JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2220
View
99
Reply

[Idea] ...Apa paling penting dalam hidup?...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 4-3-2018 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yang paling penting sekarang ialah apa yang dah dilakukan dalam hidup selama 31 tahun ni adakah menuju redha Ilahi.Lebih lebih lagi dah kahwin ada anak.Didik anak ke arah redha Ilahi ke atau masih lagha.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2018 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Keluarga
Kesihatan org yg disayangi
Kewangan utk meneruskan kehidupan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2018 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kebahagiaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Ape yg pling penting,my family n my friend..sbb ble dorg ade dgn ai,ai hepi then trus ilang sum msalah..gitulah idup ai sehari2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 05:16 PM | Show all posts
loving yourself.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 02:33 PM | Show all posts
yang paling penting ;

kalau org islam paling penting agama nya, sifat berkasih sayang dan saling mghormati sesama insan dan segala benda didunia yg dicipta Allah swt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tiada lain yang lebih penting melainkan Allah. Benda yang paling penting kita nak sementara diberi peluang bernafas adalah moga Allah tetapkan hati dalam Islam dan sentiasa diberikan taufiq dan hidayah untuk sentiasa dituntun berada dijalanNya. Amin, insyaAllah.

Sebab jika itu yang Dia beri insyaAllah kita takkan terjatuh di mana-mana andai diuji. Yelah semua benda kat dunia ni bukan milik kita, kita nampak je macam kita punya sebab kita beli dengan duit kita sendiri, kita kerja dan buat sesuatu untuk dapatkan tapi kalau Allah tak izinkan mana nak dapat? Sebab kita leka dengan kehidupan dunia. Sebab kita hanya nampak yang nyata di mata, walhal kehidupan yang kekal abadi adalah di alam sana.

Bila Allah berikan ujian/peringatan kekadang kita tersentak, baru nak teringat. Baru nak berubah. Macam kita sendiri, terkejut sangat dengan pemergian seorang rakan, yang sihat wal'afiat. Dalam masa bekerja dan hidup dalam keadaan "sihat-sihat" sekelip mata, Dia nak tarik nyawa sekelip mata. Umurnya masih boleh dokatakan muda lagi dan belum berkahwin. Mualnya bila dia perasan ada kesan merah kat kaki-kerja lagi-g check hosp-takde apa,sihat cakap macam biasa-tunggu sample darah-seminggu tunggu-transfer hosp lain dah tahu irregular blood disease-first treatment-tak sedar-baru dapat tahu dia warded dari cousin dia ingatkan biasa sebab tahu dia tak pernah ada masalah atau sakit-then 2nd treatment memang body dah tak dapat terima-Allah amik dia.. senang sangat dia nak pergi, terlalu cepat. Terkesima, terkesan. "Jodohmu belum tentu dengan manusia, kemungkinan dengan kematian. Maka perbaikilah diri kamu dengan Allah".

Something to share just to remind me and people around. All belongs to Him. Wallahualam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2018 06:32 PM | Show all posts
Edited by ninja boy at 6-5-2018 06:42 PM

manuisa tiada yg perfek

zaman kanak2 dah buat yg terbaik
-belajar basic skill hidup memasak, berjln kaki bersukan berkhemah, basikal, motosikal, berniaga,menternak ayam dan membela pet, pengurusa masa, mengaji, semayang, matematik dan penulisan, hubungan kawan2 jiran2 saudara mara
-tonton karton movie kanak2 walau hanya 30%

zaman remaja juga telah buat terbaik
-bersukan, kawan2 baru daerah, berniaga, berkebun, pmr spm cemerlang, wakil sekolah daerah, muzik n movie local n international 30%, pengurusan hidup.

zaman muda biasa2
-universiti, skill graduan uni, kawan2 baru seluruh malaysia, pengurusan kewangan, muzik n movie international, computer n internet, software hardware application, lesen memandu, kenderaan, membaca perkara2 baru

zaman bekerja  24-30 dah buat terbaik
-bayar habis  pinjaman pelajaran, 1st car loan, 1st home loan, skill bekerja, exp bekeja, bersukan 30%, kawan2 baru manager2, soping, kelengkapan rumah, kelengkapan baju2, muzic n movie 60%, travel n drive sana sini 80%, new knowledge

zaman >30 biasa2
-bayr habis car loan, kenaikan gaji dan pangkat dan semakin bz, sukan soping 10%, travel 50% kawan2 baru international, kelengkapan rumah, music n movie 90%, wang simpanan, home cooking, rumah kasi sewa

impian lain
sambung belajar master kunun, simpanan haritua income semasa haritua, travel semasa sihat, buat wasiat sbb xde pewaris, jaga pemakanan walaupun asik teringat mcd aja, new car, membaca dan membaca



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2018 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang paling penting ketenangan jiwa dan juga kesihatan yang baik.  
At one point kita akan rasa apa yg kita makan sebenar nya membunuh kita secara perlahan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 09:51 AM From the mobile phone | Show all posts
yang paling penting dalam hidup:
1.keluarga-saat susah sng bersama2..walau gado baik gado baik lastly kami tetap akan gelak bersama2.hahaha
2.bff
-kalau tak boleh cerita dgn family boleh share dgn diorg.termasuk gosip2 terkini.
3.org tersyg. yg ni selain family n bff iaitu suami n anak.
4.kesetiaan dan kejujuran dlm hbgn suami isteri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang paling penting bagi saya dalam kehidupan
1. Anak anak
2. Kebahagian rumah tangga
3. Ilmu
4. Kesihatan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg plg penting dlm hidup munah.. plg utama.. pegangan hidup munah dlm islam. Allah yg pertama...
Kemudian.. pd nabi dan rasul2.. di akhirat nanti.. nabi muhammad yg akn kita cri
Diikuti dengan keluarga... mereka terpenting dlm hidup munah.. yg sentiasa ada dlm hidup munah.. saat munah jatuh dan bangun

Bila munah berkahwin.. suami jga telah menjadi org2 yg penting dlm hidup munah.. tempat munah berpaut..

Dan sekarang.. ank.. yg sentiasa munah pegang tangannya..yg sentiasa munah doakan kebahagiaannya di dunia dan di akhirat...

Selain tu.. yg penting jga.. kerjaya...munah rasa gembira dengan kerjaya sekarahg.. dapat menurunkan ilmu pada ank2 .. rasa bahagia. Rsa puas.. sebab munah ajar killer subject.. hehehe...

Ada lg...

Kesihatan.. plg utama.. sebab munah menghidap scoliosis.. munah sentiasa bharap munah akan sentiasa sihat dan cergas utk menjalani hidup2 yg mendatang

Sekian.. dari munah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2018 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling penting bila meningkat dewasa, keluarga, masa yang berkualiti, sahabat yang sejati, kerja yang menyenangkan hati, kesihatan diri dan kecukupan keperluan diri.  Bersederhana itu lagi indah. Tidak terbeban dengan tekanan standard sosial

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2018 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Paling penting is keluarga and NEVER ever do something sebab nak please kan orang.
I struggled thru out the years trying to please people akhirnya memakan diri dan terus menjunam depession.
Tapi i slowly pick my self up dengan sokongan love ones and kawan yang baik,dunia bukan segalanya. Paling haru perangai pun, ingat Tuhan. Duniawi hanya sebentar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Agama, family & harta seadanya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2018 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by FaFaz at 13-5-2018 10:07 PM

Apa yg pling penting dlm hidup;
1) Mencari keredhaan Allah swt
2) Menjadi anak yg solehah
3) Menjadi isteri yg baik
4) Keluarga bahagia
5) Kejujuran dan kesetiaan
6) Harta kekayaan( atleast tiada masalah dlm kewangan) Alhamdulillah
7) Kesihatan yg baik
8) Peacefull dunia akhirat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2018 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
kenangan pon kekadang penting juga dalam hidup.yang buruk kita boleh jadikan pengajaran dan cuba elakkan berlaku benda yang sama dan yang baik kita boleh memperbaiki lagi... hidup ada pahit ada manis sbb tu kenangan atau pengalam hidup ini penting untuk sesorg dan menjadikan orang itu lebih matang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
apa yang penting dalam hidup tidak lain tidak bukan adalah nyawa.cuba bayangkan bila kita tidak bernyawa lagi apakah masih kita mampukah kita bersujud menyembah yang Esa lagi?mampukah kita berkhidmat, menjaga ibu bapa kita?mampukah kita merasai nikmat ramadan dan menyambut kemenangan di bulan syawal?jogging di taman jika ada kelapangan?


hargai nyawa anda.ia percuma.jadikan ia tampak mahal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada saya, yg kepentingan paling utama adalah taat pd Allah. Dah masuk 3-series ni, priority memang berubah dari zaman remaja dulu. Skrg fokus utk buat ibadah dgn sempurna, solat awal waktu etc..Bila semua ni dilakukan, inshaAllah hati tenang..
Lagi satu, kesihatan pun penting. Kalau tak sihat mcm mana nak buat ibadah dgn baik, ye tak?
Harta juga penting..tapi yang secukupnya sahaja..Dulu mmg gila duit, sbb nak memenuhi keinginan nafsu yg macam macam..padahal tak kaya pun haha..skrg fokus menabung utk tabung pendidikan anak anak..berharap mereka dpt pendidikan yg terbaik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 12:19 PM | Show all posts
bagi aku, yg penting Islam, kesihatan dan kebahagiaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051780s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list