Zaman dahulu kala, masyarakat kampung di Johor banyak menanam ubi kayu.
Oleh kerana ubi kayu hasil dari tanaman begitu banyak, maka banyak la menu-menu berasaskan ubi kayu dihasilkan. Antaranya ialah ketewol.
Ketewol yang sudah siap dimasak (Sumber: sportourism.id)
Ketiwol ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada ubi kayu yang perlu dijemur beberapa hari sehingga kering sebelum ditumbuk dan diayak menjadi tepung ubi.
Kemudian proses membuatnya adalah menggaul tepung ubi itu dengan gula perang dan dikukus.
Sumber: mstar.com.my
Sememangnya proses untuk membuat ketewol ini agak rumit. Mungkin disebabkan kerumitan ini menjadikan makanan tradisi ini kian dilupakan.
Namun, bila datangnya bulan Ramadan, ada juga peniaga bazar yang menjual ketewol kerana ia antara menu yang mempunyai aroma yang mampu membuka selera ketika berbuka.
Resepi Ketewol
Bahan-bahan
300g Tepung Gaplek (Cara buat tepung gaplek ialah ubi kayu direndam beberapa hari kemudian dikeringkan. Selepas kering ditumbuk sampai halus dan diayak. Jadilah tepung gaplek)
100 gram Kelapa parut
50 gram Gula
10 gram Garam
Foto: Jogjajan
Cara membuatnya
- Masukkan tepung gaplek ke dalam sebuah mangkuk.
- Masukkan sedikit air panas dan gaul sehingga tepung menjadi seperti ketulan.
- Masukkan adunan tadi kedalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
- Keluarkan adunan dari tempat pengukus dan biarkan sejuk.
- Masukkan pula kelapa parut ke dalam tempat pengukus dan kukus selama 10 minit. Ini supaya kelapa parut lebih tahan lama.
- Setelah adunan tepung gaplek dan kelapa parut sejuk. Campurkan kedua-duanya kedalam mangkuk. Pastikan kelapa parut telah dicampur dengan gula.
- Masukkan sedikit garam. Gaul sehingga sebati.
- Ketewol sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! - CARI |