Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
5593
View
49
Reply

Berapa Keuntungan Hasil Jualan Kraf Anda?

[Copy link]

Author: iloveselangor    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-3-2018 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by iloveselangor at 10-3-2018 08:16 AM

Hello, i just nak buat survey, berapa mark up yg uols buat dr setiap item kraf yg uols buat?

Kraf ni melibatkan kerja tangan dan masa, jadi berbaloi ke uols charge murah.

Kalau charge mahal ada ke orang nak beli pula.

Di sini mark up Calculator > https://www.omnicalculator.com/business/markup
So berapa markup yg uols ambil dr setiap item. Kalau boleh letak gambar dan diskus.

Tq
Single Polls, Total 14 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2018 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Menurut Dato' Rusly mentor Mnjejaki juatawan senyap, mark up perlu diambil 300%
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasanya 3x dari harga asal
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Dolu iols ada bisnes hamper
Begitulah kiraannua
Ada buat sundiri...ada amek kat org
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2018 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 10-3-2018 09:42 AM
shernazz replied at 10-3-2018 09:13 AM
Biasanya 3x dari harga asal


Harga asal tu kos ke?

Kalau kos, Maksudnya u ambil 200% mark up.

Tq for sharing.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2018 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerja yg melibatkan kemahiran ni mark up nya biasanya tinggi.

Tapi kena ambil kira quality, kesukaran, dan masa penghasilan, sebab tu biasa harga kraf/ kerja tangan lebih mahal.

Tapi sesetengah orang merasa terlalu mahal.

Contoh tikar mengkuang, pelanggan rasa terlalu mahal jika di jual selembar dengan harga RM100 sedangkan penghasilannya sukar.

Maka, ramai la penganyam beralih kepada material plastik untuk kurangkan kos.

Spatutnya kita kena menyokong produk dari material bersifat natural dan tradisi begini..jangan terlalu menawar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 10-3-2018 10:10 AM
Kerja yg melibatkan kemahiran ni mark up nya biasanya tinggi.

Tapi kena ambil kira quality, kesuk ...

Yezza
Iols dh.masuk.bidamg.ni.dolu ...n.iols.xpenah.tawar menawar sebab iols.nak.hargai sesuatu produk tu
Kekadang org yg x penah buat.ni..depa igt senang aje..kitai kitai trus siap...
Bila.bg harga.begini..depa.kata..eh..tmpt.lain.murah.je...tgk.konsep n pembuatannya mcmana...huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2018 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 10-3-2018 12:46 PM
Yezza
Iols dh.masuk.bidamg.ni.dolu ...n.iols.xpenah.tawar menawar sebab iols.nak.hargai sesuatu p ...

Yup...contoh penghasilan tikar mengkuang...nak siapkan selembar tu ambil masa berhari.  Terutama yg jenis halus.

So mustahil kita nak bayar murah....lebih baik makcik tu kerja kat Petrol Pump sehari dah tentu dapat RM30  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2018 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 10-3-2018 12:46 PM
Yezza
Iols dh.masuk.bidamg.ni.dolu ...n.iols.xpenah.tawar menawar sebab iols.nak.hargai sesuatu p ...

Yup...contoh penghasilan tikar mengkuang...nak siapkan selembar tu ambil masa berhari.  Terutama yg jenis halus.

So mustahil kita nak bayar murah....lebih baik makcik tu kerja kat Petrol Pump sehari dah tentu dapat RM30  
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
iloveselangor replied at 10-3-2018 02:11 PM
Yup...contoh penghasilan tikar mengkuang...nak siapkan selembar tu ambil masa berhari.  Terutama y ...

pernah anyam tikar mengkuang..saiz 4' x6' rm30 pun prg ckap mahal. nak buat bukan senang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-3-2018 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 10-3-2018 06:19 PM
vanilla_vell replied at 10-3-2018 03:59 PM
pernah anyam tikar mengkuang..saiz 4' x6' rm30 pun prg ckap mahal. nak buat bukan senang..


Kannn...pada i buat malu je orang minta kurang untuk beli barang kraf.

Pada i tak menghargai hasil seni orang.

Kalau orang Barat siap bagi tips lagi kalau dia rasa harga murah tapi servis dan kualiti yg bagus.. Sebagai tanda menghargai, dan mereka rasa bersalah ambil dengan harga murah.

Orang Malaysia berangan anak raja masing2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Depends. People now go with brand irregardless of what type of craft u sell.

Market your brand well and afterwards u can charge with whatever markup u want.till then, itll just be a generic ordinary product with no uniques selling point
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-3-2018 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
swimswim replied at 11-3-2018 12:07 PM
Depends. People now go with brand irregardless of what type of craft u sell.

Market your brand we ...

Yup, brand sgt penting untuk kraftangan...i tengah fikir nama yg sesuai untuk jadikan brand.



Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 07:19 PM | Show all posts
iloveselangor replied at 11-3-2018 03:16 PM
Yup, brand sgt penting untuk kraftangan...i tengah fikir nama yg sesuai untuk jadikan brand.

da fikir bole la share sini nama brand uols.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2018 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by iloveselangor at 12-3-2018 08:58 PM
friedfishsoup replied at 12-3-2018 07:19 PM
da fikir bole la share sini nama brand uols.


Kraf Pak Belang
Pak Belang Handmade Craft

Jangan sape2 tiru eh....ada sebab pilih nama Belang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 08:58 PM | Show all posts
iloveselangor replied at 12-3-2018 08:52 PM
Kraf Pak Belang
Pak Belang Handmade Craft

wow not bad. good luck!
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 09:18 PM | Show all posts
You google barang satu, try buat sama macam benda tu, kemudian tengok berapa markup. Dia bukan kira dari segi kos barang je, kena kira jugak berapa lama masa membuat satu2 barang tu. Lepas tolak kos barang, kos kotak, kos penghantaran, dapat berapa banyak upah bahagi berapa jam buat. Jadi boleh tengok per hour salary rate untuk diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2018 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
friedfishsoup replied at 12-3-2018 08:58 PM
wow not bad. good luck!

Tqvm mod.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-3-2018 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 12-3-2018 09:18 PM
You google barang satu, try buat sama macam benda tu, kemudian tengok berapa markup. Dia bukan kira  ...

Yup, kos masa tu sangat penting.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada ternampak sorang member fb jual kopiah kait rm38 satu. Nampak macam kemas... cuma pilihan kaler tu scary laa sikit.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.631158s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list