Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4190
View
133
Reply

[Idea] ...Apa paling penting dalam hidup?...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 10-7-2018 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde yg pling berharga dari keluarga kesihatan kewangan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2018 02:47 PM | Show all posts
seiring dengan umur, perkara penting dalam hidup pun berubah-ubah..

for now, sayangi diri sendiri supaya boleh menyayangi orang lain. jangan lupakan keluarga. biar sibuk manapun kita, rajin2 kan bertanya khabar, luangkan masa dengan depa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2018 02:56 PM | Show all posts
Aku tak nak sentuh bab agama, keluarga. Tu dah jatuh satu kemestian/kewajipan kat aku. Pada aku kalau kau tak buat kau bedosa. Tapi bagi aku yg paling penting nk bina kepercayaan kat semua org. Kadang2 kita pon boleh tak yakin & percaya kat diri sndiri. Mcmmn pulak kita nak yakinkan org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2018 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
My mother org yg pling penting dlm hidup aku
Xdpt nk bayangkan klu dy xde

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Keluarga
Kebahagian
Kesenangan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
apa yg penting segala perbuatan kita diberkati..berkat nya rezeki yg kita perolehi wlupun sikit, Insyallah sentiasa cukup..berkat rezeki halal utk mengisi perut, Insyallah kesihatan kita terjaga..berkat rezeki yg digunakan utk membesarkan anak2, Insyallah mereka akan menjadi anak yg soleh solehah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Money is important in life. Though money cannot buy everything, everything needs money

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 01:27 AM From the mobile phone | Show all posts
solat.. tu yang paling penting..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 02:14 PM | Show all posts
Pada aku apa yg plg penting dalm hidup ni adalah KEWARASAN berfikir n bertindak.. aku  yakin dgn adanye kewarasan  dlm diri..  aku  dpt menilai apa yg penting n terbaik utk kehidupan aku  skrg n jgk kehidupn yg abadi nnti..

Dgn kewarasan aku akan tahu pentingnya menjg hubungan dgn yg MAHA KUASA,  ibubapa, kaum keluarga n org sekeliling.. kalau xde kewarasan ni, aku x rasa hidup ni tenang n sempurna..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 05:24 PM | Show all posts
bg saya perkara paling penting dlm hidup ni ialah FOKUS
dlm beragama kene fokus
dlm solat kene fokus
dlm doa kene fokus
dlm kerja kene fokus
dlm menjalankan tanggungjwb dlm keluarga kene fokus
dlm bersukan kene fokus
dlm memandu kene fokus
dlm bercakap kene fokus
dlm memasak kene fokus
nk buang air dan ketip kuku kene fokus
even nk mencuri pon kene fokus
pendek kata apa sahaja kene FOKUS

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ape yg penting sekarang duit....ye mmg duit tak boleh beli kebahagian dan ketenangan tapi bila tgok keadaan sekarang duit yg penting...ape jua yg kita lakukan banyak melibatkan duit....bukan mata duitan...tapi duit mmg pentinglah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 12:16 AM | Show all posts
Apa yang penting??

Kejayaan dunia dan akhirat, kena seimbang
kaya di dunia dan akhirat
Jangan terlalu mengejar dunia, sampai akhirat kau ketepikan
Jangan kau terlalu mengejar akhirat, sehingga dunia kau abaikan


Contoh..
Terlalu sibuk mengejar kekayaan dunia, smpi kau lupa dengan tanggungjawab terhadap agama.
Terlalu sibuk dengan akhirat, sibuk bertabligh ke hulu ke hilir, anak bini terabai, hidup atas sedekah org ramai pun ke laut juga akhirnya.

Pd i, dlm dunia skrg, money is everything. Dlm islam juga kita digalakkan untuk menjadi org yg berharta bukan tujuan untuk bermewah-mewah, menunjuk2, tapi dgn ekonomi yg stabil, kita boleh make sure kestabilan family. kalau dh ada family, camne nk hidup kalau xde duit. Let say lah, sbg ketua keluarga, hidup ala kadar.  Anak bini bergantung penuh dgn kita.  and anything bad happen pd ketua keluarga, apa akan jadi pd the rest of family members? Tergamak ke nk tgk anak bini meminta2 pd org lain.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 10:07 AM | Show all posts
Ketenangan....

  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 09:26 AM | Show all posts
upbringing, manner and knowledge

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 11:22 AM | Show all posts
KEBERKATAN MASA

Rasa cepat sangat masa berlalu, tak terkejar...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 02:22 PM | Show all posts
iman adalah mutiara.

walau jauh mana pun tersasar..berdoalah sentiasa supaya dikuatkan  ditetapkan iman.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 02:28 PM | Show all posts
apa yang penting bagi aku skrg bahagia kot. rasa tenang. tu pulun kumpul duit bayar hutang. lg cepat habis lg rasa bahagia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dpt jaga kesihatan sampai ujung nyawa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua manusia hidup niat yg sama Dari zaman firaun dulu sampai skrg
Kesihatan kekayaan kelapangan kemudaan berfamili kemegahan kekuatan kepandaian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 03:48 PM | Show all posts
Apa yang penting dalam kehidupan adalah mencari titik kesederhanaan. Bila kita paham konsep besederhana, kehidupan kita akan rasa cukup. rezeki kita cuku. bahagia kita cukup. Malah kalau konsep sederhana ini berjaya, bukan kita malah orang sekeliling kita juga akan turun merasainya.

Tapi memang susah nak redhakan hati dengan besederhana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.472066s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list