CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6713|Reply: 21

Wow, Cheese Tart Masak Dalam Kuali Viral Ini Dapat Lebih 40 Ribu Share!

[Copy link]
Post time 27-4-2018 05:32 PM | Show all posts |Read mode



Teringin nak makan Tak Keju atau Cheese Tart, tapi nampak macam remeh saja pembuatannya. Kulit pastri pula, jika tersalah gentel boleh jadi terlalu keras atau sangat rapuh.


Nak resepi mudah? Cuba resipi ini yang dikongsikan Azlina Ina. Resipi ini bukan sahaja mendapat ribuan komen, malahan dikongsikan semula kepada lebih 40 ribu pengguna Facebook!


Wow, menarik sangat ke resipi ini? Jom kita lihat.





Foto: Facebook Azlina Ina




Bahan-bahan Pastri:
1/2 cawan mentega atau majerin
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 biji telur




Cara-cara:

1. Gaulkan mentega, tepung gandum dan garam sehingga sebati.















2. Masukkan telur dan adunkan sebati.













3. Kemudian, tekankan atas permukaan kuali. Gunakan senduk bulat begini. Tekankan bahagian tepi menggunakan jari.









4. Ratakan bahagian tepi menggunakan garpu.









Bahan-bahan Cheese:
Bahan A
125g cream cheese
1/2 cawan susu segar atau whipping cream
3 biji kuning telur
1/2 cawan susu pekat
1sk esen vanilla

Bahan B
1 sudu besar tepung jagung
¼ cawan susu segar


Cara-cara:

1. Kisar bahan A.









2. Bancuhkan bahan B.
3. Kemudian, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata.
4. Tuangkan bancuhan tadi ke atas kulit pastri.






5. Tutup rapat permukaan tat, kecilkan api supaya kulit tidak hangus. Masak sehingga 30-35 minit.







6. Apabila filling mengeras dan kulit sedikit garing,menandakan tat sudah masak.
7. Boleh dimakan terus atau didiinginkan terlebih dahulu.







Wah, mudahnya nak buat cheese tart. Selepas ini, tiada lagi alasan perkakas tak mencukupi, tiada bahan dan sebagainya. Guna kuali pun boleh lah! - CARI




Kredit resipi: Facebook Azlina Ina

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2018 05:47 PM | Show all posts
wah..bole cube ni..
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Vavavah ai like! Kaka nak terai!
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl replied at 27-4-2018 06:50 PM
Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.

Buat tat kastad buah pon sedap kot kan sis guna resopi ni.
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2018 08:07 PM | Show all posts
iols cube buat blueberry cheese tart.. crunchy la jugak tart wlupun dimasak cmtu..  kne pandai main api gakk..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-4-2018 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 27-4-2018 07:12 PM
Buat tat kastad buah pon sedap kot kan sis guna resopi ni.

Kan..apple tart pun boleh..atau coklat ditaburi badam..nyum
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Sedap yer laahaaiii!!!{:childlike
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-4-2018 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Page azlina ina ni best..mcm2 resepi n dia pun x kedekut ilmu..{:good
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
I selalu buat tapi i letak custard and tambah pewarna kuning supaya lagi cantik..
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang favourite aku ni. Tapi tak berani nak try. Karang patut base dia kaler coklat jd hitam pulak
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 08:01 PM | Show all posts
sedapnyaaaaaaaaaa!....
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
wah.. boleh try ni.. kalau kita buat saiz kecil2 pn boleh ke guna resepi sama?
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2018 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow thank you for the recipe!
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2018 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl: Wah tak tahu crust tu blh msk gitu. boleh try.tp tak suka cheese.nk tukar ke lemon tart.

Bleh mix lemon ngan cheese, pun sodap
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2018 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang tak nk alihkan cheese tart yg dah msk ats kuali ni ke dlm pinggan..melekat tak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2018 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
lilac85 replied at 29-4-2018 03:12 PM
Senang tak nk alihkan cheese tart yg dah msk ats kuali ni ke dlm pinggan..melekat tak

Guna non stick pan sis
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 29-4-2018 07:38 PM
Guna non stick pan sis

Ok thanx sis hihihi..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2018 01:16 PM | Show all posts
Wah..tak sangka resepi agak mudah. Cantik pulak tu jadinye
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2018 12:55 PM | Show all posts
helok kejadiannya...dah try..menjadi jgk ler..cuma aku letak perahan lemon sikit masam2 manis lemak gitu..lepas tu letak buah peach kat atas..aku sejukkan dulu then baru potong..api kena maintain kecik masa nak masak tu..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-3-2024 05:03 PM GMT+8 , Processed in 0.081584 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list