JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2024
View
28
Reply

HALUAN SELEPAS MSS, VSS

[Copy link]

Author: lil_sparky       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-2-2018 09:28 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum

lil nak share pengalaman or info lil selepas lil kena MSS pada Ogos 2015.

lil amik masa 3 bulan utk move on..3 bln ni mmg xbuat apa lgsg..mkn..tdo..p travel
...............................................................................................

selepas kena retrench..reg kat 1moutplacement.com
ni wbst under HRDF untuk retrenched worker..ada jugak apps 1moutplacement (p kat play store)
dlm wbst ni ada 2 benda penting utk perhatian retrenched worker iaitu:
1-job listing

https://www.1moutplacement.com/search/jobs

2. training provide

https://www.1moutplacement.com/training_provider

haaaa..yg ni lil nk explain sikit
list training ni..depa update secara menurun tau. so kalau yg atas2 tu selalunya dh tutup.
jd korg tgk la list training bawah2 sikit
training ni free tau.boleh pilih kursus apa yg sesuai dgn korg
tapi masa nk apply tu..depa akn minta surat retrench, resume kot..xigt la tp surat retrench mmg confirm depa nak
and kena apply cpt tau..sbb setiap training provider ni..depa dpt geran utk limited peserta.

lil penah apply kursus:

Electrical and Instrumentation Equipment in Explosive Atmosphere as Per IECEX IEC60079- ms lil apply..permohonan di tutup dah. bln march 2018 ada lg.



Professional Certified Workers to Industry Oil & Gas - Scaffolding



yg xbest..ada yg xreply email lil..ada yg kata dh xkeja kat company training centre tu
so..try je lah..ada rezeki depa reply

kkdg pihak HRDF akan call tnya perkembangan kita..dh dpt keja ka blom..apa yg boleh depa bantu
last lil dpt call dr depa..lil update lil tgh belajar (masa ni dok amik exam).

............................................................................................

lil start la update resume.selama kerja 5 tahun lebih memang tak terpikiaq langsung nak cari kerja lain
tgk n study la latest format utk resume, cv
masuk group telegram resume and cv kaaaa
ni lil copy n paste info kat pinned message (telegram tau)

‼️RESUME‼️ Guidelines & Tips R1; (Collected past comments of admin and others regarding resume writing)


Pre-Application


1) Prepare/ update comprehensive CV. Rename file as per example Khairul Ariffin CV or CV Khairul Ariffin 11-17 (include month and year to show updates)


2) Sediakan juga 1 page brief resume/infographic resume. Save this file in phone for easier distribution.


*Pastikan CV dan Resume ini diupdate dari semasa ke semasa mengikut keperluan kerja yang ingin dipohon.


3) Bear in mind before preparing resume/CV. There is NO one resume that fits all job. One should always customized, tailor-made it according to the jobscope that they want to apply. Masukkan butiran, pengalaman yang dirasakan RELEVAN utk permohonan kerja tersebut. Contoh kalau nak apply as structure engineer, boleh highlight structural courses yang pernah attend.


4) Bakal employers akan mintak macam-macam benda: gambar lah, marital status lah, nombor epf lah, semua benda mintak. So ada orang ingat, "why not kita letak semua tu dalam CV?"
Jangan lump sum kan semua info tu. Cherry pick the important details to be included in the resume.


5) Buka account atau update profile di Jobstreet. Nak pakai job portal lain mcm Monster pun boleh, tapi buat jobstreet punya dulu (in terms of Malaysian context). Jobstreet could give you a brief idea that there are vacancies. Proactively, one could always open up the company's website and apply also through their HR. Bear in mind, certain companies like AirAsia strictly uses jobstreet as their job application procedures.
Most big companies (like Malaysia Airlines, GE etc.) may use their own job portal as well.


6) Buat account linkedin, update profile dan subscribe company yang ingin dipohon. Ada banyak company sudah mula melakukan pengambilan dan mengiklankan kekosongan di linkedin.


7) Scan dan simpan transcript, degree certificate dalam bentuk .pdf dan .jpg. Ensure juga saiz file tidak terlalu besar dan boleh dibaca.


8) Simpan juga gambar passport yang mana saiz telah dikecilkan sewajarnya.


9) Start apply dan pelbagaikan saluran mencari kerja. Jangan hanya melalui jobstreet semata tetapi juga monster, mudah.my dan lain-lain.


10) Lazimnya HR sesebuah syarikat akan advertise vacancies in their job portal. Tetapi, ada kalanya kekosongan itu tidak diiklankan. Seandainya kita sudah tahu bahagian/department yang ingin kita masuk, adalah lebih baik untuk hantar resume kepada decision maker dalam department tu seperti manager/head of the particular section; kerana ada kalanya these managers will call people for interview based on what ever resumes they have at the moment. Ini mgkn sedikit sukar bagi mereka yang belum mula bekerja. Bagi mereka yang berada di dalam industri, ini masa terbaik utk membina networking anda.



kredit untuk group telegram :
@CVnCareer


.................................................................................


ni kredit dari group telegram sss sho




10 laman web job hunting Malaysia terbaik

1. www.jobstreet.com.my
2. www.jobsmalaysia.gov.my
3. www.spa.gov.my
4. www.maukerja.my
5. my.jora.com
6. www.hirednow.com.my
7. www.monster.com.my
8. mystarjob.com
9. www.careerjet.com.my
10. www.skootjobs.com

Kredit: Info Kerjaya Graduan


selain drp cari kerja online, try la p drop resume kat kawasan kilang2
lil dpt kerja skrg pn..hasil p drop resume bln ogos 2017, depa pggl iv end of dec 2017.
Jan 2018 dpt keja dah.rezeki.






Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 09:42 AM | Show all posts
good info..bila la company aku ni buka VSS
bosan dah keje
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 09:46 AM | Show all posts
sediakan at least 5 set resume, salinan sijil, update file sijil n susun elok2, envelope A4, pen, gam, stapler and gambar passport

sbb kkdg dpt panggilan iv jns rushing..call arini suh p iv esok
kkdg kita dpt info psl career fair last minit..so dh xkalut dah

pastu 1@2 set salinan sijil yg disahkan untuk apply kerja gomen


.............................

my style:
envelope A4, stapler, pen, gam
resume-set utk gaji RMxK, RMx.xK (sebab gaji belah utara lil boh rendah sikit, gaji utk kerja di KL mahal la sikit)
file sijil2 dan transkrip

boh dalam satu bag..senang nk usung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 09:47 AM | Show all posts
pastu rajin2 p pej buruh..reg nama kat situ n tgk list jawatan kosong

ringan kn mulut dgn pekerja kat situ
kkdg depa bg contact num company yg nak pakai pekerja..wpon kerani..apply p lah
ada jugak kerja sementara nk dpt yg tetap kn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 09:50 AM | Show all posts
zulka replied at 9-2-2018 09:42 AM
good info..bila la company aku ni buka VSS
bosan dah keje

kalau company abang ada VSS
apa plan abg?

ce cite

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 10:08 AM | Show all posts
lil_sparky replied at 9-2-2018 09:50 AM
kalau company abang ada VSS
apa plan abg?

ntah la...buat multi biz kot
skang ni pun dah buat mcm2...
part time pomen/consultant utk used car buyer/weekend jual n lemak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 10:10 AM | Show all posts
zulka replied at 9-2-2018 10:08 AM
ntah la...buat multi biz kot
skang ni pun dah buat mcm2...
part time pomen/consultant utk use ...

Nak beli kete used car? perlukan consultant? - PM saya


br perasan siggy abg
untung lah dh start dr sekarang




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 10:14 AM | Show all posts
e-rezeki


https://erezeki.my/ms/home-my/?g ... EAAYASAAEgIPf_D_BwE

Berkenaan eRezeki
Program eRezeki adalah berdasarkan konsep crowdsourcing, dengan tumpuan khusus diberikan kepada model berasaskan perkhidmatan. Program ini bertujuan untuk memberi manfaat terutamanya kepada golongan isi rumah berpendapatan rendah, dengan membuka peluang dan membolehkan mereka meraih peluang pendapatan menerusi kaedah digital.

Melalui eRezeki, peserta akan dilatih, peroleh kelayakan dan dipadankan kepada tugasan yang bersesuaian. Dengan menyertai program ini, peserta akan mendapat peluang bekerja secara sambilan dan memperoleh pendapatan tambahan. Tugasan-tugasan diperolehi daripada pasaran antarabangsa atau syarikat tempatan.

Pusat eRezeki juga telah ditubuhkan di lokasi-lokasi strategik di seluruh negara, bagi membolehkan rakyat yang mempunyai akses terhad kepada infrastruktur ICT yang baik untuk mengambil bahagian di dalam program ini. Pusat eRezeki akan menyediakan latihan dan bantuan untuk memastikan peserta mendapat manfaat sepenuhnya daripada program ini.


** yg lil paham..e rezeki terbahagi kpd 2
satu e rezeki yg aim blh dpt pendapatan sikit (xigt brapa)
lg satu e rezeki apprentice-yg ni depa aim akn dpt pendapatan min RM2k sebulan
lil penah nk try register..kena kursus 3 bulan kt USM, kt sini depa ajar mcm mana nk dpt pendapatan ..cth kerja jdi translator

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 10:15 AM | Show all posts
lil_sparky replied at 9-2-2018 10:10 AM
Nak beli kete used car? perlukan consultant? - PM saya


haha..tu la skang keje sy rilek sgt balik on time, umah pun dekat tu yg boleh buat mcm2 tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 10:23 AM | Show all posts
zulka replied at 9-2-2018 10:15 AM
haha..tu la skang keje sy rilek sgt balik on time, umah pun dekat tu yg boleh buat mcm2 tu..

lil penah kerja kerani dealer car n used car
so tau la sikit2 flow nk beli keja..pesan keta n peel salesman
abg jual insurans kereta skali x?
jd runner puspakom pon masyukkkk
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 10:26 AM | Show all posts
lil_sparky replied at 9-2-2018 10:23 AM
lil penah kerja kerani dealer car n used car
so tau la sikit2 flow nk beli keja..pesan keta n pee ...

insuran,puspakom,jpj abg tak buat...kecuali kalau customer minta tolong
tapi abg bagi kat kawan buat...tak amik komisen apa2 pun...bulat2 je bagi kat kawan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 10:28 AM | Show all posts
zulka replied at 9-2-2018 10:26 AM
insuran,puspakom,jpj abg tak buat...kecuali kalau customer minta tolong
tapi abg bag ...

sharing is caring
good
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq..good info..wlaupun kampeni i salu ofer mss kat veteran jah..ehh.. senior at certain age..i muda lagi salu x dpt surat..heheehe..

yg veteran2 ni kalau mss sini ada kampeni lain chupp siap2 dah..esp management level or set2 programmer..x susah la golongan ni nk dpt keja baru..yg susah kuli2 ni lahh..kaann
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 10:48 AM | Show all posts
alieyrina replied at 9-2-2018 10:41 AM
Tq..good info..wlaupun kampeni i salu ofer mss kat veteran jah..ehh.. senior at certain age..i muda  ...

sis, MSS ni ada 4 kategori tau.

lil stori dr awal. mengikut pemahaman lil.
sebelum sesebuah company or kilang nk buang pekerja, company kena cut cost benda lain dlu.
Contohnya..no elaun buat sementara waktu, no OT etc. then dh buat semua benda alah ni, bru la boleh MSS dlu

nk MSS bkn main pilih je..ada 4 kategori. kategori2 ini adalah seperti berikut :

1. Pekerja baru
2. prolong illness
3. pekerja yg kerjanya org lain boleh tolong buat
4. kerap MC

mcm kes lil dlu..kena MSS, dan 24 hours notice
depa x folo pon 4 kategori ni. depa tau..setiap dept kena reduce 50% (xigt la..tp dept lil kena 50%)
rabu lil dpt surat dr LHDN menngatakan lil xda tunggakan apa2 dan dan tiada halangan ukt sebarang pampasan dr company
so paham la..nama lil naik. Khamis pagi manager panggil nama semua2 ni yg terlibat..explain..bergerak ramai2 p dewan..sign surat..diiringi masuk balik kilang dan pulangggg

nasib baik seminggu sblm tu lil start buat 5S..so xda benda dah nk clear
tp kami fight balik..p mahkamah industri..fight pampasan lg 3bln.tp dpt sbln
jadilah..move on. yg nk fight lg pon boleh tp lil xnk la.frust.


Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
lil_sparky replied at 9-2-2018 10:48 AM
sis, MSS ni ada 4 kategori tau.

lil stori dr awal. mengikut pemahaman lil.

Kami mss dia galakkan senior utk amik..selalu yg 40 atau start 45 tahun.. n service dlm kampeni brapa tahun..sapa dpt surat pakat kira tgk benefit apa semua..ikut level position..tahun ni punya 50 umor ke atas untung..dpt bonus few months..kali dgn years of service..kalau rate mss bagus ramai la ambik..kalau rendah depa x sign..tggu tahun lain..

Kalau sign surat kena approval dari boss pulak..kalau ramai sgt boss boleh rejek mss application org tu..

Mss sini so far xdak 4 kategori tu..mostly yg kuar byk senior..
Lps mss ni kami amik org baru pulak.. senior byk kampeni lain nak..kalau level2 kerani amik mss memg susah dpt keja kt luar..

Mss lepas ada manager ambik..dia set up kampeni baru..pastu dia offer org lain yg mss keja dgn dia jugak..p mai p mai circle yg sama keja sekali..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 02:30 PM | Show all posts
alieyrina replied at 9-2-2018 12:55 PM
Kami mss dia galakkan senior utk amik..selalu yg 40 atau start 45 tahun.. n service dlm kampeni br ...

untung lah company u sis
dia pikir jugak utk staff dia

ada company..top management pikir poket depa sja
elaun depa xboleh potong..konon tu hak depa puiiii
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2018 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Very good initiative Lil. Boleh jadi guideline utk kawan2 in the same boat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 9-2-2018 06:28 PM
Very good initiative Lil. Boleh jadi guideline utk kawan2 in the same boat.

Harapnya mcm tu la sis.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2018 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Good tt. I pun mcm malas nk keja. Com takde kata nak vss atau mss tapi restructure katanya meaning apa pun tak tau..cuma i tau contoh my dept yg buat keja mcm i ada 2 org..so salah sorg dr kami lah kan.. i ada bgtau suruh dorg pilih kwn i tu sbb dia lelaki dan dia ada byk tanggungan..plus dia nak bawak ayah dia pegi mekah buat haji thn ni...fikir punya fikir i rasa nak mengalah sbb kesian tgk dia muka stress je risau kena transfer jauh2.

Sambil tu i dok memikir apa nak buat. Walopun ada biz sambilan tp i mmg jenis tak leh dok diam. Kwn ajak beli rumah lelong pastu tacap sikit2 pastu jual balik sbb last year dia dh jual 15 biji rumah dan untung so dia perlu modal besar lagi. Dia ajak i team up
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2018 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 9-2-2018 10:15 AM
haha..tu la skang keje sy rilek sgt balik on time, umah pun dekat tu yg boleh buat mcm2 tu..

Mpv apa best skrg dan reasonable. Takmo la yg ratus2 K tu. Maintenance dia leh bengkok sabut dibuatnya. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2018 09:17 AM | Show all posts
Dollyzzzz replied at 10-2-2018 08:39 AM
Mpv apa best skrg dan reasonable. Takmo la yg ratus2 K tu. Maintenance dia leh bengkok sabut dibua ...

my suggestion, Nissan Serena 2010 above, Toyota Estima 2008 above, Alphard 2500 cc (any years..)terpulang pada tuan nk pilih yg mana



Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 01:42 AM | Show all posts
kalo kena buang keje disebabkan masalah disiplin atau performance blh dikategorikan sekali x?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2018 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 13-2-2018 01:42 AM
kalo kena buang keje disebabkan masalah disiplin atau performance blh dikategorikan sekali x?

Mcm xboleh
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 9-2-2018 10:08 AM
ntah la...buat multi biz kot
skang ni pun dah buat mcm2...
part time pomen/consultant utk use ...

boss ada jalan tak black list nak buat loan beli kereta. ke bro ada jual vso?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2018 03:02 PM | Show all posts
Clan204 replied at 23-2-2018 02:48 PM
boss ada jalan tak black list nak buat loan beli kereta. ke bro ada jual vso?

utk loan proposal sy takde buat tuan,kalau blacklist boleh try buat loan dgn ELK Desa, loan bawah 20K confirm lulus..
  

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054443s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list