JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1086
View
9
Reply

Edisi Kudapan Malas Tapi Sedap : Popia Salut Cheese

[Copy link]

Author: myakayina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2018 05:10 PM | Show all posts |Read mode
Edited by myakayina at 21-3-2018 05:11 PM


Hi chuolss.. nak share resepi kulit popia yg dah tak brp nak viral ni, maybe ada yg dah tau resepi ni, masa memula keluar dulu agak viral la jgk mcm ada satu brand tu kann... senang je nak buat..beza dari popia gunting salut tu tak yah nak gulung2 bagai..takde alasan malas nak buat..buat sebalang mmg habis sebalang la klu ramai yg mengerjakannya..

Bahan-Bahan

1/2 peket kulit popia (digunting / dicarik)
1 sudu besar serbuk cili
4 sudu besar serbuk cheese
2 sudu besar gula





Caranya:

Kisar semua bahan kecuali kulit popia..



Goreng kulit popia dengan minyak secukupnya



Selepas tu taburkan serbuk yang dah dikisar tadi pada kulit popia..dan gaulkan sebati..dah siap!



Boleh la korang start krup krap krup krap..dah habis buat lagi..selamat mencuba..




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2019 11:42 AM | Show all posts
Alhamdulillah.. anak-anak suka.. kawan-kawan sekolah anak pun suka.. sekarang try kat rakan2 ofis pun diorang suka..
Allah ilhamkan idea ni untuk tampung "poket" bocoq..syukur dapat manfaatkannya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-1-2019 11:51 AM | Show all posts
zaliza replied at 29-1-2019 11:42 AM
Alhamdulillah.. anak-anak suka.. kawan-kawan sekolah anak pun suka.. sekarang try kat rakan2 ofis pu ...

Alhamdulillah..semoga makin berkembang bisnessnya ya.. Amin..
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2019 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
TT blh buat yg manis gak kan?
Nk resepi yg manis kalau ada
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2019 09:42 AM | Show all posts
Edited by myakayina at 4-2-2019 09:45 AM
noraidil_06 replied at 2-2-2019 11:53 PM
TT blh buat yg manis gak kan?
Nk resepi yg manis kalau ada

ni dia sis...
Bahan-bahan:
1 paket kulit popia saiz besar
1 cawan horlicks
2 cawan nestum - kisar halus - hasilnya dapat 1 cawan serbuk nestum
1/2 cawan susu tepung
1/2 cawan gula pasir - kisar halus
1 biji telur - pukul ringan
minyak untuk menggoreng


Bahan lain : copstik dan gunting


Cara:
1. Gulung kulit popia menggunakan copstik (kalau nak ukuran sama - tak guna copstik pun tak apa - gulung saja begitu).
2. Tinggalkan lebih kurang 1/2 cm di bahagian hujungnya dan sapu dengan telur, dan kemudian kemaskan gulungan tadi hingga melekat.
3. Setelah selesai, gunting gulungan kulit popia mengikut saiz yang disukai.
4. Panaskan minyak yang banyak dan kemudian goreng kulit popia dengan menggunakan api sedernaha panas.
5. Balik-balikkan kulit popia supaya masak sekata, dan biarkan masak sehingga minyak tidak berbuih dan kulit popia berwarna kuning keemasan.
6. Angkat dan toskan minyaknya.
7. Sementara itu, campurkan serbuk horlicks, serbuk gula pasir, dan susu tepung.
8. Jangan lupa masukkan serbuk nestum ye...kemudian gaul rata.
9. Gaulkan serbuk tadi bersama kulit popia yang sudah ditoskan minyaknya.

10. Biarkan seketika, sebab kulit popia tadi masih suam-suam, dan apabila sudah sejuk bolehlah simpan di dalam bekas kedap udara.





Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 4-2-2019 09:42 AM
ni dia sis...
Bahan-bahan:
1 paket kulit popia saiz besar[/b ...

X gulung blh tak? Sis x rajin.hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Mende ni mahal gak kan dijual?
Senang sgt rupenya nak buat
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2019 10:18 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 4-2-2019 09:52 AM
X gulung blh tak? Sis x rajin.hihihi

boleh je klu tak nak gulung..gunting mcm style popia cheese tu pun ok..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu buat jg. Tp buat Horlicks & Milo je. Sekejap je habis.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2019 03:27 PM | Show all posts
kunyah2 sedar2 dh habis..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045981s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list