View: 5647|Reply: 13
|
Meleleh-Leleh Isinya, Nah Buat Donut Nutella Guna Roti Gardenia Je
[Copy link]
|
|
Suka makan donut tapi rasa renyah nak buat doh? Kini anda boleh hasilkan donut dengan hanya menggunakan roti Gardenia!
Foto: Facebook
Jom ikuti cara buat donut mudah ini di bawah:
Bahan-bahan A:
24 keping roti Gardenia (dipotong bulat)
4 biji telur
2 sudu besar susu
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh ekstrak vanila
2 cawan coklat kacang hazel (paling mudah boleh guna Nutella!)
Bahan-Bahan B:
Setengah cawan gula
1 sudu teh serbuk kayu manis
Cara Memasak:
1. Masukkan 4 biji telur dalam mangkuk sederhana
2. Kemudian masukkan susu, gula, serbuk kayu manis, ekstrak vanila ke dalam mangkuk tadi dan kacau hingga semua bahan sebati (bahan-bahan A)
3. Celupkan roti yang telah dipotong bulat ke dalam mangkuk tadi dan letakkan ke dalam dulang pembakar (untuk kek cawan)
4. Kemudian isikan coklat hazelnut di atas roti dan tutup dengan menggunakan roti yang telah dipotong bulat tadi juga.
4. Setelah kesemua roti ditutup, letakkan gula, serbuk kayu manis (bahan-bahan B) di dalam mangkuk kecil dan taburkan ke atas roti tadi.
5. Bakar selama 25 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
Foto: Facebook
Siap untuk dinikmati. Tunggu sejuk sedikit dahulu ya kerana isian coklat panas boleh buat melecur bibir! -CARI |
|
|
|
|
|
|
|
kuku dia panjang |
|
|
|
|
|
|
|
errrr.. tgk pon da rasa manis |
|
|
|
|
|
|
|
Tu la rahsia yg sedap tu. Donat coklat kuman leleh
|
|
|
|
|
|
|
|
euww...
|
|
|
|
|
|
|
|
nampak mudah dan bahan2 pun senang jer..cuma tak perlu tabur sugar cinamon tula..tambah manis jer.. |
|
|
|
|
|
|
|
manis sgt pon xlalu nk telan.. |
|
|
|
|
|
|
|
zulka replied at 18-4-2018 12:03 PM
kuku dia panjang
Pastu kaler tahik pula
Spoilll btul |
|
|
|
|
|
|
|
dak erm! |
|
|
|
|
|
|
|
Makan separuh je dah muak lepas tu haus carik air masak
Sbb manis sgt.. gila kau, nutella lepas tu susu pekat pulak lg adududududuu |
|
|
|
|
|
|
|
Manis sgt ni.gigi ngilu.. |
|
|
|
|
|
|
|
menariknye bg sape2 yg minat cekelat |
|
|
|
|
|
|
| |
|