JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2823
View
25
Reply

Khao Yai, Thailand - Seakan Berada Di Bumi Itali. Sejuk Dan Nyaman!

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-1-2018 01:33 PM | Show all posts |Read mode



Bila sebut destinasi pelancongan di Thailand, ramai yang cuma ingat Bangkok untuk shopping, Phuket dan Krabi untuk berjemur di pantai manakala Hatyai pula bagi mendalami budaya orang Thai.

Tak ramai kaki jalan meneroka lokasi selain dari yang disebutkan di atas. Berbeza dengan netizen Nur Diyana yang mengembara di bumi Thailand selama 9 hari bersama keluarganya ke Khao Yai, sangat lain dari yang lain. Ala-ala 'Italian' pun ada.  Jom kita ikuti catatan mengembaranya.


Patutlah dapat tempat menarik, rupa-rupanya dia memandu antara 2 hingga 3 jam.

The Verona in Tubland di Prachin Buri


The Goodville Cottage


Seperti 'Italian Street'


Lagi syok sebab Khao Yai ni adalah tempat peranginan. Jadi perjalanan pun terasa selembut bayu yang menyapa pipi begitu.

Sebelum sampai ke Khao Yai pun, mereka sempat singgah pelbagai tempat menarik. Boleh dikatakan ia seperti berada di tanah tinggi Cameron Highland kerana pemandangan yang sejuk mata memandang.


Sampai 9 tempat yang dilawati oleh Nur Diyana sekeluarga dan ianya berbaloi kerana dapat melihat ladang bunga matahari. Sempat juga dia memberi tip kepada kaki jalan yang mahu ke sana pada bulan Nov hingga Januari untuk melihat bunga matahari berkembang.

dah macam 'wallpaper'



cantiknya ladang bunga matahari



Baan Suan Noi ( The Hobbit House ) . Disini boleh sewa costume Snow White, wizardous, dan mcm2 lagi lah


Thames Valley


Disini pula, anda dapat melihat pemandangan yang sangat menarik ala-ala 'european'. Tiada tiket masuk namun perlu membeli apa sahaja dari kedai atau cafe. Jika tidak, anda perlu membayar parkir sebanyak 500bath. Menurut Nur Diyana, mereka makan aiskrim HaagenDasz kemudian resit akan di cop dan boleh keluar dengan gembira.









Jadi, bagaimana? Adakah anda mahu memandu ke Thailand kali ini? Sambil melihat bunga matahari berkembang, ia destinasi tanah tinggi yang harus dilawati. Tidaklah asyik-asyik pantai dan 'shopping' saja. - CARI


Kredit : Nur Diyana Farhana
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 02:50 PM | Show all posts
wah cantik............ nak pi la next time............
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 03:42 PM | Show all posts
cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Wowww weally2 nice {:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 05:43 PM | Show all posts
cantiknya!nk pergi jugak...nyatakan kos skali boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantik            
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantik {:childlike
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Oo tak pernah dgr nama tempat ni. Cantik juga
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pergi sini dr bangkok. Kos iols utk 3star punya rate about 1.5 -2k utk semua skali. Termasuk kos di bangkok ye!
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 04:24 PM | Show all posts
Cantik tempatnya... tp kalau nak naik flght macamana ye?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 03:02 PM | Show all posts
mrsLY replied at 27-1-2018 04:24 PM
Cantik tempatnya... tp kalau nak naik flght macamana ye?

Naik flight kena turun di Bangkok and then amik public transport ke Khao Yai.

train, or bus. boleh juga naik taxi or private van.
about 3 hours from Bangkok City.
Biasa orang amik tour je. Boleh buat one day trip if xnak berlama lama kat
Khao Yai. Tapi Khao Yai byk sgt tempat menarik. Rugi if pergi 1 hari.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 11:04 AM | Show all posts
Inaz69 replied at 30-1-2018 03:02 PM
Naik flight kena turun di Bangkok and then amik public transport ke Khao Yai.

train, or bus. bo ...

Tq inaz...macam menarik je khao yai ni...

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantik lh tempat ni. Boleh masuk list lepas Bangkok.
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2018 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kalu nk driving dr bangkok ke khao yai ni ok x?selamat x?mcm drive dkt malaysia je kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2018 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada sapa2 nak join trip saya ke Khao Yai CNY thn depan?ingat nak sewa kereta dr Bangkok.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 10:39 AM | Show all posts
Cantiknya tempat ni...ms bujang travel pegi Bangkok...pegi Pattaya..tp tak tau pulak ad lg tempat yg lagi cantik mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2018 01:10 PM | Show all posts
Inaz69 replied at 30-1-2018 03:02 PM
Naik flight kena turun di Bangkok and then amik public transport ke Khao Yai.

train, or bus. bo ...

wow...blh masukkan dalam iti klu nak g bangkok ni...

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 09:23 PM | Show all posts
Dah sampai sini, ok banyak tempat boleh pergi. Cantik untuk bergambar. Dulu saya pergi sewa van dari Bangkok.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2018 11:02 PM | Show all posts
Alamak bestnya..tak sangka Thailand ada tempat macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Hotel mana yg best di pak chong or khao yai ya
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
AnneH replied at 14-9-2018 09:23 PM
Dah sampai sini, ok banyak tempat boleh pergi. Cantik untuk bergambar. Dulu saya pergi sewa van dari ...

Ada no ctc ke utk sewa van
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
AnneH replied at 14-9-2018 09:23 PM
Dah sampai sini, ok banyak tempat boleh pergi. Cantik untuk bergambar. Dulu saya pergi sewa van dari ...

Nak tanya U sewa kereta berapa ye?
Boleh share pengalaman?Ta
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cintapdyg1 at 8-1-2019 08:25 AM

My plan on CNY.
Naik last flight dr kl turun Bangkok.lpstu ambik mini bas k pak chong.dr pak chong sewa kereta utk jln2 di Khao yai..solo trip..balik dr khao yai saya akan turun hatyai utk k thale noi,pathalung sbb  nak tgk bunga teratai..stay 1mlm sblm balik kl.ada sapa yg pergi masa ni boleh roger ye.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:17 PM | Show all posts
cintapdyg1 replied at 11-9-2018 09:23 AM
Ada sapa2 nak join trip saya ke Khao Yai CNY thn depan?ingat nak sewa kereta dr Bangkok.

sy gi cny nih... mmg sewa kereta
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
msdanisya replied at 11-1-2019 03:17 PM
sy gi cny nih... mmg sewa kereta

You pergi berapa org?saya solo je..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071828s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list