Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2922
View
98
Reply

Ape patut aku buat , ibu aku sakitkan hati aku, tapi aku tahu aku tetap dosa dan

[Copy link]

Author: Girlsays    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-4-2018 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Girlsays at 1-5-2018 05:31 PM

Assalammualaikum.. saya kadang ingin meluangkan, tapi aku tak boleh. Aku tetap kena kecam.. tapi disebabkan perasaan aku, aku detail kan.. itu pun tak penuh sebab terlalu panjang..

Aku anak perempuan.. yang lain lelaki.. aku tahu mak aku lebih dan sayangkan anak lelaki nya walaupun anak lelaki nya tak dengar kata. Baik tutur kata.

Aku tak cakap aku ni baik, ye aku mmg kaki marah, marah kalau tak dpt tahan suara aku loud.. mcm tengking, tapi memang tengking kalau dah tak tahan.. cuma aku kat sini nak.solution dan terapi. Selain dari doa. Aku nak terapi..

Mak aku dan keluarga tak memahami aku, tak faham ape aku sampaikan. Salah ke keluarga memahami.dan faham? Sebab aku sorang ada masalah perasaan. Tatrum ek.org kata dari kecil.sampai besar. Tp.tak la teruk sangat.. cuma aku leh kawal.

Aku cerita yang aku nak solution and terapi ye.. aku start adk brdk aku tak dgr cakap.. tak memahami, aku start jadi pembersih, penggeli, dan cakap lepas (tegur) pemarah pun ada bila orang tak faham bahasa, dan susah nak terima,

Semua benda aku dah buat solution SEORANG DIRI DAN SUDAH TENTU ALLAH BERSAMA AKU, kawan aku cuma faham dan tak.tahu nak bg tahu ape, tapi diorg punya ayat, tak setuju dekat aku, walaupun aku kawan.diorang, ye aku tahu sebab ..

Bila mana, satu point ni merangkumi banyak aspek, aku dah buat macam solution. Ada satu tahap makan bertahun untuk diorang faham.. terutama sekali.adk beradik aku, TETAPI tak semua diorang FAHAM BAHASA, BEBAL .. ini aku tak dapat solution sangat. Datang sekali otak gegar nya, boleh buat aku stress.. sakit hati.. disakitkan hati dengan.sengaja.. sebab diorang dah tahu bukan.tak.tahu.. Yang SEKARANG ni.. tetang mak aku.

Mak aku dia ni susah sgt nak terima teguran, mahupun lembut, atau kasar, memang susah, kadang lambat. Ye aku tahu sebab dah tua. Dia pun tak nak nyanyuk, MASALAHnya sekarang, aku tak suka cara dia , tak kisah lama ke baru ke ape ke, aku tak suka, tak bekenan.. aku tahu bukan aku yg makan , TAPI AKU YANG NAK GUNA JUGA BARANG, DAN AKAN MAKAN JUGA TIME HARI RAYA. KUMPUL RAMAI,OR WHATEVER...

Aku jenis penggeli, pembersih lah juga kan, mesti ada sebab.. dia tak suka dan whatever mesti ada sebab,  macam aku. Aku tak berkenan basuh brg atau makanan lepastu tos tinggi, kadang kalau ada dekat bahagian plastik sampah mesti dia nak kat kawasan tu, kenapa la susah sgt dekat kawasan.bersih dan.takde barang, tuang berhemah lah. Ini NAK KELAMKABUT CEPAT, SOLUTION nya aku minta dia buang air berkhemah , dan bla bla bla.. dia tetap buat, kalau satu hari aku tak bebel, sakit hati, marah. Aku mula tumbuk barang pintu eh sebagainya la sbb aku tahan sambil aku loud suara, aku mmg tahu aku dosa, abis cakap pelan pelan , elok pun tak nak ingat SENGAJA TAU,  aku tahu la sbb aku letak kertas pun masih KELAMKABUT..
SEMAKIN LAMA semakin sakit hati aku, di sakiti , dia boleh cakap macam dekat aku,aku bebel tentang barang, kadang aku cakap helok juga,  dia cakap sebarang kat aku, siap lari kedepan, takdgr ape ditunjuk, dijelas, tapi hampa. Lepas tu berminggu pulak, dia pasang MP3 ayat Al Quran, mulut dia sentiasa cakap ada jin syaitan dalam diri aku, aku ok je dengar MP3 tu sambil aku cakap biar aku yg kincah n basuh brg dan makanan dan buang segala sampah. Ehhhh bila mana aku betul marah, baru dia nak buat betul, sampai bapak aku dah tahu KOT aku ni marah. Sebab dia pernah nampak aku pukul segala benda.. aku tak cakap bapak aku akan protes aku punya. Dah kata bini. Cuma mak aku sekarang niiiii adoiiii. Tapi aku tak boleh bagi muka dengan keluarga aku.. sebab makin aku bagi makin diorg menyakitkan hati aku. Dah aku ni mcm gila , di lantakkan nya.. aku mengharapkan kuarga yg paham aku.. bukan org lain. Kalau aku harapkam org lain ada ke nak ikut dengar n faham?

Aku dah buat solution sorang diri sedih amat , untuk ape yg aku tak suka, aku buat solution tapi dia menambahkam.sakithati aku.. aku minta dia potong je bahan makanan yg aku dh sedia kan. Dia kata dia nak buat kerja rumah. Banyak keje juga tau, aku bagi solution elok punya.

1: potong bahan aku bg dia , sbb dia kata aku potong bahan tak cantik. Dia pun cerewet, aku akui aku bagi , dan aku tak potong..
2: aku yang kincah, basuh segala kazanah makanan dan barang... termasuk sampah..
3: aku dah alihkan.semua tong sampah sampah bagai, tempat takde terkena renjisan air,
4: aku yang berdiri , lantak lah aku penat ke tak
5 : dia cuma duduk dan basuh tangan , (aku sakit hati juga dia basuh tangan suka dekat sampah(plastik) dan lepas tu pegang telepon, pegang barang , aduhhhhh, walaupun aku tak makan masakkan dia tapi akan satu hari orang akan tgk.dan ikut cara..

Tapi semua tu dia menyakitkan.hati aku, NAK MASAK.KELAMKABUT. PEGANG BARANG LAGI,KIRA NYA BUAT BENDA YG MENYAKITKAN HATI AKU LAGI. DIA KATA SAMPAI BILA NAK MACAM NI (kita) dia jawab  sendiri , ahh aku tahu nak buat ape nanti, kalau dia buat sesuatu tak memyakitkan.hati takpe. Ini.solution menyakitkan.hati tau..

Aku jenis pendam.dulu. tapi skrg aku jenis bagitahu, dan dia jenis pendam , jenis tak bebel tapi pendam buat ape? Bebel benda baik, jd terbaikkan. Cuba la diorg pikir kenapa aku macam ni.. bukan benda buruk pun. Bukan aku pengotor pun, aku tahu aku jenis mcm tak boleh tu tak boleh ini.. tapi ada sebab.. aku cuma amik bahagian dapur, dapur masak, seluruh dapur, bilik air, belakang, pintu adik aku, pintu dapur..

Kalau mak or sesiapa nak buat pape kat bilik masing, depan ruang tamu dan.halaman luar , sila kan. Aku dah ada solution.. tak bising dah.. cuma aku pantang la korek hidung, bersin batuk korek bontot perghh ni pantang patu pegang sana sini aduhhh ..  mak.bapak.aku tak.kisah.. tapi adk brdk ke sesapa lah. Tolonglah ada adab kan. Aku benda ni dah bg solution.mulut. nanti bila mana aku nya geram aku punya mulut , jgn cakap aku ni teruk..

Aku dulu pendam pe diorg tak paham aku, memahami aku , dan jenis tak makan saman.. aku terkurung. Tapi aku memahami kenapa aku di kongkong. Aku berdoa supaya aku nya solution dpt kuar dr rumah ni.. tapi sayang masa aku ada kawan yg single boleh duduk sama, tapi sekarang, dah tak boleh.. semua dah kawin. Ramai kata g la berdikari, satu aku tak ske bekerja, bila mana fobia aku, jangan di tanya dan cakap. Bab kerja.

Bapak aku tak bg aku duk umah lagi satu, tah kenapa aku tak tahu. Aku nak duduk rumah atuk, dah kata kau igt senang ke  duduk dgn atuk , ni ayat mak aku, bapak aku pula tanya tapi dia kata ahhh malas dgr. Tak bagi, aku pikir nak lari dr rumah, and kawin cepat, calon tak de la,  ada cuma aku tak yakin pula, tapi aku nak keluar, disakiti, aku yg juga dosa, senyap sakit hati, bagitahu disakiti, hati sendiri sakit.. ape aku nak buat..

Kenapa mak aku mcm ni keluarga aku mcm ni. Ye dulu aku bukan macam ni, penggeli, dan boleh tahan pembersih bab makanan, barang, dan diri aku, berubah jd mcm elok ada lah hikmah, kita kena la pikir oh. Mcm ni ada hikmah. Ok la flow to the flow.. mana tahu ada positif nya. Aku pikir positif, supaya aku tolong, aku rajin, aku dan keluarga beradab, memahami, fahami, tak cakap perli bila buat kebaikan.jadi kawan kepada keluarga,

Tapi pemikiran mak aku dan.adk brdk aku, (bapak aku sekali cakap masa aku hentak segala benda tu) ada jin,syaitan.. tapi mak n adik brdk aku , terutama sekali yg rasa diri mmg doa termakbul.
Dia kata ada jin la ni, betul betul ada jin ni.. muka macam (kutuk aku bahasa ape aku tak tahu) eh eh muka ada mcm rasukkan.jin lah,  jin kebersihan lah ni. Syaitan. Ni, banyakkan.berihtifar taubat ape segala benda la dia cakap..

Abis ape dia dan semua buat aku sakit hati? Aku pernah terfikir. Mak aku selalu cakap benda ayat yg negetif mcm ***** pepaham.lah. tapi bukan benda yg teruk , aku terfikir, dan aku cakap masa dia masih tak faham.solution aku sampaikan,  dia pernah cakap aku b,b,dan ape aku tak igt.. tapi kalau perkataan tu ada dekat dia. Dan bila mana mmg aku pun ada perkataan tu dalam diri aku, kenapa dia tak b,b pada orang lain. Dan b,b pada aku? Dan ingin menyakitkan hati aku. Kalau mmg lah aku ni b,b mmg org lain tak terima, aku faham. Sebab doa kan. Emmm aku cakap, aku tak kisah nak cakap ape. Perkatan tu leh balik dekat doa yang diterima tu walaupun gurau, tapi kenapa ek b,b pd aku tapi menyakitkan hati aku. Tapi bukan org lain. Dia pernah kata orang lain dia tak kan buat.. walaupun...  org lain tu teruk lagi dr aku, dan aku pernah tanya, kenapa ek suka mcm ni? Kenapa perlakukan mcm ni. Dia cakap, kau kena amik ini dugaan kau.. for?  Makna nya dia memang sengaja. Aku pun bodoh, pikir positif dari kecil dan pikir tak elok buat mcm tu.. lau tak dari dulu aku kuar dr rumah dan aku duduk dengan kawan yg ok pd aku utk duduk bujang. Tak semua kawan aku jahat dan tak semua kawan aku baik. Tapi aku tengok org gak. Aku jenis memilih gak..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2018 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 1-5-2018 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2018 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2018 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 1-5-2018 08:49 PM | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 1-5-2018 08:48 PM | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2018 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 1-5-2018 08:26 PM | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2018 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-5-2018 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 1-5-2018 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 1-5-2018 12:33 AM | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2018 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2018 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2018 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2018 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 30-4-2018 03:49 PM | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 30-4-2018 03:23 PM | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Post time 30-4-2018 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-4-2018 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
This post visible to author only

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.336564s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list