Selain ayam, ikan merupakan menu masakan yang menjadi pilihan ramai. Ikan mengandungi protein yang tinggi dan rendah kalori justeru ia selamat dan sihat dimakan setiap hari. Selain itu, kandungan lemak omega di dalam ikan adalah baik untuk kesihatan tubuh badan kita.
Dalam dunia ini, banyak jenis ikan yang ada. Ada kalanya kita tidak tahu nama ikan itu. Zaman kini tugas memasak telah dimudahkan dengan 'tunjuk-tunjuk' sahaja, menyebabkan ramai antara kita yang tidak kenal jenis-jenis ikan yang kita makan seharian.
Bagi membantu anda semua, apa kata simpan 'Kamus Ikan' ini yang telah dikongsikan oleh Puan Noor Hidayani Abdullah di laman facebooknya buat panduan anda semua. Senang nanti kalau mak mertua ajak pegi pasar pilih ikan, boleh tunjuk handal
Jenis-jenis ikan di pasar
Ikan Selar
Ikan Selar Kuning
Ikan Kembung
Ikan Mabong Badan Tebal
Ikan Tenggiri
Ikan tenggiri batang potong
Ikan Parang
Ikan Susu
Ikan Pari Potong
Ikan Pari Bunga
Ikan Patin
Ikan Keli
Ikan Salmon
Ikan Kerapu
Ikan Jenahak
Ikan Senangin
Ikan Siakap
Ikan Sardin @ Selayang
Ikan Tongkol Putih
Ikan Tongkol Hitam
Ikan Bawal Putih
Ikan Bawal Emas
Ikan Bawal Hitam
Ikan Kerisi Bali
Ikan Kerisi
Ikan Ayam
Ikan Mata Besar @ Uji Rashid
Ikan Talapia Merah
Ikan Talapia Hitam
Ikan Yu
Ikan Jelawat
Ikan Sebelah Mata
Ikan Terubuk
Ikan Cencaru
Ikan Cermin
Ikan Gelama
Ikan Nyok-nyok
Ikan Rohu
Ikan Bulu Ayam
Ikan Haruan
|