JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
2058
View
28
Reply

HALUAN SELEPAS MSS, VSS

[Copy link]

Author: lil_sparky    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 2-4-2018 12:23 PM | Show all posts
Masa kena VSS tahun 2003. Masa tu Kompeni merasakan staff terlampau ramai jadi VSS dibuka untuk semua. Dengan CEO pun ambik VSS. Aku ambik VSS jugak. Dapatla dalam RM40 ribu dengan 3 tahun pengalaman bekerja.
Dengan duit tu la nak survive, bayar duit kereta bulan2...bayar rumah sewa...upgrade dapur rumah mak..he2...sambung study buat Master.
Lepas 6 bulan Alhamdulillah dapat kerja baru.
VSS ni kalau ambik masa muda, bujang mmg takde masalah. Staf aku sorang dahla ada family, kerja bawahan pun isi boring VSS...lepas kena racun suh fikir family, dgn kemudahan kesihatan yg ada..langsung tak jadi hantar borang. Kalau org lama yg lagi 2 tahun nak pencen..mmg elok ambik VSS, boleh pegi umrah/ Haji takpun renovate rumah..puas hati dpt RM80 ribu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 05:05 AM | Show all posts
Ok...aku pun salah seorang mangsa VSS jugak. Actually more to MSS, since kalau tak accept VSS, possibility untuk stay kat company akan tipis sebab ramai orang queue untuk limited positions, jadi kalau yang baru2 ni cerah la melingkup.

Masa tu aku baru je convert ke permanent, before that contract basis kat situ. Company..O&G so once convert ke permanent aku ingatkan akan selamat, tapi langit tak selalunya cerah...hahaha.. Offer yang dia kasi - 50k je.

Tapi dalam masa yang sama, ada group of people ni dapat offer untuk sambung ke offshore. Problemnye, aku ni background Library Science, pastu bole la IT sikit2, tu pun system jek. Tapi ke offshore tu keje teknikal, memang jauh menyimpang dari apa yang aku belajar.

Aku discuss dengan wife, and bagitau position tu limited, dengar cite around 10 position tapi offered pada lebih 50 orang. Wife agreed, then aku pergi interview, exam, medical ape sume..and finally Alhamdulillah, dapat. Dari ramai2 yang apply, 3 orang je selected so memang bersyukur sangat2.

So bermula la life yang memang asing sangat2, kerja yang totally berbeza dan aku langsung tak tahu apa2. 14 days kat laut, 14 days cuti. And now dah setahun lebih kerja ni, wife baru mengaku yang dia actually tak sangka aku akan dapat kerja ni since ramai yang apply - and dia sangat sangat menyesal izinkan aku try untuk kerja ni. Sebab sekarang dah kene tinggal 2 minggu bila kerja...hahaa.. memang aku dah cakap masa mula2 dulu, if dia tak kasi memang aku takkan try, tapi since dah bagi green light, memang aku pulun sungguh2 la.

Even dah setahun lebih, melambak lagi benda yang aku tak tahu, hari2 masih belajar...harap2 semua ok la nanti... Amin
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2018 10:42 PM | Show all posts
Thanks TT for sharing this info..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2018 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackCarnival replied at 5-4-2018 05:05 AM
Ok...aku pun salah seorang mangsa VSS jugak. Actually more to MSS, since kalau tak accept VSS, possi ...

Amin..thanks kepada semua yg sharing.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.037707s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list