jumlah Turkish Lira lebih 20-30 sen, tetapi anggaplah yang lebih itu sebagai sokongan kita kepada ekonomi umat Islam.

Nak jimat? Bawa USD dan tukarkan di ATM di Turki. Sebagai contoh 1000TL = RM 1200 di money changer Malaysia, tetapi ATM Turki akan menjadikannya RM 1085 (Disember 2017). Jangan lupa aktifkan pengeluaran antarabangsa bank ya.




2)    Baju sejuk / boot
Harganya boleh tahan antara 20-200 TL. Baju sejuk pula lawa-lawa seperti winter coat ringan dengan dihiasi bulu ostrich yang di Malaysia harganya RM400 tapi di sini pula 200TL sahaja.




3)    Karpet
Kalau karpet terpakai harganya antara 25-100 TL. Tapi yang baharu pun tidaklah mahal mana. Ada yang beli karpet nipis untuk  dibuat sejadah atau lapik meja dengan harga 10 TL sahaja.




4) Kopi
Singgahlah minum di deretan kedai sini. Antara yang ramai pelanggan ialah kedai Karukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari. Harganya 10TL untuk saiz satu tapak tangan.



5) Turkish Delight / Baklava
Boleh beli timbang atau siap kotak. Harganya juga murah antara 10TL - 80TL bagi setiap kg. Cuma perlu berhati-hati lah bila beli kotak, sebab ada kes manisan berulat bila sampai ke Malaysia.

Jadi, beli lah di tempat yang berbeza. Rasanya memang manis seperti bergelen-gelen gula tumpah (walaupun mereka kata madu).
Murahnya ole-ole di Turki. Rasa nak borong semua! 8 barang wajib beli

6) Kekacang dan buah kering
Sangat wajib dibeli sebab murah. Dengan badam, kacang pistachio, gajus dan lain-lain, harganya hanyalah 20 - 55 TL bagi setiap kg. Murah kan? Hai, beratlah beg untuk dibawa pulang nanti.




7) Cenderamata /'key chain'
Ada yang bernasib baik beli 10 coin pouches percuma satu cp. Selain itu, ada yang beli lima key chain dapat percuma satu. Harganya pula 1TL saja yang kalau kat Malaysia, macam dah jarang jumpa harga begitu.

Ole-ole popular di Turki ialah mata biru hitam (Evil Eye/Nazar Boncugu). Ia adalah kepercayaan mereka atau tangkal untuk menyelamatkan diri dari mata-mata yang penuh kedengkian terhadap kejayaan dan kecantikan anda. Boleh beli tetapi jangan percaya, nanti syirik.




8)    Lampu warna warni
Suka dekor rumah? Ini untuk anda, lampu warna-warni yang harga antara 15-95 TL. Jadi, bolehlah beli kemudian letak di ruang tamu ataupun porch. Barulah nampak Turki.




9)    Bagasi
Orang perempuan sukalah bab menambah beg. Maklumlah lepas shopping sakan, tiba-tiba beg beranak. Dengan beg kain (sederhana) siap dengan empat roda dan kunci zip, harganya cuma 45TL saja. Beg paling besar pun harganya 75TL saja.

Orang Turki memang boleh berkompromi, cuba sahaja tawar menawar dan mereka akan memberi harga mampu milik.

Jadi bagaimana? Dah siap untuk pecahkan tabung bagi kunjungan ke Turki? - CARI


Kredit : FB : Ibrahim Ismail

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka turkish delight perisa delima..asam2 manis..lagi coklat  turki & biskut yg dalam inti coklat (tutku) pun best kalau beli sebagai ole2..murah..sedap pulak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Souvenir common kat turki. Beg kecik /pouch yg corak mcm karpet dan ada tulis turkiye atau Istanbul bursa dll. Murah dan ringan nk bawak balik bg org.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Istanbul dalam wishlist. Bila nak sampai ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Best boleh tawar menawar.. kat korea dilarang bargain.. mau ditenung kita kalau mintak tawar.. haha
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Best nye baklava
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 02:51 PM | Show all posts
berapa ringgit tambang pergi turki ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Istanbul...tunggu aku datang {:thief
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
sedapnya baklava. rindu pula nak pergi istanbul lagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
setiap kali visit turkey i suka jln sorang2 dan i wont miss pegi kedai barangan antik kt sana. i suka beli lukisan2 lama. best pulak kalau teringat.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
smentelah tak dapat join pergi turki last year.. harus iolss plan smula utk prgi turki jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 05:02 PM | Show all posts
Turkey mmg best, cantik & great for shopping.

Untung skrg pegi sbb Lira dh turun. Masa sy g thn 2014, 1TL = RM2.  Mac thn lps sy g mmg terasa sgt murah sbb Lira dh turun masa tu.

Pakej pun dulu over RM5K.. now bwh RM4K boleh dpt..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 05:15 PM | Show all posts
umbut replied at 4-1-2018 01:08 PM
Best boleh tawar menawar.. kat korea dilarang bargain.. mau ditenung kita kalau mintak tawar.. haha

boleh je mtk tawar..nak2 klu pekedai lelaki..pggil oppa trus dpt diskaun
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Lampu warna warnintu 8lira dh bleh dpt tu...
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2018 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Ape maksud dia bawak usd tukar kat atm?

Aku guna cc maybank lagi untung. 1TL = RM1.10

Aku ade beli coklat bulat2. Bila makan, isi dalam tu akan meletop letop dlm mulut.

Winter coat n jaket kulit mmg murah. Aku beli 50TL jual RM100 kat member. Menyesal tak beli banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2018 01:06 AM | Show all posts
Posting anda membuat saya rasa cemburu.  Bilalah saya boleh ke sana.  Kalau package tour di bawah 4K,  mampu jugalah rasanya.  Tetapi berapa hari.  Lain2 offer ape dia?
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2018 08:51 AM | Show all posts
wahhhh. mcm syok je..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2018 11:33 AM | Show all posts
nolya replied at 5-1-2018 01:06 AM
Posting anda membuat saya rasa cemburu.  Bilalah saya boleh ke sana.  Kalau package tour di bawah 4K ...

Package terpulang pd travel agent. Biasanya 10h7 mlm dan fullboard.
Dulu sy ambik Poto. Ke Istanbul - Bursa - Pamukkale - Konya - Cappadocia - Ankara - Bolu. Ada agent yg bwk ke tmpt lain jgk.

Inshaallah next time nak g sendiri ke Istanbul dan Bursa je. Sbb g dgn pakej ni tk byk masa nk explore lama2.  

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2018 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Baklava please..... walaupon rasa macam kena kerat kaki {:hooray
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
InsyaAllah x ade ape2 aral lps raya ni g..InsyaAllah..x sabar nye
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
saya baru tukar duit RM ke TL. RM1000 - TL1340 mcm tu.. banyak beza jugak dalam sebulan ni tukar sikit2 turun naik cepat
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:32 AM | Show all posts
wahhh...teruja plak rasa nk pg bila review korg punya cite...tunggu2...ade rzki akan ku sampai jua..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:50 AM | Show all posts
Suka beli Baklava je sebab yang kat sana rasa lebih sedap dah fresh benda2 lain tak minat nak beli sebab dah ada banyak sejak travel ke negara2 lain.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:53 AM | Show all posts
syue86 replied at 4-1-2018 05:15 PM
boleh je mtk tawar..nak2 klu pekedai lelaki..pggil oppa trus dpt diskaun

Kannn ... sebut pulak few words in korean lagi cepat dan banyak dia bagi discount.  Jangan panggil adjusi dah 14 terus jadi mukanya hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:59 PM | Show all posts
murahnya..ok jom pakat pecah tabung.. kita pegi Turki!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055824s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list